keskiviikko 4. lokakuuta 2017

Lisääkö säästäminen onnellisuutta?

Lisääkö säästäminen onnellisuutta?

Minulla taloudellisen riippumattomuuden tavoittelu, säästäminen ja sijoittaminen lisäsivät suunnattomasti onnellisuuttani. Ainakin minä halusin nähdä, kun varallisuus tai turvamarginaali kasvaa. Jo matka taloudellisesti riippumattomaksi teki minusta onnellisen. Oli kiva koko ajan oppia uutta sijoittamisesta. Tulin aktiivisemmaksi. Oli ihanaa kun varallisuus karttui, oli kivaa nähdä kun säästöön jäi rahaa ja se raha alkoi tehdä minulle töitä. Koko paketti oli inspiroiva ja koukuttava.

Päämäärän saavuttaminen (taloudellinen riippumattomuus) vielä lisäsi onnellisuutta. Uskalsin irtisanoutua vakituisesta työpaikasta, vaikka olen tosi turvallisuushakuinen. Taloudellinen riippumattomuus toi minulle sen turvan mitä hain. Sain vaihtoehtoja, voin jäädä pois töistä tai jos halusin jatkaa työelämässä, voi jatkaa siellä. 

Vaikka olen taloudellisesti ylijäämäinen, se ei missään tapauksessa tee onnettomaksi (joku kritisoi valintaani, että taloudellisesti riippumattomalla on tylsää, kun ei ole töitä missä käydä, minulle ihan käsittämätön ajatus, minä voin valita mitä teen). Minulle taloudellinen ylijäämäisyys on lisänyt tyytyväisyyttä perusarkeen. Kiva arki muuttui vielä kivemmaksi.

Ajattelin projektia aloittaessa niin, että otanko rahan käyttöön silloin (esim kuluttamalla) vai ostanko sillä tulevaisuuden turvallisuutta (eli jätän rahan kulutuksen päätöksen tulevaisuuteen, jolloin minulla on enemmän rahaa, koska raha on tuottonut minulle). 

Kumman sinä ottaisit nyt yhden rantaloman vai 15 vuoden päästä 3 rantalomaa? Rantaloman kohdalle voi laittaa minkä vain kulutustuotteet, television, harrastuksen... Itse laskin, että haluanko silloin esim. rantaloman, vai haluanko mielummin valita 15 vuoden päästä 3-4 rantalomaa (itselle, perheelle?) ja silti pääoma jää käyttämättä ja ' kasvaa varallisuutta' uusiin etelän matkoihin (jonkun laskelman mukaan esim. otanko etelän matkan 1000 euroa vai sijoitanko 1000 euroa ja aina sen tuotot eli korkoa korolle 10 % se on kasvanut 15 vuodessa päälle 4177 euroon. Eli minulla on silloin ilmainen rantaloma x 3 ja lisäksi jätän pääoman 1177 e tekemään tuottoa). Rupesin miettimään, haluanko rahan nyt vai haluanko turvata tulevaisuutta ja saada tulevaisuudessa enemmän (esim matkoja tai lapsille matkoja, tai olisiko minulle varaa esim. useampaan lapseen...?). Minulle oli ihan selkeä valinta, että haluan säästää ja jättää valinnan tulevaisuuteen. Mikään ei ollut parempi rahan säilytyspaikka kuin tulevaisuus. Tässä tarkoitan rahan säilytyspaikkana silloista kulutusta vast. tulevaisuuden kulutusta.

Sijoittaminen on ihan mahtava mahdollisuus. Suomessa kuka tahansa voi tehdä melkein mitä haluaa. Jokaisella on sama mahdollisuus. Uskon, että kuka tahansa voi kouluttautua, hakea tietoa. Kuka tahansa voi ryhtyä myös esim. yrittäjäksi. Kaikilla perusterveillä on sama mahdollisuus. Minulle tuo mahdollisuus on nykyään yrittäjyys 'pääomatulojen' rinnalla. Se on kyllä aivan mahtavaa mahdollisuus.

*Vastaanota viisi Avotakka-lehteä vain 29,90 eurolla ja huipputyylikäs lahja. Tilaa Avotakan sisustusideat ja saat laadukkaan lahjan!

4 kommenttia :

 1. Tuo on vähän kaksipiippuinen kysymys. Itse voisin juuri tässä elämäntilanteessa tarvita viikon rantalomaa ja saattaisin sen vaikka ottaakin nyt. Ymmärrän kyllä pointin, että sijoittamalla tulevaisuuteen on silloin enemmän mahdollisuuksia. Kuitenkin elämä on tässä ja nyt ja liian tiukalle ei kannata mennä siirtäen aina asioita tulevaisuuteen. Esim lapsen lomareissun jättäminen 15 v päähän tarkoittaisi ettei lapsuudessa käyty koskaan reissuissa. Toki enemmän itsekin haluan jättää varoja tulevaisuuteen ja kasvamaan korkoa, mutta joskus se lomailu vaan tekee pääkopalle erittäin hyvää. Lomailla voi sitten lähimetsämökissä tai kanarian saarilla, valintoja ;)

  VastaaPoista
 2. 50/50
  koska en voi tietää, olenko olemassa enää 15 vuoden päästä tai edes ensi vuonnakaa. Sen sijaan tiedon, että nyt toteutetusta, pienestäkin lomasta, nauttisin suunnattomasti, siitä jäisi muistoja ja se tekusi tosi hyvää juuri NYT.

  VastaaPoista
 3. Kyllä mullakin säästäminen lisää onnellisuutta, vaikkakin kyseessä ei ole mitkään matkat tai muu kulutus. Onnellinen olen, että voin ostaa auton käteisellä, pyykkikoneen rikkoutuminen ei vie taloudelliseen turmioon tms. Taloudellinen riippumattomuus ois kivaa, keksisin kyllä puuhastelemista enkä ymmärrä miksi joidenkin mielestä elämä ilman työtä ois tylsää. Ei ainakaan niiden taloudellisesti riippumattomien ole jotka tunnen. Onassa tilanteessa pienituloisena taas taloudellisen riippumattomuuden tavoittelu olisi tympeää. Suurinpiirtein teltassa asumista ja näkkärin syömistä. Tuloja tietty jos ois enemmän niin mikäs siinä sit säästellessä enemmän.

  VastaaPoista
 4. 15 vuoden päästä voit olla kuollut. Jotkut asiat kuten rantaloma pitää siis tehdä nyt. Kulutustavarat ovat kyllä yhdentekeviä.

  VastaaPoista