lauantai 21. toukokuuta 2016

Kannattaako perustaa blogi?

Minä ajattelin puolitoista kuukautta sitten, että pääni on ihan sekaisin kaikesta talouteeni liittyvästä. Mitään varsinaista huolenaihetta (velkaantuminen tai että rahat eivät riittäneet) minulla ei ollut. Olin saavuttanut jo tavoitteen, taloudellisen riippumattomuuden. 

Uusien sijoituskohteiden laskenta ei kuitenkaan ollut enää helppoa. En oikein osannut tehdä esim nopeaa selvyyttä, paljonko minulla oli sijoitettavaa rahaa nyt tai esim. vuoden päästä.

Nyt olen oppinut, että vähitellen laskenta on minun ratkaisu. Ennen tein heti laskelmat ja sain heti tulokset. Nyt kun sijoitusmassani on isompi, en halua /voi jättää huomiotta väärien laskelmien riskiä. Jos teen nyt liian ison väärän sijoituksen niin saanko itseni ihan konkurssi kuntoon. Haluan tehdä askeleet hillitysti.

Mieleni on myös hieman muuttunut. Olin ennen vankkumaton 50/50 velkavivun fani omissa laskelmissani. Mutta kyllä se on minulle liikaa. Lisäksi oli ennen vankkumaton asuntosijoitusfani, mutta kyllä minun pitää miettiä myös hajautussalkun. Kolmas lisäys mitä olen tästä kirjoittelusta oppinut on että, harkitsen tarkemmin seuraavan sijoituksen mielekkyyden (240000 e asuntosijoitus, kohteelle velkavipu 50 %). Onko järkeä? Kun olen nyt laskenut hitaasti ja kirjoitellut asioita hitaasti tänne, niin kyllä asiat selkeytyvät, mutta hitaasti.

Minulla oli blogilla myös tavoite, että haluan keskustella samanhenkisten ihmisten kanssa. Haluan motivoitua toisten kirjoituksista. Ja haluan keskustella asiallisesti taloudesta/sijoittamisesta samassa tai eri tilanteessa olevien ihmisten kanssa. Tässäkin olen pikkuhiljaa pääsemässä 'piireihin'. Tunnussanat ovat olleet, että olen inspiroitunut ajattelemaan hieman toisin. Olen miettinyt omia ratkaisuja pariinkin kertaan. Lisäksi huomaan että muut miettivät ihan samoja asioita.

Olisin myös oman säästämiseni/sijoittamisen alkuaikoina ollut vailla kertomuksia joissa joku on saavuttanut jo tavoitteen. Ja olisin voinut jopa yrittää päästä tavoitteeseen edeltäjääni nopeammin. Uskon, että tuollainen olisi kirittänyt tulostani. Samaa vertaistukea olisi halunnut nyt yrittäjyyteen ryhdyttyäni. En tuntenut yhtään yrittäjää, joka olisi voinnut auttaa/olla mentor yrittäjyyden ensi askelilla. Nyt tarvoin suon ihan yksin (vaikka hauskaa se silti oli). Uskon, että joku saattaa saada inspiraation tavoitteen asettamiseen itselleen minun raapustusten pohjalta.

Mutta eniten hyödyn tästä itse. Kirjoittaessa asia tulee mietittyä ja jäsenneltyä päässä. Uskon, että hyödyn tästä jäsentelystä myös taloudellisesti. Saan säästettyä hieman enemmän ja saan järkeistettyä sijoittamista, niin että saan taloudellista hyötyä (hajautus, mietitymmät sijoituspäätökset).

Blogista voisi hyötyä myös taloudellisesti toisellakin tavalla. Blogiin voi laittaa mainoksia ja saada mainostuloja. Mutta se onkin sitten toinen juttu, kannattaako se? Jatkan siitä ensi kerralla. 

4 kommenttia :

 1. Kirjoittaminen selkeyttää omia ajatuksia ja kokemukseni mukaan auttaa sekä tavoitteiden asettamisessa että saavuttamisessa. On kiva kun voi koota ajatuksia rahasta ja sijoittamisesta yhteen paikkaan. Niin ja muiden kanssa keskustelu on tärkeä osa tätä kokonaisuutta, ilman sitä olisi bloggaaminen aika onttoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista. Minä olen kyllä tosi positiivisesti yllättynyt, miten paljon kirjoittaminen auttaa ajatustyötä. Minulla on kyllä muutenkin ollut ajatusvihko laskelmille, mutta ehkä ajatus selkeytyy vieläkin enemmän nyt. Lisäksi ennen en ole ehkä ollut ihan näin 'tuuliviiri', mutta koska minulla on mielestäni sijoitettavaa likvidiä jo ihan kiitettävästi kasassa, tuuliviirimäisyys korostuu, kun mietin josko en sittenkään säästän suureen investointiin (120000 opoa). Jos en säästäkkään suureen investointiin niin minulla alkaisi olla normaalin investoinnin verran jo nyt kasassa. Joten pähkäilen myös tämän pikkuinvestointivaihtoehdon parissa (tyyliin perus yksiö 100% opoa tai 2 yksiötä 50% velkavivulla).

   Poista
 2. En ihan pääse kiinni mikä laskemisesta tekee erityyisen ongelmallista. Oletusten tekeminen on aina haastavaa ja ne harvoin toteutuvat kuten ne on ajatellut. Sitten vaan sopeutetaan laskelmat ja katsotaan missä mennään. Jos hirvittää niin olet oikeilla jäljillä laskiessasi riskitasoa. Omista sij.asuntostatseista, että kaikki asunnot ovat alle 30 % omalla pääomalla, osa jopa alle 10 % opolla. Voi osoittautua miinaksi, jää nähtäväksi. Köyhällä ei ole valinnanmanhdollisuuksia.

  VastaaPoista
 3. Ennen tuo 50/50 oli velkavivuksi minusta liian pieni, mutta nyt sekin alkaa jo hirvittää. Ja ehkä minun kannattaa mennä turvallisissa rajoissa. Haluan nukkua yöni hyvin näin taloudellisesti riippumattomana. Ja haluan myös säilyttää tämän statuksen. Eli alan jo välttää riskejä.

  VastaaPoista