perjantai 17. elokuuta 2018

Työeläkeote, mikä ihana yllätys!



Sain postissa työeläkeotteen. Yleisesti aina puhutaan, miten työeläkeote sisältää aina surkean pienen luvun karttuneesta työeläkkeestä. Minullakin on sellainen mielikuva, että olen nähnyt omia työeläkearviolukuja tyyliin alle 300 euron luokkaa ja sitten jonkun suurimmillaan noin 450 euron luokkaa olevan arvion.

Koska luvut ovat olleet noin alhaisia, olen mielikuvissa laskenut, että en saa eläkettä. Esim laskiessani taloudelliseen riippumattomuuteen riittävää tuottavaa pääomaa, en ole ottanut laskelmissa huomioon eläkeen vaikutusta mitenkään (tai siis olen arvioinnut, että se on 0 euroa).

Olen myös arvioinnut, että minun kannattaa maksaa minimi YEL iä, koska YEListä saama hyöty on spekulatiivista ja en usko järjellä Suomen eläkejärjestelmään. Se ei ole kestävä. 

Olen siis laskenut, että taloudelliseen riippumattomuuteen minulle alkuun riitti puoli miljoonaa euroa. 6 % tuotolla tuolla saa 30.000 euroa vuodessa eli 2.500 euroa. Tuo on se minimi mikä tarvitaan. Elämä on ollut kuitenkin paljon ihmeellisempää ja olen saanut tuottoa aivan eri luokassa kuin arvioin minimissä (olen saanut vuodessa 2016 kasvatettua omaa pääomaa 78860 euroa ja vuodessa 2017 noin arviona 98424 euroa).

Sain siis postissa työeläkeotteen ja en enää ole ollenkaan niin varma, ettenkö ottaisi siinä arviota karttuneesta työeläkkeestä huomioon. Luulin että taas puhutaan jostain 400 euron eläkearviosta, mutta ei, yllätys oli positiivinen. Arvio karttuneesta työeläkkeestä on 790 euroa kuukaudessa. Minusta tuo summa on jo sen verran kiva, että alan varmaan jotenkin huomioimaan sen laskelmissani.

Eläkeikääni taitaa alkaa tämän hetken päätöksien mukaan 65 vuotiaana. Jos näin olisi niin loppuvuonna 2038 eli kahden kymmenen vuoden päästä saattaisin saada lisätuloina eläkkeen 990 euroa/kk. Joka sisältää nyt `ansaitun` 790 euroa ja tulevaisuuden minimi yelistä kertyneen eläkekarttuman 200 euroa/kk (jos osasin oikein katsoa ote papereista niin minimi yelillä lisään joka vuosi vähän alle 10 e/ kk eli 10 e/kk x 20 vuotta=200 e kk). Eli jollain logiikalla pääsen noin tonnin eläkeeseen, josta siis olen kartuttanut 790 euroa.

Omaa pääomaa minulla on nyt sijoituksissa noin 685.000 euroa. Jos pääomani ei kasvaisi ja saisin pääomastani 6 % tuoton, niin saisin vuodessa tuottoa 41.100 euroa eli 3425 euro kk. Tuohon kun lisäisi laskelmissa 2038 tai 2039 vuosien jälkeen eläkkeen 1000 euroa, niin olisihan se jo kivat 4425 euroa/ kk. Luksusta lisää se, että en usko että jään oman pääoman koossa tälle olemassa olevalle tasolle, kasvu on ollut sen verran voimakasta (varovaisesti arvioidenkin nykyinen pääomani tuottaa yli 10 % tällä hetkellä, vaikka olen viimeakoina sijoittanut uusiin asuntoihin tai vähintään asuntokanta on ollut uudempaa).


Mutta vaikka olen sitä mieltä, että eläkejärjestelmä on kestämätön, niin kai sitä tämän hetken eläkearviosta (1000 e kk) voisi uskaltaa huomioida puolet laskelmissa 500 e /kk (eli että eläkejärjestelmästä romahtaisi vaan puolet). Vai onko tuokin liikaa?

*

Kokeile säästölaskuria Sijoittamalla voit vaurastua nopeammin kuin uskoitkaan. Säästä kuukausittain tai jätä kertasumma kasvamaan. Katso säästölaskurimme avulla, kuinka nopeasti se voi sujua. *

7 kommenttia :

  1. Eikö Suomessa ole takuueläke 774 € / kk. Jos ansaittu eläke menee tuon alle niin kela maxaa loput. ok

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On, mutta onko 20-30 vuoden päästä? Se kai se oleellisin kysymys on

      Poista
  2. Joo on minunkin mielestä takuueläke, ainakin tällä hetkellä.

    Huomioitko, Kirsikka, laskelmissa muut yhteiskunnan tuet eli esim. lapsilisät, kotihoidontuen jne.?

    VastaaPoista
  3. Kyllä minä 50% ainakin laskisin mukaan. Jos totuus tulisi olemaan jotain alle sen, eli eläkejärjetelmä olisi käytännössä romahtanut, niin sitten meillä olisi kyllä isompiakin murheita ratkottavana.

    Itsellä oli muistaakseni jotain luokkaa 550€ kun aiemmin tänä vuonna tarkastin työeläkelaskelmani.

    VastaaPoista
  4. Eläkkeeseen kohdistuu myös aika kova verotus. Olen viime päivinä miettinyt myös sitä, että lähipiirissä on ihminen vanhuuden päivillään tuen tarpeen takia muuttanut palvelukotiin ja nyt sinne menee korvauksena kaikki se eläke mitä hän saa plus pääomatulot. Jonkinlainen taskuraha hänelle jää. Toki ymmärrän että asuminen ja hoito palvelutalossa on kallista. Mutta näin ollen viisasta olisi jättää ennakkoperintönä kaikki pääomatuloja tuottava. Tämä on kyllä asia mitä en ole yhtään miettinyt, joten yllätyksenä tuli tämä maksupolitiikka.

    VastaaPoista
  5. Minuakin yllättää tuo, että myös pääomatulot menee? Tiesin kyllä että eläke menee käytännössä kokonaan palvelu-yms. asumiseen vanhana.

    VastaaPoista
  6. Hei! Meikäläisellä näyttäis olevan aikaslailla samat luvut kun ilmariseen kurkkas, 1030 € jos 68 vuotiaana jää "eläkkeelle", ja lähes samassa suhteessa tyel ja yel kuin sullakin. En kyllä osaa yhtään arvioida paljonko tuolloin sitten oikeasti maksettaisiin.. Mutta tietenkin sitä haluasi uskoa, että 50-100% se ois. Itselle on ollut kuitenkin varsin selkeä ajatus siinä, että jotain sijoituksia on luonnollisesti turvana + kyky elää mukavasti pienemmilläkin tuloilla ja varmasti vähintään puolet vuodesta maailmalla. Tarvittaessa oman hoitsun tai muun palvelusväen palkkaaminen jossain Filippiineillä tms. rantatalossa asustellen ei liene suinkaan mahdottomuus. :)

    VastaaPoista