lauantai 2. helmikuuta 2019

Hyvä omistaja -Mitä suomalainen yrittäjä voi oppia Warren Buffettilta



Juha Vikman, Matti Apunen: Hyvä omistaja -Mitä suomalainen yrittäjä voi oppia Warren Buffettilta. Grano Oy, Vaasa.

Luin kirjan, jonka satuin nappamaan uuttuus kirjahyllystä kirjastosta. Yllätyin. Kirja oli mukaansatempaava. Luin pääasiassa öisin. Kirjassa takakannessa luvataan, että `Suursijoittaja Warren Buffettin vuotuiset kirjeet hänen yhtiönsä Berkshire Hathawayn osakkeenomistajille ovat sijoituskirjallisuutta parhaimmillaan`, sitä ne kyllä ovat. Kirja mukautuu kivasti kirjeisiin ja niiden viestiin. Sisältö on kyllä todella yleispätevää eli lukijalle jää omaa pohdittavaa kirjeen tekstin ja kirjan kirjoittajan pohdintojen jälkeen.

Tykkään kirjoista joiden jälkeen jään miettimään sanomaa ja jää miettimään sanomaa liittyen itseeni, liittyen omaan yritykseeni (tai kenties liittyen omaan sijoitusstrategiaani). Voisiko minun yritys tehdä toisin? Sain joitain ihan hyviä tai vähintään miettimisen arvoisia oivalluksia. En osaa määritellä oivalluksia, koska ne ovat niin laajoja, mutta joku iso väläys minulla välähti.

Kirjassa oli selkeät pääotsikot (`bisneksen moraali`, `yrityskaupat ja yrityksen arvo`, `ennustaminen ja mittaaminen`, `yrityksen johtaminen`, `kasvu, kassa ja rahoitus`. Kirja edusti jotenkin jopa pehmeitä arvoja, vaikka jostain syystä etukäteen ajattelin, että kirja on kovaa taloutta.

Yksi mielikohdistani: ` Buffettin yksi arkijärkinen vastalääke nöyryyden katoamiselle on se, että hän lukee koko ajan paljon, järjestelmällisesti ja ennen kaikkea monipuolisesti. Hän ei anna oman historiansa ja menestyksensä sumentaa maisemaa.`


Kirja muutti minun ajattelua. Oikein hyvä kirja. Suosittelen!

*
Kokeile säästölaskuria Sijoittamalla voit vaurastua nopeammin kuin uskoitkaan. Säästä kuukausittain tai jätä kertasumma kasvamaan. Katso säästölaskurimme avulla, kuinka nopeasti se voi sujua.

1 kommentti :

  1. Kiitos hyvästä kirjavinkistä! Työnantaja möi juuri yhden osan yrityksestä, yritysjärjestelyt on toki vielä hieman kesken. Toimintamme muuttui nyt samalla myös niin, että oma työ edellyttää myös sijoitustuntemusta. Joten kirja ja muut vinkit tulee varmasti tarpeeseen.

    VastaaPoista