tiistai 22. elokuuta 2017

Miten säästäminen ja sijoittaminen alkoivat?

Miten säästäminen ja sijoittaminen sai alkunsa?

Miten minä aloitin säästämisen? Kun valmistuin ja menin töihin, minulla jäi palkasta rahaa yli. Olin tottunut opiskelijabudjettiin ja yhtä äkkiä tililläni oli koko ajan rahaa. Peruselämiseen meni esim puolet palkasta (asuminen, ruoka...) ja toinen puolikas makasi tilillä. Hummasin ja matkustin. En tiennyt, mihin muuhun sen rahan olisin laittanut. Pankkitilillä raha ei näyttänyt hyvältä. Helsinki tarjosi kyllä ihan kivat kuluttamispaikat (kahvilat, elokuvat, kulttuuri...). Sitten ostin sattumien summana asunnon. Minulle tuli uusi päämäärä, asunnon lainan mahdollisimman nopea lyhentäminen. Ylimääräinen lyhentäminen oli ilmaista, niinpä perus lainanmaksun jälkeen laitoin joka kuukausi säätöön jääneet rahat ylimääräisenä lyhennyksenä asuntolainan maksuun. Ja lainahan lyheni ihan huippuvauhtia. Sitä vauhtia oli kiva katsella. Laina lyheni ja saman verran oma pääomani kasvoi. 

No sitten tuli uuden asunnon oston aika. Möin edellisen asunnon hyvällä voitolla (hitas kerroin muuttui juuri tuurillani välissä) kahden vuoden ja vartin asumisen jälkeen. Sitten ostin uuden asunnon. Säästäminen hyytyi vähäksi aikaa. Varallisuuden kasvua oli vaikeampi 'muka' seurata, en tiedä miksi koin näin. Sain silti jotain säästöön.

Mutta tuolloin ensimmäisen asunnon oston ja asumisen aikoina varallisuuteni oli helposti seurattavissa. Se innosti. Siitä vähitellen siirryin sijoittamaan sijoitusasuntoihin. Ja sillä tiellä yhä ollaan.

(Jälkikäteen mietittynä olisi toki mielummin kannattanut sijoittaa kyseiset kuukausittaiset säästörahat ja maksaa minimillä asuntolainaa, mutta minun 'sijoituskokemuksella' eli kokemattomuudella se ei olisi ollut mahdollista, siksi olen tyytyväinen, että tajusin laittaa rahat asuntoon.)

Miten sinä aloitit säästämisen ja sijoittamisen? 


*Nordnet-koulu

2 kommenttia :

  1. Ei se huonosti ole mennyt kun puolimiljoonaa on kasassa. Kyllähän tuo asuntosijoittaminen on jollain tavalla konkreettisempaa kun eurot on olevinaan varmassa turvassa ja kuukausittain näkee vuokratulojen tulemisen tilille. Itellä vasta muhimassa nuo suunnitelmat. Oletko täällä paljastanut sitä missä päin rakennutat ja ylipäätään toimit?

    VastaaPoista
  2. Samalla tavalla alkoi. Siis opiskelujen jälkeen töihin, ja rahaa vaan jäi ja jäi, tili alkoi pullistella.

    VastaaPoista