maanantai 29. elokuuta 2016

Onko rikastuminen nyt helpompaa kuin ennen?

Onko rikastuminen nyt helpompaa kuin ennen? 

Olen syntynyt 70-luvulla. Vanhempani eivät ole kannustaneet minua mitenkään sijoittamisessa. Heille säästäminen on hyvä asia. Vanhempani näkevät sijoittamisen jotenkin huonona. Sijoittaminenhan on vaan seuraava älykkäämpi askel rikastumiseen. SÄÄSTÄMINEN - SIJOITTAMINEN - RIKASTUMINEN. Yrittäjyys esim. nähdään jopa jotenkin riistona (tätä en käsitä ollenkaan). 

Rahastosijoittaminen on jotain syystä ihan ok. Varmaan siksikin, kun se on kovien kustannusten takia lähes säästämistä. Lisäksi jokunen osake on ihan ok, mutta isompi osakeomistus ei enää olekaan. Yritysten omistaminen ei olekaan enää positiivista.

Mutta olen tullut myös siihen tulokseen, että onko sijoittaminen nykyään helpompaa ja se on kaikille mahdollista. Onko se ennen todellakin ollut vain 'rikkaiden' mahdollisuus? 

Nykyään kuka tahansa voi rikastua, säästämällä ja sijoittamalla säästöt. Onko tässä joku uutuus, joka on mahdollistanut toiminnan vasta nyt?

Toki sijoittaminen on helppoa, kun on netti. Osakesijoittaminen on todella vaivatonta. Tiedonetsintä on tosi helppoa. Laskelmaohjelmat ovat näppäriä. Asuntosijoittamisessa on mukana yhä sama vuokralaisen etsinnän vaiva. Mutta onko niin, että nykyään sijoittamisen voi tehdä todellakin melkein anonyyminä. Jos ennen piti mennä pankkiin osakkeiden ostoon, niin nyt riittää vain jos on pankkitunnukset. Ja tunnuksethan pitää antaa Suomen lain mukaan (lähes) kaikille. Helppoa ja anonyymia.

Vai onko vaan niin että nyt kaikki rikastuvat, kun sijoittaminen on niin helppoa. Jolloin lopputulos on, että kun kaikilla on 'rikkautta enemmän' niin kukaan ei ole 'rikas' vaan ostovoima pysyy kaikilla samoissa. Eli kaikki ovat kuitenkin samalla viivalla.

7 kommenttia :

 1. "Jos ennen piti mennä pankkiin osakkeiden ostoon, niin nyt riittää vain jos on pankkitunnukset. Ja tunnuksethan pitää antaa Suomen lain mukaan (lähes) kaikille. Helppoa ja anonyymia." Itse asiassa laissa on suuri ongelma, kun verkkopankkitunnukset eivät kuulu peruspankkipalveluihin. Jotkut pankit panttaavat vähintään kuukausikaupalla tunnuksia rahanpesun valvonnan nimissä. Tämä ei olisi suuri ongelma ellei sähköinen tunnistautuminen pyörisi pitkälti pankkitunnusten ympärillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossa olet varmaan oikeassa, mutta lähes kaikki ne kuitenkin saa.

   Poista
 2. Ei se ainakaan henkisesti tunnu välttämättä oman ikäisillekään helpolta (70-luvulla syntynyt myös). Ne muutamat ystävät, joiden kanssa olen pientä keskustelua yrittänyt viritellä sijoittamisesta peräytyvät useimmiten heti siilipuolustukseen, että eipä tässä nyt normipalkasta lainanlyhennysten ja normimenojen jälkeen juuri sijoitettavaa jää. Sitten siirrytään haaveilemaan, että kun vain saisi nuo velat joskus maksettua pois, niin kiva olisi. Tämä siis ihmisiltä, joilta uskon ihan varmasti jäävän rahaa säästöön joka kuukausi, joten mahdollisuuksia sijoittamiseen olisi. Ehkä se on vain henkisesti tosi vaikeaa myöntää haluavansa jotain muuta kuin sitä "normielämää", jota kaikki muutkin tuntuvat haluavan.

  Mutta teknisesti se kyllä on tosi paljon helpompaa kuten mainitsit, kun netti on täynnä työkaluja eikä omalta sohvalta poistumista välttämättä tarvita :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on monta tuttua joilla on vai yksi virhe tehtynä (HOX! Vai minun mielipide että virhe). He ovat ostaneet liian kalliin asunnon. Jos asunto on kallis niin kaikki palkka menee (asuntoon ja peruselämään). Ei jää sijoitettavaksi. Eli mahdollisuus vaurastua jää mahdottomaksi. Jos asunto olisi oikeasti mitoitettu (minun mielestä) oikein niin silloin voisi sekä asua, elää kivaa elämää että sijoittaa... Ja tämä mahdollistaisi myös tulevaisuudessa vaurastumisen. (Mutta kuuluin itsekin joku aika sitten vielä liian kalliisti asuvaan porukkaan eli minullekin järki on tullut vasta myöhemmällä iällä.)

   Poista
 3. Vaurastuminen on varmastikin nykyään realistisempaa ts. tavallaan helpompaa absoluuttisesti isommalle joukolle. Suhteellisesti en tiedä sitten, pallon väkiluku kun on noussut kovaa tahtia. Mutta Suomessa ainakin, kun täällä väki ei ole niin hurjasti lisääntynyt.

  Suomessa osakesäästämisellä (hassu termi, sijoittamisesta kun on kyse kuitenkin) on kyllä vieläkin epäilyttävä kaiku. Rapakoiden tuolla puolen, jo Ruotsissa mutta etenkin USA:ssa, sijoitustoiminta on melkeinpä jokaisen täysjärkisen vastuullisen ihmisen arkea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhemmilleni on vieläkin epäilyttävä kaiku kun kerron, että olen pääomasijoittaja. Minusta se on hienoa. Minulla on pääomaa ja sijoitan sen ja elän pääomalla.

   Poista
 4. Sijoittamisen kustannukset ovat laskeneet ja elintaso Suomessa ylipäänsä noussut, joka on lisännyt mahdollisuuksia sijoittamiseen. Uskon myös tietoisuuden lisääntyneen aiempaan verrattuna, joka myös lisää potentiaalisten sijoittajien lukumäärää aiempaan verrattuna.

  http://elakesijoittaja.blogspot.fi/

  VastaaPoista