torstai 27. joulukuuta 2018

Turhia ostoksia?



Teetkö sinä turhia ostoksia? Harmittaako jälkikäteen? Uusi vuosi tulossa, voisiko tavaran kulutusta vähentää? 

Muista tilata kanava!

 

*Lue lisää Superluotosta Nordnet on tutkitusti ylivoimainen sijoitusten rahoittajana, korko jopa 0,99 %. Nordnetin kaupankäyntiluottomuotoista lainaa saa sijoitusomaisuutta vastaan, mutta luottoa voi käyttää myös muuhun tarkoitukseen. Tutustu Superluottoon ja laske millaisen koron voit saada. Luotolla sijoittamiseen liittyy korkea riski ja se vaatii osaamista arvopaperimarkkinoista. Voit menettää enemmän kuin sijoitetun pääoman. Superluoton todellinen vuosikorko on 0,995 %. 100 000 €/12 kk luoton kokonaiskustannus on 100 995 €.
Lue lisää... "Turhia ostoksia?"

sunnuntai 23. joulukuuta 2018

Osakeosto-ohjelman noudattaminen


Minulla on vuodelle 2018 tehtynä osakkeiden oston osalta suunnitelma. Minulla on melkein kaikki varallisuus kiinni asunnoissa tai kiinteistöissä, joten yritän hajauttaa varallisuutta osakkeisiin. Onnistuinko tai onnistunko vielä tekemään loppukirin?


`Tavoitteena 2018 minulla on että osakkeissa noin 30000 euroa tai 60000 euroa. 60000 euroa saa olla vain silloin jos OMX Helsinki on laskenut noin 7000 (31.12.2017 se on 9471). Eli jos tähtään, että minulla on noin 30000 e osakkeissa niin kauppoja pitäisi tehdä 5000 eurolla joka 2. kk. Ennätän ostaa noin 6 yhtiötä, vai ehkä sittenkin noin 8 yhtiötä eli 3750 e per yhtiö. Osinko maksavia yhtiötä 7 ja yksi voi olla omasta mielestä ns. kasvuyhtiö.`

Yllä olevan suunnitelmaan kuului myös, että en lisää asuntovarallisuuttani vuonna 2018 (mietin tavoitteissa jopa yhden sijoitusasunnon myyntiä vuonna2018). Toisin kävi. Ostin kivat kämpät kesällä aika kovalla velkavivulla. Niihin menikin sitten ihan kivasti vapaa pääoma.

Vaikka siis sijoitin vuonna 2018 sijoitussuunnitelman vastaisesti asuntoihin, niin olen yllätten saanut ostettua melkein suunnitelman mukaan osakkeita. Osakkeiden osto on ollut kyllä vaikeaa. Minulla on nyt osakkeissa 23.674 euroa (osakekurssit ovat laskeneet -3,65%) viidessä eri yhtiössä. Tähtäys olisi siis ollut 30.000 euroa plus ehkä vähän enemmän, koska osakekurssit ovat laskeneet. Mutta jotain olen kuitenkin saanut ostettua. Tyytyväinen, kyllä!

Mutta minulla on herännyt into tehdä vielä yksi osakeostos ennen vuoden vaihdetta (koska kurssit ovat olleet niin kivasti laskussa). Katson löytäisinkö yhden hyvän yhtiön ja saisinko tehtyä viiden tuhannen euron oston vielä ennen vuoden vaihdetta. Mietinnässä Aktia (ei hyvä koska minulla on jo Nordeaa), Lassila&Tikanoja, Ramirent (ehkä liian lähellä rakennusalaa), Sanoma ja Orion (kallis).

Tässä on vielä riski, että en saa ostosta tehtyä, kun en löydä ostettavaa (uskon kyllä, että osaan valita omasta mielestä parhaan ostoksen), kurssit lähtevät välipäivinä nousuun (olen onnettoman huono ostaja, jos kurssi on vihreällä) tai minulla ei ole likvidiä fiksusti vapaana (minulla on tulossa vielä pari isoa maksua tälle vuodelle ja lisäksi oma verotaktinen palkkani yrityksestä on vielä nostamatta, tai toki voisin maksaa palkan ja lainata likvidin takaisin yritykselleni). 

Onneksi on joulunpyhät aikaa miettiä, mikä voisi olla hyvä seuraava ostos ja kannattaako se tehdä.

Hyvää Joulua!

*Kokeile säästölaskuria Sijoittamalla voit vaurastua nopeammin kuin uskoitkaan. Säästä kuukausittain tai jätä kertasumma kasvamaan. Katso säästölaskurimme avulla, kuinka nopeasti se voi sujua.
Lue lisää... "Osakeosto-ohjelman noudattaminen"

perjantai 21. joulukuuta 2018

Paranoidi optimisti



Nyt tuli tiiliskivikirja vastaan, yllättävästä suunnasta. Yritin lukea Siilasmaa Risto, Fredman Catherine: `Paranoidi optimisti - näin johdin NOKIAa murroksessa`.

Olin oikein odottanut, että saan kyseisen kirjan käteen ja pääsen lukemaan. Olin innoissani.

Viikon kuluttua minun oli pakko luovuttaa. Vaihdoin tilalle toisen kirjan ja lukemisen ihanuus löytyi. Viikon yritin pakertaa kirjan kanssa. En vaan edennyt. Aihekin oli ihan mielenkiintoinen. Lisäksi kirja oli tosi hyvin aukiselitetty (esim mikä on Symbian-käyttöjärjestelmä). Mutta viikon päästä mietin, että `Mikä nyt mättää? Miksi ei ole kivaa, vaikka kaikki on oikein mukavasti?` Minua ärsytti kun luvussa oleva kirja oli sellainen, että en halunut lukea sitä. Menetin lukemisen aikaisen nautinnon. Onneksi asia oli helppo korjata. Otin yöpöydältä uuden kirjan ja johan elämä alkoi taas maistua.

Saatan toki palata vielä tähän kirjaan, mutta nyt vaan totean, että kyseinen kirja ei vaan ollut minun juttu, vaikka se kiinnostavalta ensi alkuun vaikuttikin. Itselleni annan kuitenkin pisteet, kun jaksoin yrittää kuitenkin viikon. Normaalisti olen lukenut viikossa monta kirjaa.


En siis suosittele kirjaa, kun en itse päässyt sitä edes puoleen väliin. Mitä mieltä sinä olit kirjasta?

*Kokeile säästölaskuria Sijoittamalla voit vaurastua nopeammin kuin uskoitkaan. Säästä kuukausittain tai jätä kertasumma kasvamaan. Katso säästölaskurimme avulla, kuinka nopeasti se voi sujua.
Lue lisää... "Paranoidi optimisti"

keskiviikko 12. joulukuuta 2018

Viiden lapsen kanssa kylpylälomalla? Uhka vai mahdollisuus?



Voiko viiden lapsen kanssa mennä kylpylälomalle? Entä jos neljä lasta on uimataidottomia?

Minä nykyään jopa rakastan kylpylälomia. Olen kirjoittanut niiden hinnoista mm. täällä. Lapset uimaan ja itse ei tarvitse kuin laskea, että vedenpinnan yläpuolella näkyy silloin tällöin viisi eri lapsen päätä. Omasta mielestäni olen ihan hyvä laskemaan, niin viiteen laskeminen onnistuu ilman stressiä.

Onko neljä viikkoa Suomen kylpylöissä vuodessa jopa liikaa? 

Vlogi alla. Muista tilata kanava!

Olisikohan kohta taas kylpylälomaviikon aika?






*Lue lisää ja aloita lapselle säästäminen
Lue lisää... "Viiden lapsen kanssa kylpylälomalla? Uhka vai mahdollisuus?"

keskiviikko 5. joulukuuta 2018

Kuinka säästät ruokakuluista?


Taloudellisen riippumattomuuden tavoittelu on myös osaltaa peruselämisen kulujen arvoimista. Voiko jostain säästää? Voiko kuluja kenties karsia hallitusti ja näin saada säästöön (sijoittamiseen) suuremman osuuden kuukauden tuloista?

Voiko ruokakuluista säästää? Meillä oli syyskuussa säästökuukausi ja silloin viimeksi kontrolloin, paljonko meillä menee ruokaan kongreettisesti rahaa. Säästösyyskuussa meillä meni ruokaan 773 e / kk (6 hlö talous). Tämä summa sisälsi myös kaikki päivittäistarvikeostot. Vaikka luulin, että meillä ruokakustannukset olisivat alhaisemmat kuin tuon testikuukauden, niin silti minusta meillä on hyvin maltilliset kustannukset.

Syyskuusta oppineena olen budjetoinut meidän ruokakuluihin 870 e kk. Se on ihan hyvä summa meidän perheelle. Sisältää joustoa arkeen kivasti.

Alla vlogissa mietin, miten meidän perhe säästää/voisi säästää ruokakuluista. Minulle säästö taitaa enemmänkin tarkoittaa myös terveellisempää ruokavaliota, koska silloin, kun mietin säästöä, mietin väkisinkin enemmän ruokailua kokonaisuutena. Syöminen on ihanaa!

Onko sinulla jotain helppoja vinkkejä joilla voisi säästää ruokakuluista?


Muista tilata kanava!




*Sijoita itseesi Aktiivinen säästäminen on todennäköisesti paras koskaan tekemäsi sijoitus. Nordnetistä saat työkalut ja inspiraatiota, joiden avulla säästöilläsi on enemmän mahdollisuuksia kasvaa. Avaa tili jo tänään. Se on helppoa eikä maksa mitään.
Lue lisää... "Kuinka säästät ruokakuluista?"

sunnuntai 2. joulukuuta 2018

Äkkilähdön lopullinen hinta? +Luonne, joka jouduttaa taloudellista riippumattomuutta?


Lähdin perheeni (6hlö) kanssa äkkilähdöllä Kanarille viikoksi. Paljonko koko reissu tuli maksamaan? Ostin valmiin pakettimatkan TUI matkatoimistolta. Majoitus oli 4 tähden hotellissa, maaterassi, bungalow huoneisto, kolmio, omalla keittiöllä (jota ei kylläkään käytetty), lapsipainotteinen kidsroom (lastenhuone sisälsi mm playstationin ja huoneiston sijainti oli ideaalisti ihan toisen uima-allasalueen vieressä). All inclusive kuudelle. Kaksi allas aluetta. Rantaan matkaa 500 metriä (oli kyllä vaan korttelin päässä). 

Äkkilähtö tarkoitti, että varasin matkan illalla, ja seuraavana aamuna aikaisin klo 6.55 oli lähtö toiselta paikkakunnalta, 250 km päästä. Minulle tällaiset lähdöt sopivat hyvin, koska minulla on matkalaukut aina puolivalmiiksi pakattuna varastossa odottamassa seuraavaa äkkilähtöä.

Valmispakettimatka maksoi minulta (aikuinen) +1095 euroa ja all inclusive +147 euroa ja bussikuljetus  +25 e sekä äkkilähdön hinnan alennus -705 e, yhteensä 562 euro.

Kolmelta lapselta hinta oli per hlö +1095 e ja bussi +25 euroa sekä äkkilähtö alennus -705 euroa, yhteensä 415 euroa/hlö (sisälsi all inclusiven).  

Kahdelta lapselta hinta lisävuoteessa hinta oli per hlö +705e ja bussi +25 euroa sekä äkkilähtö alennus -405 euroa, yhteensä 325 euroa/hlö (sisälsi all inclusiven).

Pakettimatkasta tuli siis kustannuksia 2457 euroa (äkkilähtö alennusta -3630 euroa).

Lisäksi meillä meni matkalla:
  • matkavakuutus viikko 35 e (matkatavaravakuutus on voimassa kotivakuutuksessa)
  • menomatka eväät 10 euroa (ostin 18 e eväät, mutta 8 euron verran toin avaamattomia juomia autossa takaisin)
  • Uimalasit 9 e (meillä oli ylimääräisiä, mutta tarvetta olikin snorkkelille)
  • Kauppa Espanja 30 euroa
  • Hieronta 42 e
  • Eväät paluumatkalle 18+2+9=29 euroa
  • Pysäköinti lentokentällä 58 euroa
  • Bensat lentokentälle Suomessa edestakaisin 50 euroa.
YHTEENSÄ: 2720 euroa (ilman äkkilähtöalennusta hinta olisi ollut 6350 euroa, mutta näin kalliille matkalle en olisi lähtenyt, näillä spekseillä).
Olen budjetoinnut vuoden 2018 matkailuun 6.640 euroa (kaksi kotimaan kylpyläloma viikkoa a 920 ja yksi ulkomaanmatka 5000 euroa). Kylpyläviikkoja meillä on tältä vuodelta takana jo kolme eli budjetoitua enemmän ja niiden budjetti onkin ylittynytkin hiukan (2050 e/3 kylpyläviikkoa 6hlö). Mutta tästä ulkomaanmatkasta säästöön sain siis seuraavaan ulkomaanmatkaan 2880 euroa (5000-2720). Vai onkohan kyseessä säästö, olinkohan vaan budjetoinut matkabudjettiin liikaa? 

Tämä äkkilähtömatka taitaa olla meidän edullisin äkkilähtö ikinä, meidän 6 hengen perheellä. Aiemmin mukana olevat lapset ovat olleet vielä pienempiä ja esim. kuopukseni ei ole tarvinnut omaa paikkaa lentokoneessa, vaan hän on istunut minun sylissä (matka on maksanut sylissä olevalta lapselta tyyliin 70-90 euroa). Siinä mielessä tämän matkan edullisuuspisteet korostuvat. Aiemmin pelkät pakettimatkat ovat olleen muistaakseni 2400-3200 euron kieppeillä.

Kannattaako olla taloudellisesti riippumaton, että voi ottaa äkkilähdön milloin vaan, kun ei ole niin riippuvainen työelämän aikatauluista? Toiko minun taloudellinen riippumattomuus tuon säästön?
__________________________________________________________________

Jos sinua kiinnostaa ``Minkälainen luonne helpottaa saavuttamaan taloudellisen riippumattomuuden?`` niin vlogi löytyy täältä.
__________________________________________________________________

Minulta löytyy matkailuaiheinen säästösarja youtube kanavalla. Muista tilata kanava!
__________________________________________________________________

Lukeminen on aivan ihanaa! 

________________________________________________________________________

*Katso Matkapörssin äkkilähdöt täältä
Lue lisää... "Äkkilähdön lopullinen hinta? +Luonne, joka jouduttaa taloudellista riippumattomuutta?"

keskiviikko 28. marraskuuta 2018

Miten niin taloudellinen riippumattomuus on mahdottomuus?


Taloudellinen riippumattomuus tarkoittaa minulle sitä, että sijoitettu pääoma tekee minulle töitä ja elän pääoman tuotolla. Onko taloudellinen riippumattomuus oikeasti mahdottomuus? 

Olen taloudellisesti riippumaton. Minä olen laskenut, että minun elämisen kulut voin kattaa noin puolen miljoonan euron varallisuuden tuotolla. Näin otollisessa sijoitusilmapiirissä, mikä on ollut vallitsevana kymmenisen vuotta, olisin jopa sitä mieltä, että taloudelliseen riippumattomuuteen ei tarvita edes noin suurta sijoituspääomaa.


Itse en käsitä, että miten kaikki eivät ajattele samoin. Miten joku voi ajatella, että taloudellinen riippumattomuus on mahdottomuus?

Muista tilata kanava!



* Nordnet tilin saat verkkotunnuksilla *

*Avaa asiakkuus verkkopankkitunnuksilla
Lue lisää... "Miten niin taloudellinen riippumattomuus on mahdottomuus?"

lauantai 24. marraskuuta 2018

Osakeostoja 4610 eurolla, hurjat välityskulut 18 e!


Osakeostot ovat olleet aika tuskaa minulle jo pitkään ja olen niistä kirjoittanut myös täällä blogissa.

Ensin en vaan saanut ostoja tehtyä, enkä noudattanut osakkeidenosto-ohjelmaani.

Sitten yritin taas reipastua ja mennä markkinoille.

Onnistuin, mutta eihän se mallikkasti mennyt. Maksoin 4610 euron ostoksesta välityspalkkiota 18 euroa. Menikö mielestäni niin kuin piti?

Tämä oli ensimmäinen kerta, kun tällainen töpeksintä ilmeni. Ostin pientä yhtiötä ja sen vaihtuvuus ei ole suuri. Mutta isojen yritysten rinnalle mietin, että voin ottaa yhden pienemmänkin. Riski likvidoitui, kun vaihto oli niin pientä, että ostotarjouksesta meni yhtenä päivänä läpi vain osa (olisko Nordnetilla voinut valita, että ostaa vaan jos saa koko pompsin ostettua?). Ensimmäisen päivän jälkeen olin 97 osaketta `rikkaampi`yhteishintaan alle 1000 e, mutta välityspalkkiot olivat 9 euroa (minimipalkkio 9 e). Seuraavana päivänä sain ostettua 365 osaketta ja ostotoimeksiannostani puuttui vielä noin alle 100 osaketta. Toisen päivän iltana peruin loppuostotoimeksiannon. Ja mietin, että olkoon pottini tästä yhtiöstä alhaisempi kuin mietin.

Olen Nordnetin kalleimmalla tasolla (taso 4), jolloin kaupankäyntipalkkio Suomessa on 0,20 % ja minimipalkkio 9 e. Kyllä on kallista ja jos töpeksii vielä ostossa niin, että joutuu maksamaan kahdet välityspalkkiot....

Onneksi tämä on ainoa pienempi firma mitä salkkuuni ostan. 

Osakeostoja aion samalla hitaalla tahdilla jatkaa, noin 4500 - 6000 e per osto ja ostoja teen noin kahden kolme kuukauden välein. Minulla on osakkeissa aivan liian vähän prosentuaalisesti kiinni. Kaikki sijoitusvarallisuuteni on melkeinpä kiinni asunnoissa/kiinteistöissä. Joten hajautus osakkeisiin on nyt vaan vähitellen tehtävä.

Välillä mietin, että ostojen vaikeutta voisi helpottaa henkisesti, jos ostaisin useammin ajallisesti, jolloin ostos olisi edullisempi (useammin pienempiä ostoksia). Mutta silloin alle minun minimikertaostorajan (4500 e) ostoksista menisi kuitenkin 9 e välityspalkkiota, niin en koe tuota logiikkaa mielekkäänä. Pysytään siis suunnitelmassa.

Salkkuni näyttää nyt tänään tältä 





 *Sijoita itseesi Aktiivinen säästäminen on todennäköisesti paras koskaan tekemäsi sijoitus. Nordnetistä saat työkalut ja inspiraatiota, joiden avulla säästöilläsi on enemmän mahdollisuuksia kasvaa. Avaa tili jo tänään. Se on helppoa eikä maksa mitään.
Lue lisää... "Osakeostoja 4610 eurolla, hurjat välityskulut 18 e!"

keskiviikko 21. marraskuuta 2018

Kuinka sinusta tehdään miljonääri?



Onko miljoonan euron varallisuus helppo saavuttaa? Voiko jokainen saada kasaan miljoonan euron sijoitusvarallisuuden? Onko tuollainen haaste liian suuri?

Voisiko motivaationa toimia korkoa korolle laskelma?

Miten voi saada esim 25 vuodessa varallisuuden kasvamaan yli 1.000.000 euroon? (Hyvin samantapainen vlogi löytyy myös täältä.)


Kannattaisiko sinun tehdä oma laskelma, omilla luvuilla?

Alla vlogi: Kuinka sinusta tehdään miljonääri?

Muista tilata kanava!




*Ota säästösi hallintaan Aktiivinen säästäminen on todennäköisesti paras koskaan tekemäsi sijoitus. Nordnetistä saat työkalut ja inspiraatiota, joiden avulla säästöilläsi on enemmän mahdollisuuksia kasvaa. Avaa tili jo tänään. Se on helppoa eikä maksa mitään.
Lue lisää... "Kuinka sinusta tehdään miljonääri?"

maanantai 19. marraskuuta 2018

Mikä summa harmittaa hävitä arkielämässä?




Mikä on sellainen summa, joka harmittaa hävitä ihan arkipäivän elämässä? Jos luulet jo, että olet menettänyt jonkun taloudellisen hyödykkeen, mutta yllättäen saatkin sen takaisin, onko se säästöä? 

Mikä on se menetetty rahasumma, joka ei sinua vielä harmita jokapäiväisessä elämässä? Hamittaako sinua joka sentti vai puhutaanko sadoista euroista arkipäivän elämän tappiota, että sinua alkaa harmittaa? Raha on kuitenkin minulle aika vaikea käsite, vaikka mielestäni talous on helppoa.

Muista tilata kanava!





*Sijoita itseesi Aktiivinen säästäminen on todennäköisesti paras koskaan tekemäsi sijoitus. Nordnetistä saat työkalut ja inspiraatiota, joiden avulla säästöilläsi on enemmän mahdollisuuksia kasvaa. Avaa tili jo tänään. Se on helppoa eikä maksa mitään.
Lue lisää... "Mikä summa harmittaa hävitä arkielämässä?"

sunnuntai 18. marraskuuta 2018

Kortinvartija



KIRJA-ARVIO: Kortinvartija - opas itsenäiseen talouselämään, Kyösti Hagert & Pauliina Jokinen. Atena kustannus Oy. 2018.

Luin kirjan monen talouskirjan lomassa. Minulla oli tässä vaiheessa ehkä hiukan talousähkyä, joten keskittymiskykyni oli aika huono. Kirja oli perus hyvä talouskirja. Sopii kaikille ihan perusvirikkeeksi taloudesta, mutta parhaiten se ehkä kolahtaa oman kodin perustajalle. Kirja sisältää oman talouden perussisällön, mutta nuoremmalle kohderyhmälle sisältää myös aika paljon tietoa opiskelijoiden opintotuista ja esim. välivuodesta.

Minusta paras kappale on `sijoittaminen vaatii malttia ja riskin sietämistä`. Minulta itseltäni löytyy ehkä malttia, mutta riskinsietokykyni ei ehkä ole parasta laatua. Vaikka ihan ok, olen pärjännyt.

Kirjan takakannessa luvattiin, että `Käytännönläheinen ja innostava Kortinvartija näyttää, että talouden hallinta ei ole rakettitiedettä`. Kirja on tuossa hyvin onnistunut. Talous ei ole rakettitiedettä, ja jos joskus tapaakin ihmisiä jotka puhuvat omasta taloudesta kuin rakettitieteestä, niin suosittelen välttämään kyseisiä henkilöitä, heillä on ehkä vaan tuote myytävänä ja sen myynti ontuu, jos ostajat ymmärtäisivät, että oma talous on helppoa ja kivaa. Kirja on helppo. Suosittelen!

*Sijoita itseesi Aktiivinen säästäminen on todennäköisesti paras koskaan tekemäsi sijoitus. Nordnetistä saat työkalut ja inspiraatiota, joiden avulla säästöilläsi on enemmän mahdollisuuksia kasvaa. Avaa tili jo tänään. Se on helppoa eikä maksa mitään.
Lue lisää... "Kortinvartija"

perjantai 16. marraskuuta 2018

Tummat pilvet poistuneet? Yritän olla osakeostoksilla



Minulla tuli hiukan paniikki, kun kurssit laskivat. Tein siitä vloginkin (Mitä tehdä, kun kurssit laskee?). En saanut tehtyä ihan perus osakeostoa, joka kuuluu osakeosto-ohjelmaani. Ostossa kaikki täsmäsivät (minulla oli likvidiä, osakekurssi on alhaalla). Joku hanasi silti vastaan (minä). Luin lisää (mediasta) osakekurssien mahdollisesta laskusta, korkojen mahdollisesta noususta ja tuottavuus ennusteiden muutoksista. Paniikki kasvoi, vaikka olin omasta mielestä miettinyt, että minulla ei ole mitään tarvetta tehdä muutoksia mihinkään suuntaan.

Lisäksi yhden yön ajan mietin jopa, että myyn yhden pikku asunnon. Olen ennenkin miettinyt sen myyntiä, ja laittanutkin asunnon silloin lyhyeksi ajaksi myyntiin. Pyyntini oli silloin sellainen, joka herätti kiinnostusta. Kävin näyttämässä asuntoa neljälle ostajakandidaatille. Sitten hoksasin, että en halua myydä asuntoa siihen hintaan. Vuokratuotto olisi silloin poistunut minulta. No mietin nyt yhden yön ajan uudelleen myyntiä. Tein jo myynti-ilmoituksen (jossa hinta oli määritelty tuota aiempaa myyntiä hiukan jopa alemmas), mutta päätin julkaista sen vasta seuraavan aamuna.

Myynti olisi perustunut järkeilyyn, että jos on syklissä menossa huippu, niin huipulla kannattaa myydä. Mitään tarvetta minulla ei tuolle asuntoon sijoitetulle pääomalle ollut. Ehkä mietin, että ostan sitten halvemmalla seuraavan asunnon (eli saan samalla rahalla enemmän, kun myyn syklin huipulla ja ostan syklin pohjalta) tai vähennän riskiä korkojen nousua vastaan (kun olisin voinut maksaa velkavipua pois). Sitten tuli järki. Enhän minä tiedä, milloin on syklin huippu tai pohja. Kukaan ei tiedä. Ja vaikka minulla olisikin juuri se `oikea tieto` niin myynnistä ja ostosta tulee aina kuluja, jotka ovat asuntojen kohdalla isompia kuin osakkeiden. Lisäksi olisin menettänyt tuon hypoteettisen laskukauden ajan tuottoja (vuokratuotto tai osakkeissa osinkotuotto). Lasku olisi pitänyt olla joku tosi radikaali, että edellä mainitussa järkelystä olisi ollut mitään hyötyä. Lisäksi tuohon järkeilyyn liittyy ehkä isoimpana riskinä, että syklilasku ei toteutu, jolloin yhtälö olisi ollut pelkkää miinusta tuotoille (myynti ja ostokulut sekä saamaton tuotto tuolta ajalta) tai jopa kauhuskenaario, jossa noususuhdanne jatkuu ja joudun myöhemmin ostamaan ostokset kalliimmalla.

Onneksi aamu saapui, ja järki oli ennättänyt tulla päähän. Minä mitään myy! En edes sitä myyntilistalla olevaa ensimmäistä pikku yksiötä, vaikka ehkä siitä haluaisinkin eroon.

Nyt olen jo sen verran rentoutunut, että aloitan katsomaan uudelleen tuota osakeostoa ja ihmettelen omaa pikku notkahdusta joka kesti yhden myöhäisillan. Saankohan osakeoston tehtyä? Eilen jäätiin aika kauas, että osto olisi toteutunut.


Onko sinulla tullut hetkittäistä paniikkia?

*Lue lisää Superluotosta Nordnet on tutkitusti ylivoimainen sijoitusten rahoittajana, korko jopa 0,99 %. Nordnetin kaupankäyntiluottomuotoista lainaa saa sijoitusomaisuutta vastaan, mutta luottoa voi käyttää myös muuhun tarkoitukseen. Tutustu Superluottoon ja laske millaisen koron voit saada. Luotolla sijoittamiseen liittyy korkea riski ja se vaatii osaamista arvopaperimarkkinoista. Voit menettää enemmän kuin sijoitetun pääoman. Superluoton todellinen vuosikorko on 0,995 %. 100 000 €/12 kk luoton kokonaiskustannus on 100 995 €.
Lue lisää... "Tummat pilvet poistuneet? Yritän olla osakeostoksilla"

tiistai 13. marraskuuta 2018

Miten halvalla voi äkkilähdön saada?



Meidän perhe lähti äkkilähdöllä Kanarialle viikoksi. Miten halvalla (tai kallillla) äkkilähdön voi saada?

Meidän perheeseen kuuluu kuusi henkilöä. Voiko tällaisen porukan kanssa edes lähteä äkkilähdöllä? Voiko 5 lapsen kanssa matkustaa? Kuinka säästät matkakuluissa? Säästääkö äkkilähtö? Pääsemmekö kotoa lähtöön matkanvarauksesta 1 h varotusajalla vai tarvitaanko matkan valmisteluun päiviä? 

Miten ruokailu kannattaa hoitaa? Lapsiperheen arki, kun on pelkkää ruuanlaittoa. Paljon maksaa all inclusive kuudelle hengelle viikko Espanjassa?

Olen taloudellisesti riippumaton, joten voin todellakin toteuttaa pikaisemmatkin lomantarpeet ja maastapoistumiset. Minä tykkään äkkilähdöistä. Matkailu on ihanaa. Lasten kanssa on helpompaa, kun ruoka ja ohjelmatarjonta tulee valmiina. Aktiviteetiksi riittäisi pelkkä kokopäiväinen uiminen (kaksi allasaluetta), mutta plussaa on, kun hotelleissa on aktiivista, koko aikaista ohjelma, eri-ikäisille lapsille (jalkapalloa, kasvomaalausta, askartelua, minidisco, iltashow, ilta jalkapalloa...).

Tässä meidän versio äkkilähdöstä.

Lähdetkö sinä vielä nopeammin liikenteeseen?




(Kiireessä meiltä unohtui vaan lippikset ja huivit suojaamaan päitä.... pidettiin sitten enemmän päätä veden alla, niin ei pää pala)

*Älä sijoita kuluihin! Nordnetissä osakkeiden säilyttäminen on maksutonta. Palvelu- ja vuosimaksut 0 €. Osakekaupat alk. 3 €.
Lue lisää... "Miten halvalla voi äkkilähdön saada?"

lauantai 10. marraskuuta 2018

Osakkeet miinuksella. Mitä kannattaa tehdä?


Minulla on osakkeet miinukselle. Pahin lasku on nyt ohi, mutta toki en tiedä tulevaisuudesta, että onko pahempaa vielä edessä? Yritin tehdä osakeostosta osakeosto-ohjelman mukaan. Miten siinä sitten kävi? Alla vlogi `Mitä tehdään, kun kurssit laskevat?`

Miten sinulla on vaikuttaneet osakeostoihin osakkeiden laskumakkinat?




*Ota säästösi hallintaan Aktiivinen säästäminen on todennäköisesti paras koskaan tekemäsi sijoitus. Nordnetistä saat työkalut ja inspiraatiota, joiden avulla säästöilläsi on enemmän mahdollisuuksia kasvaa. Avaa tili jo tänään. Se on helppoa eikä maksa mitään.
Lue lisää... "Osakkeet miinuksella. Mitä kannattaa tehdä?"

keskiviikko 7. marraskuuta 2018

Miten saat nopeiten talouden KERRALLA kuntoon?



Tein vähän liian radikaalin vlogin. Mietin oman mielipiteeni, miten ihminen saa kerralla talouden kuntoon (minusta nopeiten ja helpoiten). Vlogi ei sovellu hissukoille. Vlogi ei välttämättä anna sopivaa vastausta jokaiselle, mutta pidemmän päälle uskon. että jokaisen kannattaa miettiä tietty varallisuusmassa oikean kokoiseksi. Olisko tästä pidemmällä tähtäyksellä sinulle säästön paikka? Saisiko taloutesi kunnon buustin?


Muista tilata kanava!

Youtube kanava Puoli miljoonaa pääomaa.


*Älä sijoita kuluihin! Nordnetissä osakkeiden säilyttäminen on maksutonta. Palvelu- ja vuosimaksut 0 €. Osakekaupat alk. 3 €.
Lue lisää... "Miten saat nopeiten talouden KERRALLA kuntoon?"

sunnuntai 4. marraskuuta 2018

Railakas rahakirja - Näin hoidat taloutesi viisaasti



KIRJA-ARVIO: Henriksson Saara, Leinonen Aino-Maija: Railakas rahakirja - Näin hoidat taloutesi viisaasti. Into Kustannus Oy. 2018, Riika.

Minulla on nyt ollut monta kivaa uutta talouskirjaa luvussa. Aivan ihanaa! 

Railakas rahakirja on kyllä tämän vuoden uutuuksista reipasotteisin. Asiat sanotaan suoraan. Minä tykkäsin kirjasta kovasti. Aihealueena se oli valittu aika paljon esim kulutusluottoiselle sopivaksi. Siksi varmaan oli valittu, ei niin hissukka ote. 

`Jos olet luonnostasi huoleton etkä stressaa helposti raha-asioista, et tarvitse tätä kirjaa.` Noin huoleton on kirjan alkulause. 

Kirja on loistava esim nuorelle, joka aloittaa itsenäistä rahankäyttöä omassa taloudessa. 

Mielipiteet olivat sopivan  (liian) raflaavia. Vai mitä mieltä luulette, että vuositolkulla vapaasta tahdosta kotiäitinä oleva nainen (minä) olen kirjan lauseesta `Ja ketä yleensä nappaa lusia kotiäitinä kämpillä vuositolkulla?´ Kirja oli hauska.

Sijoittamisesta kirja maalaa liiankin negatiivisen kuvan. `Vain isoilla osakeomistuksilla voi saada passiivista tuottoa.` Mutta ei kirja mitenkään sijoittamista teilaakaan. Mutta ei se ehkä kannustakaan. Ihan kiva oivallus sisältyy kirjan sitaattiin ` Ei työnteolla voi rikastua, se on porvarien propagandaa. Todellisuudessa on alettava omistaa -seurapiirikaunotar Itä- Helsingistä`

Raha ja oma talous oli kirjassa riemukkaan iloista. Kuten talous onkin. Minusta kirjassa oli juuri oikea asenne. Oma talous on postiivinen juttu. Taloudenhoito on jopa hohdokasta! Taloudenhoito on yksi parhaista harrastuksista.

Lisäksi kirjassa korotettiin, että jos mokaat niin ota heti asia haltuun (kertomalla ongelma ulkopuoliselle, yritä heti saada asiaan tolkku, älä tunne häpeää).


Kirja oli hyvä peruskirja taloudesta, reippalla otteella. Tykkäsin. Suosittelen kaikille iltalukemiseksi. Jää hyvä mieli.

*Sijoita osakkeisiin alk. vain 3 € kuluin
Lue lisää... "Railakas rahakirja - Näin hoidat taloutesi viisaasti"

torstai 1. marraskuuta 2018

Voiko viiden lapsen kanssa matkustaa?




Montako lasta voi ottaa mukaan matkalle? Minulla on viisi lasta. Voiko 5 lapsen kanssa matkustaa?

Olen käsitellyt aihetta myös:
Kuinka säästät matkakuluissa?
Lapsiperheen matkalaukun pakkaus -säästä rahaa.

Alla kokemuksiani viidenlapsen kanssa matkustamisesta:



Muista tilata kanava!


*Sijoita itseesi Aktiivinen säästäminen on todennäköisesti paras koskaan tekemäsi sijoitus. Nordnetistä saat työkalut ja inspiraatiota, joiden avulla säästöilläsi on enemmän mahdollisuuksia kasvaa. Avaa tili jo tänään. Se on helppoa eikä maksa mitään.
Lue lisää... "Voiko viiden lapsen kanssa matkustaa?"

sunnuntai 28. lokakuuta 2018

Vuoden 2016 verotuspäätöksessä verovähennys hakematta? Oikaisuvaatimus vetämään

Katselin jo aikaa sitten tullutta vuoden 2017 verotuspäätöstä. Yleensä en noita jälkikäteen katso enää läpi, mutta nyt paperi oli loistavasti pöydällä. Jotenkin innostuin luvuista ja otin kansiosta viime vuoden version tutkailuun rinnalle. Olin omasta mielestä tehnyt molempina vuosina suunnilleen samat vähennykset. Siinä se sitten silmiin saattui, kun rivit olivat erilaiset viime vuoden päätökseen verrattuna. Eli, voihan erkki! Minulta oli jäänyt yksi vähennys vaatimatta 2016 vuoden verotuksessa. Ensin ajattelin, että se ei ole mennyt vaan vähennyksenä läpi vuonna 2016. Mutta kansiosta selvisi oma korjausehdotukseni, josta se siis puuttui kokonaan.

Onneksi oikaisuvaatimus oli todella helppo tehdä. Sitä ei kyllä voinut tehdä netissä OmaVero palvelussa, joka hiukan ihmetyttää. Mutta kirjoittelin viiteen minuuttiin käsin A4:lle oikaisuvaatimuksen, jossa vaadin, että unohdettu vähennys (vähän yli 1700 euroa) huomioidaan vuoden 2016 verotuksessa. 

Tarkkaillessani vuoden 2017 verotuspäätöstä, siellä oli toinenkin kummallisuus, mutta sitä alan vasta selvittää, menikö se oikein vai onko päätöksessä vaan ristiriitainen kirjaus ja verotus on kuitenkin oikein.

Mutta sen ainakin opin, että jos aikaa on ja mielenkiintoa riittää niin verotuspäätös kannattaa lukea huolella. Löysin oman virheeni vertaamalla pelkkiä päätöksen rivejä. Toki voi olla, että vuoden 2016 oikaisuvaatimuksen vähennysperuste ei mene läpi, mutta ainakin seuraavana vuonna se oli hyväksytty vähennyksenä, kun olin sitä tajunut hakea.

Ja palautuksia saan joulua ennen alle 300 euroa. Eli siinä mielessä tähtäys, että saisin mätkyjä sen pari tonnia, meni taas tänä vuonna ihan puihin (enemmän rahaa sijoittamiseen). No pitää yrittää laskea laskelma parin tonnin mätkyihin vuoden 2018 verotukseen.


*Lue lisää ja aloita lapselle säästäminen *
Lue lisää... "Vuoden 2016 verotuspäätöksessä verovähennys hakematta? Oikaisuvaatimus vetämään"

perjantai 26. lokakuuta 2018

Mainostulot hurjassa kasvussa?



Milloin blogi voi alkaa tuottamaan rahaa? Vastaus on tietenkin kiinni ihan blogista. Minulla on ollut harrastusblogi (puoli miljoonaa pääomaa) nyt kaksi ja puoli vuotta. Kirjoittelen harrastukseksi epäsäännöllisesti (1-10 kertaa kuukaudessa). Olen huomannut nyt muutoksen mainostuloissa tänä vuonna (ajalla 1-10/2018). Minulla on mainoksia blogissa ja ne alkavat ilmiselvästi nyt jotenkin toimia. Minulla on esim Tradetracker ja Google AdSense mainokset blogissa. Muutos on hurja viime vuoteen verrattuna, toki saattaen liittyä siihen, että vuonna 2017 blogin mainostulot olivat ensimmäistäkin vuotta huonommat. Alla olevassa vlogissa kerron omat mainostulot.

Lisäksi olen aiemmin kirjoittanut blogissani mainosten laittamisesta tai olemattomista mainostuloista mm.
Kuinka tehdään blogilla rahaa? 
TradeTracker on yksi keino ansaita lisärahaa

Toki jos ottaa huomioon työmäärän (ajanhukkana), niin tämä ei kannata. Mutta jos ottaa huomioon, että seuraan muutenkin taloutta ja teen harrastuksena muutenkin tämän saman varallisuuden seurannan, niin silloin minusta on toki kivempi kun harrastus tuottaa.

Onko sinulla joku tuottava harrastus? Ja mikä sinusta on ihan ok tuotto harrastuksesta?




*Ansaitse rahaa verkkosivuiltasi!
Lue lisää... "Mainostulot hurjassa kasvussa?"

keskiviikko 24. lokakuuta 2018

Peritty laskukaava, 12 tositarinaa



KIRJA-ARVIO Heikkilä Titi: `Peritty laskukaava, 12 tositarinaa`. Julkaisija Kuluttajavirasto, Kuluttaja-lehti, Lahti 2010.

Kirja alkaa esipuheessa loistavasti `Raha-asioita on mahdotonta erottaa muusta elämästä.`

Kirjan nimi tulee yhdeltä tositarinan henkilöltä. Hänen isällään oli laskukaava lapselle annettavasta kuukausirahasta. Siinä otettiin huomioon esim. lapsen ikä ja koulun lukuaineiden keskiarvo. Laskukaava oli niin hyvä, että henkilö muisti sen hyvänä järjestelmänä lapsuuden taloudenopetuksesta.

Kirja on ihana kepeä, helppo lukuinen. Minä tykkään lukea hyvin erilaisia talouskirjoja. Tämä kirja on oikein mukava lukukokemus. Yleisesti kirja oli kiva. Pienenä aivojumppana kirja oli ok. Kirja on vaan niin ohut, että sen lukee kyllä aivan liian nopeasti.

Kirjan ydin on ehkä, että perusasiat kuntoon. Tämä toimii jokaisessa taloudellisessa tilanteessa eli toimii aina.

Jotain oivalluksia teksteistä saan. Kirjaan on valittu 12 tositarinaa. Niiden pääpaino on kyllä todella turvallisuushakuisessa kansalaisessa. Eli jotenkin minua harmittaa, kun säästäväisimmätkin ovat vaan säästäneet rahaa. Mitään sijoittamiseen positiivisesti viittaavaa ei kirjasta taida löytyä. Minusta olisi ollut hyvä, jos edes yhden ihmisen kertomus olisi sisältänyt hänen oman oivalluksen, että säästetty raha voi tehdä töitä. Tämä rahan tekemä työ (pääoman tuotto) taas antaa taloudellista vapautta toimia joustavammin. Pääoman tuotto helpottaa ainakin minulla perusarkea paljon. Yksi pieni oivallus. Minulle juuri tuo oivallus on ollut koko taloudellisen vapauden ydinidea. Harmitti, kun siitä ei ollut tullut siruakaan kirjaan.


Suosittelen silti. Perustalous kuntoonkin on jo hyvä suoritus.

*Avaa tili Nordnetiin helposti verkkopankkitunnuksilla. Asiakkuuden avaaminen on maksutonta. Säilytys 0 €, pörssikaupat alk. vain 3 €.
Lue lisää... "Peritty laskukaava, 12 tositarinaa"