keskiviikko 28. marraskuuta 2018

Miten niin taloudellinen riippumattomuus on mahdottomuus?


Taloudellinen riippumattomuus tarkoittaa minulle sitä, että sijoitettu pääoma tekee minulle töitä ja elän pääoman tuotolla. Onko taloudellinen riippumattomuus oikeasti mahdottomuus? 

Olen taloudellisesti riippumaton. Minä olen laskenut, että minun elämisen kulut voin kattaa noin puolen miljoonan euron varallisuuden tuotolla. Näin otollisessa sijoitusilmapiirissä, mikä on ollut vallitsevana kymmenisen vuotta, olisin jopa sitä mieltä, että taloudelliseen riippumattomuuteen ei tarvita edes noin suurta sijoituspääomaa.


Itse en käsitä, että miten kaikki eivät ajattele samoin. Miten joku voi ajatella, että taloudellinen riippumattomuus on mahdottomuus?

Muista tilata kanava!



* Nordnet tilin saat verkkotunnuksilla *

*Avaa asiakkuus verkkopankkitunnuksilla

7 kommenttia :

  1. Toni tuo riippuu kuluista. Ehkäpä monet eivät ole laskeneet kulutustaan ja verranneet sitä tuohon tuottoon mitä pääomalla saisi? Tuo 500k on noin 1.7k/kk brutto, mikä ei nyt välttämättä ole kaikille tarpeeksi tai kiikun-kaakun.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista. Minulla helpotti, kun laskin montaa eri kautta mahdollisen taloudellisen riippumattomuuden rajaa sekä se, että voin tehdä monessa erilaisessa taloudellisessa tilanteessa laskelmia (näin käytännössä paljonko sijoitukset tuotti ja paljonko oli kulutus). Näin pystyin haarukoimaan, mikä voisi olla minun oma raja (minun tuottoprosenttiolettama, minun peruskulutusolettama, minun minimikulutusolettama). Lopulta huomasin, että laskelma oli todella lähellä minun todellisuutta silloin kun raja oli tuo 500.000 euroa. Tuolla uskalsin aloittaa taloudellisen riippumattomuuden. Minun kokemuksen mukaan sinun asettama 4% tuotto olisi ollut esim aivan liian alhainen (verrattuna esim pörssin keskiarvotuottoon tai vaikkapa nykyisiin tuottoihin). Minä laskin asiaa 6% tuottooletuksella. Mutta alkuuhan nuo ovat vaan laskelmia, mutta niistä saa hyvän pohjan todellisuuteen.

    Lisäksi osaan muuttaa helposti kulutustani vastaamaan tulojani. Sitä en ole kokenut ongelmaksi. Nykyisessä sijoitusilmapiirissä tulokset ovat vaan olleet ihan hurjia verrattuna tuohon, mitä laskin.

    Minä haluan, että taloudellinen riippumattomuus mahdollistaa sen, että saan tuloja varallisuudesta ainakin sen verran kuin kuluni ovat. Lisäksi koen että yhtälössa antaa joustoa positiiviseen suuntaan kolme kohtaa.
    1) Jos pääoma tuottaa enemmän kuin kulutukseni, niin sijoitan sen.
    2. Lisäksi haluan että minulla on mahdollista tehdä myös lisätienestiä (taloudellinen riippumuus mahdollistaa että voin itse valita mitä teen. Voi mennä töihin, tehdä lisätienestejä. Voin olla tekemättä mitään.)
    3. Omassa laskelmassa en ole osannut (lue halunut) laskea pääomaa niin että `syön` sen lopulta nolliin. Vaan minä lasken asiaa helposti niin, että käyttäisin vaan pääoman tuottoa elämisen kuluihin (pääomaan en koskisi).

    Minulla taloudellinen riippumattomuus on ihan vaan matemaattinen kaava (esim. kun säästää, sijoittaa ja sijoittaa myös pääoman tuoton 20 vuotta 1000 e kk niin 6 % tuotolla on varallisuus on yli 455.000 euroa). Kaavaan voi helposti laittaa omat luvut.

    Minulla tämä on toiminut. Siksi siitä täällä kirjoittelen. Ja minä siis ihmettelen, että miten kaikki ei tajua tuota yhtälön kaavaa ja sen mahdollisuuden todennäköisyyttä tai mahdottomuuden todennäköisyyttä samalla tavalla kuin minä. Se toki ymmärrän, että kaikki ei halua tavoitella taloudellista vapautta. Minä halusin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 20vuotta ja 1000€/kk kuulostaa varmasti monen korvaan aika epätoivoiselta. Itselläni on ollut aikamoiset harhakuvat siitä, että aloitan sijoittamaan säännöllisesti ja kymmenen vuoden päästä olen miljonääri.

      No nämä harhakuvat ovat onneksi kadonneet ja omassa elämässäni 20 vuoden aikajänne tarkoittaa sitä, että työvuosia olisi jäljellä todennäköisesti vielä kymmenen ellei enemmänkin. Olisihan se mahtavaa päästä "eläkkeelle" kymmenen vuotta aikaisemmin kuin muut sijoitusvarallisuuden turvin.

      Itseäni motivoi sijoittamiseen nimenomaan sinunlaiset ihmiset, jotka ovat oikeasti saavuttaneet taloudellisen riippumattomuuden, mutta ovat tehneet myös niitä asioita joista nauttii (esim. matkustaminen). Nimenomaan Sinun blogista innostuneena innostuin itse vuosi sitten maaliskuussa sijoittamisesta ihan tosissaan. Tosi paljon sijoittamisessa on opittavaa, mutta tärkeintä on se, että olen aloittanut ja voi havaita, että taloudellinen riippumattomuuskin voi sillä 20-vuoden aikajänteellä olla mahdollinen. (oma tavoitteeni on taloudelliseen riippumattomuuteen on kyllä lyhyempi; viiskymmpisenä 14-vuoden päästä)

      Poista
    2. Kiitos tosi kivasta kommentista. Minä olen varmaan niin paatunut, että minusta 20 v ja 1000 e per kk ei tunnu kovalta, varsinkin kun tuossa on olemassa myös positiivinen riski että varallisuus karttuu nopeammin (kovempi tuotto prosentti tai esim sijoittamiseen jää kk enemmän), kuten uskon etä sinullekin käy. Mutta jostain laskelmasta on lähdettävä. Minusta tuo on perushyvä.

      Lisäksi säästämisessä ja sijoittamisessa on se hyvä puoli, että (vaikka ei saavuttaisi taloudellista riippumattomuutta tai edes tavoittelisi sitä) kaikki tuo varallisuus on ihan itselle, kotiin päin. Varallisuus luo turvallisuuden tunnetta esim yllättävissä menoissa.

      Ja vielä lisäksi koska minulla on ollut noin loistava tavoite niin en usko, että jos olisin kuluttanut kaiken tuon varallisuuden aina heti kun palkka olisi tullut tilille, se ei olisi missään tapauksessa lisännyt onnellisuuttani. En usko edes yleisellä tasolla että ihminen on onnellisin kun se kuluttaa kaiken minkä saa (minulle tulisi ahdistus oravanpyörästä...).

      Poista
  3. Olen pienituloinen, kaksi sijoutusyksiötä, joista pieni tuotto. Kotona asuvia lapsia 2 kpl. Olen eroamassa ja asumme vielä kaikki ok talossa. Eniten minua huolettaa taloudellinen pärjääminen. Säästössä ihan vaan tilillä 25k. Ok talon kulut ovat suuret. Rivitalot kalliita. Mistä voisin aloittaa kulutuksen laskemisen. En haluaisi yksiöitä myydä. Ne ovat vanhuuden turva. Meillä on avioehto ja miehellä paremmat tulot, vaan kaikki ylijäävät rahat menee alkoon ja pelaamiseen.Olen jo yli viiskyt vee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista. Minusta sinulla on ihan hyvin pelivaraa, jos sinulla on säästössä 25k ja lisäksi jopa sijoituspääomaa. Toki ikävä jos ero tulee ja kustannukset menevät uusiksi. Minusta tuossa tilanteessa tärkeää on mitoittaa (suurin kulu) asuminen tuloihin nähden oikeaan suhteeseen. Sillä saa jo tulevaisuuteen paljon taloudellista pelivaraa. Tein aiheesta vloginkin. Se löytyy täältä.

      https://puolimiljoonaapaaomaa.blogspot.com/2018/11/miten-saat-nopeiten-talouden-kerralla.html

      Poista
    2. Kiitos vastauksesta. Kyllä se suurin menoerä on varmasti asuminen. Mietin onko järkevä ostaa kuitenkin oma. Siinä kuitenkin lainaraha ja vastike olisi ehkä parempi vaihtoehto, kun vuokra nousee samalle tasolle.

      Poista