perjantai 23. helmikuuta 2024

Pitkä hiljaisuus päättyy?




Melkein kaksi vuotta hiljaisuutta. Viimeisin kirjoitus oli `Vuokranantajan loma alkaa`. Taisi loma vähän venähtää. Blogini on pitänyt hiljaiseloa, koska talousasiat ovat painuneet prioriteetissa alaspäin (tai voisiko sen sanoa, että muut asiat ovat innostaneet enemmän).


Ajattelin kuitenkin kokeilla, saisinko uuteen projektiin selkeyttä, miettimällä sitä säännöllisesti blogissa. Katsotaan miten käy.


Olen aloittamassa omakotitalon rakennusprojektin. Jostain syystä projekti hirvittää. Ja jotenkin mietin, että en ole tehnyt asialle tarpeeksi. Aikani olen priorisoinnut kyllä ihan muualle. Mutta minäpä kertaan, mitä olen tehnyt ja mitä on vielä seuraavana tehtävä listalla:


Alla tehtäväluettelo mitä olen jo tehnyt, mitä täytyy vielä tehdä.


Tontti

Hain kaupungin tonttia jatkuvassa haussa (vuosi sitten?). Arpaonni suosi minua, sain arvonnassa numeron yksi. Sain omasta mielestäni parhaan tontin. Tontti on vaaran päällä ja se aukeaa etelään/länteen ja kyseisiin ilman suuntiin on vaan metsäistä laskevaa vaaramaisemaa. Varasin tontin itselleni. Pidensin varausaikaa puolella vuodella, koska en uskaltanut aloittaa rakennusprojetia aikaisemmin (yleinen taloustilanne sekä halusin kasvattaa omaa pääomaa eli pienentää projektiin liittyväö riskiä). Sovin juuri kaupungin kanssa sopimuksen allekirjoitus ajan. Kun sopimus on allekirjoitettu vien sopimuksen Maanmittauslaitokselle rekisteröitäväksi ja haen samalla käynnillä kiinnitykset.


Rahoitus

Laskin paljonko minulla on projektiin omaa pääomaa käytössä.  Tein aika laiskasti kustannusarvion (nyt niitä on kolmessa eri muodossa, jokaisessa on hiukan eri summat). Neuvottelin oman pankkini kanssa lainan saamista ja lainaehdoista. Koen, että lainaprosessi oli todellakin neuvottelu. Virkailija taisi kerran jo soittaa joko hylköyksen tai sittenkin loivensi ja ehdotti että minun pitää myydä nykyinen omakotitalo, niin sitten pankki on mukana rakennushankkeessa. Totesin, että jos myyn esim nykyisen kotini en tarvitse enää pankkia projektiin mukaan. Puhelussa piti olla todella jämäkkä. Kertasin siinä kaikki taloudelliset luvut ja sanoin, että hyväksyn, että pankki laskee miten laskee lainakokonaisuudet ja sen laskelman mukaan antaa hylkypäätöksen. Mutta toki silloin minä vaihdan, lapseni vaihtavat ja yritykseni vaihtaa pankkia. Sain lainalupauksen. Ilmoitin pankille, että olen aloittanut rakennusprojektin. Lainalupaus on vielä voimassa, mutta en ole allekirjoittanut itse lainasopimusta vielä.


Talotoimittaja 

Neuvottelin kahden talotoimittajan kanssa talo projektista. Valitsin toisen toimittajan jatkoon. Jatkoneuvottelin. Allekirjoitin muuttovalmis omakotitaloon sopimuksen. Odottelen tilausvahvistusta.


Rakennusvalvonta 

Soitin rakennusvalvontaan ja tarkistin onko rakennuslupahakemukseen tullut yleisiä muutoksia. Prosessi oli jonkun verran mennyt sähköiseen muotoon. Pyysin viereisten rakennusten lattia korot. Sain ne ja alustavan ehdotuksen minun talon lattiakoroksi. Aloitan lähiaikoina sähköisen järjestelmän kautta rakennuslupa prosessin (sen voi jo avata vaikka projekti ei ole vielä ihan rakennuslupavaiheessa).


Valvoja

Kysytty pari tarjousta.


Maatyöt 

Soitin yhteen maatyö firmaan ja kysyin voiko heitä saada kokonaistarjouksen omakotitalon maatöistä. Pyydän tarjouksen, kunhan minulla on oikean vaiheen kuvat käytössäni. Soitan vielä saman puhelun pariin firmaan.


Pohjapiirros/ julkisivut/ asemapiirros

Olen pyöritellyt pohjaa yllättävä vähän. Tein sen tietyn valmistoimittajan talomallin mukaan, mutta muutin siitä aikalailla vapaasti, kun siirsin heti olohuone /keittiö kokonaisuuden yläkertaan (niin alakertakin meni uusiksi). Kaava saneli pari ehtoa esim että yläkerrassa saa olla vaan 2/3 osaa alakerran pinta-alasta, niin tämä vaikutti niin, että tein ns. studioulokkeen ensimmäiseen kerrokseen. Talo on mallia pertti perustalo, koska minulla on tällä hetkellä tilantarve niin suuri, että haluan käyttää kaiken käytettävissä olevan taloudellisen satsauksen, että saan tilaa-neliötä. Yllätyin kyllä, kun pääjulkisivu alkaa näyttää oikeasti aika kivalta. Etelä julkisivu näytti vielä paremmalta, mutta osaltaan massa blokkasi toisen kerroksen näkymiä (joita en halunut blokata vaan korostaa), niin päädyin, että teen julkisivusta ei-niin massiivisen. Eli nyt en ole tyytyväinen siihen julkisivuun. Jumppa jatkuu.


Näillä mennään projektin alussa. Onko muilla rakennussuunnitelmia?


#talonrakennus

#omakotitaloprojekti

#kustannusarvio

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti