maanantai 29. tammikuuta 2018

Velkavipu sijoittamisessa, ystävä vai vihollinen?

Olen miettinyt monessa kirjoituksessa mikä määrä on liikaa lainaa? Milloin velkavipu on liian korkea? Kirjotuksia löytyy mm täältä.

Nyt asia tulee taas mietintään, kun minun pitäisi tietää nostanko jo neuvottelemani sijoituslainan nostamattoman viimeisen osan. Nostamatta on 19.000 euroa. Saanen nostaa lainan vielä parin kolmen kuukauden aikana. Kulut nostosta ovat 25 euroa (saattoi olla myös 35 euroa per nosto, en muista, enkä jaksa tarkistaa). Olin miettinyt, että tuo minun neuvottelemani laina on kallis. Mutta mikä on kallis?

Sijoituslainan korko on nyt 2 %. Johtuen siis siitä kun euripor on niin alhaalla. Eli lainan korko voi toki nousta. Mutta alan päätyä, että tuo on ihan edullinen laina nostaa.

Olen päätynyt monessa laskelmassa, että minun maksimi velka on 400.000 euroa. Tämä velkamäärä on maksimi, riippumatta siitä paljonko on kokonaisvarallisuus (toki ajatus saattaa myöhemmin muuttua). Haluan nukkua hyvin. Ja henkinen maksimi on tuo summa. 

Toisaalta lasken asiaa myös vekavipuprosentin kautta. Olen aiemmin ollut esim mielestäni liian turvallisuushakuinen, kun velkavipuni on ollut 34% luokkaa. Tähtäsin silloin noin 40 % velkavipuun.

Minulla on nyt velkaa 369000 euroa (sisältää yhtiölainat ja henkilökohtaiset lainat, 37 % velkavipu, 31.12.2017 369000/997.750), jos ottaisin tuon velan 19.000 euroa olisi velkani 388.000 euroa (velkavipu 29.1.2018 388.000/1.017.750 eli 38 %, tähän vaikuttaa jo pääomani kasvu tammikuulta 2018, jonka arvioin olevan ainakin 20.000 euroa). Eli velkavipu ei olisi vielä kohtuuton, ja määränä velka ei menisi tuon henkisen 400.000 euron yli.

Toinen kysymys on mihin sijoitan tuon lainan? Osakeostot pitäisi aloittaa, mutta en vaan saa ostettua mitään (kaikki on niin kallista).


Onko 2 % sijoituslaina kallis?




*
Lue lisää Superluotosta Nordnet on tutkitusti ylivoimainen sijoitusten rahoittajana, korko jopa 0,99 %. Nordnetin kaupankäyntiluottomuotoista lainaa saa sijoitusomaisuutta vastaan, mutta luottoa voi käyttää myös muuhun tarkoitukseen. Tutustu Superluottoon ja laske millaisen koron voit saada. Luotolla sijoittamiseen liittyy korkea riski ja se vaatii osaamista arvopaperimarkkinoista. Voit menettää enemmän kuin sijoitetun pääoman. Superluoton todellinen vuosikorko on 0,995 %. 100 000 €/12 kk luoton kokonaiskustannus on 100 995 €. *
Lue lisää... "Velkavipu sijoittamisessa, ystävä vai vihollinen?"

keskiviikko 24. tammikuuta 2018

Muita tavoitteita kuin talous

Olen miettinyt lyhyttä ajanjaksoa ja tavoitetta sille. Keväästä 2018 ajattelin ottaa kesyn ja taloutta en halua ajatella ollenkaan. En halua miettiä säästöastetta, enkä säästöön jäävää rahaa. Säästöön jää kuitenkin jotain, joten se tuntuu olevan epäoleelliselta. En myöskään ehkä halua oikeasti edes mitään talouteen liittyvää tavoitetta enkä jatkosuunnitelmaa, vaikka tavoitteet jos kirjallisesti teinkin. Suunnitelmat tulevat itsestään tai ovat tulematta.

Olen kuitenkin oppinut itsestäni, että jonkun haasteen haluan (tarvitsen).

Olen nyt kehittänyt villiä ajatusta (lue! uskon, että jos päätän jotain, niin sen voin saavuttaa).

Idea ei ole varsinaisesti laihdutus, vaan terveellisempi ja hyvinvoiva kroppa. Toki kroppa voi hyvin, jos aivot saavat tehdä mielekkäitä hommia (lue miettiä sijoituksia).

Minulla ei ole juuri nyt puntaria, mutta uskon, että painoindeksini on normaali.

Haluaisin käyttää aikaani itseeni ja kehooni. Uskon, että saisin sillä paremman fiiliksen. Uskon, että kun minulla olisi parempi kunto, niin eläisin terveellisemmän elämän. Perusterveenä ihmisenä, en ehkä osaa edes tajuta, miten ihanaa on, kun voin liikkua. Koska minulla on mahdollisuus, halaun myös enemmän tiedostaa sen.


Haluan liikkua ja syödä terveellisesti (kyllä! myös kasvishaaste olisi hyvä, mutta juttelin eilen perheeni kanssa ja sen vastustus oli aikas kova. Yksi halusi kebabia. Toinen halusi makkaraa... eli jätän kasvishaasteen pois, toki lisään kasviksia). Ostin jo yhden urheiluvaatteen motivoimaan urheilua. Lenkkeily on minun laji ja minun pitäisi käydä ostamassa nastalliset juoksukengät.



*
Sano kyllä tuotoille, ei kuluille. Aloita kuukausisäästäminen ilman ostokuluja. *
Lue lisää... "Muita tavoitteita kuin talous"

sunnuntai 7. tammikuuta 2018

Osakkeidenosto-ohjelma 2018

Minulla on haave, että saan hajautettua varallisuutta osakkeisiin. Minulla on melkein all-in asunnoissa ja hajautuksen aika on ollut jo kauan tavoitteena. Silti sössin sen joka vuosi. Ostan osakkeita ja kun osakkeet ovat nousseet (kuten nyt on joka vuosi käynyt nousevien kurssien ansiosta) 20 % alkaa hermoni pettämään ja päätän kotiuttaa voitot (ja kyllä maksan myyntivoittoverot). Yleensä perustelen hiukan itselleni ettei kannata myydä, jolloin saa hiukan tuurilla lisäaikaa ja myynti on sijoittunut 25 % voiton kotiutukseen (ja yleensä olen vielä saanut osinkotuoton noin 4-5%.). Sitten loppusijoitan kyseisen varallisuuden asuntoihin. Eli diilini ei ole ollut huono, mutta tällä tavalla en onnistu hajauttamisessa.

Koska haluan hajauttaa ja järki sanoo niin, toitotan nyt blogissani, että hajautan , niin voi olla, että en niin helposti syö sanojani.

Tavoitteeni 2018 on ostaa maksimissaan 30.000 eurolla osakkeita vuodessa hajautettuna (8 eri yhtiötä ja 3750 eurolla/yhtiö). Koska haluan mahdollisimman hyvän ajallisenkin hajautuksen, niin minun pitäisi suorittaa ensimmäinen ostoerä mahdollisimman pian.

Eli minun pitää alkaa nyt orientoitumaan 3750 euron ostokseen. Likvidiä minulla on tammikuun jälkeen paljon. Likvidiä voi olla jopa 25.000+15.000 e ja lisäksi mietin uudelleen nostanko jo neuvotellun loppulainan 19.000 e vai jätänkö sen nostamatta (laina on kallis sijoituslaina ja sen viimeinen mahdollinen nostopäiväkin on vielä selvittämättä, vaikka olen sitä jo pari kertaa pankista tuloksetta kysynyt). Tavoitteissa on kuitenkin puskuriraha 18.000 euroa (6kk puskuri-6000 s osuusmaksurahat). Eli minulla on hyvinkin tuon osakkeenostolikvidi tilillä, ellei jopa kahteen ryppääseen.

Mutta kun osakkeet ovat nyt niin kalliita (jos ne laskisivat, tavoitesuunnitelmani sanoisi 60.000 e vuosittaista ostoa)

No niin nyt päästään taas tähän minun omaan heikkouteen. Olen siis juuri yllä kirjoittanut, että minulla on likvidiä tammikuun lopussa yhteensä 59.000  euroa. Sillähän saisi yksiön... ja olen ihan kiertoradallani.

Voi että tämä kiertää aina samaa rataa. Tuohon kun lisää vielä S osuudet 6000 ja helmikuun odotuksen 10000 euroa niin olen jo `päässäni` ostanut yhdet osakkeet 3800 e ja yhden yksiön 65.000 euroa ja puskurissa on jäänyt rahaa 6200 euroa (tai jätän tämän puskurin S osuuksiin).

Mutta aloitetaan nyt kuitenkin tavoitteen mukaan ostamalla 3800 eurolla osakkeita. Mitä ostan? Minulla on pari firmaa seurannassa.

No, koska paljastin äsken heikkouteni (asunnot), niin paljastan vielä yhden kehäpäätelmän, missä ei ole logiikkaa. Olen aina miettinyt, että ostan osakkeet firmani nimiin. No sitten, kun tulee oston hetki, niin enkös ole aina jotenkin miettinyt, että henkilökohtaisesti ne osakkeet pitää omistaa. Ei mitään järkeä. 


Nyt siis vaan päätän, että ostan osakkeista firman nimiin 3800 eurolla. Asia on helppo. Viimeistään alkuviikosta aukaisen firmalleni arvo-osuustilin Nordnettiin. Sen aukaisu kuitenkin kestää kommelluksineen päivän (henkilönä sen sai nopeasti aukaistua, mutta meneeköhän siinä yritykseltä pidempään?).

*

Avaa tili yritykselle *
Lue lisää... "Osakkeidenosto-ohjelma 2018"