perjantai 12. elokuuta 2016

Voiko ruuan hinnassa säästää?

Voiko ruuan hinnassa säästää?

Minulla oli viime kuussa kokeilu, että en törsää ruokaan rahaa, vaan yritän jopa säästää budjetoidusta rahasta. No pari viikkoa jaksoin miettiä, että ostan halvinta ja en osta mitään ylimääräistä. No sitten menin nälkäisenä kauppaan ja suivaannuin ja ostin mitä halusin. Sain 'säästettyä' hirveällä vaivalla ja täysin kypsyneenä vaivaisen 50 euroa ja sitten nälkäisenä törsäsin sen kuitenkin. Eli lopetin kokeilun, koska se ei tuonnut iloa elämään, päinvastoin. 

Ruokakustannukseni ovat noin 500 euroa kuukaudessa. Haluan syödä hyvin. Lisäksi minulla on ruokakustannuksia pikkuisen nostattavia tekijöitä. Ja taidan olla myös laiska ruokakulttuurin suhteen. 

Tuohon säästökokelun lopettamiseen vaikutti varmaan myös se, että yritin syödä terveellisesti eli 'laihduttaa'. Oikeasti en halua kiloja pois vaan haluan vaan haluan että syön oikeasti omasta mielestäni terveellisesti. Tuohon terveellisesti syöntiin vaan menee niin paljon panoksia, että minulla ei niitä löydy. Tervellisyysintoilussa syön siis vihreää ja yritän jättää lihaa pois ruokavaliosta. No silloin pitäisi ottaa vastapainoksi selvää muista ravinnonlähteistä, esim. linsseistä ja niiden resepteistä. Tein mm. linssikeittoa elämäni ensimmäisenä linssiateriana. Onhan se ihan syötävää, mutta missä nautinto (tai siis missä pihvi?)? Tai tofu. Jos tofusta saa lihanmakuista niin siihen tarvitaan yliluonnollisia lahjoja. 

Tottahan se on että 'olet sitä mitä syöt'. Olisihan se hyvä jos elimistössä olisi polttoaineena vain 'paras' ravinto.

Koska epäonnistuin yhdessä kokeilussa, mutta tiedän että ruuassa minulla olisi pitkä penni säästettävää, niin kokeilin nyt uutta tapaa säästää. Tein nettikaupasta suurostokset ja hain ne noutopisteestä. Ainakin säästin aikaa ja keräily maksoin vain 4,90 euroa. Kaupassa käynti ei todellakaan ole intohimoni. Nyt olen 300 euroa köyhempi, mutta kaapit pursuaa, pakastin on täynnä, maustehylly on täynnä... Yllättäen kaikille löytyi heti paikka (kaappit olivat tyhjiä). 

Voisiko tällä tavalla saada mielekkäästi säästettyä, että ostaa suurostokset kerran kuussa (300 e) ja nyt sitten vaan ostaa tuoretuotteita kerran viikossa (3x50 e)? Tai pystyisinkö näin helpommin kaidalla tiellä eli edes hiukan terveellisemmässä ruokavaliossa?

8 kommenttia :

 1. Meillä on heinä-elokuu kerätty marjoja ja sieniä ja säästetty kauppalaskussa pitkä penni. Muutaman kerran on ostettu lihaa jääkaappiin, mutta sinne ne meinaa vanhentua, kun joka päivä on tehty ruokaa sienistä. Terveellistä ja hyvää. Ja ennen kaikkea ilmaista. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista. Minulla on juurikin tuo heikkouksia että ruuan pitäisi tulla valmisannoksina nenän eteen eli laiskiaisena en metsään asti ikinä pääse. Eli minulla olisi tässä ruokapuolessa kyllä paljon säästöpotentiaalia.

   Poista
 2. Omat ruokakustannukseni kuukaudessa ovat noin 200 euroa (kauppakäynnit + ravintolat). Käyn harvoin ravintoloissa, mutta siellä tulee yleensä sitten syötyä lihaa ja rasvaista. Teen ruokaostokset kerran tai kahdesti viikossa. Olen melko vähäruokainen ja pienellä näläntunteella siunattu. En myöskään jaksa varsinaisesti panostaa kotiruokailuun, vaan syön sitä ns. mörssiä usein.

  Lihan vähentämisessä pidän oleellisena sitä, että ei yritä korvata lihaa tai hakea jotain vastinetta sille, vaan keskittyy lihattoman ruoanlaiton erilaiseen maailmaan. Resepteillä ja erityisesti maustamisella. Toinen vihje voisi olla se, että kyllä salaatti täyttää, kun sitä vain syö paljon.

  Olemme kaikki yksilöitä ja joillekin syöminen on tärkeää, jopa intohimoista, eräs tuttava nimittäin käytti kuussa 1000 euroa ruokaan aikoinaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Minulla siis on heikko lenkki tuo ruoka. En silti näe sitä ongelmaksi, mutta ei siinä olisi pahitteeksi pieni ryhtiliike. Ylipainoinen en kyllä ole, mutta uskon, että kyllä ne ruoka ja liikunta ovat millä voi helposti pidentää tai lyhentää elinikää (jos ei oteta tapaturmia huomioon). Ja lisäksi ruuasta saisin helposti säästöjä. Jos säästäisin 50 e kuukaudessa niin saisin jonkun 600 euron lisämatkaa vuosittain. Ja tuon 50 e ei pitäisi tuntua missään, mutta kyllä se vaan viime kuussa tuntui.

   Lihattomuutta kannatan noin niinkuin ajattelun kannalta. En pysyisi tappamaan enkä oikein pysty miettimään mistä liha on peräisin menettämättä ruokahalua, niin jotenkin tuntuu hullulta, että minä sitä sitten syön. Pärjäisin ilmankin. Pelkään, että jos saisinkin lihan pois ruokavaliosta niin ruokavaliostaani tulisi liian suppea. Siksi yritän sinne väkisin lisätä jotain, niin kokonaisuus säilyisi monipuolisena.

   Poista
 3. Kuin myös täällä on vattupuskat koluttu, mustikkamättäitä tyhjennetty ja niin kantarellejä kuin rouskujakin kerätty. Niillä saa mukavan säästön puhumattakaan terveellisyydestä. Meillä säästetään terveyttä ja rahaa vähentämällä lihaa ja lisäämällä ruokaan sen sijaan raejuustoa, papuja, linssejä ja joskus pahamaineista soijarouhetta. Iso kasviskeitto kerran viikossa kera itsetehdyn pataleivän tai sämpylöiden on koko perheen herkku. Ja kasviskeittoja voi varioida loputtomiin. Lisäksi ruokapihistelijänä(vaikka hieman -hifistelijäkin olen) punaisen lapun tuotteet löytävät tiensä ostoskärryyn ja siitä pakastimeen. -Anki

  VastaaPoista
 4. Muutoksiin menee aikaa, mutta tosiaan linsseillä tai tofulla ei lihaa kannata lähteä tavoittelemaan :) Kasvissosekeiton täyttävyys voi yllättää. Lihansyönnin vähentämistä kannattaa kyllä ajatella ihan ympäristön, eläinten oikeuksien ja tuottajien tulojen kannalta. Lihaa jos syö, kannattaisi ostaa suoraan tilallisilta tai Reko-lähiruokamyynneistä.

  VastaaPoista
 5. Tuo 50 euroa on vain 10 % ruokakuluistasi, sen säästää helposti ostamalla "samaa kuin ennen" mutta halvemmasta kaupasta tai valitsemalla tuotemerkin hinnan perusteella.

  VastaaPoista
 6. Ei tuota tulosta tämäkään systeemi ruokakustannuksissa säästämisessä. Logiikan mukaan olisi nyt ollut 50 euron tuoretuote viikkotankkaus. Nyt kun tuoreruoka loppui (kaapit toki täynnä kuivamuonaa) menin omaan suosikkikauppaani (Lidl) ja ostin kaiken tarvittavan, no nyt olen 200 e köyhempi. Eli lopetan ruokakokeilut ja keskityn syömään hyvin (kasviksia lisää) ja käyn jatkossakin 'omassa' kaupassa ja jätän suosiolla kalliin K kaupan muille. Näin arkeni on helppoa ja säästön, jonka voisin saada (esim 50 e, jota nyt siis en edes saa, kun kahden viikon ruuat söivät jo koko ruonabudjetin 500 euroa) jätän suosiolla saamatta. Ruoka on kyllä ihanaa....

  VastaaPoista