perjantai 19. elokuuta 2016

Maailma on täynnä makeisia.

Maailma on täynnä makeisia.

Minulla on yksi suosikki yksiö keskustassa, jossa on ihan ylivoiman tuotto. Olen kirjoittanut sen tuotosta mm. täällä taloudellisen  riippumattomuuden todelliset luvut, käytäntö -tekstissä. No tuotto perustuu yksiön kovaan velkavipuun (vpo 53800, opo 13200), halpaan lainaympäristöön ja bullet lainaan (10 v. Bullet-laina). Tuottoprosentti on ollut 14 %. Opon tuottoprosentti on 71%. Minusta ihan hyvin kun asunto on tehty 80-luvulla eli ei suuria remontteja tulossa. Lisäksi asunto on vaan kaikkien suosikki. Jopa omani. Se vaan on hyvä. Vuokralaisia riittää ja he ovat valmiita maksamaan todella korkean hinnan. Ja minulle sopii myös lyhyempiäkin vuokrasuhde tähän kohteeseen, koska saan hyvän hinnan ja uusi vuokralainen on aina helppo saada.

Nyt samassa talossa on samanlainen myynnissä. Peilikuva. Tarjouskaupalla, hinta on 10000 euroa alempi nyt lähtiäisiksi kuin mitä minä maksoin kolmisen vuotta sitten.  Asunto on hiukka huonompi pinnoilta, mutta kyllä siitä kivan saisi. Pikkuisen maalia pintaan ja keittiönkaapistomaalaus ja asia olisi siinä. 

Taloyhtiössä on myös pari muuta asuntoa myynnissä, hiukka suurempi 'pikku kaksio' ja kolmio. Kaikkien hinnat ovat kohdillaan ja varmaan niissä olisi tinkimävaraa. Kolmion hinta laski juuri 12000 euroa. Voisin hyvinkin itse asua sen kolmion joskus. Se on kiva. Toki sitä kolmiota en osta kun sen tuotto ei voi olla niin hyvä kun noiden yksiöiden, mutta on sekin hyvä. 

Mutta kyllä on maailma taas makeisia täynnä. Varsinkin kun päässäni olen päättänyt seuraavan sijoituskohteen (uudiskohde rakennuttaminen). Ja nyt soluasunnon hintakin on tippunut sen 10000 euroa. Siitä kirjoitin täällä tekstissä 'Mihin hintaan kannataa ostaa sijoitus solu asunto?'

Markkinoilla vaan hinnat tippuu ja minä pöljä olen ajattelussani kiinni kannattamattomimmassa sijoitukseksessa (rakennuttaa uudiskohde ja saada samalla velkavipua isommaksi). Vaihtoehtona saisin ostettua velattoman suosikkiyksiöni (toki voin ottaa velkaakin) tai velattoman sijoitussoluasunnon (toki voin ottaa velkaakin). Olo on kuin pienenä karkkikaupassa. Miksi en osta noita molempia ja ota 50% velkaa, ja unohda koko rakennutus projekti? Käteistä minulla on jo se 79600 euroa. Nyt alkaa näköjään käteinen polttaa sormissa. Alanko olla asunnoissa yhtä huono kuin osakkeissa. Suunnitelmallisuus, suunnitelmallisuus..

3 kommenttia :

 1. Kuulostaa samanlaiselta kuin itsellä sijoitussuunnitelmassa pysyminen. Täytyisi pysyä suunnitelmassa, mutta kun kaikenlaisia herkkuja on tarjolla niin ote lipsuu :)

  VastaaPoista
 2. Miten ihmeessä saat 11600 euroa/v eli lähes tonnin kuussa vuokraa yksiöistä jossain pikkukaupungissa? Helsingin keskustassakin saa yksiöitä halvemmalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on minun ihan helmi. Tuottanut tosi hyvin jo kaksi vuotta. Yhden vuoden se oli ihan perustuotolla (perustuottokin on hyvä), mutta sitten tein siitä luksustuotteen (joka sopii hyvin puolen vuoden komennukselle tuleville keikkalääkäreille tai pääkaupunkiseudulta tulleille keikkalaisille). Ja sitten siinä on vielä pari muuta onnistumista (ei tyhjiä kuukausia, ja kaksi kertaa yritys joka on ollut pulassa, joten olen auttanut pulasta tosi kalliilla). Mutta on hyvä tuotto. On.

   Poista