Sivut

torstai 27. joulukuuta 2018

Turhia ostoksia?



Teetkö sinä turhia ostoksia? Harmittaako jälkikäteen? Uusi vuosi tulossa, voisiko tavaran kulutusta vähentää? 

Muista tilata kanava!

 

*Lue lisää Superluotosta Nordnet on tutkitusti ylivoimainen sijoitusten rahoittajana, korko jopa 0,99 %. Nordnetin kaupankäyntiluottomuotoista lainaa saa sijoitusomaisuutta vastaan, mutta luottoa voi käyttää myös muuhun tarkoitukseen. Tutustu Superluottoon ja laske millaisen koron voit saada. Luotolla sijoittamiseen liittyy korkea riski ja se vaatii osaamista arvopaperimarkkinoista. Voit menettää enemmän kuin sijoitetun pääoman. Superluoton todellinen vuosikorko on 0,995 %. 100 000 €/12 kk luoton kokonaiskustannus on 100 995 €.

sunnuntai 23. joulukuuta 2018

Osakeosto-ohjelman noudattaminen


Minulla on vuodelle 2018 tehtynä osakkeiden oston osalta suunnitelma. Minulla on melkein kaikki varallisuus kiinni asunnoissa tai kiinteistöissä, joten yritän hajauttaa varallisuutta osakkeisiin. Onnistuinko tai onnistunko vielä tekemään loppukirin?


`Tavoitteena 2018 minulla on että osakkeissa noin 30000 euroa tai 60000 euroa. 60000 euroa saa olla vain silloin jos OMX Helsinki on laskenut noin 7000 (31.12.2017 se on 9471). Eli jos tähtään, että minulla on noin 30000 e osakkeissa niin kauppoja pitäisi tehdä 5000 eurolla joka 2. kk. Ennätän ostaa noin 6 yhtiötä, vai ehkä sittenkin noin 8 yhtiötä eli 3750 e per yhtiö. Osinko maksavia yhtiötä 7 ja yksi voi olla omasta mielestä ns. kasvuyhtiö.`

Yllä olevan suunnitelmaan kuului myös, että en lisää asuntovarallisuuttani vuonna 2018 (mietin tavoitteissa jopa yhden sijoitusasunnon myyntiä vuonna2018). Toisin kävi. Ostin kivat kämpät kesällä aika kovalla velkavivulla. Niihin menikin sitten ihan kivasti vapaa pääoma.

Vaikka siis sijoitin vuonna 2018 sijoitussuunnitelman vastaisesti asuntoihin, niin olen yllätten saanut ostettua melkein suunnitelman mukaan osakkeita. Osakkeiden osto on ollut kyllä vaikeaa. Minulla on nyt osakkeissa 23.674 euroa (osakekurssit ovat laskeneet -3,65%) viidessä eri yhtiössä. Tähtäys olisi siis ollut 30.000 euroa plus ehkä vähän enemmän, koska osakekurssit ovat laskeneet. Mutta jotain olen kuitenkin saanut ostettua. Tyytyväinen, kyllä!

Mutta minulla on herännyt into tehdä vielä yksi osakeostos ennen vuoden vaihdetta (koska kurssit ovat olleet niin kivasti laskussa). Katson löytäisinkö yhden hyvän yhtiön ja saisinko tehtyä viiden tuhannen euron oston vielä ennen vuoden vaihdetta. Mietinnässä Aktia (ei hyvä koska minulla on jo Nordeaa), Lassila&Tikanoja, Ramirent (ehkä liian lähellä rakennusalaa), Sanoma ja Orion (kallis).

Tässä on vielä riski, että en saa ostosta tehtyä, kun en löydä ostettavaa (uskon kyllä, että osaan valita omasta mielestä parhaan ostoksen), kurssit lähtevät välipäivinä nousuun (olen onnettoman huono ostaja, jos kurssi on vihreällä) tai minulla ei ole likvidiä fiksusti vapaana (minulla on tulossa vielä pari isoa maksua tälle vuodelle ja lisäksi oma verotaktinen palkkani yrityksestä on vielä nostamatta, tai toki voisin maksaa palkan ja lainata likvidin takaisin yritykselleni). 

Onneksi on joulunpyhät aikaa miettiä, mikä voisi olla hyvä seuraava ostos ja kannattaako se tehdä.

Hyvää Joulua!

*Kokeile säästölaskuria Sijoittamalla voit vaurastua nopeammin kuin uskoitkaan. Säästä kuukausittain tai jätä kertasumma kasvamaan. Katso säästölaskurimme avulla, kuinka nopeasti se voi sujua.

perjantai 21. joulukuuta 2018

Paranoidi optimisti



Nyt tuli tiiliskivikirja vastaan, yllättävästä suunnasta. Yritin lukea Siilasmaa Risto, Fredman Catherine: `Paranoidi optimisti - näin johdin NOKIAa murroksessa`.

Olin oikein odottanut, että saan kyseisen kirjan käteen ja pääsen lukemaan. Olin innoissani.

Viikon kuluttua minun oli pakko luovuttaa. Vaihdoin tilalle toisen kirjan ja lukemisen ihanuus löytyi. Viikon yritin pakertaa kirjan kanssa. En vaan edennyt. Aihekin oli ihan mielenkiintoinen. Lisäksi kirja oli tosi hyvin aukiselitetty (esim mikä on Symbian-käyttöjärjestelmä). Mutta viikon päästä mietin, että `Mikä nyt mättää? Miksi ei ole kivaa, vaikka kaikki on oikein mukavasti?` Minua ärsytti kun luvussa oleva kirja oli sellainen, että en halunut lukea sitä. Menetin lukemisen aikaisen nautinnon. Onneksi asia oli helppo korjata. Otin yöpöydältä uuden kirjan ja johan elämä alkoi taas maistua.

Saatan toki palata vielä tähän kirjaan, mutta nyt vaan totean, että kyseinen kirja ei vaan ollut minun juttu, vaikka se kiinnostavalta ensi alkuun vaikuttikin. Itselleni annan kuitenkin pisteet, kun jaksoin yrittää kuitenkin viikon. Normaalisti olen lukenut viikossa monta kirjaa.


En siis suosittele kirjaa, kun en itse päässyt sitä edes puoleen väliin. Mitä mieltä sinä olit kirjasta?

*Kokeile säästölaskuria Sijoittamalla voit vaurastua nopeammin kuin uskoitkaan. Säästä kuukausittain tai jätä kertasumma kasvamaan. Katso säästölaskurimme avulla, kuinka nopeasti se voi sujua.

keskiviikko 12. joulukuuta 2018

Viiden lapsen kanssa kylpylälomalla? Uhka vai mahdollisuus?



Voiko viiden lapsen kanssa mennä kylpylälomalle? Entä jos neljä lasta on uimataidottomia?

Minä nykyään jopa rakastan kylpylälomia. Olen kirjoittanut niiden hinnoista mm. täällä. Lapset uimaan ja itse ei tarvitse kuin laskea, että vedenpinnan yläpuolella näkyy silloin tällöin viisi eri lapsen päätä. Omasta mielestäni olen ihan hyvä laskemaan, niin viiteen laskeminen onnistuu ilman stressiä.

Onko neljä viikkoa Suomen kylpylöissä vuodessa jopa liikaa? 

Vlogi alla. Muista tilata kanava!

Olisikohan kohta taas kylpylälomaviikon aika?






*Lue lisää ja aloita lapselle säästäminen

keskiviikko 5. joulukuuta 2018

Kuinka säästät ruokakuluista?


Taloudellisen riippumattomuuden tavoittelu on myös osaltaa peruselämisen kulujen arvoimista. Voiko jostain säästää? Voiko kuluja kenties karsia hallitusti ja näin saada säästöön (sijoittamiseen) suuremman osuuden kuukauden tuloista?

Voiko ruokakuluista säästää? Meillä oli syyskuussa säästökuukausi ja silloin viimeksi kontrolloin, paljonko meillä menee ruokaan kongreettisesti rahaa. Säästösyyskuussa meillä meni ruokaan 773 e / kk (6 hlö talous). Tämä summa sisälsi myös kaikki päivittäistarvikeostot. Vaikka luulin, että meillä ruokakustannukset olisivat alhaisemmat kuin tuon testikuukauden, niin silti minusta meillä on hyvin maltilliset kustannukset.

Syyskuusta oppineena olen budjetoinut meidän ruokakuluihin 870 e kk. Se on ihan hyvä summa meidän perheelle. Sisältää joustoa arkeen kivasti.

Alla vlogissa mietin, miten meidän perhe säästää/voisi säästää ruokakuluista. Minulle säästö taitaa enemmänkin tarkoittaa myös terveellisempää ruokavaliota, koska silloin, kun mietin säästöä, mietin väkisinkin enemmän ruokailua kokonaisuutena. Syöminen on ihanaa!

Onko sinulla jotain helppoja vinkkejä joilla voisi säästää ruokakuluista?


Muista tilata kanava!




*Sijoita itseesi Aktiivinen säästäminen on todennäköisesti paras koskaan tekemäsi sijoitus. Nordnetistä saat työkalut ja inspiraatiota, joiden avulla säästöilläsi on enemmän mahdollisuuksia kasvaa. Avaa tili jo tänään. Se on helppoa eikä maksa mitään.

sunnuntai 2. joulukuuta 2018

Äkkilähdön lopullinen hinta? +Luonne, joka jouduttaa taloudellista riippumattomuutta?


Lähdin perheeni (6hlö) kanssa äkkilähdöllä Kanarille viikoksi. Paljonko koko reissu tuli maksamaan? Ostin valmiin pakettimatkan TUI matkatoimistolta. Majoitus oli 4 tähden hotellissa, maaterassi, bungalow huoneisto, kolmio, omalla keittiöllä (jota ei kylläkään käytetty), lapsipainotteinen kidsroom (lastenhuone sisälsi mm playstationin ja huoneiston sijainti oli ideaalisti ihan toisen uima-allasalueen vieressä). All inclusive kuudelle. Kaksi allas aluetta. Rantaan matkaa 500 metriä (oli kyllä vaan korttelin päässä). 

Äkkilähtö tarkoitti, että varasin matkan illalla, ja seuraavana aamuna aikaisin klo 6.55 oli lähtö toiselta paikkakunnalta, 250 km päästä. Minulle tällaiset lähdöt sopivat hyvin, koska minulla on matkalaukut aina puolivalmiiksi pakattuna varastossa odottamassa seuraavaa äkkilähtöä.

Valmispakettimatka maksoi minulta (aikuinen) +1095 euroa ja all inclusive +147 euroa ja bussikuljetus  +25 e sekä äkkilähdön hinnan alennus -705 e, yhteensä 562 euro.

Kolmelta lapselta hinta oli per hlö +1095 e ja bussi +25 euroa sekä äkkilähtö alennus -705 euroa, yhteensä 415 euroa/hlö (sisälsi all inclusiven).  

Kahdelta lapselta hinta lisävuoteessa hinta oli per hlö +705e ja bussi +25 euroa sekä äkkilähtö alennus -405 euroa, yhteensä 325 euroa/hlö (sisälsi all inclusiven).

Pakettimatkasta tuli siis kustannuksia 2457 euroa (äkkilähtö alennusta -3630 euroa).

Lisäksi meillä meni matkalla:
  • matkavakuutus viikko 35 e (matkatavaravakuutus on voimassa kotivakuutuksessa)
  • menomatka eväät 10 euroa (ostin 18 e eväät, mutta 8 euron verran toin avaamattomia juomia autossa takaisin)
  • Uimalasit 9 e (meillä oli ylimääräisiä, mutta tarvetta olikin snorkkelille)
  • Kauppa Espanja 30 euroa
  • Hieronta 42 e
  • Eväät paluumatkalle 18+2+9=29 euroa
  • Pysäköinti lentokentällä 58 euroa
  • Bensat lentokentälle Suomessa edestakaisin 50 euroa.
YHTEENSÄ: 2720 euroa (ilman äkkilähtöalennusta hinta olisi ollut 6350 euroa, mutta näin kalliille matkalle en olisi lähtenyt, näillä spekseillä).
Olen budjetoinnut vuoden 2018 matkailuun 6.640 euroa (kaksi kotimaan kylpyläloma viikkoa a 920 ja yksi ulkomaanmatka 5000 euroa). Kylpyläviikkoja meillä on tältä vuodelta takana jo kolme eli budjetoitua enemmän ja niiden budjetti onkin ylittynytkin hiukan (2050 e/3 kylpyläviikkoa 6hlö). Mutta tästä ulkomaanmatkasta säästöön sain siis seuraavaan ulkomaanmatkaan 2880 euroa (5000-2720). Vai onkohan kyseessä säästö, olinkohan vaan budjetoinut matkabudjettiin liikaa? 

Tämä äkkilähtömatka taitaa olla meidän edullisin äkkilähtö ikinä, meidän 6 hengen perheellä. Aiemmin mukana olevat lapset ovat olleet vielä pienempiä ja esim. kuopukseni ei ole tarvinnut omaa paikkaa lentokoneessa, vaan hän on istunut minun sylissä (matka on maksanut sylissä olevalta lapselta tyyliin 70-90 euroa). Siinä mielessä tämän matkan edullisuuspisteet korostuvat. Aiemmin pelkät pakettimatkat ovat olleen muistaakseni 2400-3200 euron kieppeillä.

Kannattaako olla taloudellisesti riippumaton, että voi ottaa äkkilähdön milloin vaan, kun ei ole niin riippuvainen työelämän aikatauluista? Toiko minun taloudellinen riippumattomuus tuon säästön?
__________________________________________________________________

Jos sinua kiinnostaa ``Minkälainen luonne helpottaa saavuttamaan taloudellisen riippumattomuuden?`` niin vlogi löytyy täältä.
__________________________________________________________________

Minulta löytyy matkailuaiheinen säästösarja youtube kanavalla. Muista tilata kanava!
__________________________________________________________________

Lukeminen on aivan ihanaa! 

________________________________________________________________________

*Katso Matkapörssin äkkilähdöt täältä