maanantai 6. elokuuta 2018

Koulu alkaa! Mitä se tarkoittaa taloudellisesti?Lasten koulu alkaa keskiviikkona. Olenko valmis?

Minulla menee nyt syksyllä neljä lasta jo kouluun. Vuosi sitten minulla oli kokonaan kotihoidossa neljä lasta ja nyt vuoteen painopiste muuttui täysin (koska minulla on kolme hyvin samanikäistä lasta). Nyt taitaa alkaa se minun `oma vapaa-aika`, joka arkipäivä monen monta aamupäivätuntia (hykertelen sen käytöstä jo itsekseni).

Huoneet on siivottu ja kaksi lasta vaihtoi huoneita päittäin (yksi lapsi halusi olohuoneen vanhan Xboxin omaan huoneeseen, siksi suostuin huonemuutokseen. Hankintalistalle tuli olohuoneen televisioon joku uusi laite Xbox tai joku pelilaite). Isompi lapsi on tosi myrtsinä vaihdosta, koska hän ei olisi vaihtoa halunut (noin niin kuin periaatteesta).

 • Reput (kolmella oli jo hyvä sateenpitävä reppu, yhdelle pesin oman vanhan, mutta vedenpitävän Haglöfsin repun, toimii, vaikka on vähän liian iso!)
 • Kouluvaatteet (yhdellä puuttuu siistejä housuja kolmet, muuten vaatteet ja kengät ok)
 • Sisäpelikengät (löytyy kaapista kaikilta oikeassa koossa)

 • Penaalit löytyy
 • Kynät puuttuu
 • Terottimet puuttuu
 • Viivottimet puuttuu
 • Kumit puuttuu
 • merkintälaput puuttuu

 • Pyörät toimivat (kaksi huonompaa pyörää, mutta kyllä niillä vielä alkusyksyn pyöräilee, ostoslistalle on kuitenkin laitettava kaksi pyörää)
 • Lukot pyöriin (kahdessa pyörässä pitää vielä katsoa että lukot toimii, ehkä tulee yksi tai kaksi lukkoa ostoon)
 • Kypärät kaikilla ok
 • Heijastimet hihaan ja pyörävalot (otsalamppu, vilkkuva valo selkäreppuun)vielä tarkistamatta (osa ostettava). Pattereita on onneksi paljon.

 • kotiavaimia tarvitsin teettää vaan yhden (teetetty)
 • puhelinliittymiä avattu kaksi lisää. Puhelimen vaihdoin päittäin esikoiselta ja otin oman vanhan puhelminen toiselle lapselle käyttöön ja näin päästiin alkuun pelkästään yhden uuden puhelimen ostolla. Puhelimilla jo leikitty aika paljon. Silti en ole ollenkaan varma lasteni puhelimenkäytöstä ihan perus soittotilanteessa.

Lisäksi keskiviikkopäivän koulun jälkeinen huippuvälipala puuttuu.

Taloudellisesti koulunalku on `plus miinus nolla`. Joitain hankintoja on tehtävä (minulla ollut lapselle kouluvaatteet sis kengät 50 e, reppu 30 e, kynät ja kumit 15 e, penaali 5 e, heijastimet/pyörävalot 15 = 115 e / lapsi, mutta osa vaan ekaluokkalaiselle) ja vaikka laskisin tarvittavat 2 pyörää kouluhankinnaksi a 350 e, yht 700 e (toki polkevat koko ajan kotonakin), niin kustannukset ovat vähän yli tuhat euroa (460+700=1160)neljältä lapselta.

Toisaalta Suomessa koulutus on ilmaista. Meillä ei ole käytössä koulumaksuja. Itse arvostan kovasti lasteni koulutusta ja tämä mahdollisuus avaa kaikille tasavertaisempia mahdollisuuksia ja ihan ilmaiseksi. Esikoiseni saa jopa oman iPadin koululta. Ihan luksusta!

Lisäksi Suomessa on ihan huippua kouluruokalu. Minun neljä koululaista/tulevaa koululaista syö todella hyvin. Ruokamäärät ovat olleet jo hyvän aikaa ihan kunnolliset. Kouluruoka on todettu koululaisten toimesta hyväksi. Meillä tämä on näkynyt suoraan ruokalaskussa. Jo edellisen vuoden kahden lapsen kouluateria on vaikuttanut ruokakustannuksiin. Tänä syksynä neljä lastani syö joka arkipäivä lounaan koulussa. Se on ihan rahanarvoinen säästö. Uskon, että säästän helposti ruokalaskussa kouluruokailun avulla tuon koulukustannuksen 1000 euroa vuodessa. Uskon, että kouluaikaan ruokalaskumme tulee olemaan helposti 120 euroa vähemmän kuin silloin kun kaikki syö kaikki ruuat kotona (120 e x 9 kk= 1080 e).


Nyt on alkamassa mahtava syksy! Tätä on odotettu! Toivottavasti koulunalku sujuu juuri niin kuin olen suunnitellut. Kuopus ja minä vaan köllötellään ja odotellaan loistavia luovia (taloudellisiakin) ideoita köllöttelyn lomassa!

*
Katso, miten nopeasti säästöt voivat kasvaa. Sijoittamalla voit vaurastua nopeammin kuin uskoitkaan. Säästä kuukausittain tai jätä kertasumma kasvamaan. Katso säästölaskurimme avulla, kuinka nopeasti se voi sujua.*

3 kommenttia :

 1. Tuttu juttu, vaikka omia lapsia ei olekaan. Kummitädilläkin on näköjään vähän rankkaa näihin aikoihin :D

  VastaaPoista
 2. Suomen koulujärjestelmä on kyllä niin huippu, itse aina hehkutan sitä kaikille! Vaikka ei tarvitsisi edes, niin hyvä maine Suomella on ulkomailla. Monien on vaikea uskoa, että koulu ei tosiaan maksa mitään ja vielä ruuatkin saa kaupan päälle. Minusta myös ihanaa, että lapset saavat Suomessa elää pitkän lapsuuden ja aloittavat koulun suht myöhään. Itselläni nyt jo kurkkua kuristaa ajatus laittaa tulevaisuudessa omat lapset kouluun mahdollisesti jo 5 vuotiaana! Niin pieniä vielä, reputkin isompia kuin itse lapsi! No, se on tulevaisuuden murhe minulla. Iloista koulunalkua teille!

  VastaaPoista
 3. 10 vuoden päästä 4 lukiolaista, ei riitä 1k/nenä kun alkuun...

  VastaaPoista