sunnuntai 27. marraskuuta 2016

Asunnon laiska vuokraus

Olen ennen ollut kärppänä vuokraamassa asunnon eteenpäin, kun irtisanomisilmoitus on edelliseltä vuokralaiselta tullut. Nyt yksi vuokralainen ilmoitti jo viikko sitten, että irtisanoo vuokrasopimuksen, kun perheeseen oli syntynyt kerralla useampi vauva ja asunto oli liian pieni. Asunto on ollut vaikea vuokrata, koska se on minun mielestä liian huonossa kunnossa. Aiemmin vuokra on ollut 680 euroa ja lisäksi käyttökulut. Kuten aina päätin nostaa vuokraa, koska minulla oli pelivaraa ennen kuun loppua aika paljon löytää uusi vuokralainen. Päätin laittaa ilmoitukseen, että vuokra on 720 euroa kuukaudessa. Vaikka minulla lukee ilmoituksessa, että luottotiedot tulee olla kunnossa, sain monia luottotiedottomien perheiden yhteydenottoja. Kyseessä on perheasunto, hyvin lapsiystävällisellä alueella. Lisäksi sallin nykyään asunnossa eläimiä. Muuten en saa asuntoa vuokrattua asiallisille vuokralaisille.

Luottotiedot kunnossa olevia kandidaatteja oli vähän ja osalla oli todella isokokoisia koiria ja kokonaisia koiralaumoja (kaksi isokokoista koiraa ja kissa, kiitos ei). Eli tilanne alkoi olla sama kuin ennen. Luottotiedottomien, jotka itse ehdottavat maksavansa kahden kuukauden vakuuden (normaalisti 1 kk vuokravakuus), ilmoituksia kyllä tulee. Lisäksi ilmoitetaan, että kaupunki antaa maksusitoumuksen. Ei kiitos, jos luottotietoisia löytyy.

Onneksi löytyi yksi perhe, jolla oli luottotiedot kunnossa ja pieni koira. He jäivät miettimään näytön jälkeen.

Näytön jälkeen tuli yksi ylimääräinen kiinnostunut perhe jossa luottotiedot kunnossa. No olisin toki voinnut järjestää näytön (oikeasti nykyinen vuokralainen oli niin kiltti että 10 e vuokranalennuksella sanoi että voi näyttää asuntoa). Laiskana laitoin kuitenkin tuolle ehkä kiinnostuneelle perheelle (joka oli jo ollut näytössä) viestin, että jos ottavat saavat asunnon 690 e kk. Ihanaksi yllätykseksi he sanoivat, että ottavat asunnon. 

Sitten vaan täytin valmiin vuokrasopimusluonnoksen. Lähetin vuokralaiselle kuvana. Vuokralainen sanoi, että asia ok. Ajoin vuokralaisen oven eteen ja hain nimikirjoituksen (toki tarkistin luottotiedot netistä ja katsoin henkkarit vuokraajalta).

Nappiin meni.

4 kommenttia :

 1. No hyvä, että löytyi taas uudet vuokralaiset :) Muistaakseni viime viikolla just oli lehdissä, että 60% vuokralla asuvista saa asumistukea jossain muodossa. Mulla kans 2 pientä ja siistiä koiraa on olleet monen asunnon esteenä, vaikka ei noista ole laminaattiin jäänyt jälkeäkään. Huonolaatuiseen muovimattoon saattaa jäädä kynnenjälkiä ja tietysti jos oksennusta tai virtsaa pääsisi lattiaan eikä sitä heti havaitsisi, voisi siitä laminaatin alle jäädä jotain. Mutta itse aion järkeviä lemmikkejä sallia myöskin tuleviin vuokra-asuntoihini, kun joskus niitä hankin :) Isokokoisiakin koiria voi pitää kerrostalossa, jos on aktiivinen harrastaja.

  VastaaPoista
 2. Minä satuin näkemään tämän perheen pikkukoiran. Oli ihana. Voisin ottaa vaikka omaksi. Isoja koiria en asuntoihin halua ensisijaisesti ottaa.

  VastaaPoista
 3. Nyt heräsi mielenkiinto enemmänkin tuohon lemmikki/koira-asiaan. Olisi kiva kuulla sinun mielipiteesi näin vuokranantajan näkökulmasta, sillä joskus ihmettelen miksi niin suuressa osassa vuokra-asuntoja on ilmoituksessa kielletty lemmikit. Tai siis lähinnä ihmettelen jos asunnon kunto on tyydyttävä/huono, niin miksi lemmikit ei olisi esimerkiksi sovittavissa? Ymmärrän hyvin jos asunto hyväkuntoinen ja haluaa suojella sitä mahdollisilta tuhoilta.

  Näin lapsettomana ja yhden siron keskikokoisen, kiltin ja hiljaisen koiran omistajana olen miettinyt mitkä ovat ne suurimmat huolet vuokranantajan näkökulmasta. Onko kissat helpommin hyväksyttävissä? Vaikuttaako koiran ikä? Ottaisitko mieluummin lapsiperheen jossa leikki-ikäisiä lapsia, kuin koirallisen vuokralaisen?

  Olen pohtinut toisen koiran hankkimista ja siinä minua mietityttää näin vuokralla asuvana ja paljon muuttavana ihmisenä että löytyisikö sitäkään vähää asuntoja kun nytkin tuntuu että parhaat asunnot viedään nenän edestä koiran takia...

  -Neiti Nuukailija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yleensä asuntoihin en ota ollenkaan lemmikillisiä ihmisiä. Lain mukaan asia taitaa mennä niin että aina vuokralainen saa koiran siihen ottaa (kuuluu asumiseen, ellei joku syy pitää asunto esim. allergiaystävällisenä). Mutta jos voin valita, mitä voin, niin laitan ilmoituksiin että ei lemmikkejä ja kirjaan sen myös vuokrasopimukseen. Kahta asuntoa olen vuokrannut niin, että saa olla pieni lemmikki. Juurikin asuntojen kunnon takia. Yhteen ilmoitukseen muistan laittaneeni että lemmikeistä lisämaksu. Oli joku tosi huono aika vuokrata ja oli pakko saada vuokralainen, niin joustin kriteereistäni hiukan. Lisämaksu taisi olla 15 e kk. Minusta koiralla, isolla koiralla varsinkin saa asunnon huonompaan kuntoon, kuin koirattomalla asumisella. Minun oma koira sai aikanaan yhteen asuntoon oven pielen raavittua, vaikka olisin väittänyt että ei raavi. Sitten on ihan ihmistyyppi joka hamstraa elämiä, laumaeläinten pitäjät eivät todellakaan houkuta. Taskukokoinen koirat eivät saa muuta aikaan kuin pikkuräksytystä. Ne ei kuluta asuntoa. Itse olen kissoille allerginen, niin olen niitäkin vältellyt. Jos on huono kausi vuokrata (kesää ennen), niin joustan kriteereistä. Rahastahan tuossa on kyse. Jos joku tulee ja maksaa kunnolla enemmän kuin normaalivuokra niin toki vuokraan vaikka uuden asuntoni.

   Poista