maanantai 8. huhtikuuta 2019

Veroilmoitus OmaVerossa


Tein juuri veroilmoituksen netissä OmaVerossa.

Veroilmoituksesta on puhuttu netin talousaiheisilla keskustelupalstoilla negatiivisesti. Lehdistö on kirjoittanut, että jopa kajaanilainen juristi on hiiltynyt veroilmoitusta tehdessä, koska verottaja kyselee epäoleellisia (jotain y-tunnuksia) ja hänen koulutuksensa ei ole riittävä tekemään ilmoitusta.

Minäkin mietin, että varmaan on vaikea syteemi. Lisäksi ensivaikutelmaani latisti se, että kävin jo kerran (ennenkuin esitäytetty veroilmoitus oli tullut OmaVeroon) kokeilemassa, josko syöttäisin jo silloin ennakkotietoina esim vuokratuloni järjestelmään sisään. No kokemus oli huono. Aloitin ensimmäisestä kohteesta ja syötin sinne kohteen poistot. Sitten järjestelmä ei antanyt palata lomakkeelta ok napilla, vaan herjasi, että tiedot ovat puutteelliset. Itse en 20 minuutin pähkäilyn jälkeen löytänyt puutetta, mistä järjestelmä herjasi. Luovutin. Päätin, että teen veroilmoituksen vasta, kun esitäytetty veroilmoitus on tullut OmaVeroon.

Kävin myös viime viikolla katsomassa, joko esitäytetty veroilmoitukseni olisi tullut järjestelmään. Ei ollut. Kiirehdin ehkä ihan turhaan ilmoituksellani, mutta halusin tehdä henkilökohtaisen veroilmoituksen ensin ja vasta sitten yritykseni veroilmoituksen.

Ilokseni kävin tänään aamulla kurkkaamassa OmaVerossa ja siellä oli oikein selkeästi vihreällä kohta `esitäytetty veroilmoitus`. Ai että! Jätin kahvinjuonnin sikseen ja järjestelin pöydän `veroilmoitusjättöpöydäksi` ja otin esille jo laskemani vuoden luvut (jotka siis syötin veroilmoitukseeni). Ja aloitin urakan. 

Heti ensisivulla luki selkeästi, että voit lähettää ilmoituksen ja palata siihen tekemään muutoksia myöhemmin. Helpotti!

Oikeasti järjestelmä oli oikein hyvä. Selkeä. Yksi kohta jäi hieman mietityttämään teinkö sen oikein, mutta lähinnä kohdat vaikutti veroilmoituksen tarkkuuteen, ei lukuihin. Järjestelmä löysi ihan kaikki huoneistot, autopaikat, kiinteistöt, maapalat. Työhuonevähennyksen merkintäpaikkaa etsin pisimpään, mutta nopeasti sekin löysin, kun vähän linkkejä vaihteli. Helppo oli.

Lisämielihyvää toki tuo, että nyt ilmoitus on lähetetty, mutta jos muistankin puutteen (tai huomaan virheen) niin voin helposti myöhemmin täydentää/korjata ilmoitustani.

Verottajan järjestelmästä on ainakin minun mielestä ihan turha nurista, jos on ihan perustyökykyinen ja omistaa nettiyhteyden + laitteen. Hyvä järjestelmä. Ei tuota hommaa olisi voinut helpommaksi tehdä. Yhteiskunnan kannalta (veronmaksajan kannalta) on hyvä, että järjestelmä on näin automaattinen ja täyttämisessä ei mene turhaa aikaa, vaan järjestelmässä on valmiina kaikki esim. omistustiedot.

Jatkan nyt kahvin juontia, kun oli niin kiva tehdä veroilmoitus, että koko kahvi jäi juomatta. Taidan huomenna tehdä yritykseni veroilmoituksen...
Muista tilata 'Puoli miljoonaa pääomaa' youtube kanava:
https://m.youtube.com/channel/UC84AgT_R1AP28WKBfnneIFw*Helppoa mainontaa verkossa ja mitattavia tuloksia. *

4 kommenttia :

 1. minäkin koitin käyä tarkastamassa tietoja mutta kohtaan 'Tulonhankkimisvelan korot yhteensä' ei anna muuttaa tietoja? mulla puuttuu sieltä 2018 ostetun asunnon lainan korot ja oman asunnon lainankorosta puolet kun puolet talosta on vuokrattu.. :O

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla näkyi kaikki lainat (ja niiden korot) nätisti alekkain ja niiden käyttötarkoituksen sai tosi näppärästi lainakohtaisesti muutettua millä osuuksilla vaan tulonhankkimislaina, asuntolaina, muu laina.... minä siis en ole muuttanut pankille käyttötarkoituksia vaan muutan ne veroilmoituksessa käyttötarkoituksen mukaisiksi. Oli tosi helppoa tuossa järjestelmässä.

   Poista
 2. Mä kanssa täydensin esitäytetyn ilmoituksen ihan riemumielin! Kaikki toimi oikeen sutjakkaasti, nyt vaan odotellaan verottajalta lopullista leimaa.

  VastaaPoista
 3. Mihin se työhuonevähennys (pääomatuloista) pitäisi merkitä?

  VastaaPoista