tiistai 7. syyskuuta 2021

Miten minusta tuli asuntosijoittaja?


Miten minusta tuli asuntosijoittaja?
 


Ennen vuokranantajaksi ryhtymistä olin omistanut Helsingistä yhden kaksion ja pääkaupunkiseudulta puolikkaan omakotitalon. En osanut sijoittaa, mutta osasin säästää. Säästin kaikki ylimääräiset palkat ja lyhensin niillä oman asunnon asuntolainaa. Tämäkin lisäksi ihan kivasti oman pääoman kasvua.


Irtauduin väliaikaisesti pääkaupunkiseudun työelämästä, kun sain esikoiseni ja halusin opiskella lapsen hoitovapaan aikana. Ostin kolmannen asunnon Lapista opiskeluasunnoksi perheelleni. Asunto oli mielestäni ihana, kaunis ja viihtuisä. Viihtyisyyttä lisäsi naapurusto. Rakastuin asuntoon ja sen aikaiseen elämän tyyliin, kiirettömään lapsi-opiskeluarkeen. 


Hoitovapaan jälkeen palasin takaisin etelään. Oli ihan selvää, että en halua myydä Lapin asuntoa, koska haaveilin, että pääsen siihen itse vielä asumaan. Minusta tuli vuokranantaja. Kopion muilta vuokran, vuokrailmoituksen ja ostin kirjakaupasta vuokrasopimuspohjan. Vuosi oli 2009. Vuokraaminen sujui mutkitta.


Palasin haaveen perässä Lappiin ja asuin vielä vähän aikaa kyseisessä kolmiossa, mutta sitten itsellinen perheeni ei enää mahtunut asuntoon. Päätin rakennuttaa omakotitalon perheelleni. Kolmio meni taas vuokralla.


Olin tässä välissä jo kiinnostunut, hyvien alkukokemusteni takia, asuntosijoittamisesta. Ymmärsin, että kun ostan omalla pääomalla asunnon, se tuottaa minulle vuokratuottoa joka kuukausi. Velkavipu oli minulle vielä vieras käsite. Tutustuin siihen. Ostin niihin aikoihin ennakkomarkkinoinnissa olleen uuden sijoitusasunnon. Tutustuin uuden asunnon yhtiölainaan (velkavipu). Samaan aikaan, ennen edellisen sijoitusasunnon valmistumista ostin myös vanhan sijoitusasunnon, johon sain bulletlainan, oman pääoman ollessa alhainen, jolloin velkavipu oli korkea 80%. Bulletlainassa laina-aikana maksetaan vaan korkoja ja bullet laina maksetaan takaisin kertalyhennyksenä. Bulletlaina on ollut minulle hirmuisen tuottoisa.  Se avasi velkavivun olemusta lisää. 


Kokeilin asuntojen vuokraamista kalustettuna. En muista mistä idea lähti, mutta päätin vaan, että kalustan asunnon, kun se vapautui jonkun vuokralaisen jälkeen. Kalustaminen lisäsi kohteiden vuokratuottoa ja toi vuokraukseen joustoa lisää. 


Minulla asuntosijoittaminen lähti siis käyntiin vähitellen. Sijoittaminen oli minulle melkeinpä täysin vierasta. Tunsin yhden entisen työkaverin, jolla oli sijoitusasuntoja. Hän auttoi minua aina silloin tällöin kokonaisuuden hahmottamisessa. Lisäksi kokeilin ensin omalla pääomalla sijoittamista ja sitten lisäsin sijoittamiseen velkavivun. Velkavipu peloittaa minua vieläkin. Siksi velkavipuni on hillitty, alle 40 %. Tein paljon laskelmia. Käytännössä huomasin, että laskelmat eivät pitäneet paikkaansa, koska tein ne turvallisuushakuisesti. Tuotto olikin aina parempi, kuin olin laskelmissa ennakoinut. Koin ja koen vieläkin että en halua ottaa suurta riskiä. Otan mielummin vähemmän tuottoa, koska en uskalla ottaa velkavivulla suurta riskiä.


Miten sinulla asuntosijoittaminen lähti käyntiin? 


Ota seurantaan myös 

Blogi https://puolimiljoonaapaaomaa.blogspot.com/ 

Youtube https://www.youtube.com/channel/UC84AgT_R1AP28WKBfnneIFw

Instagram @puolimiljoonaapaaomaa Kiinnostaako yhteystyö? Laita sähköpostia puolimiljoonaa.paaomaa@gmail.com Mainostajille https://www.youtube.com/watch?v=JoCe27YB5hI

 

 

* Turvallinen testivoittaja. OK Moneyn pikalaina 50-2100 € tutkimusten paras. Hae linkistä! *

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti