sunnuntai 7. tammikuuta 2018

Osakkeidenosto-ohjelma 2018

Minulla on haave, että saan hajautettua varallisuutta osakkeisiin. Minulla on melkein all-in asunnoissa ja hajautuksen aika on ollut jo kauan tavoitteena. Silti sössin sen joka vuosi. Ostan osakkeita ja kun osakkeet ovat nousseet (kuten nyt on joka vuosi käynyt nousevien kurssien ansiosta) 20 % alkaa hermoni pettämään ja päätän kotiuttaa voitot (ja kyllä maksan myyntivoittoverot). Yleensä perustelen hiukan itselleni ettei kannata myydä, jolloin saa hiukan tuurilla lisäaikaa ja myynti on sijoittunut 25 % voiton kotiutukseen (ja yleensä olen vielä saanut osinkotuoton noin 4-5%.). Sitten loppusijoitan kyseisen varallisuuden asuntoihin. Eli diilini ei ole ollut huono, mutta tällä tavalla en onnistu hajauttamisessa.

Koska haluan hajauttaa ja järki sanoo niin, toitotan nyt blogissani, että hajautan , niin voi olla, että en niin helposti syö sanojani.

Tavoitteeni 2018 on ostaa maksimissaan 30.000 eurolla osakkeita vuodessa hajautettuna (8 eri yhtiötä ja 3750 eurolla/yhtiö). Koska haluan mahdollisimman hyvän ajallisenkin hajautuksen, niin minun pitäisi suorittaa ensimmäinen ostoerä mahdollisimman pian.

Eli minun pitää alkaa nyt orientoitumaan 3750 euron ostokseen. Likvidiä minulla on tammikuun jälkeen paljon. Likvidiä voi olla jopa 25.000+15.000 e ja lisäksi mietin uudelleen nostanko jo neuvotellun loppulainan 19.000 e vai jätänkö sen nostamatta (laina on kallis sijoituslaina ja sen viimeinen mahdollinen nostopäiväkin on vielä selvittämättä, vaikka olen sitä jo pari kertaa pankista tuloksetta kysynyt). Tavoitteissa on kuitenkin puskuriraha 18.000 euroa (6kk puskuri-6000 s osuusmaksurahat). Eli minulla on hyvinkin tuon osakkeenostolikvidi tilillä, ellei jopa kahteen ryppääseen.

Mutta kun osakkeet ovat nyt niin kalliita (jos ne laskisivat, tavoitesuunnitelmani sanoisi 60.000 e vuosittaista ostoa)

No niin nyt päästään taas tähän minun omaan heikkouteen. Olen siis juuri yllä kirjoittanut, että minulla on likvidiä tammikuun lopussa yhteensä 59.000  euroa. Sillähän saisi yksiön... ja olen ihan kiertoradallani.

Voi että tämä kiertää aina samaa rataa. Tuohon kun lisää vielä S osuudet 6000 ja helmikuun odotuksen 10000 euroa niin olen jo `päässäni` ostanut yhdet osakkeet 3800 e ja yhden yksiön 65.000 euroa ja puskurissa on jäänyt rahaa 6200 euroa (tai jätän tämän puskurin S osuuksiin).

Mutta aloitetaan nyt kuitenkin tavoitteen mukaan ostamalla 3800 eurolla osakkeita. Mitä ostan? Minulla on pari firmaa seurannassa.

No, koska paljastin äsken heikkouteni (asunnot), niin paljastan vielä yhden kehäpäätelmän, missä ei ole logiikkaa. Olen aina miettinyt, että ostan osakkeet firmani nimiin. No sitten, kun tulee oston hetki, niin enkös ole aina jotenkin miettinyt, että henkilökohtaisesti ne osakkeet pitää omistaa. Ei mitään järkeä. 


Nyt siis vaan päätän, että ostan osakkeista firman nimiin 3800 eurolla. Asia on helppo. Viimeistään alkuviikosta aukaisen firmalleni arvo-osuustilin Nordnettiin. Sen aukaisu kuitenkin kestää kommelluksineen päivän (henkilönä sen sai nopeasti aukaistua, mutta meneeköhän siinä yritykseltä pidempään?).

*

Avaa tili yritykselle *

12 kommenttia :

  1. Yritykselle et saa ihan noin vaan osakkeita, vaan joudut hakemaan LEI-tunnuksen, jonka saaminen kestää varmaankin noin 2 viikkoa.

    Henkilökohtaisen tilin ja ensimmäiset ostot saat nopeammin auki, en ole ihan varma onnistuuko nekään silti päivässä. Ainakin aiemmin piti paperilappuja postittaa Nordnetille (tästä aikaa vuosia).

    Se, kummalla kannattaa sijoittaa riippuu monesta asiasta. Itse aion sijoittaa suurimman osan rahoistani yrityksen kautta, mutta varmasti jonkin verran myös omallekin tililleni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tuosta LEI tunnus tiedosta. Aloitan sitten sillä että haen 86,80 euron maksuisin tunnuksen (ja vuosimaksu näytti olevan 37,20 euroa). Hakeminen näytti onneksi helpolta. Eli lähden siitä käyntiin. Kiitos. (Muistaakseni henkilökohtaisen puolen arvo-osuustilin sai heti auki ja sinne sai reaaliajassa siirrettyä rahaa ostoja varten, toki saatan muistaa väärin).

      Poista
    2. Todella vanhanaikainen systeemi tuo LEI hakemus. Lomake pitää tulostaa ja allekirjoittaa?

      Poista
    3. Itse ihmettelin samaa! PRH:lla oikein erillinen sivusto sen hakemiseen, oikein lomakkeet ja kaikki. Mutta yllätykseksi se pitikin sitten lopuksi tulostaa ja postittaa. Miksi??

      Poista
    4. Sain muuten itse tuon LEI-tunnuksen todella nopeasti. Nyt pitäisi olla vieläpä ruuhka-aika??

      2.1. laitettu paperit postiin ja 4.1. näkyy olevan myönnetty.

      Muista, että tästä ei kait tule mitään muuta lappua kotiin, muuta kuin lasku joskus. YTJ:stä pitää tuota vahdata itse, mutta sen voikin näköjään katsoa jo muutaman päivän jälkeen.

      Lisäplussana se, että Nordnet haki tuon tiedon automaattisesti, ei tarvinnut klikkailla sitä mihinkään!

      Poista
  2. Itse suhtauduin pörssiosakkeisiin (ja samalla niiden myymisiin) kassavirta eli osingot edellä: Osakkeiden omistaminen on pääsylippu nykyisistä ja tulevista osingoista nauttimiseen. Tämä vaikuttaa tietysti paljon siihen, mitä osakkeita valitsen. Samalla myydessä realisoituu tämä nykyisen ja tulevan kassavirran menettäminen. Vaikuttaa myönteisesti holdaamiseen :)

    Toinen on tietysti verotus: jos / kun maksat voitoista verot, on osakkeen laskettava aika reippaasti, ennen kuin sitä saa takaisin "samalla hinnalla" mitä myydessä, eli arvon on laskettava maksettujen verojen verran. Eli jos uskoo kunnon romahdukseen, voi myydäkin.

    Esimerkki: Ostan osaketta hintaan 50 e, se nousee sataseen, myyn, ja maksan 15 e veroa -> takaisinostaminen "kannattaa" vasta 85 eurossa.

    En tiedä, kirjoitinko sekavasti, mutta nämä kaksi asiaa, eli osinkovirta ja verotus jarruttavat omassa mentaalisessa kirjanpidossa myymistä. Ja asuntosijoittajalle kassavirtanäkökulma varmastikin vaikuttaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista. Minulla juuri noihin myynteihin ei ole ollut mitään järkeenkäypää syytä. En vaan ole osanut omistaa osakkeita pitkäaikaisesti. Nyt yritän (aina ennen on tullut muka tuottavampi asuntokohde).

      Poista
  3. Eikai niitä s-ryhmän osuuskuntia 60kpl ole? Miten olet saanut niihin 6000€ laitettua?

    Jos laina on kallis sijoituslaina niin ei kai sitä kannata nostaa kuin hätätapauksessa? Likviditeetti ja puskuri ovat tärkeitä, ettei epäonnen sattuessa mene kaikki!

    Hajauttaminen voi olla ihan fiksua, mutta ei sitä kannata ihan vaan hajauttamisen takia tehdä. Vaikuttaa siltä, että olet menestynyt hyvin asuntosijoituksissasi ja niiden kanssa puuhaaminen on tuttua ja mukavaa sulle, niin mielestäni keskittyminen pelkästään niihin voisi olla fiksua.

    Anyways, blogiin kirjoittaminen helpottaa asioiden jäsentelyä. Jatka samaa rataa :)

    VastaaPoista
  4. Huomioithan, että tarvitset LEI-tunnuksen,jotta voit käydä kauppaa yrityksesi nimissä.

    VastaaPoista