perjantai 10. kesäkuuta 2016

Taloudellinen unelmani, miljoona euroa pääomaa, OSA 2.


Kirjoitin aiemmin haaveestani sijoittaa taiteeseen. Kirjoituksessa päädyin siihen, että kyseessä ei ole toteuttamiskelvoton haave, vaan varsin realistinen tavoite. Jos haluan sijoittaa taiteeseen, voi olla että olen siihen jo tarpeeksi rikas. Hajautuksen kannalta sijoitus voisi olla ihan perusteltavissa.

Mutta miten on haaveeni 1 000 000 euron omasta pääomasta? Onko se realistinen tavoite? Tai miten kaukana olen tästä haave tavoitteesta?

Minulla on nyt omaa pääomaa 489 200 euroa (2.5.2016).

Jos osaisin sijoittaa nykyisen oman pääoman 6% tuotolla niin saavuttaisin 1 000 000 euron raja pyykin 13 vuodessa. Vuosina aika ei ole liian pitkä.

Olen kuitenkin optimistisempi. Olen nyt saavuttanut tuolla noin puolen miljoonan euron pääomalla noin 50000-70000 euron pääoman lisäyksen viimeisen 12 kk aikana. Jos jatkaisin vaikka tuolla realistisella 50000 euron lisäys tahdilla eli saisin jatkossakin tuottoa 10 % (50000/489200 on 10,2 % tuotto), saavuttaisin miljoonan euron tavoitteen 8 vuoteen. Kahdeksan vuoden sijoitusrutistus on hyvinkin mahdollinen ja realistinen. Mutta onko 10 % pidempi aikainen tuottoprosentti realistinen. 

Uskon täysin, että voisin saavuttaa miljoonan euron rajapyykin 8-13 vuoden aikahaitarilla. Toki tällöin minun tulisi onnistua sijoituksissani. Aina on riski, että sijoitusteni arvo laskee. Itse jopa uskon hieman markkinoiden (asuntojen ja esim osakekurssien) laskuun, koska nousua on ollut nyt niin pitkään. Mutta haittaisiko se, jos sijoitusteni arvo laskisi vai olisiko oleellisempaa kuitenkin laskea paljonko saan pääomasta elämiseen rahaa kuukaudessa? Toisaalta osaan myös elää rahalla, joka minulla on kulutettavaksi. Eli jos en saisikaan niin paljoa sijoituksillani raha kuluttamiseen niin sitten vain laskisin kulutustottumuksiaan sellaisiksi, johon minulla on varaa. En näe siinä mitään ongelmaa tai ristiriitaa.

Miljoonalla eurolla 6 % tuotolla saisin vuodessa kuitenkin jo 60000 vuodessa eli 5000 euroa kuukaudessa. Se on niin paljon että puoletkin riittäisi elämiseen.

Eli kyllä taidan asettaa itselleni tavoitteen miljoona euroa omaa pääomaa kasassa 10 vuoteen. Vuonna 2026 alkuvuodesta haluan saavuttaa miljoonan euron tavoitteeni.

Onko tavoitteeni realistinen?

4 kommenttia :

 1. Mielestäni on ihan selvää, että se miljoona tulee olemaan sinula kasassa ennemmin tai myöhemmin, eikä tuo 10 vuottakaan epärealistiselta kuulosta.

  Jos sijoituksesi olisivat osakkeissa, niin sijoituksesi saattaisivat tässä 10 v aikana käydä satoja tuhansia alempana eikä ole takuita, että osakekurssit elpyisivät ajoissa, mutta kun sijoituksesi ovat pääasiassa asunnoissa, niin suuri arvonlasku ei vaikuta erityisen todennäköiseltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista. Niin pitäisiköhän minun vaan tehdä kaavio, mihin laitan loppupisteeksi miljoona euroa ja sen tavoiteajaksi 10 vuotta. Sitten voisin seurata että onko suuntani oikea ja onko tavoite alittanut vai ylittynyt joka vuodelta. Tuo olisi helppo. Eikä tarvittaisi paljoa laskelmia.

   Poista
 2. Tarkoittaako tuo miljoona omaa pääomaa ja samoin tuo nykyinen 489 200 euroa siis sijoitusvarallisuutta vai koko nettovarallisuutta (jossa siis mukana myös tuottamatonta omaa pääomaa, kuten oma asunto)? Mielenkiintoinen tavoite ja kuulostaa noilla tuottoprosenteilla ihan mahdolliselta kohtuuajassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tavoitteeni on todellakin, että minulla on omaa pääomaa miljoona euroa. Nykyinen omapääoma summani 498200 euroa on tuottavassa sijoitustoiminnassa käytettävää rahaa. (Toisaalta olen muuttanut juurikin pääkaupunkiseudulta pois, että saan asumiseen sitoutuvan varallisuuden minimiin, eli tuo ei ole niin oleellinen kysymys kuin jos asuisin esim. Helsingissä). Tuosta omasta pääomasta saan kaikelta osin tuloja. Toki haluan käytää miljoonan euron tavoitteen jälkeenkin velkavipua eli lainaosuus silloin on ihan sallittu ja suotavaa (mutta ei millään riskirajalla, vaan esim. opoa 1 milj ja vpo 0,5 milj). Varallisuuttaani hieman sekoittaa osakeyhtiöni, joka on täysin minun omistuksessa. Lasken tänne blogiin iloisesti sekaisin sekä omat että firmani rahat. Oikeassa elämässä ne on ihan erillään, mutta koska haluan kokonaiskuvan niin lasken ne yhteen täällä. Osa sijoituksestani on siis henkilökohtaisessa omistuksessa ja osa sijoitusyhtiöni omistuksessa.

   Poista