torstai 8. heinäkuuta 2021

Eri ikäisenä erilaiset taloudelliset tavoitteet

Huomaan, että minulla on ollut eri ikäkausina erilaisia taloudellisia tavoitteita. 

Opiskeluaikana taloudelliset tavoitteet olivat alhaisimmat. Pääasia yksiön vuokranmaksun ja ruuansaannin lisäksi oli, että voi olla köyhä, kunhan voi aina mennä bileisiin. Bileisiin mentiin yleensä omien juomien kanssa. Juomista ihan parhain oli kaverin kanssa valmistama kotiviini. Taso ei siis ollut kova. Opiskeluaikana kävin kesätöissä ja yritin säästää kesätöistä seuraavaan opiskeluvuoteen vähän taloudellista joustonvaraa, mutta halusin myös pitkäaikaissäästää kesätöiden palkastani. Osa varallisuudestani on peräisin jo opiskeluajan kesätöistä (tai jopa kouluajan kesätöistä).


Työelämään mennessä taloudellinen muutos oli hurja: opintotuelta palkansaajaksi. En selvinyt muutoksesta ihan pienellä ajatusmallin muutoksella. Minun piti kiertää vaihe tuhlaamisen kautta (kaukomatkat, yleellisyyksiä peruselämään). Kun tajusin, että tuhlaaminen ei ollut minun juttu. Siirryin seuraavaan vaiheeseen, joka oli säästäminen. Säästin ensin vähän ja sitten säästin aika äkkiä jo yli puolet palkastani. Säästöillä tein oman asunnon asuntolainan ylimääräisiä lyhennyksiä. Lainanmäärän väheneminen oli koukuttavaa seurattavaa. 


Ensin en tajunut mitään sijoittamisesta. Olin siis säästäjä. Vähitellen aloin tiedostaa, että asuntolaina on vähitellen (oikeasti hurjassa tahdissa) maksettu ja että minulla tulee olla senkin jälkeen kohde, mihin säästän. Silloin aloin miettiä sijoittamista. Sijoittamisen ymmärrys kehittyi hitaasti. Sattumalta minusta tuli asuntosijoittaja, kun jätin oman asunnoni sijoitusasunnoksi. Asuntosijoittamisen ymmärrys kasvoi vähitellen. 


Tämän jälkeen kaksi erillistä keskustelua vaikutti minun jatkosuunnitelmiin. Keskustelut olivat hyvin samaan aikaan. Mietin säästämistä ja siitä seuraavaa tasoa eli sijoittamista. Juttelin ystäväni kanssa ja keskustelusta jäi mieleen osakesijoittaminen ja erikoisesti osinkoa maksavat yhtiöt. Edellisen osakesijoituskokeilun olin tehnyt pörssihuumassa Basware osakkeella. Silloin opikseni oli jäänyt vain osakkeiden arvonnousu tai arvonlasku. Osingot olivat jotenkin minun ymmärrykseen uusi juttu. Jäin seuraamaan osinkosijoittamista. Samaan aikaan kerroin toiselle tutulleni, että mietin uuden sijoitusasunnon ostoa. Hän sanoi, että mietisin vaihtoehtoa, että hajautan riskiä ja ostan yhtiölainalla kaksi uutta asuntoa, enkä ostakkaan yhtä vanhaa asuntoa. Aloin pyöritellä velkavivun käsitettä laskelmissani.


Näillä olen sitten jatkanut eteenpäin asuntosijoittamisen velkavivulla ja pienellä määrällä osakesijoituksia, josta osa on osinkoa maksavia yhtiöitä.


Mikähän on minun seuraava taloudellinen tavoite? 


#säästäminen #sijoittaminen #omatalous #asuntosijoittaminen #velkavipu #osakesijoittaminen #osinko #pääomantuotto

Ota seurantaan myös 

Blogi https://puolimiljoonaapaaomaa.blogspot.com/ 

Youtube https://www.youtube.com/channel/UC84AgT_R1AP28WKBfnneIFw

Instagram @puolimiljoonaapaaomaa Kiinnostaako yhteystyö? Laita sähköpostia puolimiljoonaa.paaomaa@gmail.com Mainostajille https://www.youtube.com/watch?v=JoCe27YB5hI


*Arkadia Rahoitus auttaa sinua etsimään sopivimman lainatarjouksen! Arkadia Rahoituksen kautta löydät helposti ja nopeasti juuri itsellesi sopivimman rahoitusratkaisun eri rahoitusyhtiöiden ja pankkien tarjonnasta. Palvelu on maksuton!*

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti