keskiviikko 23. tammikuuta 2019

Outokumpua salkkuun!



Salkun kasvatus on nyt yllättävän helppoa. Ostin eilen Outokumpua hintaan 3,8 euroa. Osakkeita ostin 1400 kappaletta. Hinta oli yhteensä 5320 euroa ja välityspalkkiot 10,64 euroa.

Edellinen ostos, Kemira tuli salkkuun parisen viikoa sitten. Ostokset tulevat nyt näköjään kevyesti, viime vuonna en osanut tehdä oikein ostoja (sain ostokset tehtyä hirveällä päänsisäisellä väännöllä). Uskon, että osakkeiden ostonappula on löysällä, koska minulla alkaisi olla likvidia käteistä uuteen asuntosijoitukseen, yritän ilmiselvästi saada käteistä pois näppejä polttamasta osakkeisiin, etten vaan poikkea sijoitussuunnitelmastani ja päädy asunto-ostoksille. Tarjottavat asuntokohteet kävin jo katsomassa netistä, ja olisihan siellä pari ihan kivaa kämppää, mutta yritän olla ottamatta yhteyttä niiden myyjiin, niin en tule `vahingossa` ostaneeksi asuntoa. Sijoitussuunnitelmassa idea on nyt ostella hitaaseen tahtii osakkeita, niin saan varallisuuttani hajautettua pois asunnoista. Toki välillä mietin pienen osittaisen lainan pois maksua, mutta siinä alan pyörtää päätöstäni tai vähintää mietin asian uudelleen.

Nyt ajattelin odotella osinkokevään osingot ja vasta ostaa seuraavan kerran, kun osinkojen irtoamisen jälkeen kurssi notkahtaa. 

Salkkuni näyttää nyt tältä:



Seuraavia ostoksia voisivat olla Ramirent tai Lassila&Tikanoja. Vai ostaisinko uuden 5000 euron pompsin Nordeaa? Se vaikuttaa nyt niin edulliselta (suhteessa osinkotuottoon).

Minulle uusi juttu on jotenkin aina vaikea aloittaa. Harkitsen aloitusta aina jotenkin ehkä liian pitkään. Siksi tein vlogin, jossa kerron, että osakesijoittamisen  tekninen aloittaminen on helppoa. Osakesijoittaminen teknisenä toimenpiteenä on itsessään hyvin helppoa ja yksinkertaista. Toinen juttu onkin sitten tuottavien osakesijoitusten löytäminen. Muista tilata kanava!




*Kokeile säästölaskuria Sijoittamalla voit vaurastua nopeammin kuin uskoitkaan. Säästä kuukausittain tai jätä kertasumma kasvamaan. Katso säästölaskurimme avulla, kuinka nopeasti se voi sujua.

8 kommenttia :

  1. Hyvin se salkku lähteny kasvamaan. Sulla on selkeesti uusi vuosi ja uusi tavoite laajentaa sun sjoituspohjaa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista. Yllätyn kyllä itsekin, miten osakeostojen motivaatio on kohdillaan. (tai sitten vaan tajusin joulunseudun osake-lasku-rallissa, että en osaa ajoittaa ollenkaan osakkeita, turvallisinta on ostaa tasaisesti... luulin niin vakaasti, että vuoden vaihteen jälkeen alkaa se oikea laskuralli... ei alkanut)

      Poista
  2. Huh huh. Itse en uskaltaisi sijoittaa vaivalla ansaitsemiani rahojani tuollaisiin firmoihin. Outokumpukin verrattavissa nykyisin lottokuponkiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista, itsekin olen sitä mieltä, että tämä oli tosi riskinen ostos. Olin kuitenkin miettinyt, että valitsen salkkuuni yhden riskisen yhtiön ja valinta kohdistui Outokumpuun. (Salkkuni Apetit voi myös olla ns ei helmi, mutta halusin hajautuksen takia kulutus-ruokaa salkkuun ja en parempaakaa keksinyt oston hetkellä). Mutta Outokumpu todellakin sisältää riskiä.

      Poista
  3. Missä teknoyhtiöt?
    IoT, cloud, big data, AI, machine learning, AR/VR, AV, ja drones loistavat poissaolollaan.
    En ole varmaan hirveä väärässä jos sanon, että kymmenen vuoden päästä valitsemasi yhtiöt ovat tulosmielessä edelleen samalla tasolla tai alemmalla kuin tänään. En vain näe yhdelläkään osakkeellasi kasvupotentiaalia.

    Kaikki valitsemasi firmat Nordeaa lukuunottamatta ovat tänään pienempiä kuin edellisen suhdannehuipun aikana! Tuo on aika iso varoitusvalo. Tuotto tulee kasvusta, osingosta ja valuaation muutoksesta. Tässä mielessä tuottosi on pelkkä osingo - valuaation muutos. Eli melko heikko.

    Google, Amazon, Apple, Microsoft, SAP, Nvidia, Amphenol, Texas Instruments ja Amphenol vain rohkeasti salkkuun. Silloin eivät jää tulevaisuuden megatrendit ja samalla kasvu saavuttamatta.

    Tossa vähän esimerkkiä miksi esim. Googlessä on valtava määrä kasvupotentiaalia:
    https://www.cbinsights.com/research/report/google-strategy-healthcare/
    https://www.cbinsights.com/research/report/google-strategy-teardown/
    Pelkästään Waymon onnistuminen AV-teknologiassa mahdollistaa Googlen liikevaihdon tuplaantumisen. Tuohon päälle vielä digitaaliset assistentit, cloud computing, itsenäiset dronet, AI ym. niin vain taivas on rajana. Kemiran kemikaalien kysyntä ei tule kasvamaan. Eikä myöskään YIT:n asuntojen määrä. Taikka Apetitin pakastevihannesten myynti.

    VastaaPoista
  4. Kiitos kommentista. Ymmärrän pointin, mutta en usko että lähitisin arpomaan mikä esim kymmenestä teknoyhtiöistä on vielä pystyssä esim tuolloin mainitsemasi 10 vuoden kuluttua (esim että ostaisin kymmentä yhtiötä jonkun potin ja sitten yksi olisi osunut lennokkaaseen kurssitähteen ja muut olisivat kurssipettymyksiä tai jopa konkurssissa). En näe itseäni mitenkään erityisesti tekno-osakeostajana. Toki en tiedä millainen tulevaisuus esim minun valitsemillani yhtiöillä on, mutta itse uskon että 10 vuoden päästäkin ihmiset tarvitsevat edelleen esim asuntoja. En usko että esim kasvisöjlyt tulevat vähenemään (liha tuotteet varmaan vähenevät). Tietystä rajatusta teknologia tuotteesta en osaisi sanot onko sille tarvetta enää esim 10 vuoden kuluttua. En ehkä etsi niitä kurssiraketteja (kun sitten pitää pistää niin moneen yhtöön rahat, että voi saada sen yhden onnistumisen). Mutta en toki väheksy toisenlaisiakaan valintoja sijoittamisessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itselläni on yli 12v osakesijoittamista takana. Sanon vain sen, että älä tee samaa virhettä kuin minä olla sijoittamatta teknoihin. Olen vasta viime aikoina alkanut tajuamaan teknoyhtiöiden potentiaalin.

      Tulevaisuudessa teknofirmat, lääkefirmat ja tuottavuutta parantavat firmat tulevat olemaan niitä ainoita kasvavia sektoreita.

      P.S. nuorin noista yllä mainituista yhtiöistä on perustettu 20v sitten.

      Poista
    2. Ehkä minulla kummittelee vielä minun eka osakeostos alkuvuodelta 2000, Basware listautumisanti. Aika äkkiähän se lähti sitten siitä laskuun, vaikka suunta piti olla vain `ylöspäin`....

      Poista