torstai 31. elokuuta 2017

Onko tämä rahan arvoista?


   

Onko lomailu rahan arvoista? Valmispakettiloma maksoi varattaessa noin 2500 euroa ja pieniä hiluja päälle (bensoja ja tuliaisia jo ostettuna). No kannattiko maksaa? Kyllä. Ainakin minä nautin. Lomalla on ihanaa olla. Kyllä kannatti säästää. Tämä on jotain mihin voisin tottua! 

Olen tehnyt työhommia pari tuntia viikossa. Se riittää pitämään aivot virkeänä. Muuten voisin vaan löhöillä ja uida.





                               Löydä matkakohteesi - Booking.com
Lue lisää... "Onko tämä rahan arvoista?"

tiistai 22. elokuuta 2017

Miten säästäminen ja sijoittaminen alkoivat?

Miten säästäminen ja sijoittaminen sai alkunsa?

Miten minä aloitin säästämisen? Kun valmistuin ja menin töihin, minulla jäi palkasta rahaa yli. Olin tottunut opiskelijabudjettiin ja yhtä äkkiä tililläni oli koko ajan rahaa. Peruselämiseen meni esim puolet palkasta (asuminen, ruoka...) ja toinen puolikas makasi tilillä. Hummasin ja matkustin. En tiennyt, mihin muuhun sen rahan olisin laittanut. Pankkitilillä raha ei näyttänyt hyvältä. Helsinki tarjosi kyllä ihan kivat kuluttamispaikat (kahvilat, elokuvat, kulttuuri...). Sitten ostin sattumien summana asunnon. Minulle tuli uusi päämäärä, asunnon lainan mahdollisimman nopea lyhentäminen. Ylimääräinen lyhentäminen oli ilmaista, niinpä perus lainanmaksun jälkeen laitoin joka kuukausi säätöön jääneet rahat ylimääräisenä lyhennyksenä asuntolainan maksuun. Ja lainahan lyheni ihan huippuvauhtia. Sitä vauhtia oli kiva katsella. Laina lyheni ja saman verran oma pääomani kasvoi. 

No sitten tuli uuden asunnon oston aika. Möin edellisen asunnon hyvällä voitolla (hitas kerroin muuttui juuri tuurillani välissä) kahden vuoden ja vartin asumisen jälkeen. Sitten ostin uuden asunnon. Säästäminen hyytyi vähäksi aikaa. Varallisuuden kasvua oli vaikeampi 'muka' seurata, en tiedä miksi koin näin. Sain silti jotain säästöön.

Mutta tuolloin ensimmäisen asunnon oston ja asumisen aikoina varallisuuteni oli helposti seurattavissa. Se innosti. Siitä vähitellen siirryin sijoittamaan sijoitusasuntoihin. Ja sillä tiellä yhä ollaan.

(Jälkikäteen mietittynä olisi toki mielummin kannattanut sijoittaa kyseiset kuukausittaiset säästörahat ja maksaa minimillä asuntolainaa, mutta minun 'sijoituskokemuksella' eli kokemattomuudella se ei olisi ollut mahdollista, siksi olen tyytyväinen, että tajusin laittaa rahat asuntoon.)

Miten sinä aloitit säästämisen ja sijoittamisen? 


*Nordnet-koulu
Lue lisää... "Miten säästäminen ja sijoittaminen alkoivat?"

lauantai 12. elokuuta 2017

Etelään lomalle! Matka varattu.

Arjen alettua, matkakuume yllätti taas puskan takaa. Viikon hintavertailun jälkeen etelänloma on varattu. Lämpö ja hiekkaranta kutsuvat. Tai oikeammin lämpö ja varjo ja uinti kutsuvat. Allinclusive helpottaa lomaa. 

Olen jo ihan lomalentofiiliksissä.

Matkalaukut saapuvat kohta keskeiselle paikalle olohuonetta fiilistä nostattamaan, vähitellen alkaa pakkaus. Matkaliput tulostettu. Matkavakuutus otettu (tuloste puuttuu). Passit voimassa ja yhdessä läjässä.

Valmis, kyllä!

*Katso Premium Class -hinnat Helsingistä ympäri maailman!
Lue lisää... "Etelään lomalle! Matka varattu."

tiistai 8. elokuuta 2017

Helpottaako raha arkea?

Helpottaako raha arkea?

Arki on alkamassa, kun koulut alkavat. Syksyn harrastuksetkin alkavat vähitellen. Meidän perheessä aloitetaan jääkiekko. Itse inhoan jääkiekkoa ja en ymmärrä, miten kukaan jaksaa luistella pienen kiekon perässä. Missä järki? Lisäksi olen ihmetellyt vanhempia, jotka raahaavat lasta ja lastakin isompia jääkiekkovarustekasseja jäähallille. Missä järki? (Olen kyllä myös ihmetellyt ihmisiä, jotka maksavat, että saavat katsoa jääkiekkoa. Missä järki?) Mutta olen nyt kuullut noin kuukauden koko ajan, taukoamatta pientä pulinaa jääkiekosta ja unelmaurasta jääkiekkoilijana. Toisaalta olen myös oppinut, että enhän minä aina oikeassa ole. Voihan se jääkiekko olla kivaa. Oikeastaan se on todella sosiaalinen laji. Ja urheilu ei ikinä mene hukkaan. 

Kävimme kokeilemassa lajia jäähallin yleisövuorolla ja päätös oli selvä kymmenen minuutin ja kymmenen kaatumisen jälkeen. Luistelut alkoivat sujua. Motivaatiota kohotti jääkiekkoseuran oikean jääkiekkomaalivahdin kohtaaminen. Valinta on nyt tehty, kesän jalkapalloharrastus saa jäädä talvitauolle kuukauden päästä. Enää puuttuvat jääkiekkovarusteet. Mietin asiaa ensin liian vaikeasti. Varusteitahan on läjäpäittäin: luistimet, maila, kypärä verkolla, housut, säärisuojat, kyynärsuojat, hanskat, kaulasuoja, sukat, tekninen kerrasto... Miettimällä vaikeasti sain aikaan sekaannuksen. 

Nyt kaikki on taas selvää. Miten asia sitten selvisi? No, rahalla. Kävelin kahden kaupan kautta. Sain tarjoukset pariin kokonaiseen jääkiekkosettiin. Ilman jääkiekkoluistimia setit ovat 159 euroa ja 250 euron välillä. Noista paketeista taisi puuttua vielä pari pikku tuotetta, mutta ne eivät vaikuta hintaan kun kympin tai kaksi. Molemmat kaupat tarjosivat hyvin samaan hintaan paketteja. Erot tulivat vaan koko luokituksissa (toisessa kaupassa toiselle lapselle tarjottiin isomman koon pakettia). Minusta nuo hinnat eivät ole pahat. Mutta kävi kaupassa kyllä mielessä, että onneksi olen tajunnut aikanaan säästää ja sijoittaa niin, että rahat jotka noihin menevät ovat sijoitusteni tuottamaa rahaa. 

Raha kyllä helpottaa arkea! Ainakin minusta.

(Toki nyt jääkiekko pulputus on vaan yltynyt. Eli en tiedä kokonaisuuden kannalta, onko nyt helpompaa. Jääkiekkoa ruokapöydässä. Jääkiekkoa autossa. Jääkiekkoa sohvalla. Jääkiekkoa mustikassa. Mutta ainakin minua hymyilyttää koko jääkiekko. Se on hyvän merkki. Asenteen muuttuminen on aina hyvästä ja hymyillä ei voi ikinä liikaa.)



*Tilaa Voi Hyvin -lehti ja lahjaksi Saffire Jolie akaatti-kaulakoru tai IvanaHelsinki Tulppaani-laukku Viisi numeroa vain 27,90 + tilaajalahja
Lue lisää... "Helpottaako raha arkea?"