sunnuntai 30. lokakuuta 2016

Tuplaa tuottosi

Lukaisin läpi Mika Hyttisen 'Luovu ajoittamisesta - tuplaa tuottosi' - kirjan. Talentum Pro, Helsinki 2016. Kirja oli osakesijoittamisesta kiinnostuneelle ihmiselle ihan hyvä. Mitään ihmeitä kirjassa ei ollut. Oikotietä rikkauksiin ei löytynyt, kuten ei voi löytyäkkään. Sanoma oli simppeli: tee asiat toisin kuin muut tekevät, näin pääset mahdollisesti korkeampiin tuottoihin.

Kirjassa oli ehkä liikaakin toitotettu, että 'hajauttaminen ei voi olla sijoituskriteeri' ja että ainoa oikea sijoituskriteeri voi olla yrityksen arvon oikea analyysi. Kun yrityksen arvo on ostohetkellä oikein, niin siinä ei voi kuin onnistua. Toisaalta, miten osaat arvottaa yrityksen. Sehän se vaikeus onkin. Arvo ei voi olla yrityksen mennyt arvo vaan tulevaisuuden arvo. Hiukan kirja kiersi kehää. Älä tee näin vaan tee mielummin näin. Ja sitten seuraavassa tuokin kohta todetaan huonoksi. Mutta eihän sijoittamista voi neuvoa, muuta kuin että älä ole tyhmä ja maksa sijoituspalveluista liikaa ('Kalenterivuonna 2014 rahaston arvo nousi 3,9 prosenttia ja vertailuindeksin 10,6 prosenttia. Tästä huolimatta rahastoyhtiölle maksettiin tuottosidonnaita palkkiota 0,43 prosenttia.')

Varsin mielenkiintoinen kohta oli 'yksinkertainen arvostusmalli', jossa oletustuotoksi oli laskettu 7,1 prosentin vuosituotto. Tuolla tahdilla pääoma tuottaa kymmenessä vuodessa 100% (siksi yksinkertaistettu). Arvostumalli on yksinkertaistettuna että jos vuosituotto on yli tuon niin arvostus voi olla liian korkea eli hinta on liikaa. Mutta arvostusmallin vaikeus on löytää oikea aloitusajankohta. Mutta ihan ajattelemisen arvoinen yksinkertaistus.

Simppeli kirja ja suosittelen jokaiselle. Uutuutta kirja ei sisällä, mutta aina kannattaa laajentaa ajattelukulmaa ja kenties lukija voi löytää omaan sijoittamiseensa uusia näkökantoja. Suosittelen.

6 kommenttia :

 1. "ainoa oikea sijoituskriteeri voi olla yrityksen arvon oikea analyysi."
  Tuo on kyllä totta, mutta yrityksen arvon määritteleminen on suunnilleen yhtä helppoa kuin sään ennustaminen useammaksi vuodeksi etukäteen. Yrityksen arvohan riippuu siitä mitä se tuottaa tulevaisuudessa, periaatteessa äärettömän pitkälle tulevaisuuteen. Tuokaan ei vielä riitä, vaan sinun täytyy myös selvittää mitä markkinat tuottavat keskimäärin tulevaisuudessa (koska vaikka yritys tuottaisi nimellisesti hyvin, mutta häviää paljon markkinoille, ei se ole kovin arvokas).

  Siksi sijoitankin kuin ottaisin lomamatkalle mukaan sortsit, sateenvarjon ja toppatakin; pelaan varman päälle, mutta ainakin tiedän etten voi hävitä.

  VastaaPoista
 2. Heh, luulin että tekstisi kertoo minulle miten voisin tuplata sijoitukseni =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minäkin luulin, että kirjan avulla voisin tuplata tuottoni... Heheh

   Poista
 3. ('Kalenterivuonna 2014 rahaston arvo nousi 3,9 prosenttia ja vertailuindeksin 10,6 prosenttia. Tästä huolimatta rahastoyhtiölle maksettiin tuottosidonnaita palkkiota 0,43 prosenttia.')

  Niin. Miksi ei sijoittaisi vaan siihen vertailuindeksiin? Esim. suoraan S&P 500 indeksiin sijoittaminen onnistuu 0.07% palkkioilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirja avasi myös hiukan indeksin saloja, joita kohtaan olin ollut epäileväinen. Ehkä, ehkä, ehkä voisin niihin joskus sijoittaa, mutta ainakin nyt haluan olla aktiivinen passiivinen sijoittaja eli ostaa suoraan osakkeita ja 'osta ja unohda' taktiikalla. (Minut tuntien ne lähtee heti myyntiin kun niiden kurssi nousee liikaa).

   Poista