keskiviikko 27. kesäkuuta 2018

Kuka on Puoli miljoonaa pääomaa bloggari?

Hei, olen Kirsikka. Olen arkkitehti, oikeustieteen maisteri, yrittäjä, taloudellisesti riippumaton ja suurperheen itsellinen kotiäiti. Bloggaan harrastukseksi säästämisestä, sijoittamisesta ja taloudellisesta riippumattomuudesta. Blogin aluksi (4/2016) minulla oli omaa pääomaa vähän alle puoli miljoonaa euroa. Tavoitteeni blogissa on, että minulla on omaa pääomaa miljoona euroa 1/2026. Onnistunko saavuttamaan tavoitteeni?

Nyt minulla on sijoituksissa omaa pääomaa 684.000 euroa ja kokonaisvarallisuus 1.044.000 euroa (sijoitusten velkavipu 34 %). Tavoitetta kohti mennään. Blogista on siis ollut hyötyä talouden seurannassa. Jatkan siis bloggausharrastusta.

Kaipasin vähän vaihtelua, joten muutin blogini anonyymistä henkilöblogiksi. Muutin hiukan tarkempia tekstejä blogin yläpalkkin tietoihin (nainen blogin takana, taustaa...). 

Olen saavuttanut taloudellisen riippumattomuuden. Minulle se tarkoittaa, että irtisanouduin vakituisesta työpaikasta. Saan tuloni todella monesta pienestä purosta, joista ehdottomasti suurin on sijoitusteni tuotto. Sijoitusteni tuotot riittävät täysin elämiseen. Lisääntynyt vapaa-aikani sai aikaan luovuuden, että saan myös monista muista pikkupuroista tuloja. Pääomani tekee töitä, kun minä olen vapaalla. Ja tuolla vapaa-ajalla voi pirskahdella ja vielä halutessani kehittää lisätuottoa. Ihan win-win. Suosittelen.

Jos minä saavutin taloudellisen riippumattomuuden ilman ihme kippaskonsteja, niin uskon, että se on mahdollista myös melkein kaikille perusterveille ihmisille, jotka sitä tavoittelevat. Minusta olisi ollut ihanaa, jos minä olisin tajunnut perusasiat jo aikaisemmin ja saanut vaurastumisen käyntiin jopa aikaisemmin. Minusta olisi ollut ihanaa, jos minulla olisi ollut joku mallit, jota seurata. En tuntenut ketään pääomasijoittajaa tai yrittäjää tai seurannut kenenkään jalanjälkiä. Toivon, että voin inspiroida mahdollisimman monia määrittämään ja saavuttamaan tavoitteensa. Taloudellisen riippumattomuuden saavuttaminen on ihan peruskauraa. Minä olen siitä hyvä esimerkki. 

Minulla on vielä yksi uudistus tulossa. Olen siitä ihan, ihan, ihan NIIN täpinöissä. Stay tuned!

* Aloita sijoittaminen yritykselle *
Lue lisää... "Kuka on Puoli miljoonaa pääomaa bloggari?"

lauantai 23. kesäkuuta 2018

`Lapsilisät pörssiin`



Aamu. Perhe nukkuu. Minä juon aamukahvia ja katson kaunista pikku tihkusadetta. Aurinko 
näkyy juuri ja juuri, ehkä! Nyt on hyvä päivä (tai siis ilta ja ensi yö) kalastaa. Pikkusade on siinä hyvä. Mietin, että lähden nyt lenkille, mutta sitten tuli idea!

Mutta mitä minä tälle aamulle keksin. Olen joskus epässäänöllisesti kuunnellut Nordnetin Rahapodia. Laitoin nyt paljon kohua herättäneen jakson Juhannuksen kunniaksi nappikuulokkeisiin `Jakso 117 – Lapsilisät pörssiin!`. 

Onhan se hyvä. Tosi hauska ohjelma. Kevyt. Miehet, Martin ja Miikka, ovat kyllä ihan nassukoita. Kuuntelen mielellään jatkossakin ja taidan lisätä viikkottaiseen rutiniin. Ainakin jos minulla on ylimääräistä aikaa, niin palaan rahapodin jaksoihin, jotka löytyy todella helposti netistä. Ja laatu on tasaista.

Kyseisin jakson idea oli kyllä hyvä. Ja varsinkin sen kohdan pointti on hyvä, että aikuiset voivat säästää omat `lapsilisät` sijoittamalla 3-5 prosenttia nettopalkasta. Aivan luksus idea. (Itsestäni tuo prosentti on toki liian pieni, mutta tuohon pystyy kyllä kuka vaan, eikö?)


*Avaa asiakkuus maksutta *
Lue lisää... "`Lapsilisät pörssiin`"

tiistai 19. kesäkuuta 2018

Osakeostoilla: Fortum taas salkussa.



Fortum alkoi dippaamaan viime viikon keskiviikkona. Olin seurannut Fortumia ja katsellut, että siinä se on yli 20 euron kieppeillä. Viime keskiviikkona se alkoi sitten jo kiinnostaa enemmän ostotarkoitukseen, kun huomasin, että se laskee alle 20 euron. Pistin ostotarjousta sitä 19.50 e hinnoilla myös torstain ja perjantain, jolloin sen hinta nousi eli kauppoja ei syntynyt.

Mutta eilen maanantaina 18.6.2018 se meni taas alle maagisen rajan ja alin kurssi oli 19,99. Ostin Fortumia 250 osaketta hintaan 20,05 e.

Minulla on ennenkin ollut Fortumia ja sen osinkoja olen ehkä saanut neljänä vuotena. Viimeksi möin Fortumia 540 osaketta hintaan 14,40 e 24.2.2017 (kauppahinta 7776 e ja välityspalkkio 15,55). Olin ostanut ne vuotta ennen 12.2.2016 hintaan 11.01 e hintaan (kauppahinta 5945,40 ja välityspalkkio 3,57 e). Tuon vuoden aina sain osinkoja 594 euroa, josta maksoin ennakonpidätystä 151,47 euroa. Myynnistä sain voittoa 1830,60 e ja osinkoa  vuodessa 442,53 sekä välityspalkkioita maksoin 17,97 euroa. Yhteensä jäin plussalle 2255,16 euroa vuodenaikana. Myyntivoitosta toki maksoin veron.

No harmittaako ostaa nyt yhtiötä 20,05 euron hintaan, kun viimeksi myynti ja osto on pyörinyt paljon edullisempaan hintaan? Ei harmita. Jos olisin pelkkä osakesijoittaja, niin tuosta todella tajuaa, että myynti ja osto ei kannata (varsinkaan jos kurssi nousee). Minä päädyin myyntiratkaisuun, koska tarvitsin silloin pääomaa sijoitusasuntojenrakennushankkeeseen. Haluaisin tehdä hankkeen turvallisuushakuisesti ia jälkikäteen teinkin laskelmat liian löysiksi. Olin laskenut, että otan velkavipua 145.000 euroa, mutta lainasta on vielä 19.000 euroa nostamatta (koska en tarvinnut sitä). Eli turvallisuushakuisuus onnistui ehkä jopa liian hyvin.

Lisäksi ostos ei nyt harmita kalliimmalla sillä uskon, että olen saannut toisessa kohteessa joko saman tai jopa paremman tuoton. Lisäksi en olisi mitenkään voinut tietää, että kurssi tulee nousemaan. Päin vastoin, jos kurssi olisi laskenut ja en olisi myynnyt niin olisi todellakin harmittanut. Ainoa mikä ehkä harmittaa on nyt tämän kevään 2018 osinkojen saamattajäämättömyys. Toivottavasti saan osinkoja ensi keväänä.

Hyvä minä! Olen saanut ostettu osakeosto-ohjelman 2018 mukaan osakkeita (tavoite 30.000 eurolla vuonna 2018). Nyt olen ostanut noin 15.000 eurolla kolmea yhtiötä (Fortum, Yit ja Nordea). Ihan hyvä alku.


* Avaa maksuton sijoitussalkku  *
Lue lisää... "Osakeostoilla: Fortum taas salkussa."

torstai 14. kesäkuuta 2018

Stay tuned: puoli miljoonaa pääomaa repäisee!




Pohdin viime syksynä, mitä kerron blogissa ja miten rajaan blogin aihealueen. Aluksi blogini oli vaan sijoituksiin ja lukuihin perustuva. Totesin, puolentoista vuoden jälkeen, että rajaus alkoi olla liian kapea ja se rajoitti minun omaa inspiraatiotani. Sen takia, viime syksynä, mietin anonymiteettiä ja vloggaamista. Päädyin, että ne eivät ole minun juttu. Halusin olla tunnistamaton. Mutta syksyllä laajensin kuitenkin hiukan eli kerroin olevani nainen ja suurperheen äiti, joka jo sekin hätkähdytti joitain lukijoita. Lisäksi annoin anonyymin haastattelun MeNaiset -lehdelle. Ja varmaan tästä aiherajauksesta vähän aiheenikin laajenivat. Moni talousbloggari oli kuitenkin tullut henkilönä lukujensa taakse. Vloggaaminen myös kiinnosti, mutta tein pari kokeilua ja eihän se niin helppoa ollutkaan. Vloggaamisinspiraation tyrehdytti myös tuo tunnistettavuus.

Olen nyt ollut täydellisellä lomalla kuukauden-pari ja onhan se niin, että silloin luovuus kasvaa. Stay tuned! Muutosta luvassa. Muutoksen aikataulu on vaan hiukan epäselvä. Lähiaikoina.


(Joku päivä yritän myös ennättää muuttaa blogini ulkonäköä vaaleammaksi tai tehdä jotain blogin ulkonäölle.)

* Avaa maksuton sijoitussalkku *
Lue lisää... "Stay tuned: puoli miljoonaa pääomaa repäisee!"

tiistai 12. kesäkuuta 2018

Fundu ja Invesdor?



Olen ollut vaan tosi perinteisien sijoitusmuotojen kanssa tekemisissä. Perinteisistäkin sijoitusmuodoista esim kultaan tai nykyään kovassa noudussa olevaan kryptovaluuttaan, en ole ikinä sijoittanut. Enkä sijoita (jälkihuomautus! no kryptoihin voisin laittaa tonnin). Vuosi pari sitten tutustuin jonkun verran vertaislainoihin sijoittamiseen. Lähinnä seurasin mielenkiinnolla vertaislainasijoitus keskusteluja. Ne tuntui minusta silloin liian riskeiltä ja ehkä vähän vääriltä ja pieninä paloina sijoittamiselta. Eli vertaislainatkin ovat pois laskuista.

Mutta olen nyt pariin viikoon huomannut katselevani kahta eri nettisivua mielenkiinnolla. Ja jopa palanut sivuille. Sivut ovat Fundu, jonka manoslause on `älä sijoita osakkeisiin, sijoita Funduun` sekä  `Fundu perustettiin helpottamaan suomalaisten kasvuyritysten rahoitusmahdollisuuksia.` Toinen minne sivuille huomaan lipsuvani on Invesdor Oy. Sen mainoslause on `Invesdor on pohjoismainen digitaalisen rahoituksen ja sijoittamisen edelläkävijä.` (välikommentti että siellä on Huhtanen Capital share offering, `Arvonnousua sijoittamalla kiinteistöihin`, jos se löytää sijoittajia pyytämälleen 3 miljoonalle eurolle niin huh huh... siis arvonnousua luvataan, ja 3 miljoonaa pyydetään... huh huh). Mutta Invesdorilla on myös mielenkiintoista materiaalia.

Miksi lipsun sivuille johtunee siitä, että jos oikein tarkkaan rahat laskisin niin minulla olisi sijoitettavaa nyt jonkin verran. Laskelmaa tileiltä en nyt jaksa tehdä, vaikka se voisi olla jopa nopeampi, mutta laskin huhtikuussa, että sijoitettavaa voisi olla 46.000 ja lisälainaa voisin nostaa 19.000 (2% korolla). Siitä olen jo törsännyt osakkeisiin -10.000 euroa ja varmaan -2000 euroa ostoihin ja lisäksi en ole laskenut tuohon marraskuussa tulevaa verokönttä maksua -6000 euroa. Eli sijoitettavaa voisi olla esim 47.000 ja ilman velkaakin 28.000 euro. Osakkeet ovat yhtä vaikeita ostaa kuin ennenkin eli katselen taas uutuksia (vaikka en sijoitussuunnitelman mukaan saisi). Toisaalta olen katsellut yhtä osakettakin (varmaan kun innostuin vähän Sharevillestä). Ja osake jopa hiukan laskee...

Jatkan Fundun, Invesdorin ja osakkeeni seuraamista....


Onko kokemuksia Fundusta tai Invesdor Oy:stä?

* Avaa asiakkuus verkkopankkitunnuksilla  *
Lue lisää... "Fundu ja Invesdor?"

lauantai 9. kesäkuuta 2018

Puolimiljoonaa Pääomaa on Sharevillessä



Olen siis pääosin (lue! Aivan liikaa) asuntosijoittaja. Yritän epätoivoisesti hajauttaa pääomaani. Minulla on ollut osakkeita, mutta suurimmillaan osakesalkun arvo on ollut esim 30.000 euroa. Eli pientä on osakesijoitustoimintani ollut. Tuohon lukuun olen päässyt pariin kolmeen kertaan ja sitten olen keksinyt `tosi hyvän` asuntosijoituksen ja myynnyt osakkeet pois ja saannut pääomaa asuntosijoittamiseen. Tämä ei tietenkään näin jälkikäteen ole ollut järkevää, kun osakekurssit ovat nousseet, mutta hiukan liian turvallisuushakuisena olen halunut toimia näin. Ja myös jälkikäteen katsottuna myynnit eivät ole olleet mitenkään huonoja (olen myynyt esim 25 % voitolla ja sitten asuntosijoitus on alkanut tuottamaan tasaista tuottoa). Tulos on ollut verojen jälkeen varmaan +- 0. Eli en harmittele kokonaisuutta, mutta hajautus mielessä toiminta on ollut onnetonta.

Koska olen niin huono ostamaan osakkeita (osakkeet ovat NIIN kalliita nyt), olen tehnyt jopa osakeosto-ohjelman 2018. 

`Tavoitteeni 2018 on ostaa maksimissaan 30.000 eurolla osakkeita vuodessa hajautettuna (8 eri yhtiötä ja 3750 eurolla/yhtiö)` (määrä olisi 60.000 jos OMX Helsinki olisi alle 7500... nyt melkein 10300...)

Olen jo päässyt ostoissa noin 10.000 euron kieppeille. Ja noin puoliväliä vuotta mennään. Mutta tuskaa se ostaminen on ollut. Kaikki on kallista ja kaikki vaan kokoajan kallistuu lisää. Myöhäisempi ostoaika on nostanut vaan kustannuksia.

Päätin ottaa uuden vaihteen päälle. Ns. sosiaalinen paine. Liityin pienellä salkullani Nordnetin Sharevilleen. Tervetuloa seuraamaan!



Josko saisin näin kasvatettua salkkua ja samalla muistutettua itselle, mikä oli tavoite ja mihin päästy. Jos tavoite oli 8 yhtiötä alle 4000 e per yhtiö per vuosi 2018, niin olen saavuttanut kaksi yhtiötä ja yhteensä 10.000 euroa salkussa. Tästä se voisi lähteä. 

Kuka bloggari on Sharevillessä, seuraisin mielellään?

* Avaa asiakkuus verkkopankkitunnuksilla *
Lue lisää... "Puolimiljoonaa Pääomaa on Sharevillessä"

keskiviikko 6. kesäkuuta 2018

Pohjoisen kalastusloma ja talouslehdet



Olen perheeni kanssa matkalla. Ja kyllä, otin kitisevälle esiteinille hänen pöytätietokoneensa mukaan. Viime loma kolme viikkoa sitten oli pientä vinkumista niin mietin, että minulla löytyy varaa joustaa ja pakkasin takakonttiin pojan tietokoneen. Olisitte nähneet poikani ilmeen. `Oikeestikko?`. `Ihan aikuisten oikeasti me voidaan ihan hyvin ottaa pelitietokone mukaan. Itsehän me tässä elämässä päätetään, eikö?` `Oikeestikko?`

Lähdimme pohjoiseen kalastamaan ja poreilemaan viikoksi. Virittelimme virvelit ja onget kotona sekä pakkasin sadeasut ja kumisaappaat. Yksi lapsistani on yli-innostunut kalastuksesta (ja onneksi viikon päästä alkaa viikottainen kalastuskerho). Huoneisto on iso ja meidän luksuksena on poreamme. Hyvä, että kalalle olemme ennättäneet, kun poreamme on koko ajan täynnä porukkaa käsikellukkeilla tai ilman.

Oma pieni paheeni matkalle mukaan oli läjä vanhoja talouslehtiä. Vanhimmat lehdet ovat kyllä jo neljäkin kuukautta vanhoja. Talousaiheisia lehtiä. Naistenlehtiä. Ihanaa. Kokonainen läjä. 

Kalaa ei ole tullut ja pari ongenkohoa on jäännyt paikallisiin koivuihin siimoineen ja koukkuineen. Vasta yksi viehe on järven pohjassa. Mutta minulla on lehtiä vielä paljon lukematta. Ja poreammeesta kuuluu Petshop leikkejä (toki tyttärenikin sai koko Petshop perheen koteineen mukaan). Tässä on mukavaan lukea talouslehtiä ja seurata sivusilmällä eilisen päivän päätösosakekursseja.


Talouselämä. Optio. Taloustaito. Viisas raha...


*
Avaa tili ja hyödynnä tarjous
*
Lue lisää... "Pohjoisen kalastusloma ja talouslehdet"

maanantai 4. kesäkuuta 2018

Yit vai Fortum, vai ei kumpaakaan?



Kuten edellisessä kirjoituksessa totesin, yritän koko ajan tehdä osakeostoa. Haluan hajauttaa ja en usko, että osakkeet ovat tulossa heti alas. Eli ostoja kannattaa tehdä koko ajan tasaisesti. Kuullostaa helpolta, mutta olen tuossa todella huonoa. Siksi olen tehnyt jopa osakkeidenosto-ohjelmankin. Viikko sitten sunnuntaina päätin seurata kolmea osaketta (Yit, Fortum ja Apetit). Viime alkuviikosta päätin, mitä osaketta ostan (Yit), kun se oli silloin eniten laskussa. No yritin ostaa loppu viikkoon asti osaketta tietenkin alkuviikon edullisimpaan hintaan. No kurssi toki nousi hiukan koko ajan. (Ja ymmärrän kyllä, että hajauttavan asuntosijoittajan ei kannattaisi ostaa Yit yhtiötä, mutta mutta...)

Nyt on jo uusi maanantai ja ostos vielä tekemättä. Kokeilen tämän päivän vielä kyseistä osaketta (Yit) ja jos se vaan nousee niin sitten vaihdan osakeostokohdetta. Ja yritän ostaa `aivan liian kallista` osaketta (Fortum), koska se voi olla pitemmällä aikajuoksulla parempi osake. Näkisin että osake on hiukan riskittömämpi, mutta siinä ei ole arvonnousumahdollisuus niin korkea.


Katsotaan miten tämän viikon osakeostojen käy?


*

Nordnet osakekurssit *
Lue lisää... "Yit vai Fortum, vai ei kumpaakaan?"