tiistai 7. kesäkuuta 2016

Taloudellinen unelmani, taiteeseen sijoittaminen ja miljoona euroa pääomaa, OSA 1.

Olen ollut taloudellisesti riippumaton pari vuotta. Jättäydyin silloin pois vakituisesta työstä ja koko työelämästä. Koen olevani etuoikeutettu. Teen 'töitä' silloin kuin haluan. Ajankäytöllisesti olen mitoittanut työnteon optimoinnin noin 1 h per arkipäivä. Se on kivaa haahuilua. 

Tässä blogissa päätavoite on, että saan tehtyä realistiset suunnitelmat jatkolle. Sen kyllä osaan vähitellen tehdä. Tämä tavoite täydentyy vähitellen.

Mutta unelmoinko taloudellisesti myös muusta? Mikä olisi minun unelma, sellainen tavoite, jota en ehkä pysty saavuttamaan? Minulla on ollut mielessä kaksi tavoitetta, jotka ovat sellaisia tavoitteita, että ne olisivat hienoja saavuttaa, mutta ovatko ne kuitenkin sellaisia, että niiden saavuttaminen on kuitenkin mahdollista.

Minun haave-tavoitteeni on ollut taiteeseen sijoittaminen ja toinen haave-tavoiteeni on ollut miljoonan euron rajapyykin saavuttaminen (1 000 000 euroa omaapääomaa). Molemmista olen aiemmin miettinyt, että ne ovat liian korkeita tavoitteita minulle. Mutta oliko molemmat tai toinen noista saavutettavissa?

Minusta olisi hienoa sijoittaa taiteeseen. Olen aina haaveillut siitä. Haluaisin kotiini moderneja taideteoksia. En haluaisi,että kotini on taideteos ja että kodissani elettäisiin taiteen ehdoilla (näitäkin tapauksia olen nähnyt), mutta minulle riittäisi vaikka taideteos siellä, toinen täällä. Haaveilen, että voisin ostaa sijoitus mielessä, vaikka viideltä nuorelta aloittelevalta taiteilijalta teoksia (1-2 per taiteilija). Säilyttää (lue nauttia) niitä kodissani. Ja miettiä kyseisiä taideteoksia myös sijoituksina. Toki teosten tulee olla omasta mielestäni hienoja. Suurin osa ihan perinteisiä suurikokoisia moderneja maalauksia. Ehkä pari veistosta. 

Taiteeseen sijoittamisesta en tiedä mitään, mutta se ei ole ennenkään ollut este sijoituksen tekemiseen. 

Nyt kun olen kirjoittanut tavoitteeni tähän tekstiin, huomaan että tavoite ei ole todellakaan vaikeaa toteuttaa. Olin miettinyt, että taiteeseen sijoittajat ovat joitain todella pro sijoittajia. Minäkin voisin olla pro sijoittaja. Voisinko? 

Suunnitelma voisi olla esim. 8 teosta, viideltä taitelijalta 10 vuoden aikana. Teoksen keskihinta 3000 e per teos (minimissään 1500 euroa ja maksimissaan 5000 euroa per teos) eli 24000 euroa eli budjettiin 2400 euroa per vuosi.

Teokset haluaisin ostaa ilman välikäsiä, koska ehkä haluan enemmän tässä kohteessa ostaa riskillä (asuntosijoitukset olkoot niin turvallisia). Jos ne eivät tuota taloudellista hyötyä, niin haittaisiko se?  Saisinhan joka tapauksessa itse nauttia niistä. Toisaalta on myös mahdollista että jonkun arvo nousisi.

Jatkan seuraavassa kirjoituksessa laskelmasta kuinka saavuttaisin miljoonan euron omaapääoman. Onko se mahdollista ihan tavalliselle tallaajalle, minulle? Onko se realistinen?

Taidehankinnat ainakin ovat ihan realistinen sijoitusmuoto minulle, voisin aloittaa vaikka heti. Toinen asia on miten priorisoin taidesijoittamishaaveni? Voittaako se haave perussijoittamisen, jonka kuitenkin katson perus pääelinkeinokseni? Olenko tarpeeksi rikas sijoittamaan riskillä taiteeseen?

Onko sinulla kokemusta taiteeseen sijoittamisesta? Mitenhän pääsisin edes alkuun tässä sijoitusmuodossa? Ostan taulun joltain suomalaiselta taidelupaukselta?

3 kommenttia :

 1. Itsellä hieman kokemusta taidesijoittamisesta, mutta olen valinnut erilaisen linjan ja ostanut vanhempaa taidetta valikoiden osittain omien mieltymysten mukaan ja osittain mahdollisen hintakehitystä arvioiden.

  Nykytaiteilijoissa mielestäni suurempi potentiaali, mutta toisaalta hieman tuuripeliä. Taiteilijoita on tuhansia ja todellisuudessa jälkimarkkinoita on vain muutamille parhaille tulevina vuosina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla juuri oman mieltymyksen mukaan olisi halu sijoittaa nykytaiteeseen. Ns. vanhaa taidetta en kotiini mielellään haluaisi. Ja haluaisin itse myös nautti visuaalisesti sijoituksestani. Tuuripeliä tämä juuri olisi. Mutta haittaisiko, jos tuuria ei olisi, mutta seinälläni olisi omasta mielestäni hieno taideteos? Minusta ehkä ei.

   Poista
 2. Olen saanut lahjaksi 200€ arvoisen alkuperäisvedoksen, ja toivon, että sen arvo nousee ;) Lisäksi meillä on sukulaisten tekemää taidetta ja itse otettuja valokuvia. Taide on ihan hyvä sijoitus esim. lahjatavarana!

  VastaaPoista