sunnuntai 17. huhtikuuta 2016

KIRJA-ARVOSTELU Sijoita asuntoihin, aloita - kehity - vaurastu


KIRJA-ARVOSTELU Sijoita asuntoihin, aloita-kehity-vaurastu Marko Kaarto
Tykkään lukea talouskirjallisuutta. Se inspiroi minua suunnattomasti. Sain käteeni viime vuonna ilmestyneen asuntosijoittamiseen keskittyvän kirjan 'Sijoita asuntoihin, aloita-kehity-vaurastu'. Kirjan kirjoittaja on Marko Kaarto.

Jostain syystä en oikein aluksi jaksanut innostua kirjasta. Ajattelin, että kuten Kaarto alussa kiitoksissa itsekin toteaa, hän on sisällyttänyt tähän kirjaan, toisen kirjan oleellisen sisällön. Ei mikään huippulähtökohta alkaa lukea kirjaa, jonka on jo aiemmin sisällöltään lukenut. Lisäksi sisällysluettelo ei antanut viitteitä mistään uudesta. No ajattelin, että selaillen kirjan läpi ja hypin täysin selvät kohdat.


Mutta itse asiassa lähtöasenteeni oli väärä. Luin koko kirjan läpi. Kirja oli oikein mielenkiintoinen.


Kirjan perusasetelma oli hieman erilainen kuin itselläni. Kirja korosti esim. kiinteistönvälittäjien osuutta asuntosijoittamisessa mielestäni liian paljon. Itse olen sitä mieltä, että asuntosijoittajan tulee itse tietää mikä on paras sijoitusasunto. Jos kiinteistönvälittäjät ovat asuntosijoittajien ykkösasiantuntijoita, niin uskon, että silloin he olisivat jo siirtyneet kiinteistönvälityksestä asuntosijoittajiksi. 


Painotus kirjassa oli, että kannattaa ostaa palvelu ulkopuoliselta. 


'Koko vuokrausprosessi vie itse tehtynä yllättävän paljon aikaa, koska hoidettavaa on paljon...'. No jos vuokrausprosessi vie paljon aikaa niin uskon, että silloin asioita ei tehdä tehokkaasti. Asunnon vuokraaminen tehokkaasti on kyllä ihan helppoa. Toki ensimmäistä kertaa kun tekee jotain, niin meneehän siinä opetteluun aikaa, mutta oppi on sitten valmiina seuraavaa kertaa varten. Vuokraaminen ei ole työläs eikä vaikea vaihe.


Itse uskon, että juuri itse tekemällä noita yksinkertaisin juttuja (vuokraus, osto, myynti) saan tuoton itselleni. Kaikki ulkoistus syö voittoa. Ja ainakaan minulla ei ole varaa syöttää kiinteistönvälittäjää, vuokravälittäjää, asunnon hallinnointiyrityksiä... Minä haluan syödä itse mahdollisimman hyvin ja sen ylijäämän haluan kartuttaa varallisuuttani.


Aloittelijoiden kannalta oli ihan hyvä, että laskelmien korkoprosentiksi oli valittu kirjassa melkein kautta linjan 4%. Alemmat korkoprosentti olisivat antaneet liian ruusuisen kuvan asuntosijoittaminen tuotoista.


Kirjassa oli hieman liiankin ruusuinen kuva asuntoihin saatavasta velkavivusta. 100% lainoitusaste on täysin poikkeus asuntosijoittamisessa. Sitä kuitenkin käytettiin joissain esimerkeissä ja kirjasta jäi kuva, että sellaisen voi saada. No tietenkin riippuu henkilöstä ja pankkisuhteesta, mutta perustallaajalle 100 % velkavipu ei ole kovin realistinen.


Mutta kokonaisuutena kirja oli hyvä. Teksti oli sujuvaa. Laskelmaesimerkkejä oli ihan sopivassa suhteessa. Kirja oli hyvin ymmärrettävä. Inspiraatio siitä ehkä puuttui, mutta itse olen sen verran helppo ja tasaisen tien kulkija, että minulle riittää jo ihan perus toisto hieman innostamaan uusiin sijoituksiin. Suosittelen kirjaa kaikille. Sopii aloittelijalle ja konkarillekin.


Minkä sijoituskirjan sinä luit viimeksi? Suositteletko?

6 kommenttia :

 1. Hei!

  Tervetuloa bloggareiden maailmaan! Panin blogisi seurantaan ja odotan jatkoa mielenkiinnolla.

  Viimeksi luin Saarion osakeraamatun (Seppo Saario Miten sijoitan pörssiosakkeisiin). Siinä on kaikki oleellinen sijoittamisesta yksissä kansissa. Sitä voi suositella. Kyseessä on klassikko ja mielestäni se toimii käsikirjana. Viimeksi luetut (kiitos kirjastolle):

  1. Seppo Saario, Miten sijoitan pörssiosakkeisiin?

  2. Kim Lindström, Vaurastu arvo-osakkeilla

  3. Kim Lindström, Menesty osakesijoittajana

  4. Vesa Puttonen ja Tero Kivisaari, Vaurastuminen - varteenotettava vaihtoehto

  5. Vesa Puttonen ja Tero Kivisaari, Mitä missä miljoona

  6. Henri Elo, Helmet ja kuplat

  7. Karo Hämäläinen, Sijoittajan käsikirja

  8. Karo Hämäläinen, Osakesijoittajan opas

  9. Erkki Sinkko, Lyhyt kirja rikastumisesta ja Sihtauksia


  Mika Hyttinen, Marko Erola ja Oksaharju kuuluvat myös sivistykseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista (olet ensimmäinen blogini kommentoija). Kiitos, kun laitoit minut seurattaviin blogeihin. Minä palaan kyllä sinun blogiin, kunhan saan osakesijoitusuunnitelman ryhtiin. Testaan omia ajatuksiani sinulla. Ja kiitos kirjallisuuslistasta. Suurin osa taitaa olla luettuna, mutta ei taida olla edes huono idea kerrata kirjoja. Osakekirjat kyllä olen lukenut, mutta en ole vielä innostunut niistä. Nyt on vaan pakko (hajautuksen takia). Eli taidan laittaa tehokkaana heti koko listan kirjat hakuun. Kiitos. Lukeminen ja sivistys ei mene ikinä hukkaan.

   Poista
  2. Kirjasto on julkisen sektorin helmi.

   Poista
  3. Pari kirjaa noista löytyy kaverin kirjahyllystä. Kirjasto on kyllä ihan helmi, sekä sisältönä, mutta myös visuaalisesti.

   Poista
 2. Minun täytyy vielä lisätä, että nyt luin velkavivusta. Varallisuuteni voisi riittääkin toiseen sijoitusasuntoon. Tämä on ensimmäinen mielenkiintoinen blogi, jota luen. Olen taloushallinnon tradenomi ja nainen.

  VastaaPoista