maanantai 29. huhtikuuta 2019

Noutoruoka, säästöä!



Joskus ruuanlaitto kypsyttää. On ihanaa tilata tai ostaa valmisruokaa. Arki helpottuu. Meillä oli välillä budjetissa kerran viikossa valmisruokatilaus. Lapsiperheenä ostot olivat hampurilaisateriaa tai pitsaa. Ne toimivat vieläkin hyvin, mutta nyt lapseni ovat niin isoja, että en saa enää etua esim. annosten jakamisesta. Kaikilla lapsilla pitää olla oma annos. Ja lisäksi lapseni syövät sen oman annoksen (eli aikuisten annoskoon). Valmisruoka paketti on ollut nykyään  35-45 euroa.

Lapseni eivät ole innostuneet noutoruokana esim kiinalaisesta tai thaimaalaisesta noudettuista ruuista. Nyt tein kokeilun. Ostin lapsille `noutoruuaksi` Lidlin pakastealtaasta Nice`n Easy mikrossa käytettäviä thairuokia esim. Thai Chicken Red Curry ja Thai Chicken Sweet and Sour. Suosio yllätti. Jokainen sai valita itselle oman maun mukaan ruuan. Jakamisen takia oli tärkeää, että jokainen sai ihan oman annoksen. `Noutoruuan` hinnaksi tuli 2,99 x 6= 17,94 euroa. Säästöä, säästöä! Ja tuo Red Curry on kyllä todella hyvää. Suosittelen!
*
Lainastosta saa lainaa! Luotettava ja rehellinen. Suomalainen. *
Lue lisää... "Noutoruoka, säästöä!"

tiistai 23. huhtikuuta 2019

Matka taloudelliseen mielenrauhaan


Katsoin netistä ensi jakson, jossa `Arman Alizad tutkii Arman ja Matka mielenrauhaan -sarjassa suomalaisten arkea uudesta näkökulmasta.... Sarja on osa Danske Bankin Taloudellinen mielenrauha - hanketta.`


Katsoin siis ensimmäisen jakson ja siinä oli kyllä hyvin osattu kuvata, miltä tuntuu kuin talous on retuperällä. 

Riikka teki kolmea työtä, että pysyi rahoittamaan elämänsä (matkat, ostokset). Hän käytti kaiken aikansa työhön, että voi kuluttaa. 

Mari oli työtön ja noutaa jaksossa poikansa 4 v päivähoidosta. Lisäksi hän tuskailee, että ei tiedä milloin saa seuraavan kerran rahaa, mutta laskujen päivämäärät hän tietää.

Jupe on ostanut itselleen liian hienon auton.

Lähtökohdat provosoivaan ohjelmaan ovat hyvät.

Tajuaisiko Riikka, että voisi vähentää kulutusta ja näin saada vapaa-aikaa?

Voiko Mari säästää oman puskurirahaston ja kenties nauttia työttömän vapaa-ajasta poikansa kanssa (eikä tarvita kallista päivähoitoa)?

Ymmäräisikö Jupe itse, että voisi sijoittaa johonkin muuhun kuin kalliiseen autoon? Kenties jopa sijoittaa niin, että sijoitus tuottaa?

Ensi jakso ahdisti, kun tajusin, että ihmiset voivat olla noin tupella ihanassa arjessaan talousasioissa. Minua ainakin ahdistaisi, jos kaikki vapaa-aikani sulaisi töissä, kun kulutustahtini olisi tuloihini nähden liian kova. Onneksi kaikkiin noihin on helppo ratkaisu. Talous on helppoa. Jokainen on sen arvoinen, että kannattaa ottaa oma talous haltuun. Raha ei tee onnelliseksi, mutta rahattomuus tekee onnettomaksi. Talous hallintaan, niin uskon, että elämä on paljon onnellisempaa.

Kirjoitusta ei ole tehty yhteistyössä Danske Bankin kanssa (harmi), mutta mainostan mielelläni hyviä ja oivaltavia ohjelmia taloudesta. Tämä on hyvä alku ohjelma sarjalle. Aihe on tärkeä!





*
Lainastosta saa lainaa! Luotettava ja rehellinen. Suomalainen. *
Lue lisää... "Matka taloudelliseen mielenrauhaan"

torstai 18. huhtikuuta 2019

Kakeibo -säästämisen taito


Tutustuin uuteen kirjatyyppiin Kakebo - säästämisen taito, Fumiko Chiba, Bazar Kustannus Oy, 2018.

Tätä kirjaa ei kannata lainata kirjastosta ellet halua tehdä muistiinpanoiksi omaa ruutuvihkoa (kirjaston kirjaan ei saa kirjoittaa).

Kirja sisältää lähes ainoastaan `lomakkeita`, jolla saadaan talous kuntoon. Talous saadaan kuntoon, kun ensin seurataan omaa taloutta. Tällä kirjalla se voi onnistua helposti. Joka kuukaudelle tehdään rahankäyttösuunnitelma. Suunnitelman jälkeen jokainen kuukauden viikko seurataan viikkoseurantana, mihin raha meni. Lopuksi tehdään kuukausikohtainan yhteenveto menikö kuukauden talous, kuten oli suunniteltu. 

Kirja sopii hyvin taloudenhallitaprojektin aloittajalle. Jos olet jo pidemmälle edennyt, kirja on liian muistiinpanomainen. Ainakaan minä en jaksa/halua laittaa lukujani juuri kirjan antamaan malliin, koska minulla on jo oma talouslukujen seurantamalli.


Uskoisin, että aloittelijalle projektina kirja on loistava. Kirja on hyvin yksinkertainen, mutta juuri siinä niin hyvä, koska talous on yksinkertaista. Varallisuuden kasvatuksen alkumetreille oikein hyvä ja selkeä apu.



*Yhdistä useat eri lainasi ja jatka yhden lainan taktiikalla Hae lainaa 20 000 euroon saakka. *
Lue lisää... "Kakeibo -säästämisen taito"

perjantai 12. huhtikuuta 2019

keskiviikko 10. huhtikuuta 2019

Fortumia lisää salkkuun!


Ostin Fortumia lisää. Minulla oli 250 Fortumin osaketta. Ostin osakkeita lisää 290 kpl a 18,98 euroa eli ostos oli 5505,20. Kaupunkäyntikulut olivat 8,26 euroa.

Mietin myös, että ostaisin Nordeaa noin 5000 eurolla, mutta ajatus on hiukan muuttumassa. Seuraava ostos on nyt ihan auki.

Olen tyytyväinen ostotahtiini (5 ostosta alkuvuonna), joten nyt minulla ei ole mitään kiirettä tehdä uusia päätöksiä. Mutta toivon, että pysyn ainakin hiukan myös osakeosto kannalla, vaikka seuraava asuntosijoitus alkaisikin tulla mukaan kuvioihin.



*Lainastosta saa lainaa! Luotettava ja rehellinen. Suomalainen. *
Lue lisää... "Fortumia lisää salkkuun!"

maanantai 8. huhtikuuta 2019

Veroilmoitus OmaVerossa


Tein juuri veroilmoituksen netissä OmaVerossa.

Veroilmoituksesta on puhuttu netin talousaiheisilla keskustelupalstoilla negatiivisesti. Lehdistö on kirjoittanut, että jopa kajaanilainen juristi on hiiltynyt veroilmoitusta tehdessä, koska verottaja kyselee epäoleellisia (jotain y-tunnuksia) ja hänen koulutuksensa ei ole riittävä tekemään ilmoitusta.

Minäkin mietin, että varmaan on vaikea syteemi. Lisäksi ensivaikutelmaani latisti se, että kävin jo kerran (ennenkuin esitäytetty veroilmoitus oli tullut OmaVeroon) kokeilemassa, josko syöttäisin jo silloin ennakkotietoina esim vuokratuloni järjestelmään sisään. No kokemus oli huono. Aloitin ensimmäisestä kohteesta ja syötin sinne kohteen poistot. Sitten järjestelmä ei antanyt palata lomakkeelta ok napilla, vaan herjasi, että tiedot ovat puutteelliset. Itse en 20 minuutin pähkäilyn jälkeen löytänyt puutetta, mistä järjestelmä herjasi. Luovutin. Päätin, että teen veroilmoituksen vasta, kun esitäytetty veroilmoitus on tullut OmaVeroon.

Kävin myös viime viikolla katsomassa, joko esitäytetty veroilmoitukseni olisi tullut järjestelmään. Ei ollut. Kiirehdin ehkä ihan turhaan ilmoituksellani, mutta halusin tehdä henkilökohtaisen veroilmoituksen ensin ja vasta sitten yritykseni veroilmoituksen.

Ilokseni kävin tänään aamulla kurkkaamassa OmaVerossa ja siellä oli oikein selkeästi vihreällä kohta `esitäytetty veroilmoitus`. Ai että! Jätin kahvinjuonnin sikseen ja järjestelin pöydän `veroilmoitusjättöpöydäksi` ja otin esille jo laskemani vuoden luvut (jotka siis syötin veroilmoitukseeni). Ja aloitin urakan. 

Heti ensisivulla luki selkeästi, että voit lähettää ilmoituksen ja palata siihen tekemään muutoksia myöhemmin. Helpotti!

Oikeasti järjestelmä oli oikein hyvä. Selkeä. Yksi kohta jäi hieman mietityttämään teinkö sen oikein, mutta lähinnä kohdat vaikutti veroilmoituksen tarkkuuteen, ei lukuihin. Järjestelmä löysi ihan kaikki huoneistot, autopaikat, kiinteistöt, maapalat. Työhuonevähennyksen merkintäpaikkaa etsin pisimpään, mutta nopeasti sekin löysin, kun vähän linkkejä vaihteli. Helppo oli.

Lisämielihyvää toki tuo, että nyt ilmoitus on lähetetty, mutta jos muistankin puutteen (tai huomaan virheen) niin voin helposti myöhemmin täydentää/korjata ilmoitustani.

Verottajan järjestelmästä on ainakin minun mielestä ihan turha nurista, jos on ihan perustyökykyinen ja omistaa nettiyhteyden + laitteen. Hyvä järjestelmä. Ei tuota hommaa olisi voinut helpommaksi tehdä. Yhteiskunnan kannalta (veronmaksajan kannalta) on hyvä, että järjestelmä on näin automaattinen ja täyttämisessä ei mene turhaa aikaa, vaan järjestelmässä on valmiina kaikki esim. omistustiedot.

Jatkan nyt kahvin juontia, kun oli niin kiva tehdä veroilmoitus, että koko kahvi jäi juomatta. Taidan huomenna tehdä yritykseni veroilmoituksen...




Muista tilata 'Puoli miljoonaa pääomaa' youtube kanava:
https://m.youtube.com/channel/UC84AgT_R1AP28WKBfnneIFw



*Helppoa mainontaa verkossa ja mitattavia tuloksia. *
Lue lisää... "Veroilmoitus OmaVerossa"