perjantai 13. heinäkuuta 2018

Viiden lapsen kanssa kylpylälälomalla, 2050 e kolme viikkoaOlen ollut nyt kolmesti viikon kylpylälomalla parin kuukauden sisällä. Onko se liikaa?


Minulla on vuosibudjetti matkailulle (kotimaa 920 x 2 kpl + ulkomaat 5000 eli 6840 e/vuosi, 570 e/kk. Budjetti on täysin laskennallinen, ei edes tavoite. Ulkomaan reissu vuodessa on ollut ihan kiva lisä, mutta kotimaan matkailu on ollut nyt liiankin suosittua.

Toukokuussa Katinkullassa oli pelkkää kylpylässä uiskentelu koko viikko (aamulla uimaan, ruuan jälkeen uimaan ja illalla uimaan). Grillli oli ahkerassa käytössä, kun grillatun ruuan maku oli talven aikana ehtinyt unohtua. Helppoa ruokaa grillissä. Testasin kyllä viikon aikana grillikasvisten valmisvaihtoehdot ja niitähän riitti. Lisäksi yksi lapseni on innokas grillaaja eli hän oli pääkokkina. Tuurilla tuo viikko oli lämpöennätyksiä hipova eli meillä oli hiukan väärät vaatteet (olin pakanut mm ulkohousut kaikille, asteita +20- +22 astetta koko ajan ulkona).

Kesäkuussa Lapissa kalastusta. Pelkkää poreammeilua päivät. Aamu alkoi `äiti, saako mennä poreisiin?´. Meillä oli oma poreamme ja sen käyttöaste oli kyllä kova. Kuopukseni oli poreissa kellukkeilla. Seuraava natiainen leikki poreissa Petseillä. Yksi halusi olla koko ajan uimalasit päässä ja veden alla, toimi. Kalastus onni oli huono ja yhtenä aamuna mietin, että nyt on kyllä kylmä, asteita +2 auton mittarissa. Käytiin huiputtamassa lähi tunturi.

Nyt heinäkuussa Saariselällä. Kylpylän koko aikainen käyttöoikeus. Huoneisto ihan kylpylän vieressä. Mentiin kylpylään esim. vaan aaltokoneen takia piipahtamaan (aaltokone päällä tasatunnein 5 min ajan). Pari kolme kertaa päivässä uintia. Tämä oli täysin ylimääräinen loma, mutta tuli lomakuume ja kylpylä poltteli. Perheäänestyksessä reissu valittiin äänin 5-1 (teini olisi halunut jäädä kotiin pelaamaan).

Paljonko kolme kylpylälomaa tasokkaassa huoneistossa maksaa viiden lapsen kanssa? Meillä kolmeen viikon kotimaan kylpyläkohteeseen on mennyt ruokien (matkaeväät, valmisruuat sekä huoneistossa tehty ruoka... keittiö ja astiat ainakin 8 hlö), harrasteiden (kylpylää), matkojen (autolla) nyt kahteen kuukauteen 2050 euroa. Tuo hinta siis sisältää ruuat eli ne olisi tulleet maksettavaksi myös kotona ollessa. Kotona ruoka olisi ollut hiukan alle 525, mutta nyt ostimme enemmän, kalliimpaa ruokaa ja ruokaan meni 700 euroa. Jos laskee perusruuan pois niin meille on tullut lisäkustannuksia reissuista 1525 euroa. Onko se paljon?

Yleesä olen ottanut noille lomille Angrybirds tai Superpark tyyppistä aktiviteettia päiväksi tai jopa pariksi. Mutta nyt jotenkin onnistuin kiertämään nuo (taidettiin kyllä olla aina menossa, mutta sitten aika loppui kesken ja yhdellä kertaa tuli kuume pienimmäiselle). Me ollaan kyllä oltu aktiviteetissa oikeasti sisällä ihan koko päivä, lukuun ottamatta syöntiä ja pikakylpylää eli koko rahan edestä on liikuttu. Hinta olisi ollut noin 17 e per henkilö ja lisä päivä yleensä 10 e per henkilö. Meille se olisi tehnyt yhden päivän osalta 85 euroa.

Kylpylälomien takia valitsi, että en laita nyt kesällä lapsiani uimakouluun, säästö 260 euroa (65 e x 4) (Hox! Tässä säästöä on myös ajankäyttö, ei kahta viikkoa säännöllistä ajoa uimahallille).

Säästöä on hiukan tullut myös siinä, että kotona ei ole ollut käyttäjiä sähkölle ja vedelle 3 viikon aikana. Kyllä siinä jokunen euro on säästynyt, kun esiteini ei ole `unohtunut` suihkuun loruttamaan kaikkea kuumaa vettä.

Saimme kolmelle lapselle perus uimataitoa lisää (sukellus ja kaikenlainen kieppuminen). Yksi lapsi oppi uimaan 5 metrin matkan. Yksi uimavaippalainen sai uintikuntoa kellukkeilla kohennettua ja tuli jopa liian rohkeaksi. Yksi äiti sai hiukan ytyä käsivarsiin, kun heitteli lapsia vedessä. Lisäksi yksi äiti sai hiukan enemmän mielenrauhaa, kun vesiväsytetyt lapset nukahtivat illalla rivakkaan.

Uimakoulu säästön kanssa hintaa tuli kolmelle viikolle 1265 euroa (1525-260). Eli 421 per viikko. Ja jos laskee, että lapset ovat saaneet harrasteviikot niin sitten jokaisen lapsen osuus on ollut 84 euroa per lapsi per viikko.

Miksi lähdemme tämän ikäisten lasten kanssa kotimaan kylpylälomille? Siksi kun ne sopivat helpoiten lapsiperheille, joissa on vaippaikäisiä ja esiteinejä:

-Lapset tappelevat ihan normaalisti reissuissa... `minun vuoro olla keskipenkillä?`, `äiti, * * syö räkää`, `minä en saanut jäätelöä, missä minun jäätelö on?`(poika pitää itse kädessään jäätelöä), `äiti, en ole jättänyt uimapukua eilen kylpylään` (märät uikkarit ja uimalasitkin löytyy hotellin respasta, `en ole kyllä jättänyt niitä itse`)

-Meillä on kotonakin poroja pihalla, mutta Saariselällä porotokka tuli terassin ikkunoista ihmettelemään elämää. Yksi lapsista ratkesi itkemään, kun luuli että nyt ne tulee jo sisälle asti. Naurettiin lopulta kaikki ihan kippurassa. Pienin pissi toki housuun...

Hauskaa hupiahan reissaaminen on (`äiti, sinä olet maailman paras äiti kun me päästään aina lomalle`) ja ihanaa nujuamista (`et venytä sitä purkkaa tänne asti, yök!`).Tämä ei ole mikään maksettu mainos, mutta olen ottanut reissut Holiday Clubin kohteisiin, kun minulla on jämänä pikkuosakkuus ja saan ostaa osakkaana lisäviikkoja edulliseen hintaan (390 e viikko). Lisäksi joskus on ollut tarjoksia, että viikon voi saada kolmiossa 170 euron hintaan, jos kuuntelee esittelyn. Minulle tunnin esittelynkuuntelu on ollut ihan ok. Vaikka itse saan noin edullisesti lisäviikko huoneistoja, niin en mitenkään saa kannattavaksi laskelmaa, missä ostaisin esim. viikko-osakkeen.


* Katso, miten nopeasti säästöt voivat kasvaa. Sijoittamalla voit vaurastua nopeammin kuin uskoitkaan. Säästä kuukausittain tai jätä kertasumma kasvamaan. Katso säästölaskurimme avulla, kuinka nopeasti se voi sujua. *

4 kommenttia :

 1. No ei kyllä mitenkään päin paha hinta!
  Me olemme myös tykänneet kylpylälomista, mutta yleensä lomailemme vain viikonlopun verran.
  Sain uutta ajateltavaa, kun avasit logiikkaa, jolla laskit hinnan lomalle. Olen jollain tasolla ajatellut asioita samalla tavalla, mutta nyt se jotenkin loksahti paremmin auki.

  Usein tulee mietittyä vain kuinka paljon se loma maksaa eikä sitä, että kotonakin pitäisi ihan yhtälailla käyttää rahaa. Ja jotain voi siitä hyvästä sitten hyvällä mielellä jättää pois.

  Kuulostaa muutenkin tosi kivoilta teidän reissut!

  Me harrastetaan sitä toisten nurkissa kyläilyä, mut on siinäkin omat hyvät puolet; Lapset nauttivat toisten lasten seurasta todella paljon ja itse pääsee tapaamaan mukavia ihmisiä.
  Nytkin minulla on yksi suurperhe (2 aikuista ja 4 lasta kylässä) ja vastavierailulle lähdemme parin viikon päästä.

  Mukavaa viikonloppua !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista. Minä haluan myös itse lomailla ja huomaan että loma on välillä parasta jossain muualla kuin kotona (tykkään kyllä olla kotonakin tosi paljon). Siksi halua, että budjetoin noihin runsaasti, niin saan lapsille harrastuslomaa ja itselle ihan vaan lomaa (kylpylä esim väsyttää aktiivisetkin lapset aikas hyvin). Iso huoneisto, kunnolla astioita ja kauppa vaikka kävelyetäisyydellä, kylpylä vieressä... toimii meille tosi hyvin. Viiden vuoden päästä on varmaan lomailutarpeet jo hiukan erilaiset. Saariselällä olisi ollut esim maastopyöräilymaastot ihan upeat, mutta minun tiimini on sellaiseen vielä liian nuori eli koko perheenä se ei olisi toiminut... kylpylästä nautimme kaikki! Jopa minä (vaikka vahdittavana on ettei kukaan huku...)

   Poista
 2. Lomat kuulostavat ihanilta! Kuinka pieni on pienin? Mua hirvittää uimahallissa 4-vuotiaan kanssa kun se ei koskaan kuuntele ohjeita vaan mennä viipottaa pää vedenalla ja hörppii vettä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulta löytyy katraasta juurikin tuollainen yksi pieni päätön viipottaja (joka myös juo koko ajan vettä). Lisäksi yksi sukeltaja ei osaa kunnolla uida mutta haluaa sukeltaa toki ilman kellukkeita. Eli tosi tarkkana uidessa saa olla.

   Poista