maanantai 5. syyskuuta 2016

Vuokranantajan painajaisvuokralainen?

Vuokranantajan painajaisvuokralainen?

Vuokraan yhtä asunto kalustettuna tai ilman. Asunto on hyvällä sijainnilla, joten se on ollut helppo vuokrata. Nyt syksyn opiskelijarallin jälkimainingeissa asunto on ollut erikoisen helppo vuokrata. Asunnossa on ollut kalusteet pari-kolme vuotta, koska kaikki edelliset vuokralaiset ovat halunneet vuokrata sen kalusteilla. 

Vuokralaiseksi valikoitui vieraspaikkakuntalainen, luottotiedot omaava, liikunta-alan opinnot aloittava opiskelija. Tarjoan kaikille aina asunnon näyttöä. Joskus on ollut myös kiireisiä vuokralaisia, jotka ovat heti ensi yhteydenottolomakkeella ilmoittaneet että ottavat asunnon ilman näyttöä. Silti suosittelen näyttöä, koska se on molempien etu, että vuokrattavan tuotteen laadusta on samanlaatuinen käsitys.

Tämä asunnon vuokralainen ilmoitti, että ei pääse asuntoa katsomaan. Kysyin olisiko joku tuttu joka voisi tulla paikalle näyttöön. Paikkakunnalla ei ollut tuttuja. Vuokralainen halusi tehdä vuokrasopimuksen näkemättä asuntoa. Vuokralainen oli kuitenkin vuokralaiskandidaateista kilteimmän oloinen (luottotiedot kunnossa, 30 v, ei tupakoi, ja kiltti opinainekin), joten minun kannatti vuokrata hänelle.

Vuokrasopimuksen ensimmäisenä päivänä sain todella kiukkuisen puhelun vuokralaisen äidiltä. Sain kuulla kunniani. Asunto oli likainen. Äiti oli joutunut konttaamaan lattian ja likaa oli ollut paljon. Sohvassa ei voinnut istua kun se oli niin saastainen. Asunnosta puuttui silitysrauta, lauta ja siivoustuotteet. Vain tiskiaine löytyi. Olin kuulemma huiputtanut hänen tytärtään vuokrasopimuksen teossa enkä ollut suostunut näyttämään asuntoa. Kaikkea muutakin viilunkia olin myös ennättänyt tehdä (avaimen luovutus kiireellä kirjaston edessä, vaikka soitin että sopiiko tapaaminen asunnolla, tytär oli juuri lukemassa ja halusi avaimen siihen oven eteen). Olin kuulemma jotenkin salaperäinen. Lopulta puhelu kääntyi siihen, että minulla on jopa niin ärsyttävä ääni, että vuokralaisen äitikin jopa kiukustuu siinä puhelussa (voin kertoa, että oli kiukustunut jo heti ensi sekuntista lähtien). Lopuksi vuokralaisen äiti irtisanoi vuokrasopimuksen. 

Tämä oli vihaisin puhelu ikinä.

Itse sanoin, että oikean irtisanomisen voi tehdä kirjallisesti esim sähköpostiviestillä. Minulle ilmoitettiin että irtisanominen kyllä tehdään. Asia selvä. 

Joitain ristiriitoja minulla on ollut ennenkin, mutta hyvin vähän. Ainakin kahdesti muistan saaneeni puhelun likaisesta asunnosta. Jossa esim miespuoliset vuokralaiset ovat jättäneet asunnon yleissiistiksi (ainakin minusta ihan perussiisti), mutta yleensä naispuolinen seuraava vuokralainen on soittanut siivonneensa asuntoa seuraavan päivän. Asia on ratkennut helpolla joiden kymppejen vuokranalennuksella. Muita ongelmia en taida oikeastaan muistaakaan. Pari kertaa olen saannut viesti jostain rikkinäisestä oven kahvasta tai pikkutuotteesta, johon olen kertonut, että maksan tuotteen kuittia vastaan mielellään. Yhtään kuittia en kyllä taida muistaa lopulta nähneeni tai maksaneeni.

On noita ristiriitoja varmaan kymmeneen vuoteen mahtunut, en vaan muista niitä.

Aloin miettiä, että ehkä tämä vuokraustoiminta ei sovi kaikille. Todella helposti mielensä pahoittavat ihmiset kyllä lyödään lyttyyn. Jos tuuri käy. Itseäni ei tällaiset puhelut haittaa. Olen palveluammatissa eli kestän kyllä kritiikin. Varsinkin kun sohva oli varmaan kärsinyt edellisellä vuokralaisella. Olin saanut siitä hyvän korvauksen vuokran muodossa. 

Soitin seuraavana aamuna suoraan vuokralaiselle ja ehdotin, että josko ostaisin uuden sohvan siihen, niin se olisi hänestäkin ihan hyvä ratkaisu. Ja annoin pari kymmentä euroa vuokranalennusta siivousvaivasta. Vuokralainen oli tosi kiva ja asia hoidettiin muitta mutkitta kuntoon. Loppu hyvin, kaikki hyvin. 

5 kommenttia :

 1. Ja näin. Jokaisessa sijoitusmuodossa on omat kommervenkkinsä =)

  VastaaPoista
 2. Juuri tämän vuoksi en pidä sijoitusasuntojen vuokraamista itselleni sopivana. Siinähän voi joutua vaikka tekemisiin ihmisten kanssa.

  VastaaPoista
 3. Kieltämättä fiksua on puolin ja toisin, että tuleva vuokralainen näkee mitä on vuokraamassa. Joskus tietty on näitä erikoistilanteita.

  Tämä on varmasti luonnekysymys, mutta itse tykkään kasvottoman osakesijoittamisen vastapainoksi vuokrata asuntoja oikeille ihmisille. Toki tähän asti taival on ollut harmiton, voi olla että mieli muuttuu kun ensimmäinen hankala asiakas osuu kohdalle :)

  VastaaPoista
 4. Yhtään kiukkuista vuokralaista ei sentään ole sattunut vastaan, mutta toinen ääripääkin on aika rasittava. Tyyppi luuli, että vuokrasopimuksen myötä meistä tulee myös sydänystäviä ja soitteli pitkiä puheluita kertoillen kuulumisiaan ja pyyteli jatkuvasti kahville. Kaikenlaisia pikkuvikoja olisi pitänyt jatkuvasti mennä paikanpäälle korjaamaan, kun vuokralaisella ei edes ruuvimeisseli pysynyt kourassa ja jotenkin asunon kaikki ruuvit alkoivat löystyä yksi kerrallaan ja vaativat kiristämistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin on ollut vastaava. Juuri eronnut vuokralainen, joka katsoi niin silmiin ja ei millään halunnut lopettaa keskustelua. Itse olen myös sitä mieltä, että en halua keskustella mitään muuta kuin asuntoasiaa vuokralaisen kanssa.

   Poista