maanantai 11. marraskuuta 2019

Paljon yrittäjän kannattaa nostaa palkkaa yrityksestä?

Joka vuosi joudun laskemaan ihan saman asian. Ikinä en muista mihin lukuun päädyin tai miten päädyin tiettyyn lukuun edellisenä vuotena. En ole nostanut yrityksestäni vielä palkkaa tänä vuonna. Ja nyt on siis laskutoimituksen aika. Vuodenvaihde lähestyy ja pyrin maksamaan palkan, osingon ja matkakorvaukset hyvissä ajoin ennen vuodenvaihdetta.

Pääsääntöni on, että nostan palkkaa sen verran, että se on verotuksellisesti kannattavaa. Ansiotuloverotus on progressiivinen ja alhaisesta palkkasta maksetaan pienempi veroprosentti.

Jos en nosta yritykseni tulosta pois palkkana, yritykseni maksaa tuloksesta (voitosta) 20 % veron. Palkka vähentää yritykseni tulosta, joten jos maksan palkaa ei yritykseni maksa sen osalta 20 % veroa.

Yksi kriteerini on, että nostan palkkaa vain ns. verotuksellisen minimin. Haluan jättää kaiken ylimääräisen toki yritykseeni.

Minun kannattaisi toki nostaa tuloksesta mahdollisimman paljon kilometrikorvauksina ja päivärahoina, koska ne ovat yritykselle vähennyskelpoisia ja saajalla verottomia. No minulla niiden maksuun oikeuttavia matkoja ja päiviä on vaan noin 3000-5000 euron verran. No se tulee toki nostoon.

Osinkoa maksan matemaattisesta arvosta 0.08 kertoimella eli noin 9800 euron kiepeille.

No mutta nyt palkan määrn laskemiseen. `Veroasiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että varoja kannattaa nostaa palkkana silloin, kun kokonaisverorasitus jää alle 26 prosenttiin. Palkkaa saa tällöin nostettua vähintään 20 000–30 000euroa, jopa 40 000 euroa.` Haitari järkevän palkanmaksun määrästä on aika laaja. Olen ennen ottanut laskelmatavoitteeksi palkassa noin 20.000 euroa.

Ruutupaperirappustukseni vieressäni näyttää noin 25.000 euroa. Ehkä maksan sen palkkana tältä vuodelta.

Optimistisesti ajattelen, että saisin yllä olevilla luvulla yhtiöni tulokseksi noin 50.000 euroa vuodelle 2019. Nähtäväksi jää, osuuko ennustukseni lähelle todellisuutta.






Edulliset lomatalot ja -huoneistot Espanjassa, Italiassa, Kroatiassa - Interhome.fi Loma-asuntojen vuokrausta turvallisesti yli 25 vuoden kokemuksella.

4 kommenttia :

  1. "Veroasiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että varoja kannattaa nostaa palkkana silloin, kun kokonaisverorasitus jää alle 26 prosenttiin. Palkkaa saa tällöin nostettua vähintään 20 000–30 000euroa, jopa 40 000 euroa."

    Tuohon 40 000 € päädytään silloin, kun virheellisesti katsotaan kokonaisveroastetta (josta lainauksessakin itse asiassa puhutaan) eikä marginaaliveroastetta, joka on se oikeasti relevantti asia. Tärkeintä on siis, että marginaaliveroprosentti on alle tuon 26 %, eikä että kokonaisveroaste pysyy alle 26 % Kun laskelma tehdään oikein progressiivinen verotus ja marginaaliveroaste huomioiden, päädytään tuohon n. 20 000 €.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista. Tuollaiseen tulokseen minäkin päädyin, että noin 20.000 e, mutta siihen päälle vielä mietin, että kun tulee verovähennyksiä noin 4000-6000 eurolla. Lopputulokseksi laskin 25000 euro. Mutta joka vuosi tuo on näköjään erikseen mietittävä.

      Poista
  2. Kaverillani on yritys ja hän aina samoja asioita pohtii. Hän ottaa aina hankaliin tilanteisiin neuvoa tilitoimistoltaan. Vaikuttaa että sinun arviot ovat ihan realistiset ja järkevät kaikin puolin.

    VastaaPoista
  3. Kiitos kirjoituksesta. Ystäväni on perustamassa yritystä ja hän on juuri miettinyt palkanlaskentaan liittyviä asioita. Voi olla että nämä hän tulee hoitamaan ulkopuolisen toimesta. Aika monimutkaisilta kyllä kuulostaa omaan korvaan.

    VastaaPoista