lauantai 27. toukokuuta 2017

Asuntosijoittamisen ydinajatus

Asuntosijoittamisen ydinajatus

Kirjoitin tuonne yhteen kommentin jo asuntosijoittamisen ydinajatuksen laskelman varjossa. Teen siitä ihan oman tekstin, niin silloin mahdollisimman moni voi lukea sen helposti. 

Asuntosijoittaminen ja sen ydinajatus alkoi aikanaan selvitä minulle laskelmien perusteella. Jos joku olisi sen kertonut niin en silti olisi sitä ymmärtänyt. Asian voi kertoa näin 'ostat asunnon velkavivulla ja vuokralainen maksaa sinulle vuokraa ja tällä vuokralla maksat lainaa pois ja lopulta asunto on velattomasti sinun'. Helppoa, mutta en silti ymmärtänyt. 

Sitten tein laskemia ja ymmärsin.

Alla on yksi laskelma. Tämä ei ole mikään äärimmilleen viritetty laskema esim tuoton suhteen. Tuoton saat paremmaksi, kun ostat halvemmalla, saat parempi kuntoisen (lue putkiremontti kauempana) asunnon ja saat vuokraa enemmän.

Mutta jos kaikki ovat arviota niin tässä ihan hyvä perusarvio (ei pääkaupunkiseudulta).

Osta 60 % - 70% velkavivulla esim keskusta yksiö (hinta 70000 e), omaan pääomaa 24000 euroa ja pankista lainaa 46000 euroa (2,5% korolla 10 vuotta laina-aika, lyhennys on 434 euroa kuukaudessa) eli velkavipu 66%. Vuokraa asunto esim hintaan 560 e kk ja yhtiövastike on varmaan noin 120 e ja lainaa maksat korkojen kanssa pois 434 euroa kk, 10 vuoden aikana joudut upottamaan joka kuukausi tuohon 6 euroa omaa rahaa (tai ota laina-ajaksi 10 vuotta ja 1 kk, niin ei tarvita omaa rahaa). Ja kymmen vuoden päästä sinulla on tuo asunto kokonaan velattomana oma. Eli tuottona olisit saanut kymmeneen vuoteen tuon pankkilainan verran eli 46000 euroa. 

Minusta se on ihan hyvä summa tuottoa suhteessa riskiin, joka on esim. tyhjät kuukaudet tai suhteessa työhön (esim. etsittävä joka vuosi uusi vuokralainen eli aikaa menee 1 päivä per vuosi). 

Sitä parempi diili, mitä edullisemmin asunnon saat (ja mitä uudempi asunto on) ja mitä kovemman vuokran saat.

  *Ansaitset loman - Booking.com

6 kommenttia :

  1. Linkkiä peliin mistä keskustasta muka löytää asunnon 70k eurolla ja 560 vuokrapotentiaalilla!! Muuten en tuollaista purematta niele.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä ostin pari vuotta sitten keskusta yksiöitä 35000 euron hintaan ja niiden vuokra on nyt noin 560 e kk (490-670 e kk). Eli kyllä noita helmiä ainakin 70000 e hintaan löytänee monestakin keskustasta. Toki vuokra riippuu mihin aikaan vuodesta vuokraa, mutta keskivuokrana ainakin löytää. Tällä kirjoituksella ei ole tarkoitus syöttää lukuja asuntosijoittajalle, vaan tästä löytyy se idea miten vuokraaminen toimii ja mikä sen hyöty on. Jos ostat halvemmalla, saat paremman hyödyn. Jos vuokra on korkeampi, saat paremman tuoton. Jos saat uudemman asunnon, hyöty on parempi (maksava putkiremontti kauempana).

      Poista
    2. Hintaero asunnoissa paikkakuntien välillä on valtava, mutta vuokrissa erot ovat huomattavasti pienempiä. Suurimmassa osassa Suomea 70k eurolla saa ison asunnon jopa keskustasta ja tuollaista vuokraa saa helposti. Toki haittapuolena asunnon hintakehitys voi olla heikompi.

      Pk-seudulla asuvan on usein vaikea ymmärtää, että kaikkialla muualla Suomessa asuntojen hinnat ovat alle puolet pk-seudun hinnoista. Pienemmillä paikkakunnilla saa ison hyväkuntoisen omakotitalon samalla hinnalla kuin Helsingissä yksiön ja jää vielä ylimääräistä säästöön.

      Poista
    3. Kiitos kommentista. Minulla juuri 'taloudellinen isoin älynväläys' oli myydä pääkaupunkiseudulta omakotitalo. Ja ostaa tilalle halpa rivitalo halvemmalta paikkakunnalta. Näin sain välistä sijoittamiseen pääomaa ja myöhemmin tuo rivitaloasunto muuttui ensimmäiseksi sijoitusasunnokseni. Siitä se minulla lähti.

      Poista
  2. Ei täällä muuallakaan alle 70000 pääse. Katsoin neljää potentiaalista kaupunkia ja keskustayksiöitä. 80000 sai halvimmillaan ja varsin arveluttavia yksilöitä kasvukeskuksissa, yhdessä oli 50000 luokkaa mutta kaupunki muuttotappioinen ja asunnot vanhoja ja rempan tarpeessa.

    VastaaPoista
  3. Asuntosijoittamisen kulta-ajat ovat ohi, eikä tuollaista diiliä löydä edes suhteilla

    VastaaPoista