lauantai 6. toukokuuta 2017

Myydä vai omistaa itse (ja saada tuotto itselle)?

Olen miettinyt paritalon valmistumisen jälkeistä aikaa. Yritätkö myydä asuntoja vai omistaisinko asunnot itse? 

Paritaloprojektin vuokraoikeuden kirjaututin maanmittauslaitokseen noin kuukausi sitten. Sain viikko sitten rakennuslupakuvat. Tein rakennuslupahakemuksen netissä ja vein paperikuvanipun rakennusvalvontaan. Homma selvä. Toivotaan. Homma näytti menevän kuin itsestään, mutta sitten tyssäsi. Eilen vein maanmittauslaitokselle eritysoikeuskirjaus hakemuksen hallinnanjakosopimuksen rekisteröintiin. Liitteenä oli tekemäni hallinnanjakosopimus. Lisäksi hain kiinnityksiä molemmille asunnoille a 100.000 euroa+100.000 euroa/ asunto. Hakemuksen olisi voinut tehdä myös netin kautta, mutta minulla oli pari kysymystä, niin halusin viedä hakemukset itse. Lisäksi aamusta soitin maanmittauslaitoksen palvelevaan puhelimeen, joka oli ihan asiallinen (vaikka kysymykseen vastaus jäin hiukan vajaaksi). Maanmittauslaitoksen palvelussa sanottiin, että kyseiset hakemukset voi jättää ja kaikki on kunnossa. No ei mennyt sitten ihan putkeen kuitenkaan. Kolmen tunnin päästä sain puhelun maanmittauslaitoksen kirjaajalta, joka kertoi, että en voi tehdä hallinnanjakosopimusta itseni kanssa.  Eli olin tehnyt turhaan hakemukset ja hallinnanjakosopimuksen tässä vaiheessa. No, aina oppii!

Korjasin asian ottamalla kyseiset hakemuksen pois ja hain kiinnityksiä vuokraoikeuteen. Hakeminen kesti maks 5 minuuttia netin kautta. Uutuutta oli sähköinen panttikirja. Nyt minulla on siis kiinnitykset erikseen pelkäksi rakennusajaksi ja jos haluan myydä toisen tai molemmat asunnot valmistumisen jälkeen haen näiden kiinnitysten purkua ja hallinnanjakosopimuksen mukaisille paritalolle omia kiinnityksiä. 

Alan vahvasti kääntyä siihen, että yritän myydä toisen asunnon heti valmistumisen jälkeen, noin puoli vuotta valmistumisen jälkeen. Minulla on jo vuokralaiset sovittu asuntoihin puoleksi vuodeksi heti valmistumisen jälkeen. Heti kun asunnot ovat valmiit laitan ne myyntiin ja vapautuminen on noin puolen vuoden päästä myynnin aloituksesta. Hintoja olen alkanut jo taas alueella haarukoimaan, mutta ne ovat nyt ihan pilvissä jostain syystä, niin en ole osannut oikein hinnoitella päässäni asuntoa. Lähinnä mietin, että paljonko voittoa minun pitäisi tehdä että myyminen kannattaa? 30000 euroa per asunto kovempi myyntihinta (kuin minulle syntyneet kustannukset) tuntuu olevan nyt markkinoilla alas alakanttiin. Mutta minusta tuntuu, että minun kannattaa myydä jos saisin noinkin hyvän tuoton vaivan palkkana. Laskelmat jatkukoon.
* Nordnet.fi: Päätä itse rahoistasi, säästä ja sijoita ilman ylimääräisiä kuluja! *

2 kommenttia :

  1. Kylläpäs kuulostaa monimutkaiselta tuo asiointi viranomaisten kanssa. Ovelta toiselle ja takaisin ja vielä nykyään siihen sitten vähän nettipuolen hakemuksia sekaan niin vähemmästäkin menee polla sekaisin :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, ei mennyt ihan suoraan asia oikein. Mutta sain jo äsken kiinnityksistä ratkaisut. Se oli aika nopeaa palvelua. Tein hakemuksen pe klo 15 ja sain ratkaisut ma klo 14... Sähköinen panttikirja!

      Poista