torstai 8. syyskuuta 2016

Talousmentor?

Sijoitusmentor?
Minä olen ollut aika yksinäinen susi sijoitusasioissa. Olen voinut keskustella melkeinpä vain yhden ihmisen kanssa sijoituksista niin, että kerron kaikki luvut auki ja hän ottaa jotain kantaa, että mikä hänen näkemys on. Hän on entinen työkaverini joka sattumalta, hiljalleen muotoutui ystäväkseni. Hänellä oli pari sijoitusasuntoa ja siitä se keskustelu lähti. Hän myös opasti minut uudelleen osakkeiden maailmaan. Olen joskus nuorena ostanut ja myynnyt pari kertaa osakkaita, mutta aikuisiällä hän kertoi kokemuksiaan ja otin niistä kopin ja kokeilin osakkeita uudestaan. Olen yhä innoissaan myös osakkeista sijoitusmuotona, vaikka pääpaino onkin asunnoissa. 
Kotikasvatukseen ei kuulunut sijoittaminen, eikä vaurastuminen pääomatuloilla. Joten olen joutunut oppimaan nämä sijoitusajatukset ihan omatoimisesti.
Olen monesti miettinyt miten mahtavaa olisi jos minulla olisi sijoitusmentor käytettävissä. Luottohenkilö, jonka kanssa jutella sijoittamisesta. Mentor, joka olisi kenties samassa vaiheessa kuin minä tai jopa kokeneempi kuin minä ja osaisi kenties antaa näkemystä isommista kokonaisuuksista. Tai kokisin että saan luotettavan inspiraation. Sijoittamisessakin asenne on tärkeä.
Olen aika kriittinen kenen juttuja uskon. Ja myös siitä kenen juttuja jaksan kuunnella. En halua käyttää aikaani keskustelemalla 'sijoittamisasiantuntijan' kanssa, jolla ei löydy kompetenssia. Haluan näyttöjä. Toisaalta on todella vaikeaa löytää edes henkilö (ns. normaali elämästä) joka sijoittaa. Joten mentorin löytäminen on todella vaikeaa.
Onko sinulla joku jonka kanssa jakaa sijoitusonnistumiset / epäonnistumiset?

10 kommenttia :

 1. Olen oman onneni seppä enkä ole saanut keneltäkään apua sijoittamisessa 10v aikana. Tunnen muutaman pikkusjoittajan mutta en ketään jolla olisi yli 100k € osakesalkku. Oman sijoitusstrategianni löytäminen kesti vain 8 vuotta. Tällä hetkellä olen enemmän kuin tyytyväinen salkkuuni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista. Minäkin olen ollut oman onneni seppä, mutta olisihan se kivaa saada kannustusta. Uskon että myös sijoittamista voi katsoa monelta kannalta, ja myös toinen tai vaikka kolmas kanta voisi tuottaa paremman tuloksen...

   Poista
 2. Omistan sijoitusasunnon puoliksi ystäväni kanssa, joten hänen kanssaan luonnollisesti tulee puhuttua siinä sivussa osakesijoittamisestakin ja raha-asioista yleensä. Tämä on ehkä yksi parhaita puolia yhteisomistuksessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhteisomistus voisi olla ratkaisu tähän. Mutta itselle ei ei kuitenkaan ehkä sovi. Päätökset on niin helppo tehdä yksin. Ja jos teen virheitä niin helppo löytää syyllinen (minä). Mutta ideana hyvä

   Poista
 3. Itse pidän tätä sijoitusblogi verkostoa omalla tapaa mentorinverkostona. Ilman tätä kokisin etenkin nuoressa iässä olevani erittäin yksinäinen susi, koska asioista on mahdoton puhua melkein kenenkään kanssa.

  Itse olen ainakin huomannut, että oma motivaationi on noussut ku olen alkanut aktiivisesti seuraamaan muita blogeja ja kommentoimaan silloin kun siltä on tuntunut. Yhteisöllisyys on ihmeellistä, koska se toimii myös näin anonyymisti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin taisin perustaa blogin että saan oman motivaation pidettyä korkealla. Tällä jopa haastan itseäni. Vaikkakin laiskasti viime aikoina.

   Poista
 4. Oletko Nordnetin asiakas? Kenties Sharevilleen voisit luoda yhteisön omalle alueellesi ja sitten järjestäisitte ihan kasvokkain tapahtuvia tapaamisia joissa voi keskustella sijoittamisesta laidasta laitaan? Sharevillen salkut ja tuottolukemat näyttävät varmasti hyvin kenellä on ns. kokemusta tai muuten vaan hyvä munkki tuottojen suhteen :D

  Tietääkseni Mr. Money Mustache-blogin pitäjä on tällaisia tapaamisia jörjestänyt ympäri Yhdysvaltoja hyvällä menestyksellä, tietoni mukaan kyseessä on jo suhteellisen suuri tapahtuma kun blogin/nettisivun kautta järjestetty tapahtuma on pistetty pystyyn...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista ja vinkistä. Yleisellä linjalla haluan siis olla anonyymi, mutta jotakin kautta haluaisin kuitenkin coachia... Eli ristiriitahan tässä on.

   Poista
 5. ITse koen, että saan jonkinlaista apua näistä blogeista. Toisaalta sitten ihan oikeiden elävän elämän esimerkkien ja ohjeiden kautta kehittyminen voisi olla nopeampaa. Työelämässä minulla on ollut mentori ja olen myös ollut coachattavana. Oletko ajatellut koskaan ostaa coachauspalvelua? Vaikka kolme sessiota saattaisi osaavan coachin kanssa avata ajatteluasi huomattavasti. Ei siis niin, että coachi edes tietäisi tästä teemasta mitään, mutta voisi auttaa sinua matkallasi kohti miltsiä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri noin minäkin tämän mietin että elävän esimerkin avulla voisin saavuttaa paremman tuloksen. Nyt teen siis pääomasijoittamista ulospäin ns. kasvottomasti (esim tämä blogi on anonyymi ja minulla on vain pari kaveria joiden kanssa puhun rahasta). Muuten vaan teen sijoituksiani yksin ja muihin päin ilman kasvoja. Se on ihan ok. Haluan tehdä työni anonyymisti, mutta saisinko kuitenkin esim parista kasvollisesta kaverista peilautua tulostani paremmaksi. Uskon että esimerkki voisi auttaa. (Tulin juuri törsäysmatkalta, paloi 4500 euroa rahaa ja halu parantaa plusmerkkistä tulosta olisi kova).

   Poista