keskiviikko 28. marraskuuta 2018

Miten niin taloudellinen riippumattomuus on mahdottomuus?


Taloudellinen riippumattomuus tarkoittaa minulle sitä, että sijoitettu pääoma tekee minulle töitä ja elän pääoman tuotolla. Onko taloudellinen riippumattomuus oikeasti mahdottomuus? 

Olen taloudellisesti riippumaton. Minä olen laskenut, että minun elämisen kulut voin kattaa noin puolen miljoonan euron varallisuuden tuotolla. Näin otollisessa sijoitusilmapiirissä, mikä on ollut vallitsevana kymmenisen vuotta, olisin jopa sitä mieltä, että taloudelliseen riippumattomuuteen ei tarvita edes noin suurta sijoituspääomaa.


Itse en käsitä, että miten kaikki eivät ajattele samoin. Miten joku voi ajatella, että taloudellinen riippumattomuus on mahdottomuus?

Muista tilata kanava!



* Nordnet tilin saat verkkotunnuksilla *

*Avaa asiakkuus verkkopankkitunnuksilla
Lue lisää... "Miten niin taloudellinen riippumattomuus on mahdottomuus?"

lauantai 24. marraskuuta 2018

Osakeostoja 4610 eurolla, hurjat välityskulut 18 e!


Osakeostot ovat olleet aika tuskaa minulle jo pitkään ja olen niistä kirjoittanut myös täällä blogissa.

Ensin en vaan saanut ostoja tehtyä, enkä noudattanut osakkeidenosto-ohjelmaani.

Sitten yritin taas reipastua ja mennä markkinoille.

Onnistuin, mutta eihän se mallikkasti mennyt. Maksoin 4610 euron ostoksesta välityspalkkiota 18 euroa. Menikö mielestäni niin kuin piti?

Tämä oli ensimmäinen kerta, kun tällainen töpeksintä ilmeni. Ostin pientä yhtiötä ja sen vaihtuvuus ei ole suuri. Mutta isojen yritysten rinnalle mietin, että voin ottaa yhden pienemmänkin. Riski likvidoitui, kun vaihto oli niin pientä, että ostotarjouksesta meni yhtenä päivänä läpi vain osa (olisko Nordnetilla voinut valita, että ostaa vaan jos saa koko pompsin ostettua?). Ensimmäisen päivän jälkeen olin 97 osaketta `rikkaampi`yhteishintaan alle 1000 e, mutta välityspalkkiot olivat 9 euroa (minimipalkkio 9 e). Seuraavana päivänä sain ostettua 365 osaketta ja ostotoimeksiannostani puuttui vielä noin alle 100 osaketta. Toisen päivän iltana peruin loppuostotoimeksiannon. Ja mietin, että olkoon pottini tästä yhtiöstä alhaisempi kuin mietin.

Olen Nordnetin kalleimmalla tasolla (taso 4), jolloin kaupankäyntipalkkio Suomessa on 0,20 % ja minimipalkkio 9 e. Kyllä on kallista ja jos töpeksii vielä ostossa niin, että joutuu maksamaan kahdet välityspalkkiot....

Onneksi tämä on ainoa pienempi firma mitä salkkuuni ostan. 

Osakeostoja aion samalla hitaalla tahdilla jatkaa, noin 4500 - 6000 e per osto ja ostoja teen noin kahden kolme kuukauden välein. Minulla on osakkeissa aivan liian vähän prosentuaalisesti kiinni. Kaikki sijoitusvarallisuuteni on melkeinpä kiinni asunnoissa/kiinteistöissä. Joten hajautus osakkeisiin on nyt vaan vähitellen tehtävä.

Välillä mietin, että ostojen vaikeutta voisi helpottaa henkisesti, jos ostaisin useammin ajallisesti, jolloin ostos olisi edullisempi (useammin pienempiä ostoksia). Mutta silloin alle minun minimikertaostorajan (4500 e) ostoksista menisi kuitenkin 9 e välityspalkkiota, niin en koe tuota logiikkaa mielekkäänä. Pysytään siis suunnitelmassa.

Salkkuni näyttää nyt tänään tältä 





 *Sijoita itseesi Aktiivinen säästäminen on todennäköisesti paras koskaan tekemäsi sijoitus. Nordnetistä saat työkalut ja inspiraatiota, joiden avulla säästöilläsi on enemmän mahdollisuuksia kasvaa. Avaa tili jo tänään. Se on helppoa eikä maksa mitään.
Lue lisää... "Osakeostoja 4610 eurolla, hurjat välityskulut 18 e!"

keskiviikko 21. marraskuuta 2018

Kuinka sinusta tehdään miljonääri?



Onko miljoonan euron varallisuus helppo saavuttaa? Voiko jokainen saada kasaan miljoonan euron sijoitusvarallisuuden? Onko tuollainen haaste liian suuri?

Voisiko motivaationa toimia korkoa korolle laskelma?

Miten voi saada esim 25 vuodessa varallisuuden kasvamaan yli 1.000.000 euroon? (Hyvin samantapainen vlogi löytyy myös täältä.)


Kannattaisiko sinun tehdä oma laskelma, omilla luvuilla?

Alla vlogi: Kuinka sinusta tehdään miljonääri?

Muista tilata kanava!




*Ota säästösi hallintaan Aktiivinen säästäminen on todennäköisesti paras koskaan tekemäsi sijoitus. Nordnetistä saat työkalut ja inspiraatiota, joiden avulla säästöilläsi on enemmän mahdollisuuksia kasvaa. Avaa tili jo tänään. Se on helppoa eikä maksa mitään.
Lue lisää... "Kuinka sinusta tehdään miljonääri?"

maanantai 19. marraskuuta 2018

Mikä summa harmittaa hävitä arkielämässä?




Mikä on sellainen summa, joka harmittaa hävitä ihan arkipäivän elämässä? Jos luulet jo, että olet menettänyt jonkun taloudellisen hyödykkeen, mutta yllättäen saatkin sen takaisin, onko se säästöä? 

Mikä on se menetetty rahasumma, joka ei sinua vielä harmita jokapäiväisessä elämässä? Hamittaako sinua joka sentti vai puhutaanko sadoista euroista arkipäivän elämän tappiota, että sinua alkaa harmittaa? Raha on kuitenkin minulle aika vaikea käsite, vaikka mielestäni talous on helppoa.

Muista tilata kanava!





*Sijoita itseesi Aktiivinen säästäminen on todennäköisesti paras koskaan tekemäsi sijoitus. Nordnetistä saat työkalut ja inspiraatiota, joiden avulla säästöilläsi on enemmän mahdollisuuksia kasvaa. Avaa tili jo tänään. Se on helppoa eikä maksa mitään.
Lue lisää... "Mikä summa harmittaa hävitä arkielämässä?"

sunnuntai 18. marraskuuta 2018

Kortinvartija



KIRJA-ARVIO: Kortinvartija - opas itsenäiseen talouselämään, Kyösti Hagert & Pauliina Jokinen. Atena kustannus Oy. 2018.

Luin kirjan monen talouskirjan lomassa. Minulla oli tässä vaiheessa ehkä hiukan talousähkyä, joten keskittymiskykyni oli aika huono. Kirja oli perus hyvä talouskirja. Sopii kaikille ihan perusvirikkeeksi taloudesta, mutta parhaiten se ehkä kolahtaa oman kodin perustajalle. Kirja sisältää oman talouden perussisällön, mutta nuoremmalle kohderyhmälle sisältää myös aika paljon tietoa opiskelijoiden opintotuista ja esim. välivuodesta.

Minusta paras kappale on `sijoittaminen vaatii malttia ja riskin sietämistä`. Minulta itseltäni löytyy ehkä malttia, mutta riskinsietokykyni ei ehkä ole parasta laatua. Vaikka ihan ok, olen pärjännyt.

Kirjan takakannessa luvattiin, että `Käytännönläheinen ja innostava Kortinvartija näyttää, että talouden hallinta ei ole rakettitiedettä`. Kirja on tuossa hyvin onnistunut. Talous ei ole rakettitiedettä, ja jos joskus tapaakin ihmisiä jotka puhuvat omasta taloudesta kuin rakettitieteestä, niin suosittelen välttämään kyseisiä henkilöitä, heillä on ehkä vaan tuote myytävänä ja sen myynti ontuu, jos ostajat ymmärtäisivät, että oma talous on helppoa ja kivaa. Kirja on helppo. Suosittelen!

*Sijoita itseesi Aktiivinen säästäminen on todennäköisesti paras koskaan tekemäsi sijoitus. Nordnetistä saat työkalut ja inspiraatiota, joiden avulla säästöilläsi on enemmän mahdollisuuksia kasvaa. Avaa tili jo tänään. Se on helppoa eikä maksa mitään.
Lue lisää... "Kortinvartija"

perjantai 16. marraskuuta 2018

Tummat pilvet poistuneet? Yritän olla osakeostoksilla



Minulla tuli hiukan paniikki, kun kurssit laskivat. Tein siitä vloginkin (Mitä tehdä, kun kurssit laskee?). En saanut tehtyä ihan perus osakeostoa, joka kuuluu osakeosto-ohjelmaani. Ostossa kaikki täsmäsivät (minulla oli likvidiä, osakekurssi on alhaalla). Joku hanasi silti vastaan (minä). Luin lisää (mediasta) osakekurssien mahdollisesta laskusta, korkojen mahdollisesta noususta ja tuottavuus ennusteiden muutoksista. Paniikki kasvoi, vaikka olin omasta mielestä miettinyt, että minulla ei ole mitään tarvetta tehdä muutoksia mihinkään suuntaan.

Lisäksi yhden yön ajan mietin jopa, että myyn yhden pikku asunnon. Olen ennenkin miettinyt sen myyntiä, ja laittanutkin asunnon silloin lyhyeksi ajaksi myyntiin. Pyyntini oli silloin sellainen, joka herätti kiinnostusta. Kävin näyttämässä asuntoa neljälle ostajakandidaatille. Sitten hoksasin, että en halua myydä asuntoa siihen hintaan. Vuokratuotto olisi silloin poistunut minulta. No mietin nyt yhden yön ajan uudelleen myyntiä. Tein jo myynti-ilmoituksen (jossa hinta oli määritelty tuota aiempaa myyntiä hiukan jopa alemmas), mutta päätin julkaista sen vasta seuraavan aamuna.

Myynti olisi perustunut järkeilyyn, että jos on syklissä menossa huippu, niin huipulla kannattaa myydä. Mitään tarvetta minulla ei tuolle asuntoon sijoitetulle pääomalle ollut. Ehkä mietin, että ostan sitten halvemmalla seuraavan asunnon (eli saan samalla rahalla enemmän, kun myyn syklin huipulla ja ostan syklin pohjalta) tai vähennän riskiä korkojen nousua vastaan (kun olisin voinut maksaa velkavipua pois). Sitten tuli järki. Enhän minä tiedä, milloin on syklin huippu tai pohja. Kukaan ei tiedä. Ja vaikka minulla olisikin juuri se `oikea tieto` niin myynnistä ja ostosta tulee aina kuluja, jotka ovat asuntojen kohdalla isompia kuin osakkeiden. Lisäksi olisin menettänyt tuon hypoteettisen laskukauden ajan tuottoja (vuokratuotto tai osakkeissa osinkotuotto). Lasku olisi pitänyt olla joku tosi radikaali, että edellä mainitussa järkelystä olisi ollut mitään hyötyä. Lisäksi tuohon järkeilyyn liittyy ehkä isoimpana riskinä, että syklilasku ei toteutu, jolloin yhtälö olisi ollut pelkkää miinusta tuotoille (myynti ja ostokulut sekä saamaton tuotto tuolta ajalta) tai jopa kauhuskenaario, jossa noususuhdanne jatkuu ja joudun myöhemmin ostamaan ostokset kalliimmalla.

Onneksi aamu saapui, ja järki oli ennättänyt tulla päähän. Minä mitään myy! En edes sitä myyntilistalla olevaa ensimmäistä pikku yksiötä, vaikka ehkä siitä haluaisinkin eroon.

Nyt olen jo sen verran rentoutunut, että aloitan katsomaan uudelleen tuota osakeostoa ja ihmettelen omaa pikku notkahdusta joka kesti yhden myöhäisillan. Saankohan osakeoston tehtyä? Eilen jäätiin aika kauas, että osto olisi toteutunut.


Onko sinulla tullut hetkittäistä paniikkia?

*Lue lisää Superluotosta Nordnet on tutkitusti ylivoimainen sijoitusten rahoittajana, korko jopa 0,99 %. Nordnetin kaupankäyntiluottomuotoista lainaa saa sijoitusomaisuutta vastaan, mutta luottoa voi käyttää myös muuhun tarkoitukseen. Tutustu Superluottoon ja laske millaisen koron voit saada. Luotolla sijoittamiseen liittyy korkea riski ja se vaatii osaamista arvopaperimarkkinoista. Voit menettää enemmän kuin sijoitetun pääoman. Superluoton todellinen vuosikorko on 0,995 %. 100 000 €/12 kk luoton kokonaiskustannus on 100 995 €.
Lue lisää... "Tummat pilvet poistuneet? Yritän olla osakeostoksilla"

tiistai 13. marraskuuta 2018

Miten halvalla voi äkkilähdön saada?



Meidän perhe lähti äkkilähdöllä Kanarialle viikoksi. Miten halvalla (tai kallillla) äkkilähdön voi saada?

Meidän perheeseen kuuluu kuusi henkilöä. Voiko tällaisen porukan kanssa edes lähteä äkkilähdöllä? Voiko 5 lapsen kanssa matkustaa? Kuinka säästät matkakuluissa? Säästääkö äkkilähtö? Pääsemmekö kotoa lähtöön matkanvarauksesta 1 h varotusajalla vai tarvitaanko matkan valmisteluun päiviä? 

Miten ruokailu kannattaa hoitaa? Lapsiperheen arki, kun on pelkkää ruuanlaittoa. Paljon maksaa all inclusive kuudelle hengelle viikko Espanjassa?

Olen taloudellisesti riippumaton, joten voin todellakin toteuttaa pikaisemmatkin lomantarpeet ja maastapoistumiset. Minä tykkään äkkilähdöistä. Matkailu on ihanaa. Lasten kanssa on helpompaa, kun ruoka ja ohjelmatarjonta tulee valmiina. Aktiviteetiksi riittäisi pelkkä kokopäiväinen uiminen (kaksi allasaluetta), mutta plussaa on, kun hotelleissa on aktiivista, koko aikaista ohjelma, eri-ikäisille lapsille (jalkapalloa, kasvomaalausta, askartelua, minidisco, iltashow, ilta jalkapalloa...).

Tässä meidän versio äkkilähdöstä.

Lähdetkö sinä vielä nopeammin liikenteeseen?




(Kiireessä meiltä unohtui vaan lippikset ja huivit suojaamaan päitä.... pidettiin sitten enemmän päätä veden alla, niin ei pää pala)

*Älä sijoita kuluihin! Nordnetissä osakkeiden säilyttäminen on maksutonta. Palvelu- ja vuosimaksut 0 €. Osakekaupat alk. 3 €.
Lue lisää... "Miten halvalla voi äkkilähdön saada?"

lauantai 10. marraskuuta 2018

Osakkeet miinuksella. Mitä kannattaa tehdä?


Minulla on osakkeet miinukselle. Pahin lasku on nyt ohi, mutta toki en tiedä tulevaisuudesta, että onko pahempaa vielä edessä? Yritin tehdä osakeostosta osakeosto-ohjelman mukaan. Miten siinä sitten kävi? Alla vlogi `Mitä tehdään, kun kurssit laskevat?`

Miten sinulla on vaikuttaneet osakeostoihin osakkeiden laskumakkinat?




*Ota säästösi hallintaan Aktiivinen säästäminen on todennäköisesti paras koskaan tekemäsi sijoitus. Nordnetistä saat työkalut ja inspiraatiota, joiden avulla säästöilläsi on enemmän mahdollisuuksia kasvaa. Avaa tili jo tänään. Se on helppoa eikä maksa mitään.
Lue lisää... "Osakkeet miinuksella. Mitä kannattaa tehdä?"

keskiviikko 7. marraskuuta 2018

Miten saat nopeiten talouden KERRALLA kuntoon?



Tein vähän liian radikaalin vlogin. Mietin oman mielipiteeni, miten ihminen saa kerralla talouden kuntoon (minusta nopeiten ja helpoiten). Vlogi ei sovellu hissukoille. Vlogi ei välttämättä anna sopivaa vastausta jokaiselle, mutta pidemmän päälle uskon. että jokaisen kannattaa miettiä tietty varallisuusmassa oikean kokoiseksi. Olisko tästä pidemmällä tähtäyksellä sinulle säästön paikka? Saisiko taloutesi kunnon buustin?


Muista tilata kanava!

Youtube kanava Puoli miljoonaa pääomaa.


*Älä sijoita kuluihin! Nordnetissä osakkeiden säilyttäminen on maksutonta. Palvelu- ja vuosimaksut 0 €. Osakekaupat alk. 3 €.
Lue lisää... "Miten saat nopeiten talouden KERRALLA kuntoon?"

sunnuntai 4. marraskuuta 2018

Railakas rahakirja - Näin hoidat taloutesi viisaasti



KIRJA-ARVIO: Henriksson Saara, Leinonen Aino-Maija: Railakas rahakirja - Näin hoidat taloutesi viisaasti. Into Kustannus Oy. 2018, Riika.

Minulla on nyt ollut monta kivaa uutta talouskirjaa luvussa. Aivan ihanaa! 

Railakas rahakirja on kyllä tämän vuoden uutuuksista reipasotteisin. Asiat sanotaan suoraan. Minä tykkäsin kirjasta kovasti. Aihealueena se oli valittu aika paljon esim kulutusluottoiselle sopivaksi. Siksi varmaan oli valittu, ei niin hissukka ote. 

`Jos olet luonnostasi huoleton etkä stressaa helposti raha-asioista, et tarvitse tätä kirjaa.` Noin huoleton on kirjan alkulause. 

Kirja on loistava esim nuorelle, joka aloittaa itsenäistä rahankäyttöä omassa taloudessa. 

Mielipiteet olivat sopivan  (liian) raflaavia. Vai mitä mieltä luulette, että vuositolkulla vapaasta tahdosta kotiäitinä oleva nainen (minä) olen kirjan lauseesta `Ja ketä yleensä nappaa lusia kotiäitinä kämpillä vuositolkulla?´ Kirja oli hauska.

Sijoittamisesta kirja maalaa liiankin negatiivisen kuvan. `Vain isoilla osakeomistuksilla voi saada passiivista tuottoa.` Mutta ei kirja mitenkään sijoittamista teilaakaan. Mutta ei se ehkä kannustakaan. Ihan kiva oivallus sisältyy kirjan sitaattiin ` Ei työnteolla voi rikastua, se on porvarien propagandaa. Todellisuudessa on alettava omistaa -seurapiirikaunotar Itä- Helsingistä`

Raha ja oma talous oli kirjassa riemukkaan iloista. Kuten talous onkin. Minusta kirjassa oli juuri oikea asenne. Oma talous on postiivinen juttu. Taloudenhoito on jopa hohdokasta! Taloudenhoito on yksi parhaista harrastuksista.

Lisäksi kirjassa korotettiin, että jos mokaat niin ota heti asia haltuun (kertomalla ongelma ulkopuoliselle, yritä heti saada asiaan tolkku, älä tunne häpeää).


Kirja oli hyvä peruskirja taloudesta, reippalla otteella. Tykkäsin. Suosittelen kaikille iltalukemiseksi. Jää hyvä mieli.

*Sijoita osakkeisiin alk. vain 3 € kuluin
Lue lisää... "Railakas rahakirja - Näin hoidat taloutesi viisaasti"

torstai 1. marraskuuta 2018

Voiko viiden lapsen kanssa matkustaa?




Montako lasta voi ottaa mukaan matkalle? Minulla on viisi lasta. Voiko 5 lapsen kanssa matkustaa?

Olen käsitellyt aihetta myös:
Kuinka säästät matkakuluissa?
Lapsiperheen matkalaukun pakkaus -säästä rahaa.

Alla kokemuksiani viidenlapsen kanssa matkustamisesta:



Muista tilata kanava!


*Sijoita itseesi Aktiivinen säästäminen on todennäköisesti paras koskaan tekemäsi sijoitus. Nordnetistä saat työkalut ja inspiraatiota, joiden avulla säästöilläsi on enemmän mahdollisuuksia kasvaa. Avaa tili jo tänään. Se on helppoa eikä maksa mitään.
Lue lisää... "Voiko viiden lapsen kanssa matkustaa?"