keskiviikko 8. elokuuta 2018

Asunto-ostoksilla, aikeet tuplaantuivat!



Älä tee kuten minä teen, vaan tee kuten minä sanon.

Tilanne on nyt se, että minulla on sijoitussuunnitelma (osakkeiden osto-ohjelmalla). Siinä sanotaan, että hajautan osakkeisiin. Minulla on pääoma kiinni 93% asunnoissa. Ei hyvä! Lisäksi olen vlogeissa hehkuttanut, että osaan sijoittaa osakkeisiin. Niinkö? Blogiteksteissä olen kertonut, että hajautan osakkeisiin. Niinpä!

Olen ostanut osakkeita. Ostot ovat olleet yhtä tuskaa, koska koen, että kaikki osakkeet ovat kalliita. Osakeostot ovat kyllä olleet toistaiseksi onnistuneita, koska ainakin vielä ne kaikki ovat plussalla. Mutta ei osakkeiden lisäostot silti ole helppoja.

No miten minä ratkaisin asian. Ostin kämppiä.

Seuraan harrastukseksi koko ajan myytäviä asuntoja. Kävin katsomassa mielenkiinnosta yhtä asuntoa. Asunto oli uusi ja se oli jostain syystä jäänyt aina minun hakutoimintojen takia rajauksen ulkopuolelle. No, nyt muutin hiukan hakua ja sieltä loisti ihan loistoyksilö. Asunto oli hyvinkin budjetin sisällä. 

Jos osakeostoihin lähdin pienellä käsilaukulla, niin asunto-ostoksilta tulin suuremman kassin kanssa kotia. Olin miettinyt, että ostaisin jonkun halvan asunnon. Löysin siis omasta mielestäni loistoyksilön, niin päätin sitten tuplata ostoksen (koska minulla oli niihin juuri ja juuri likvidiä sijoitettavaa rahaa). No nyt tulin kotiin halpojen asuntojen kanssa. Kaksi pikku koppia omilla keittiöseinäkkeillä ja omilla `liian isoilla` vessoilla (`liian iso` tarkoittaa vaan että uusien asuntojen pyörätuoliympyrä wc tiloissa aiheuttaa kyllä asunnon kokoona nähden tosi isot wc ja suihkutilat).

No, milläpä rahalla ostin? No velalla. Velkaa niihin otin vastattavaksi 107.800 euroa. Omaa pääomaa pistin 49.280 euroa.

Voihan erkki! Blogissa olen miettinyt , että minun henkinen maksimilainamäärä on 400.000 euroa ja maksimissaan 40% velkavipu. Niinpä. Nyt velka heilahti noin lukemiin 467.000 euroa. Velan kanssa kokonaissijoitusvarallisuus on noin 1.151.000 euroa. Omaa pääomaa minulla on sijoituksissa 684.000 euroa. Eli velkavipuni on asuntoihin 40,6 %. Miten tässä näin pääsi käymään? Ehkä tämä on rakkaudesta lajiin, sillä ainakin vielä hymyilyttää. Ne on tosi hyvät kämpät ja tämä vapautumisaikataulu loistava. Sain tänään avaimet. Kävin juuri äsken fiilistelemässä.


Mutta nyt on kyllä sijoitusrahahanat täysin kiinni, ainakin puoli vuotta. Pakko saada kerättyä parempi puskuri.

* Katso, miten nopeasti säästöt voivat kasvaa. Sijoittamalla voit vaurastua nopeammin kuin uskoitkaan. Säästä kuukausittain tai jätä kertasumma kasvamaan. Katso säästölaskurimme avulla, kuinka nopeasti se voi sujua.*

12 kommenttia :

  1. Onnittelut uusista ostoksista! Minulla on toisinpäin, eli osakkeiden osto houkuttelee koko ajan, mutta asuntosijoittajaksi en osaisi millaan ryhtyä (vaikka mielessä sekin on käynyt)...

    VastaaPoista
  2. Kuinka hallinnoit näitä kaikkia asuntoja (vuokranmaksu, vuokrasopimus, vuokralaisen etsintä)? Itsellä tuntuu jo suurelta työmäärältä kahden asunnon kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä en ole kokenut työlääksi tuota hallinnointia. Mapit (ja kalenteri) siistiksi, niin se on jo puolivoittoa. Jos ei jotain muista niin sitten vaan mappi käteen. Minulla ei ole mitään ns. hallintaohjelmaa/järjestelmää. Ihan hyvin toimii. Asiaa ei kannata miettiä liian vaikeasti. Ja jos jonkun asian voi ulkoistaa vuokralaiselle niin minä mielellään ulkoistan ja vuokralaisetkin tykkää kun en ole itse siinä vieressä. Lisäksi olen lopettanut puhelimen käytön (minulla ei ole aikaa vastata puhelimeen). Sähköpostit ja tekstiviestit toimivat loistavasti ja näin päätän itse milloin teen tehokkaasti töitä. En ole siis ole ollenkaan koko ajantöissä (enkä missää tapauksessa tavoitettavissa). Toki haluan että vuokralaiset ovat tyytyväisiä, mutta ei siihen 24/7 palvelua tarvita (vaan sähköpostilla esim maksimissaan kerran päivässä saa kiinni). Minun prioriteetti on olla kotona läsnä. Vuokraus on ollut ihan helppoa, niin en koe että tarvitsisin siinä esim mitään ohjelmaa, saati jotain ostettuja palveluja.

      Poista
  3. Hyvä Kirsikka! Kohta olet Lapin johtava asuntosijoittaja?!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No johtava en edes halua olla, mutta voipihan tuota joitain ostoksia vielä tehdä... lääniä riittää! Ja nuo uutuudet ovat kyllä kivat! Kävin assistentin (tuttisuun) kanssa tänään vielä kertaalleen paikalla....

      Poista
  4. Minulla on vähän sama tilanne, että osakkeita on suhteellisen vähän, jos ei lasketa osakkuutta. Pörssiosakkeet tuntuvat minustakin nyt kalliilta, étenkin yksittäisiä osakkeita on ollut hankala löytää. Ne, mitkä näyttävät halvoilta, ovat usein sitä syystä.

    Eivät toki asunnotkaan ole halpoja, mutta jotenkin niissä (varsinkin omalla tontilla olevissa), uskoo helpommin arvon säilyvän. Jonkin verran työlistävät, mutta ei se ole haitannut.

    Onnea uuden asunnon ostosta!

    -Tie menestykseen

    VastaaPoista
  5. Hienoa! Täälläkin olisi kova kuume tehdä hankintoja mutta tosiaan seuraavaksi olisi tarkoitus vaihtaa omaa asuntoa ja katsoa asiaa sitten uudestaan :)

    VastaaPoista
  6. Sinähän olet laittanut tuulemaan, onnea uusista hankinnoista - tuottakoon ne hyvin :)

    VastaaPoista
  7. Saanko kysyä, että otatko lainoihin korkokatto yms suojia? Itse mietin ekaa sijoitusasuntoa ja mietin, että pitääkö siihen ottaa joku ”suojaus”.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen laskenut, että korkokatto on kallis (kritisoituna korkokatto on pankin myymä tuote, ja ei se pankki sitä tappiolla myy). Mutta lähtökohtaisesti en korkokattotuotetta kritisoi. Minulla velavipu ei ole liian kova eli minulla korkokattoa ei riskin takia ole ollut niin mielekästä miettiä. Jos vivuttaisin asuntoja esim yli 70 %, niin varmaan olisin valmis miettimään ja maksamaan korkokatosta. En suosittele kenellekään noin kovaa velkavipua. Yöt kannattaa nukkua hyvin. Ja sijoittaminen on minulle harrastus. Riskisijoittajat ovat ihan eri luokkaa.
      Toki jälkikäteen viisaana se, että en ole ottanut maksullista korkokattoa, on ollut minulle säästö. Eli sijoitukseni ovat tuottaneet kokonaisuutena enemmän (kun ei ole ollut korkokatto-kuluja). Minä olen tehnyt oman sisäisen korkosuojauksen (jonka olen laskenut, että jos korot nousee 8 % minulla on puskurissa sen verran likvidiä, ei ihan aina toimi, mutta se on kuitenkin pääsääntö). Kun ei ota korkokattoa, säästää hyvinkin tuhansia euroa. Tuosta puskurin määrästä (eli minulla on ns. tuottamatonta pääomaa) olen ollut valmis jättämään tuottamtoomaksi, koska se vähentää minun riskiä korkojen noustessa.
      Tapauskohtaisesti olen laskenut, että paljonko on korkokaton hinta ja millä omatoimi puskurilla säästän tämän hinnan ja silti saan tämän saman suojauksen. Nyt en löydä yhtään omaa laskelmaa, mutta minulle tuo on ihan perusmatematiikkaa. Ei ole vaikea yhtälö tehdä omatoimi korkosuojauslaskelma. Toki ei ole ihan sama asia kuin korkoksuojaus (mutta suoja kuitenkin) ja toki se (puskuri) pitää myös toteuttaa.

      Poista