sunnuntai 23. lokakuuta 2016

Säästöpöhö ohitettu!

Säästöpöhö ohitettu!

Jokaiselle tulee varallisuuden kasvatuksessa kohta, jolloin motivaatio katoaa ja lisäksi päämäärä on kadoksissa. Minulla tuli pari viikoa sitten säästöpöhö. Ajatus koko säästämisen ja sijoittamisen tarpeellisuudesta oli kateissa. Ajatuksen kulkuani säästöpöhön päällä olessa voi lukea täältä ja täältä. No sain jotenkin niskalenkin säästämisen lopettamisen ajatuksista laskemalla asian läpi. Se teksti löytyy täältä.

No laskelmanikaan ei ihan auttanut, vaan minun piti tajuta joitain.

No miten pääsin taas säästämismoodiin ja sain ajatukseni kirkkaammaksi säästämis/sijoittamislijalla. Tässä ohjeena kuinka pahassa kriisissä tulee toimia:

1. Relaa. Yhdellä laskelmalla tajusin, että 'säästän turhaan' ja 'lasken yksittäisiä nappeja, vaikka voin ostaa koko nappikaupan'. Motivaatio katosi. Annoin itselle siimaa. Nostin esim. ruokabudjettia pari sataa kuukaudessa. Toimi. Kävin ja käyn ulkona nyt useammin syömässä (aiemminkaan en ole näitä kieltänyt, mutta nyt ne tuli vaan näköjään välttämättömiksi. Varsinkin matkan jälkeen ruuanlaitto lievästi sanottuna tökki). Aina yhtä ihanaa, vaikka kyseessä ihan halvat ulkonasyömiset. Lisäksi matkakuumeelle annoin oven selälleen. Saan lähteä 6000 euron matkalle keväällä (lähtisin jo nyt, mutta nyt ei ole otollinen aika lomakohteessa, enkä saa siis unelmieni lomaa juuri nyt). Eli annoin itselle ihan vapaat kädet törsätä niin paljon kuin haluan (valitettavasti en ole ihminen, joka nauttii kuluttamisesta eli tämä ei voi olla kovin pitkäaikaista).

2. Mieti mikä mättää? Minulla ongelma oli siinä, että minulla oli jo seuraavaan suursijoitukseen rahoitus (tämä tuli jotenkin yllättäen, että rahaa siihen en ehkä enää tarvitse), mutta pupupöksynä en halunnut hypätä seuraavaan vaiheeseen, joka oli osakeostot. Joten ajattelin jättää leikin sikseen. No nyt keskityn, että osaan ostaa osakkeita ja saan ostaa niitä. Lisäksi tein niille selkeämmän sijoitussuunnitelman. Nyt kokeilen jo ostaa osakkeita, ei se niin hirveää ole.

Päätin puoli vuotta sitten, että keskityn uudelleen talouslaskelmiin. Olin silloin jo ollut pari vuotta taloudellisesti riippumaton. Tykkään laskelmista. Mutta rajansa kaikessa. Olen nyt taas saanut talouslaskelmat laskettua, en saa niistä enää hyötyä. Ne kiertävät kehää. Annan itselle ihan rauhan olla laskematta jos ei ole pakottavaa tarvetta. Seuraavat siirrot ovat jo selkeinä ja ne on laskettu. Rakennuttamisprojekti 244000 eurolla ja sitten osakeostot, että saan hajautettua varallisuuttani myös osakkeisiin.

Minun pakkaa sekoitti myös tulevat tuotot. Unelmoin, että saan yhden diilin. Mutta silti en uskonut sitä saavani. Hermoilin. Nyt on varmistunut että saan yrityksen kautta aika ison paketin. Maksut siitä tulen saamaan ripotellen marraskuun 2016 ja maaliskuun 2017 välillä. Taidanpa saada jo lokakuussa ensimmäisen, tosin pienen erän. Tästä tulevat rahat laitan sijoittamiseen ihan sen perus sijoitussuunnitelman mukaan.

Kun nyt säästöpöhö on ohitettu, niin olisiko aina nostaa panoksia? Pitäisikö tavoitetta nostaa?

Eli jos tulee säästämisessä takapakkia ja motivaatio katoaa, anna mennä hieman vapaammin vähän aikaa. Motivaatio löytyy kyllä. Sitten jatkat taas puurtamista, jota säästämiseksikin sanotaan.

Onko sinulla ollut kausia jolloin säästämismotivaatio on ollut hukassa?

Twitteritili aukaistu: @puolimiljoonaa 

1 kommentti :

  1. Mikähän tässä syksyssä on, että itse kullakin on motivaatio ja perimmäinen tarkoitus hakusessa. Hienoa, että olet antanut itsellesi "lahjoja" ja toisaalta taas päässyt suunnitelmassa seuraavaan vaiheeseen.

    VastaaPoista