maanantai 23. heinäkuuta 2018

Vastuullisuus sijoittamisessa `Case Telanne`Kirjoitin eilen Telian osakkeen ostosta ja kirjoittaessa päädyin, että alan etsiä seuraavaa ostettavaa osaketta median alalta (perusteena hajautus). No innoissani rupesin katsomaan jo heti sunnuntaina yhtiötä ja niiden lukuja.

No sitten rupesi ärsyttää, kun mietin mielikuvaa kivasta median osakkeen ostamisesta.

Suomen kuvalehti julkaisi jutun `Äitiys esti valinnan Aamulehden päätoimittajaksi – Alma Median toimitusjohtaja: ei lapsi pärjää ilman äitiään`. Otsikko on ihanan raflaava ja sopivasti ärsyttävä. Juttu on nyt kaikissa otsikoissa. 

Jutussa viestintäjohtaja Päivi Anttikoski kertoo, että Alma Median toimitusjohtaja Kai Telanne on ottanut kantaa työnhakutilanteessa hänen lapsensa asuinpaikkaan.
”Telanne vastasi, että ei kuule kymmenvuotias lapsi pärjää ilman äitiä...” Anttikoskesta ei tullut Aamulehden vastaavaa päätoimittajaa. Yllätys, not!

Telanne teki sen taas.

Jokaisella on mielipide asiasta. Hyvä niin. 

Liittyykö juttu mitenkään sijoittamiseen? Onko sillä mitään tekemistä Alman tuloksen kanssa? Entäs omistajien osakekurssien?

Monessa paikassa on kirjoitettu, että yksittäinen henkilövalinta ei vaikuta mitenkään firman talouteen. Mutta jos fakta on se, että Telanne on tuomittu työsyrjinnästä jo vuonna 2015. Ja nyt vielä siihen päälle uusi kohu. Niin onko yksikin kerta toimitusjohtajan tasolla jo liikaa? Voiko silloin tehdä toimitusjohtajan `töitä`, niin että uskottavuus ei kärsi, niin että firma saa mahdollisimman parhaan tuloksen esim toimitusjohtajan imagosta?

Jossain toisessa paikassa vasta-argumentti oli, että Alma on tehnyt hyvää tulosta. Todella hyvä argumentti, mutta voisiko olla niin, että jos toimitusjohtaja ei olisi esim tuomittu työsyrjinnästä niin tulos olisi ollut jopa kovempi? Voisinko silloin esim minä olla Lapin kansan tilaaja? Olisko tilaajia kenties enemmän. Voisko se vaikuttaa tulokseen positiivisesti? Olisko tulos vielä parempi?

Tuloksia tehdään myös yksittäisistä mielipiteistä. Tai oikeastaa vaan niistä. Kuluttaja päättää.

Minulla on jäännyt kaivertamaan vuonna 2008 uutisoitu Johanna Korhosen työsyrjintä, josta korkein oikeus tuomitsi Telanteen vuonna 2015. Olen vuoden 2008 jälkeen pyrkinyt välttämään Almaa. Peruin Lapin kansan ja jäin odottamaan esim Telanteen anteeksipyyntöä tai jotain... Tilasin tilalle Hesarin. Pääkaupunkiseudulla asuessani Hesari oli mahtava lukunautinto ja se toimi aiheena hyvin myös pohjoisessa. Mutta sen jakelu oli todella huono. Eli lopulta jäin kokonaan ilman paperilehtinautintoa.

Ärsytti, Telanne poisti aamukahvi nautintoni paperilehden parissa. Ärsytti. Olisin halunut tilata lehden, mutta lehtinautintooni kuuluu, että lukemisen voi tehdä hyvällä omalla tunnolla. 

Ihannoin aina päteviä ja rohkeita ihmisiä! Hyvä Päivi! Ja kiitos. Näin saadaan meille ja lapsosillemme ehkä tasa-arvoisempi paikka ja vaikkapa minäkin tulevaisuudessa pääsisin ostamaan Almaa tai vaikka sen tuotteita.

Suomen Kuvalehden jutun lopussa on mainita, että `Suomen Kuvalehti kuuluu Otava-konserniin, joka omistaa Alma Median osakkeista 12,65 prosenttia.` Voisko olla niin, että omistaja haluaa kovempaa tuottoa ja se on mahdollista, kun tuotteita ostaa mahdollisimman moni, eikä toimitusjohtajan epäpätevyys ärsytä ostotilanteessa? Kirjoitus on ainakin sysäys muutoksen suuntaan.

En usko, että Telanne itse ymmärtää irtisanoutua. Muistan vielä sen uutispätkän kohuvuodelta, missä Telanne itse tuoreeltaan kommentoi asiaa jossain uutisissa. Ei hän silloinkaan nähnyt ollenkaan ongelmaa, vaikka kertoi ihan itse ongelman ääneen, miten oli toiminut Korhosen tilanteessa.

Kyllä vastuullisen päätöksen on tultava ulkopuolelta, jos henkilö ei itse ymmärrä.


Tällaiset otsikoinnit ovat myös hyvää viihdettä. Voisinko minä saada tehdä Alma ostokset hyvällä omalla tunnolla? Vastuullisuus on ollut kova sana omistajilla muissa firmoissa jo pitkään. Voisko nyt olla oikea aika muutokseen? Vai odotellaanko vielä toiset 10 vuotta? Voisiko yrityksen vastuullisuus perusoikeuksien kohdalla toteutua jo tänä vuonna 2018 vai vasta 2028? Jää odottamaan. Pidän Lapin Kansan ostonappia ja kenties jopa Alman osakkeen ostonappia lähellä. Uskon, että muutos on nyt lähempänä. Kiitos Johanna ja Päivi.

*Nordnet osakekurssit *

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti