tiistai 25. syyskuuta 2018

Voiko lainoja vertailla helposti?Minulla on sijoituksissa velkavipua käytössä. Velkavipuni on tällä hetkellä 40,6%.  Olen pohtinut paljon omalta kohdalta minun velkavipua: mikä on velkavipuni maksimimäärä? Helpottaako velka minua saavuttamaan tavoitteen vai toimiiko se hidasteena? Viimeksi mietin omaa velkavipuani tekstissä `Taloudellisen riippumattomuuden saavuttaminen velkavivun avulla`.

Markkinoilla on paljon palveluita, jotka tuovat lainan kilpailuttamisen helpommaksi ja nopeammaksi. Osaltaan nämä palvelut saattavat helpottaa kuluttajaa myös ymmärtämään mm. lainan kulut kokonaisuudessaan. Lisäksi kuluttajalle etua on lainojen vertailtavuus, ehkä jopa samasta palvelusta.

Nykyään lainojen vertailu on helppoa netistä. https://www.vertaalaina.fi/ palvelu vertaa lainat monen lainapaikan kesken (84 eri lainapaikkaa).

Lainatarjouksissa kannattaa kiinnittää huomiota lainan todelliseen vuosikorkoon, lainan avausmaksuun, kuukausittaiseen lainanhoitomaksuun, lyhennysvapaa mahdollisuuksiin ja mahdolliseen maksuerän muuttamiseen eli laina-ajan pidentämiseen tai lyhentämiseen.

Laina saattaa helpottaa arkea tai se saattaa nopeuttaa esim velkavivun ansiosta varallisuuden kasvua. Laina voi toimia myös toisinpäin. Velka voi myös stressata arjessa tai esim. velka velkavivussa voi `syödä` varallisuutta. Tasa-paino velkavivussa on tärkeää.

En suosittele kenellekään lainan ottamista, mutta jos lainaan on tarvetta, niin ainakin minä kyllä katsoisin kaikki kanavat läpi. Tarkistaisin toki, mistä voisin löytää itselleni edullisimman ja tarpeeseeni sopivimman lainan.Teksti on kirjoitettu blogiyhteistyönä.

5 kommenttia :

 1. Ootko laskeskellu "worst case" skenaariota eli korot pomppais tuonne 5%? Paljonko silloin olisi lainanhoitokulut ja saisitko säästöön? Tuon 5% katsoin vain nopeasti Euroopan keskuspankin sivuilta, korkein korko ECB:n historiassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen pyrkinyt laskemaan riskirajan jopa 8 % koroilla. Olen tosi turvallisuushakuinen, jo tässä vaiheessa. Lisäksi yritän pitää ison puskurin (6 kk kaikki kulut), mutta esin nyt puskurissa paha lovi, kun ostin elokuussa asuntomassaa lisää... nyt keskityn puskurin kasaamiseen.

   Poista
 2. Minulle lainasta ja velkavivusta on aina ollut merkittävää hyötyä mutta toisaalta velkani kohdistuu vain asuntoihin, ei muihin sijoituksiin. Koen että ilman velkaa en olisi kyllä pitkälle pötkinyt. Tätä velka-asiaa olisi kyllä varmasti hyvä pohtia tarkemminkin ja myös omien tavoitteiden valossa, paljonko velkavipua oma talous kestää.

  VastaaPoista
 3. Velkavipu on siitä vaarallinen työkalu, että se voi lyödä myös kynsille. Itellä halleissa joita pyöritän Oy:n kautta on tällä haavaa vähän alle 60%. Oman talouden puolella en taas uskalla ottaa sijoituslainaa ollenkaan kun oman talonkin laina on vielä niin iso. En ole myöskään ollenkaan varma saisinko edes sijoituslainaa omaan talouteen.

  Velkavipu todellakin kasvattaa OPO:a paljon vauhdikkaammin ja pelkästään matemaattisesti on tyhmää olla käyttämättä sitä vaurastumisen matkalla. Monesti kuitenkin vähävaraisilta ja pienituloisilta tämä vaurastumisen malli estetään ettei lainaa vain saa. Tässäkin toteutuu vanha sanonta "rikkaat rikastuu" :) Uhriksi ei tietenkään kannata jäädä vaan hoitaa asioita siihen kuntoon ja tekee pankille niin hyvät laskelmat niin ehkäpä lainan voi saada muutaman yrityksen jälkeen.

  Velkavipu on myös taloudelle missä nettovarallisuus on olematon tai jopa negatiivisella äärimmäisen paljon riskisempi kuin esim sinun taloudelle. Yhtä kaikki mitä enemmän velkaa on nuorena sitä enemmän on vaurautta vanhana mikäli velka on ollut sijoituslainaa :)

  VastaaPoista