tiistai 12. kesäkuuta 2018

Fundu ja Invesdor?Olen ollut vaan tosi perinteisien sijoitusmuotojen kanssa tekemisissä. Perinteisistäkin sijoitusmuodoista esim kultaan tai nykyään kovassa noudussa olevaan kryptovaluuttaan, en ole ikinä sijoittanut. Enkä sijoita (jälkihuomautus! no kryptoihin voisin laittaa tonnin). Vuosi pari sitten tutustuin jonkun verran vertaislainoihin sijoittamiseen. Lähinnä seurasin mielenkiinnolla vertaislainasijoitus keskusteluja. Ne tuntui minusta silloin liian riskeiltä ja ehkä vähän vääriltä ja pieninä paloina sijoittamiselta. Eli vertaislainatkin ovat pois laskuista.

Mutta olen nyt pariin viikoon huomannut katselevani kahta eri nettisivua mielenkiinnolla. Ja jopa palanut sivuille. Sivut ovat Fundu, jonka manoslause on `älä sijoita osakkeisiin, sijoita Funduun` sekä  `Fundu perustettiin helpottamaan suomalaisten kasvuyritysten rahoitusmahdollisuuksia.` Toinen minne sivuille huomaan lipsuvani on Invesdor Oy. Sen mainoslause on `Invesdor on pohjoismainen digitaalisen rahoituksen ja sijoittamisen edelläkävijä.` (välikommentti että siellä on Huhtanen Capital share offering, `Arvonnousua sijoittamalla kiinteistöihin`, jos se löytää sijoittajia pyytämälleen 3 miljoonalle eurolle niin huh huh... siis arvonnousua luvataan, ja 3 miljoonaa pyydetään... huh huh). Mutta Invesdorilla on myös mielenkiintoista materiaalia.

Miksi lipsun sivuille johtunee siitä, että jos oikein tarkkaan rahat laskisin niin minulla olisi sijoitettavaa nyt jonkin verran. Laskelmaa tileiltä en nyt jaksa tehdä, vaikka se voisi olla jopa nopeampi, mutta laskin huhtikuussa, että sijoitettavaa voisi olla 46.000 ja lisälainaa voisin nostaa 19.000 (2% korolla). Siitä olen jo törsännyt osakkeisiin -10.000 euroa ja varmaan -2000 euroa ostoihin ja lisäksi en ole laskenut tuohon marraskuussa tulevaa verokönttä maksua -6000 euroa. Eli sijoitettavaa voisi olla esim 47.000 ja ilman velkaakin 28.000 euro. Osakkeet ovat yhtä vaikeita ostaa kuin ennenkin eli katselen taas uutuksia (vaikka en sijoitussuunnitelman mukaan saisi). Toisaalta olen katsellut yhtä osakettakin (varmaan kun innostuin vähän Sharevillestä). Ja osake jopa hiukan laskee...

Jatkan Fundun, Invesdorin ja osakkeeni seuraamista....


Onko kokemuksia Fundusta tai Invesdor Oy:stä?

* Avaa asiakkuus verkkopankkitunnuksilla  *

11 kommenttia :

 1. Älä ihmeessä koske Funduun, konkurssikypsiä firmoja täynnä. Itselläni muutaman vuoden sijoittamisen jälkeen edelleen kahden yhtiön lainat perinnässä. Kannattaa myös tutustua Kauppalehden keskustelupalstan keskusteluun kyseisestä palvelusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista. Pitää katsoa keskustelua tuolta...

   Poista
  2. Itse olen sijoittanut Fundussa yhteensä yli 100 lainaan. Kokemukseni on se, että lainoista ehkä 70 % maksetaan suunnilleen ajallaan (enintään 2 viikkoa myöhässä). Aika moni lainan takaisinmaksu myöhästyy ainakin joitain päiviä. Totaalisia floppeja on osunut salkkuun tähän mennessä noin 5, joissa lainan ottanut on maksanut takaisin enintään 10 % lainasta, ja lopettanut maksun sitten pysyvästi. Näistä 2 on ollut sellaisia, joiden oletin olleen matalariskisiä sijoittaessani, ja loput sellaisia, joissa tiedostin olevan selvästi korkeamman riskin. Jos keskimääräinen tuotto lainoissa on esim. 12 %, kannattaa varautua siihen, että esimerkiksi ainakin 4-6 % annetuista lainoista voi jäädä saamatta takaisin. Myöhässä maksetuista lainoista juoksee lisäkorko, eli siitä voi kertyä isolla lainasummalla esim. 0,5 % lisätuottoa keskimääräiselle pääomalle. Edellä mainitulla luottotappioasteella jäisi käteen 6,5-8,5 %:n tuotto - jos lainat on hajautettu tasasuuruisin osuuksin. Eli kannattaa varautua siihen, että tuottoaste ei ole sama kuin lainojen korkotaso, koska jokin osa lainoista jää saamatta takaisin. Aika paljon lainatarjousten valikoinnista on kiinni, miten iso osa takaisin saamattomista lainoista muodostuu.

   Poista
 2. Vertaislainaus Suomessa on pelkkä huijaus. Jos luottoluokitustiimin ainoa motivaatio on päästää läpi niin monta hakemusta kuin mahdollista maksimituottojen saavuttamiseksi, niin pysy kaukana. VaurausSuomi on ainakin täyttä paskaa.

  Joukkorahoitus osakkeiden muodossa on sama juttu; 99% noista osakkeista erääntyy arvottomana ja likvidiys on surkeaa.

  Oma sijoitusteesini on: Sijoita vain sellaiseen, josta on tarjolla vuosikymmenien track record ja josta pääset eroon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista. Vertaislainaus on minulla siis poissuljettu vaihtoehto. Eli siihen en sijoitakaan.

   Poista
  2. Olen luokituksista osin samaa mieltä. Niiden perusteella lainasijoituksia ei kannata tehdä. Parempi dokumentti lainan myöntämisen kannattavuuden arviointiin yrityksestä on esim. tilinpäätös ja tase. Siellä kiinnostava asia on mm. se, mistä tase muodostuu. Jos tase on täynnä esim. liikearvoa ja tuotekehityskulujen aktivointia, niin luottoluokitus voi olla varsin hyvä, kun luokittelija laskee omavaraisuusasteen olevan hyvän, vaikka tase olisi täynnä ilmaa. Jos noita dokumentteja itse viitsii käydä läpi, saa seulottua lainaa kysyvien joukosta todennäköisimmät maksuhäiriötapaukset pois usein paremmin kuin valmiiden luottoluokitusten pohjalta. Myös esim. yritysten vastuuhenkilöiden läpi käyminen on aika hyvä indikaattori. Niissä tapauksista, joissa Funduun sijoittaessani olen tiennyt lainantakaajan olevan verotilastoissa korkealla sijalla oleva, kaikki lainat on maksettu ainakin tähän asti takaisin. Sen sijaan silloin, jos lainan takaaja on ollut varaton, lainan takaisin saaminen on ollut heikompaa. Lainan takaajien takaisinmaksukykyä ei kuitenkaan luottoluokituksissa huomioida mitenkään, vaikka se vaikuttaa olevan aika olennaisesti yhteydessä lainojen takaisinmaksamisiin.

   Poista
 3. Mielipiteesi yrityksistä/kohteista tuntuu vaihtelevan aika lailla pienestä. Olisiko koko maailman kattava, matalakuluinen indeksirahasto kuitenkin enemmän sinun juttusi?

  T. Sinun rahoistasi huolissaan oleva

  VastaaPoista
 4. Vuoden kokemus Fundusta: n. puolet kaikista lainoista myöhässä useita kuukausia. Hyväntekeväisyyttä paremmin kuin sijoittamista siis. Invesdorista reilu vuosi kokemusta: useampi sijoituskohde kinuaa jatkuvasti lisäsijoituksia. Yhdestäkään ei ole aavistustakaan siitä, saako sijoituksensa joskus takaisin - myydähän niitä ei voi.

  VastaaPoista
 5. Tosi huonoja kokemuksia noin kolmas osa menee konkurssiin. Perintä ei toimi.

  VastaaPoista