sunnuntai 16. lokakuuta 2016

Voisinko lopettaa säästämisen, kun pankki näyttää jo nyt vihreää valoa?

Kirjoitin viikko-pari sitten halustani vaihtaa pankkia nykyisestä Nordeasta pois esim Osuuspankkiin. Kirjoitus löytyy täältä. Mietin seuravaa sijoitusta eli noin 240000 euron taloprojektia, jota olen pähkännyt jo pari-kolme vuotta. Minulla on tontti ja sen pohja on superloistava (sekä maaperä, että ilmansuunnat ja sijainti). Nordea oli viimeksi nihkeä ja ilmoitti, että Nordea lähtee sijoitusta lainoittamaan jos omaa pääomaa on 50%. Lykkäsin siis vuodella projektia ja säästin. Olin laskenut että noin helmikuussa 2017 opo voisi olla kasassa. Silloin olisi loistava aika aloittaa projekti. Heti kesän alussa pistää maatyöt alkuun ja tuoda taloelementit kesällä. Valmis talo olisi marraskuussa. 

Kyselin jo aiemmin rahoitusta myös muista pankeista. Op oli joustava. Tarkastin heidän mielenkiinnon myös nyt. Sain vastauksen hiukan viiveellä, mutta vastaus oli loistava. Omaa pääomaa pitäisi olla noin 40000 euroa ja loput saisin lainaa (200000). Kaikki lainat pitäisi kuitenkin olla op pankissa (kysyin myös jos voisin jättää pari lainaa Nordeaan, muuten siirtäisin kaiken oman ja yriksen toiminnan op pankkiin). Tarjous oli vielä voimassa hyvin samanlaisena kuin vuosi-pari sitten. Kaikkien lainojen nipun marginaali olisi neuvottelematta luokkaa 1,70%. Samanlaiseen tulokseen tulin Nordean kanssa vuosi sitten, sillä erotuksella, että op lupasi enemmän lainaa (ja mielikuvissani Nordea on vaan nyt niin huono, haluan siitä irti).

Minulla on nyt myös tullut 'säästöpöhö' ja motivaationi on hukassa. Voit lukea siitä täältä. Sijoittamaton käteispositio painaa ja mielellään saisin sen kiinni johonkin ja tuottamaan. Minun oikeastaan ainoa säästömotivaationi on ollut saada säästöön tuo 50% omaa pääomaa eli 120000 euroa. Ja nyt toinen pankki tarjoaa lainaa sijoitukseen (opoa 40000 euroa), niin että voin lopettaa ns. säästämisen tähän projektiin ja sen rahoitus olisi valmis. Minulla on siis jo 9/2017 varallisuuslaskelmassani mukaan käteistä melkein 90.000 euroa (oikeasti se ei ole käteistä vaan saan sen likvidoitua kolmeen kuukauteen). Ja saan haluamani projektin vaikka olisi vain 40000 euroa. 

Annatko itselleni nyt luvan leijaillut ja törmäillä. Törsätä. Säästömoraalini on nyt kyllä koetuksella.

Tuon suurprojektin jälkeen minun sijoitussuunnitelma sanoo, että osakkeiden ostoon. Onkohan tässä nyt vaan se, että koen osakkeet niin kalliina (ja vaikeana) tai jotenkin hyljin nyt niitä, siksi en halua koskea niihin ja vetkuttelen lisäsäästöllä (koska minun pitäisi saada se sitten sijoitettua...). Mikä minulla mättää? Vai lopettaisinko vaan nyt kuitenkin rahan seuraamisen? Tykkään kyllä edelleen tehdä noita laskemia, varsinkin kun ne ovat sikahyvät nykyään. Minulla on varmaan säästöpöhö. Se tulee kaikille jotka säästää liikaa ja tavoite on hukassa. Eli olisiko korjaus jos höllään säästämistä (vaikeaa, kun en oikein osaa törsätä) ja teen suursijoituksen jälkeisen osakkeiden oston sijoitussuunnitelman kuntoon. Että teen sitten kuin kone sijoitusta niin se ei tunnu vaikealta.

Kiitos kun sain kirjoittaa tämän tänne. Taisin oivaltaa jotain. Minun pitää tehdä jatkosuunnitelma osakeostojen jälkeen eli tuonne parin vuoden päästä mihin säästän ja mitä tavoittelen. Olisiko se uusi oma talo? Veden läheltä, keskustasta tontti ja sinne pilarien päälle talo, valkoinen rapattu vai sittenkin kerrostalo yksiötä (täällä oli yksi vanha kerrostalo myynnissä keskustassa 750000 eurolla joskus, olisko ollut 10 asuntoa).  Vai olisko sen jälkeen tavoite säästää esim 300000 euroa ja ostaa 50 % velkavivulla joitain sijoitusomaisuutta 500000-700000 eurolla.

Vai menikö oivaltaminen hukkaan, kun huomaan, että kierrän kehää. Säästän vaan siksi, että saan lisää sijoitusomaisuutta? Lähden lenkille, heippa!

8 kommenttia :

 1. Jos haluat keskustella Skypen välityksellä osakesijoittamisesta, niin vastaa tähän viestiin. Itseltäni löytyy yli 10v kokemus osakkeista ja kuusinumeroinen osakesalkku. Pankkien sijoitusneuvojat kannattaa suosiolla unohtaa. Sijoitusneuvoja on oikealta toimenkuvaltaan myyjä, joka tuputtaa kalliita ja huonoja oman työnantajan tuotteita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon että pääsen tuosta osakeostokammosta eroon, kun vaan alan ostella eli ajallisesti hajauttaa.... Mutta toki nuo ostot voisi alkaa ajoittaa jopa nyt (tai viimeistään aloittaa puolen vuoden päästä).

   Poista
 2. Olikos sinulla jälkikasvua? Mietin, että voisitko alkaa järjestämään omaisuuden kasvua heille? Tai oletko koskaan miettinyt, voisitko tehdä varallisuutesi avulla hyväntekeväisyystyötä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen miettinyt että elän ainakin yli 90 vuotiaaksi... Vitsi, vitsi. Mutta en todellakaan ollut miettinyt että alan miettiä jo nyt perintöjä ja omaisuudensiirtoja (olen vähän päälle 40 v ja omaa pääomaa on vasta puoli milliä... Olisikohan sitten aika miettiä, kun on 60 v ja pääomaa pari miljoonaa? En tiedä.)

   Poista
 3. Aikasta ongelmia sinullakin. Itsellä on 100 kilon käteiskassa aikalailla koko ajan. Sitä veivaan osakkeisiin ja osakkeista pois tasaiseen, ihan vaan kun ei mitään pitkää sijoitustakaan pysty näillä hinnoilla tekemään tai en näe järkeväksi. Tee vaikka niin, ostat ja myyt, ihan kivaa puuhaa. Lisäksi kun pääomaa on, niin kestät hetkellistä volaa ihan hyvin.

  En tiedä miten nyt asut ja koetko minkälaista tarvetta asua muulla tavoin. Jos olet rakentamassa itsellesi asuntoa, tarkastelutapasi tuntuu mielenkiintoiselta. Itse olisin jo laittanut torpan pystyyn. Kysehän on silloin elämänlaadusta näet. Sijoitustoiminta ja elämä itsessään on ainakin mulla vähän eri lokeroissa. Sitä paitsi jos rakennat torpan 250 kilolla on kyse kuitrnkin ihan sopivan matalista kustannuksista. Anna mennä vaan vaikka osuuskunnan kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen siis säästänyt tuon käteisposition juurikin tuota seuraavaa isoa sijoitusprojektia varten. Eli en siitä uskalla laittaa osakkeisiin (ei ole ns. vapaata rahaa, vaan korvamerkittyä), muuta kuin pikku osan eli olisko ollu jo nyt 14000 euroa. Eli tuolla rahalla 'ei kiitos' osakkeille. Ja kirjoitan tässä blogissa sijoituksissani (joista saan tuottoa) eli en esim. oman asunnon rakennuttamisesta.

   Poista
 4. Yhdellä eurolla saat kaksi neliötä ikimetsää.
  http://www.luonnonperintosaatio.fi/fi/lahjoita/pala-ikimetsaa

  Osta siis vaikka 90 000 eurolla 180 000 m2 aluetta suojeluun. Eikö cooleinta ole aina lahjoittaa omaisuus pois ja alkaa papiksi tms. Tää vois ajaa saman! :D

  Vitsi vitsi. Mutta jos päädyt hyväntekeväisyyteen niin tässä on hyvä kandidaatti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah! No mutta, hyvä kohde, itseltäni menee kuoltuani 10 000 € juuri tuonne, ellei joku hävitä testamenttia. ;D

   Poista