tiistai 21. joulukuuta 2021

Miten alunperin tekemäni laskelmat asuntosijoittamisstrategioista ovat toteutuneet?


Miten alunperin tekemäni laskelmat asuntosijoittamisstrategioista ovat toteutuneet?


Olen ollut asuntosijoittaja vuodesta 2009 alkaen. Onnistumisia on ollut monia. Alussa tein paljon laskelmia monien kymmenien vuosien päähän. Jos teen tällaisen sijoitusasuntostrategian, sillä saavutan esim 20 vuoden päästä tällaisen sijoitusvarallisuuden. Tein taulukkolaskentaohjelmalla kaavioita. Kaaviot ovat kaikki tallessa mapissa Ö. Ensimmäisissä laskelmissa otin huomioon vain asunnoista tulevan tuoton ja sen sijoittamisen uusiin asuntosijoiksiin. Laskelmissa en jostain syystä laskenut ollenkaan oman pääoman lisäämistä sijoitusmassaa. Olen koko ajan sijoittanut takaisin sekä pääomantuoton, mutta myös lisännyt omaa pääomaa sijoituksiin. Lisäksi ensimmäisissä laskelmissa, joissa pyrin ymmärtämään asuntosijoittamista, tuottoprosenttini olivat todella matalia. Halusin laskea kaiken turvallisuushakuisesti eli varman päälle. 


Jälkikäteen voi helpostikin huomata, että todellinen/toteutunut tuotto on ollut laskelmiin verrattuna melkein tuplat. Tämä ei johdu huippuälykkäästä sijoitustoiminasta vaan juurikin siitä, että laskelmat oli tehty alakanttiin. Lisäksi sijoitusympäristö on ollut hurjan suotuisa (esim korko on ollut alhainen).


Kokonaisuudessa huomaan myös hajautuksen merkityksen. Laskelmat tein niin, että otin yhdenlaisen stretegian ja kloonasin sitä. Todellisuudessa olen pyrkinyt hajauttamaan varallisuusmassan. Asuntoja uusista taloyhtiöistä (ei korjausvelkaa, pienempi tuottoprosentti) ja vanhoista taloyhtiöistä (suuri korjausvelka, suurempi tuottoprosentti). Yksiöitä, kaksioita ja kolmoita. Huoneistoja, paritaloasuntoja, omakotitaloja. Tonttivarallisuutta. Osinko-osakesijoituksia ja arvonnousuun perustuvia osakesijoituksia. Se olinko saanut parempaa tuottoa pysyessäni pekästään yhden strategian linjalla (ilman hajautusta), on tietenkin yksi kysymys. Mutta hajautuksessa on kyllä, riskin hajauttamisen lisäksi, se hyöty, että olen opetellut paljon mielenkiintoisemman sijoituskentän itselleni.



Ota seurantaan myös 

Blogi https://puolimiljoonaapaaomaa.blogspot.com/ 

Youtube https://www.youtube.com/channel/UC84AgT_R1AP28WKBfnneIFw

Instagram @puolimiljoonaapaaomaa Kiinnostaako yhteystyö? Laita sähköpostia puolimiljoonaa.paaomaa@gmail.com Mainostajille https://www.youtube.com/watch?v=JoCe27YB5hI


*Arkadia Rahoitus auttaa sinua etsimään sopivimman lainatarjouksen! Arkadia Rahoituksen kautta löydät helposti ja nopeasti juuri itsellesi sopivimman rahoitusratkaisun eri rahoitusyhtiöiden ja pankkien tarjonnasta. Palvelu on maksuton!*

1 kommentti :