perjantai 16. marraskuuta 2018

Tummat pilvet poistuneet? Yritän olla osakeostoksilla



Minulla tuli hiukan paniikki, kun kurssit laskivat. Tein siitä vloginkin (Mitä tehdä, kun kurssit laskee?). En saanut tehtyä ihan perus osakeostoa, joka kuuluu osakeosto-ohjelmaani. Ostossa kaikki täsmäsivät (minulla oli likvidiä, osakekurssi on alhaalla). Joku hanasi silti vastaan (minä). Luin lisää (mediasta) osakekurssien mahdollisesta laskusta, korkojen mahdollisesta noususta ja tuottavuus ennusteiden muutoksista. Paniikki kasvoi, vaikka olin omasta mielestä miettinyt, että minulla ei ole mitään tarvetta tehdä muutoksia mihinkään suuntaan.

Lisäksi yhden yön ajan mietin jopa, että myyn yhden pikku asunnon. Olen ennenkin miettinyt sen myyntiä, ja laittanutkin asunnon silloin lyhyeksi ajaksi myyntiin. Pyyntini oli silloin sellainen, joka herätti kiinnostusta. Kävin näyttämässä asuntoa neljälle ostajakandidaatille. Sitten hoksasin, että en halua myydä asuntoa siihen hintaan. Vuokratuotto olisi silloin poistunut minulta. No mietin nyt yhden yön ajan uudelleen myyntiä. Tein jo myynti-ilmoituksen (jossa hinta oli määritelty tuota aiempaa myyntiä hiukan jopa alemmas), mutta päätin julkaista sen vasta seuraavan aamuna.

Myynti olisi perustunut järkeilyyn, että jos on syklissä menossa huippu, niin huipulla kannattaa myydä. Mitään tarvetta minulla ei tuolle asuntoon sijoitetulle pääomalle ollut. Ehkä mietin, että ostan sitten halvemmalla seuraavan asunnon (eli saan samalla rahalla enemmän, kun myyn syklin huipulla ja ostan syklin pohjalta) tai vähennän riskiä korkojen nousua vastaan (kun olisin voinut maksaa velkavipua pois). Sitten tuli järki. Enhän minä tiedä, milloin on syklin huippu tai pohja. Kukaan ei tiedä. Ja vaikka minulla olisikin juuri se `oikea tieto` niin myynnistä ja ostosta tulee aina kuluja, jotka ovat asuntojen kohdalla isompia kuin osakkeiden. Lisäksi olisin menettänyt tuon hypoteettisen laskukauden ajan tuottoja (vuokratuotto tai osakkeissa osinkotuotto). Lasku olisi pitänyt olla joku tosi radikaali, että edellä mainitussa järkelystä olisi ollut mitään hyötyä. Lisäksi tuohon järkeilyyn liittyy ehkä isoimpana riskinä, että syklilasku ei toteutu, jolloin yhtälö olisi ollut pelkkää miinusta tuotoille (myynti ja ostokulut sekä saamaton tuotto tuolta ajalta) tai jopa kauhuskenaario, jossa noususuhdanne jatkuu ja joudun myöhemmin ostamaan ostokset kalliimmalla.

Onneksi aamu saapui, ja järki oli ennättänyt tulla päähän. Minä mitään myy! En edes sitä myyntilistalla olevaa ensimmäistä pikku yksiötä, vaikka ehkä siitä haluaisinkin eroon.

Nyt olen jo sen verran rentoutunut, että aloitan katsomaan uudelleen tuota osakeostoa ja ihmettelen omaa pikku notkahdusta joka kesti yhden myöhäisillan. Saankohan osakeoston tehtyä? Eilen jäätiin aika kauas, että osto olisi toteutunut.


Onko sinulla tullut hetkittäistä paniikkia?

*Lue lisää Superluotosta Nordnet on tutkitusti ylivoimainen sijoitusten rahoittajana, korko jopa 0,99 %. Nordnetin kaupankäyntiluottomuotoista lainaa saa sijoitusomaisuutta vastaan, mutta luottoa voi käyttää myös muuhun tarkoitukseen. Tutustu Superluottoon ja laske millaisen koron voit saada. Luotolla sijoittamiseen liittyy korkea riski ja se vaatii osaamista arvopaperimarkkinoista. Voit menettää enemmän kuin sijoitetun pääoman. Superluoton todellinen vuosikorko on 0,995 %. 100 000 €/12 kk luoton kokonaiskustannus on 100 995 €.

8 kommenttia :

  1. Kyllähän nuo mielialat aina ajoittain heittelee. Paniikin tai alakulon iskiessä yritän vaan unohtaa kaikki sijoitusjutut ja keskittyä johonkin aivan muuhun... ainakin ulkoliikunta tekee tuolloin edvwarttia! Käsitellessä tappioita ja riskejä tulisi pyrkiä katsomaan tilannetta aina realistisesti faktoihin perustuen ilman tunteilua, mutta eipä se ihmisille ihan niin helppoa ole.

    Fiksu kun olisi niin sijoittaisi ainoastaan yksinkertaisimmalla ja varmimmalla metodilla: -eli automaattinen kk-säästö passiivisiin indekseihin, eikä seuraisi sijoitusten kehitystä, eikä varsinkaan lukisi sijoitus-/talousaiheisia uutisia! Just buy&hold&forget!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista. `Unohtaminen` tai maiseman vaihdos auttaa ihan alkuun hyvin.

      Poista
  2. Sanoisin että perustelu on "ajoittaminen on mahdotonta, joten en myy" ja se on mielestäni täysin väärä lähestymistapa. Kyse on painotuksen muuttamisesta. Jos takana on 10 vuotta nousua, joka tekee tästä olisiko kuukautta vailla pisimmän bull marketin, samalla kun pörssien tunnusluvut ovat taas todella korkeat (Nyse, nasdaq ja sp500 ovat ainoat kiinnostavat, koska kun ne droppaavat, tulevat muut perässä) ja yritysten velka on piipussa, on downside riski perustellusti suuri kun upside minimaalinen.
    Jos kurssit nousevat vielä vaikkapa vuoden, esim +15% mitä sitten? Jos ei silloin onnistu ajoittamaan on nousu irrelevanttia. Puolestaan jos 1-2 vuoden sisään pääsee ostamaan -40-50% hinnoilla, on upside korkea. Ja tähän likvidi käteinen on parasta.

    Eli kyse on painottamisesta, ei ajoittamisesta. Ja paino voi olla hyvin 80-20 ja nousta kun omilla kriteereillä pörssin hinta nousee (esim. pe 25 käteinen 20%, pe26 käteinen 25%, jne.). Paniikistakaan silloin ei ole.

    En tiedä yhtään huippumenestynyttä holdaajaa. Toki joku voisi väittää että Buffett on holdaaja, mutta silloin hiphop lukemaan vuosikertomuksia 60- 70- ja 80- luvulta ja katsomaan miten kova holdaaja Buffett oikeasti oli.

    Vähän kontraa ;) mutta olen aidosti sitä mieltä että salkun painottaminen on rationaalisin tapa ja tietysti riippuen spekseistä on todella helppo mallintaa, miten käteisen ja osakkeiden välisellä painotuksella pystyy lyömään mihin historialliseen aikaväliin tahansa holdauksen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista. Kiva blogi sinulla, kävin siellä tutustumassa!

      Poista
  3. Mikä ihmeen kurssilasku? Mun salkku on vain 5% ATH:sta. Minkähänlaista itkua täällä alkaa tulemaan, kun lasku on yli 20%:a huipuista?
    Syyskuussa ostin Texas Instrumentsia. Lokakuussa tankkasin Atlas Copcoa ja Nokian Renkaita. Tässä kuussa mässäsin 3M:llä.

    VastaaPoista
  4. Ihmismieli on kummallinen asia. Se reagoi asioihin mihin sen ei pitäisi reagoida jos se asia on ainut mistä tulee signaaleja. Sijoittajien suurin vihollinen on sijoittaja itse. Kurssilasku osakkeissa tarkoittaa vain, että muut panikoivat. Paniikki usein tarttuu kaikkialle vaikka se lähtisikin yhdestä asiasta. Sinun tapauksessa selvästi se on ehtinyt jo asuntomarkkinoillekkin saakka. Onneksi kuitenkin tajusit, että loogisesti ajatellen ei ehkä kannata tehdä nopeita päätöksiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista. Ihmismieli on todellakin kummallinen. Mietit etukäteen, miten asian teet. Sitten kun on tilanne päällä niin mietitkin hetkellisesti että teet asian ihan toisin...

      Poista