Sivut

tiistai 21. joulukuuta 2021

Miten alunperin tekemäni laskelmat asuntosijoittamisstrategioista ovat toteutuneet?


Miten alunperin tekemäni laskelmat asuntosijoittamisstrategioista ovat toteutuneet?


Olen ollut asuntosijoittaja vuodesta 2009 alkaen. Onnistumisia on ollut monia. Alussa tein paljon laskelmia monien kymmenien vuosien päähän. Jos teen tällaisen sijoitusasuntostrategian, sillä saavutan esim 20 vuoden päästä tällaisen sijoitusvarallisuuden. Tein taulukkolaskentaohjelmalla kaavioita. Kaaviot ovat kaikki tallessa mapissa Ö. Ensimmäisissä laskelmissa otin huomioon vain asunnoista tulevan tuoton ja sen sijoittamisen uusiin asuntosijoiksiin. Laskelmissa en jostain syystä laskenut ollenkaan oman pääoman lisäämistä sijoitusmassaa. Olen koko ajan sijoittanut takaisin sekä pääomantuoton, mutta myös lisännyt omaa pääomaa sijoituksiin. Lisäksi ensimmäisissä laskelmissa, joissa pyrin ymmärtämään asuntosijoittamista, tuottoprosenttini olivat todella matalia. Halusin laskea kaiken turvallisuushakuisesti eli varman päälle. 


Jälkikäteen voi helpostikin huomata, että todellinen/toteutunut tuotto on ollut laskelmiin verrattuna melkein tuplat. Tämä ei johdu huippuälykkäästä sijoitustoiminasta vaan juurikin siitä, että laskelmat oli tehty alakanttiin. Lisäksi sijoitusympäristö on ollut hurjan suotuisa (esim korko on ollut alhainen).


Kokonaisuudessa huomaan myös hajautuksen merkityksen. Laskelmat tein niin, että otin yhdenlaisen stretegian ja kloonasin sitä. Todellisuudessa olen pyrkinyt hajauttamaan varallisuusmassan. Asuntoja uusista taloyhtiöistä (ei korjausvelkaa, pienempi tuottoprosentti) ja vanhoista taloyhtiöistä (suuri korjausvelka, suurempi tuottoprosentti). Yksiöitä, kaksioita ja kolmoita. Huoneistoja, paritaloasuntoja, omakotitaloja. Tonttivarallisuutta. Osinko-osakesijoituksia ja arvonnousuun perustuvia osakesijoituksia. Se olinko saanut parempaa tuottoa pysyessäni pekästään yhden strategian linjalla (ilman hajautusta), on tietenkin yksi kysymys. Mutta hajautuksessa on kyllä, riskin hajauttamisen lisäksi, se hyöty, että olen opetellut paljon mielenkiintoisemman sijoituskentän itselleni.



Ota seurantaan myös 

Blogi https://puolimiljoonaapaaomaa.blogspot.com/ 

Youtube https://www.youtube.com/channel/UC84AgT_R1AP28WKBfnneIFw

Instagram @puolimiljoonaapaaomaa Kiinnostaako yhteystyö? Laita sähköpostia puolimiljoonaa.paaomaa@gmail.com Mainostajille https://www.youtube.com/watch?v=JoCe27YB5hI


*Arkadia Rahoitus auttaa sinua etsimään sopivimman lainatarjouksen! Arkadia Rahoituksen kautta löydät helposti ja nopeasti juuri itsellesi sopivimman rahoitusratkaisun eri rahoitusyhtiöiden ja pankkien tarjonnasta. Palvelu on maksuton!*

sunnuntai 5. joulukuuta 2021

Sama palkka, ihan erilainen taloudellinen tilanne. Miten?

 


Sama palkka, ihan erilainen taloudellinen tilanne. Miten?

Teksti sisältää kaupallisen yhteistyön linkin.

Oletko ikinä miettinyt, että samanlaisessa elämäntilanteessa (ikä, perhe, koulutus) olevilla ihmisillä, joilla on sama palkka kuin sinulle, voi olla ihan erilainen taloudellinen tilanne.


Yhdellä samasta palkasta voi jäädä säästön runsaasti rahaa. Lisäksi hän on saattanut sijoittaa aiempien palkkojen säästöt, jolloin hänellä saattaa jäädä vielä peruspalkan säästön lisäksi säästöön aiempien palkkojen sijoitustentuotto. Hänellä varallisuus kasvaa väkisinkin. Hän on keksinyt säästämisen lisäksi korkoa korolle ilmiön, jolloin hän säästää, sijoittaa säästön ja lisäksi sijoittaa säästöjen tuoton. Nyt on kovaa sijoittamisen ydintä kyseessä. Ja tämä ydin voit olla sinä ihan perus taloudellista arkijärkeä käyttämällä. 


Varallisuuden kerryttäminen ei ole rakettitiedettä. Varallisuuden kasvaessa, mahdollisuus palkkatöistä irtautumiseeen tulee helpommin mahdolliseksi. Ainakin siinä vaiheessa hän ei tarvitse palkkatöiden palkkaa, kun pääoman tuotto on, palkan verran. Kaikilla tavoite ei ole palkkatöistä irtautuminen, mutta tämä vaihtoehto antaa vapauden valita.


Toiselle samasta palkasta ei jää säästöön, mutta hän elää annetulla palkalla ihan kivasti. Hän ei velkaannu. Vaan hän on ollut taloudellisesti fiksu ja hänellä on kentien puskuriraha eli ns yllättävien kulujen kassa. Jos hänellä esim. hajoaa auto, hän ottaa vararahansa käyttöön. Vara-raha voi olla mitoitettu esim 1 kk palkan verran. Aina sekään ei riitä, jos henkilö on turvallisuushakuinen ja varautuu taloudellisiin arjen hyppyihin (esim työttömyyteen, sairastumiseen tai avioeroon), silloin vararaha kannattanee olla esim. 3 kk palkan verran. Kulutuksen laskeminen on helppoa, hän kerryttää vararahan tilille ja kaiken ylimääräisen rahan hän voi kuluttaa. Hän on ainaisessa palkka oravanpyörässä. Joillekin tämä sopii. 


Kolmannella voi olla tilanne, että palkka ei riitä hänen kuukausittaiseen kulutukseen. Hän on `virittänyt` ns. kiinteät kulut liian korkeiki suhteessa palkkaa. Jos hän maksaa asumisen (vuokra/yhtiövastike+lainanlyhennys, vesi, sähkö) ja muut kulut (ruoka, vakuutukset, puhelin, harrastukset...) hänen palkka ei riitä niihin. Hän joutuu ottamaan velkaa. Jos velan ottamisella on kiire ja omat vakuudet ovat huonot, velka on kallista. Hän joutuu ottaa velkaa, mutta lisäksi jos kuukausittainen talous on viritetty tiukalle, hän on joutunut ottamaan aiemminkin velkaa, joten hänellä on sen kuukauden velanoton lisäksi maksettavanaan aiempien kuukausien velkoja (korot, palvelumaksut, järjestelymaksut?, ja lainan lyhennykset). Tässä oravanpyörässä ihminen velkaantuu koko ajan lisää. 


Yllä olevat karrikoidut tyypit ovat osa ihan perus todellisuutta. Ja se jaksaa aina ihmetyttää minua uudelleen ja uudelleen.


Millainen on sinun taloudellinen tilanne?


#säästäminen #sijoittaminen #korkoakorolle #varallisuudenkasvattaminen #velkaantuminen


Teksti sisältää yhteistyölinkin * Fiksukuluttaja.fi kanssa.



Ota seurantaan myös 

Blogi https://puolimiljoonaapaaomaa.blogspot.com/ 

Youtube https://www.youtube.com/channel/UC84AgT_R1AP28WKBfnneIFw

Instagram @puolimiljoonaapaaomaa Kiinnostaako yhteystyö? Laita sähköpostia puolimiljoonaa.paaomaa@gmail.com Mainostajille https://www.youtube.com/watch?v=JoCe27YB5hI

 

 

* Turvallinen testivoittaja. OK Moneyn pikalaina 50-2100 € tutkimusten paras. Hae linkistä! *

keskiviikko 17. marraskuuta 2021

Väite: Asuntoihin, kiinteistöihin ja osinko-osakkeisiin sijoittaminen on ”tylsää”, varsinkin osta ja pidä -strategialla


Väite: Asuntoihin, kiinteistöihin ja osinko-osakkeisiin sijoittaminen on ”tylsää”, varsinkin osta ja pidä -strategialla. 

Keskusteluissa ja keskustelupalstoilla tulee pintaan vähän väliä väite, että asuntoihin, kiinteistöihin ja osinko-osakkeisiin sijoittaminen on ”tylsää”, varsinkin osta ja pidä -strategialla. Ihmiset hakevat sijoituksiin nopeutta ja jos nopeutta (lue ylituottoja) ei tule, sijoittaminen koetaan jopa turhauttavaksi. Ymmärrän pointin ja joissain vaiheessa minullakin oli kiire saada enemmän tuottoa, ostaa enemmän asuntoja, ostaa isommilla summilla osakkeita. Kiire ja paine paremmasta tuotosta toki saattaa selkeyttää sijoitusstrategiaa. Todellisuus on kuitenkin monesti toisenlainen. 


Minä olen kokenut, että juurikin `osta ja pidä` -strategia sopii minulle. Minun ei tarvitse stressata. Minulla on streategia, jota noudataa. Lisäksi strategia on yksinkertainen. Noudattamalla strategiaa, jossa sijoitusten tuotto sijoitetaan uudelleen ja lisäksi sijoituksiin lisätään vähitellen pääomaa, kasvattaa väkisinkin varallisuutta pitkällä tähtäyksellä.


Olen kokeillut myös toista strategiaa. Streategia olkoon nimeltään `osta asuntoja, mutta kasvata välillä tuottoja osakesijoituksissa`. Siinä välisijoitin ylimääräisen oman pääoman osakkeisiin, ja kun ostin seuraavan sijoitusasunnon, pistin osakesalkun sisällön kokonaan asuntosijoitukseen. `Säästäessäni` pääomaa sijoitusasuntoon, en halunut pitää kertynyttä säästöä tilillä tuottamattomana. Tarve välisijoittaa oma pääoma, tuli siis siitä, kun halusin olla pääasiassa asuntosijoittaja ja asuntosijoitukseen kertasijoitus on yleensä euromääräisesti iso. On vaikeaa sijoittaa pieniä kertasummia asuntosijoittamiseen. Tämä toimi minulle hyvin kahden sijoitusasunnon ostossa, koska samaan aikaan osakemarkkinoiden kurssi oli koko ajan nousujohteinen. Kahden loistavasti onnistuneen osta-myy osakkeita/nosta tuottoa säästöajalta kokeilun jälkeen tajusin, että en ole luonteeltani osta-myy osakesijoittaja. Minulla ei ollut mitään käsitystä, millä osakkeella voin saada ns. lyhyessä 3kk-18 kk ajassa pääomaa kasvamaan. Pahin skenaario olisi ollut se, että säästöaikana säästöni määrä olisi laskenut. Lisäksi strategiassani ontui se, että maksoin aina välistä verottajalle myyntivoitosta veron. Veron osuuden selitin itselleni sillä, että halusin kasvattaa asuntomassaa. Lopulta en osanut selittää tämän stretegian järkevyttä itsellenikään. 


Hajautusmielessä päädyin siis toisenlaiseen ratkaisuun. Ostan välillä hajautusmielessä osakkeita. Ostan osakkeet ajallisesti hajautettuna. Osakkeissa pääpaino on tylsissä osinko-osakkeissa. Osakkeiden osto vähentää minun sijoitettavaa pääomaa asuntoihin, jolloin uusien asuntosijoitusten ostoväli harvee. Tämä on sopinut minulle loistavasti. Vaikka seuraan mielenkiinnosta koko ajan markkinoita, minun ei tarvitse olla koko ajan aktiivisena toimijana. Näin saan aikaa eniten kerrytettyä siihen, mihin sitä eniten haluan käyttää. Minulle jää eniten vapaa-aikaa ihan vaan kutoa villasukkaa, hieroa pieniä jalkapohjia, kutitella napaa ja hoitaa kuopukseni kanssa hänen leikkivauvoja. Kotiäitiys ja sijoittaminen sopivat yhteen!


Millainen sijoiitamistyyli sopii sinulle?


#kotiäitiys #ostajapidä #sijoittaminen #säästäminen #osakesijoittaminen #asuntosijoittaminen #sijoitusstrategia

Ota seurantaan myös 

Blogi https://puolimiljoonaapaaomaa.blogspot.com/ 

Youtube https://www.youtube.com/channel/UC84AgT_R1AP28WKBfnneIFw

Instagram @puolimiljoonaapaaomaa Kiinnostaako yhteystyö? Laita sähköpostia puolimiljoonaa.paaomaa@gmail.com Mainostajille https://www.youtube.com/watch?v=JoCe27YB5hI


*Turvallinen testivoittaja. OK Moneyn pikalaina 50-2100 € tutkimusten paras. Hae linkistä!*

keskiviikko 10. marraskuuta 2021

Säästämisen kehittyminen -säästäjästä rahan kanssa lepsuksi kotiäidiksi


 Säästämisen kehittyminen -säästäjästä rahan kanssa lepsuksi kotiäidiksi


Olen säästänyt tietoisesti aina. Minusta säästäminen on ollut kivaa. Aiemmin säästin niin, että tiesin melkein jokaisen euron tarkuudella, mihin mitäkin kulutin. Nykyään prioriteettini esim. säästöasteesta tai kuukausibudjetissa pysymisestä on täysin höllentynyt.


Olen aina tykänyt tehdä laskelmia. Minusta laskelmat ovat jopa koukuttavia (kyllä tykkään myös virkata ja neuloa🤣). Laskelmien pohjana lienee halu hallita. Haluan hallita rahojani, joten teen sen hallinnan laskelmien muodossa. Kun onnistun hallinnassa, saan mielihyvää ja siitä seuraa halu tehdä seuraavassa kuussakin laskelma tai jopa kehitelty laskelma. Minulla halu tehdä laskelmia, halu hallita varallisuutta saattoi lähteä siitä, että halusin todellakin itse hallita vapaa-aikaa. En halunut, että teen `vahingossa` vääriä asioita. En halunut, että ajaudun vahingossa tekekään asioita, kuten on totuttu, ja kuten muut tekevät. Rahalla ostin itselleni vapaa-aikaa. Tästä kaupasta olen erikoisen tyytyväinen vieläkin. Ajatusmallini palkkatyöläisestä muuttui. Laskin myös paljon rajoja, paljonko tarvisen palkaa, että saavutan elämän jollaista tavoittelen? Tähän malliin kuului sekä palkan ja vapaa-ajan laskeminen, mutta myös vastapainona kulutustasoni tutkiskelu. Ajatusmalliin kuului vahvana kimmokkeena kotiäitiys, jonka rahoitan pääomien tuotolla.


Nykyään säästämiseni on huomattavasti hillitympää. En halua enää päästä tähtitieteellisiin lukuihin. Joskus säästötavoitteni on ollut 80 % säästöaste. Silloin elämäntilanteeni mahdollisti minulle tällaiset säästötavoitteet. Nyt olen kuitenkin jo säästänyt ja sijoituksilla saanut pääomani kasvamaan niin, että olen jo nykyiseen tasoon tyytyväinen. Lisäksi lapseni alkavan olla jo niin isoja, että en voi välttyä isoiltakaan lapsiperheen kustannuksilta. Rajana toimii se, että minulla on halua pyörittää lapsiperhettämme niin, että lapseni saavat harrastaa ja jopa oppia kuluttamaan. 


Säästämisessäni tavoitteena oli `ostaa` itselleni kotiäitiys eli vapaus palkkatöiden palkasta. Koska en ole riippuvainen työpaikasta, minulla jää koko päivä vapaa-ajaksi ja saan käyttää sen juuri, miten olen valinnut. Minä olen valinnut kotiäitiyden. Nyt kun olen saavuttanut tavoitteen vapaudesta, olen jopa tietoisesti joutunut kehoittamaan itseäni lopettamaan säästämisen. Minulla ei ole enää tarvetta esim. suureen säästöprosenttiin.


Pienten lasten kanssa koin esim. lasten harrastukset lähinnä lasta kuormittavana. Mutta nyt, lasteni ollessa 6-15 vuotiaita, koen, että harrastukset toimivat lapsen oman mielenkiinnonkohteen löytämisen apuvälineinä. Olen esimerkiksi nähnyt tyttäreni hurjan kehittymisen cheerleading treeneissä. Kotona en millään olisi voinut saavuttaa lapselleni sellaista kehitystä, vaikka kotona lajiin on panostettu mm. Acon airtrackillä ja trampoliinilla sekä ilmajoogakankaalla. Onneksi toisten lasteni valitsemat harrastukset kalastus, vapaa palokunta ja geokätköily ovat varsin edullisia. Yksi lapseni puhui, että haluaa isona näytelijäksi. Eilen löysin lehdestä mainoksen paikallisesta näytelmäkerhosta. Kokeiluun. Jess!


Harrastuksista paras on silti lukeminen. Kirjasto on ihan ilmainen yhteiskunnan palvelu. 


#säästäminen #sijoittaminen #taloudellinenvapaus #kotiäitiys

Ota seurantaan myös 

Blogi https://puolimiljoonaapaaomaa.blogspot.com/ 

Youtube https://www.youtube.com/channel/UC84AgT_R1AP28WKBfnneIFw

Instagram @puolimiljoonaapaaomaa Kiinnostaako yhteystyö? Laita sähköpostia puolimiljoonaa.paaomaa@gmail.com Mainostajille https://www.youtube.com/watch?v=JoCe27YB5hI

 

 

* Turvallinen testivoittaja. OK Moneyn pikalaina 50-2100 € tutkimusten paras. Hae linkistä! *

keskiviikko 3. marraskuuta 2021

Viisas pääsee vähemällä taloudessakin

 


Kirja-arvio Viisas pääsee vähemmällä taloudessakin, Sammalisto Sampo, Asuinmaa Antti, Kauppakamari, Hansaprint 2021


Luen yleensä kaikki taloudenhoitoa käsittelevät uutuuskirjat. Varaan kirjat lähikirjastoon. Nyt kirjana tuli `Viisas pääsee vähemmällä taloudessakin`. Tämän tyyppisiä oman talouden taloushallinta oppaita suomeksi on kirjoitettu ennen tätä kirjaa jo kymmenisen kappaletta. Silti aina jaksan innostua uudesta talousaiheisesta oppaasta. Kirja kertoi kylläkin samaa matraa kuin aiemmatkin. Varsinaisesti kirjassa ei ollut uutta tietoa, mutta silti tykkäsin kirjasta. 


Kirja on jaettu selkeästi kahteen osaan: omaan taloudenhoitoon ja sijoittamiseen. Lukurakenne on selkeä. Uskoisin, että kirjasta voi juurikin poimia myös pelkästään itseä kiinnostavat kohdat. Esim jos oman talouden hallinta on jo pulkassa ja puutetta pelkästään sijoittamisen aloittamisessa, niin senkun käyttää tiedon vain sijoittamis osiosta hyväksi. Minä luin alkuosan kokonaan, mutta hyppelin tekstissä esim. sijoittamisosioissa ainakin virtuaalivaluutta osion. Aihe ei kiinnosta, niin miksipä käyttää aikaa kyseiseen kohtaan.


Jotkut `opit` kirjassa jotain syystä ärsyttivät. Jonkun ärsytyskynnyksen ylitti kohta, jossa taloudenhoitoon suositeltiin jopa kansalaisopiston taulukkolaskentaohjelmakurssia. Minusta oman taloudenhoito on niin yksinkertaista, että jos ei ole muuhun ikinä tarvinnut taulukkolaskentaohjelmaa elämässään, niin ei sitä silloin tarvita taloudenhoitoonkaan. Talouden voi hoitaa ihan kympin arvosanalla jopa `paperi ja kynä` tyylisesti. Helposta aiheesta ei kannata tehdä liian työlästä ja vaikeaa.


Kokonaisuutena kiva kirja.


#säästäminen #sijoittaminen #viisaspääseevähemmällätaloudessakin #kirja-arvio #lukusuositus #taloudellinenriippumattomuus #lukuharrastus

 

Ota seurantaan myös 

Blogi https://puolimiljoonaapaaomaa.blogspot.com/ 

Youtube https://www.youtube.com/channel/UC84AgT_R1AP28WKBfnneIFw

Instagram @puolimiljoonaapaaomaa Kiinnostaako yhteystyö? Laita sähköpostia puolimiljoonaa.paaomaa@gmail.com Mainostajille https://www.youtube.com/watch?v=JoCe27YB5hI

 

 

* Turvallinen testivoittaja.

torstai 28. lokakuuta 2021

Päätä etukäteen. Älä ihmettele jälkikäteen.


Budjetoinnin saloja. Kuukausibudjetin voi tehdä monella tavalla.
 

Joku saattaa haluta säästää kaiken ylimääräisen rahan, mikä sattumalta jää ylimääräiseksi. Silloin voi tehdä budjetin, jota noudattaa, jos jaksaa. Siinä budjetti on laadittu niin, että siihen on merkitty kulukohdat ja yksi niistä on myös säästö/sijoitukset. Tässä tavassa säästö makaa kuitenkin koko ajan käyttötilillä ja se on heti valmiudessa kulutukseen siirrettäväksi. Kulutukseen helppo siirtovalmius voi helpommin herkistää rahan käytön kuluttamiseen.


Kunnianhimoisempi tapa budjetoida on se, että heti kuukauden aluksi (tai kun palkka tulee) siirtää ylimääräiseksi budjetoidun osan jo suoraan säästöön, toiselle tilille. Silloin kuukauden pelivara jää tilille ja sieltä on helppo katsoa, onko kuluttamiseen vielä rahaa käyttämättä. Säätö on jo toisella tilillä `turvassa`.


Budjetoinnin toteutus ei aina ole toki yhtä yksinkertaista, vaan noiden kahden välivaiheita löytyy lukuisia variaatioita. Variaatioihin liittyy läheisesti myös vararaha. Onko sinulla säästettynä vararaha yllättäviin pakollisiin menoihin? Vai käytätkö silloin juurikin säästörahoja?


Tapoja on siis monia. Minulla oli kulukuurin aluksi käytössä ensimmäisenä maksuun kiinteät kulut ja sitten oma säästö sijoituksiin ja vasta sitten loppuraha vapautui kulutukseen. Tämänkin lisäksi sain säästöä aina lisättyä, kun en halunutkaan kuluttaa kaikkea kulutukseen budjetoitua rahaa.


Kumpaa tapaa sinä käytät? Säästätkö ensin itsellesi ja vasta sitten päätät kulutustason? Yhdellä pienellä säästön siirrolla voi nostaa säästöprosenttia.


#kuukausibudjetti 

#säästäminen

#sijoittaminen

#asuntosijoittaminen

#kiinteistösijoittaminen

#osakesijoittaminen

#osinko-osake

#taloudellinenriippumattomuus

#arkistasäästöä

#suurperhe

#itsellinenäiti

#omataloushaltuun

Ota seurantaan myös 

Blogi https://puolimiljoonaapaaomaa.blogspot.com/ 

Youtube https://www.youtube.com/channel/UC84AgT_R1AP28WKBfnneIFw

Instagram @puolimiljoonaapaaomaa Kiinnostaako yhteystyö? Laita sähköpostia puolimiljoonaa.paaomaa@gmail.com Mainostajille https://www.youtube.com/watch?v=JoCe27YB5hI

 

 

* Turvallinen testivoittaja. OK Moneyn pikalaina 50-2100 € tutkimusten paras. Hae linkistä! *

keskiviikko 20. lokakuuta 2021

Mikä on rahapuhetta ja mikä ei ole?

 

Mikä on raha puhetta ja mikä ei ole?


Minulla oli pienenä tyttönä haave. Haaveilin koirasta. Haaveilin myös koiranpennuista. Lapsena en koiraa ikinä saanut. Aikuisena olen omistanut koiria. Tykkään koirista. Ja olen entisessä elämässä (15 v sitten) saanut kokea parikin kertaa koirapentueen äitiyden, joka oli aivan mahtavaa.


Juttelin yhden sukulaisen kanssa sivulauseessa, että haluaisin teettää meidän havannankoiranartulla pennut. Asia tuli puheeksi, kun kerroin, että käytin koiramme virallisissa eläinlääkärin terveystarkastuksissa (silmät ja polvet). Sukulaiseni oli kertonut asian toiselle henkilölle.


Kysessä oli sukulaiselleni rahapuhe. Käsitin asian vasta, kun minulle kerrottiin, että on rahanahnetta haluta koiranpentuja ja että rahat pitäisi saada muualta kuin koiranpentuja teettämällä. Ymmärrän toki tuonkin kannan. Koiranpennut ovat olleet ennenkin hinnoissaan ja nyt korona on vielä nostanut pentujen hintoja. Havannanpennuista maksetaan jopa 1600 euroa. Ihan älytöntä. Koirissa liikkuu isot rahat. Lisäksi ymmärrän, että kaikki eivät tykkää eläimistä. Meillä koira on aina ollut pussailtava perheenjäsen. Minusta on mukavaa, että omat lapseni saavat kasvaa koirakodissa.


Tuosta sukulaiskeskustelusta ymmärsin, että oikeastaan kaiken saa vedettyä myös rahapuheeksi. Mikä on toiselle ihanaa onnellista elämää, voi toiselle näyttäytyä rahanahneena ja negatiivisena talouspuheena. 


Oletko sinä kokenut puhuvasi jostain aivan muusta kuin rahasta/taloudesta, mutta toinen on tulkinnut, että kyseessä on rahapuhe? Tai jopa negatiivinen rahapuhe, kuten ahneus?


Mutta olisihan se koirapentue ihana. Eli jos jollain on havannankoira urosta astutukseen, niin saa ilmiantaa koiransa. Etsin urokseksi kotikoiraa (ei mielellään näyttelytaustaa). Viralliset terveystarkastus tulokset uroksella pitää olla silmät ok ja polvet 0/0 (nuo tutkimukset maksoi vähän päälle 100 euroa). Tavoitteena rekisteröidyt, eläinlääkärin tarkastamat, terveet ja lapsiperheen keskellä kasvatetut havannapennut. Meille haaveilen yhtä pentua😍


#säästäminen

#rahapuhe

#taloudellinenriippumattomuus

#arkistasäästöä

#suurperhe

#itsellinenäiti

#koirakuume

 

Ota seurantaan myös 

Blogi https://puolimiljoonaapaaomaa.blogspot.com/ 

Youtube https://www.youtube.com/channel/UC84AgT_R1AP28WKBfnneIFw

Instagram @puolimiljoonaapaaomaa Kiinnostaako yhteystyö? Laita sähköpostia puolimiljoonaa.paaomaa@gmail.com Mainostajille https://www.youtube.com/watch?v=JoCe27YB5hI

 

 

* Turvallinen testivoittaja.

keskiviikko 13. lokakuuta 2021

Mikä dilemma sai minut ajattelemaan asuntosijoittamista pääsijaisena tulonlähteenä?




Mikä dilemma sai minut ajattelemaan asuntosijoittamista pääsijaisena tulonlähteenä?


Minusta oli tullut sattumalta asuntosijoittaja (koska en halunut myydä omaa asuntoani Lapista ja työpaikkani on etelässä). Vaikka alku olikin ihan sattumaa, opin aika nopeasti asuntosijoittamisen säännöllisen vuokratulon osana varallisuuden kartuttamista. Sain palkastani jo säästöön paljon, mutta palkan lisäksi minulle tuli tilille ns. toinen palkka vuokratuottona. 


Hoitovapaan jälkeen olin taloudellisesti aivan hukassa (positiivisesti), kun palasin työelämään vakituiseen virkaani. Olin tottunut elämään pienillä tuloilla (opiskelin hoitovapaalla ja käytin hiukan aiempia säästöjäni) ja siten toki myös pienillä menoilla. Minulle iloa ei tuonut uusi kulutustuote. Halusin olla lapsen kanssa paljon kotona. Minulle positiivinen arvo on olla kotiäiti ja arvostin (ja arvostan) kovasti lapsen kotihoitoa. Lisäksi nautin suunnattomasti kiireettömästä lapsiperhe kotiarjesta. Töihin palattuani huomasin, että palkastani jää reippaasi yli 50 % säästöön ja lisäksi sain säästöön ns. ylimääräiset vuokratulot.


Yhtälö oli vaikea hyväksyä. Lapseni oli päivähoidossa, kun minä kävin töissä, että saan elätettyä perheeni. Mutta palkkaan suhteutettuna minulla jäi helposti esim 80 % palkasta käyttämättä (palkan säästöosa ja vuokratuotto). Yhtälö oli vaikea hyväksyä. Punnitsin, että miksi käyn töissä? Ajatus siitä, että voisin olla kotiäiti ja rahoittaa osittain kotona olemisen vuokratuloilla alkoi voimistua. Tein jälleen laskemia. Tein erilaisia skenaarioita. 


  • Missä haluan asua? Asumisen hinta on esim pääkaupunkiseudulla aivan erilainen kuin Lapissa. 


  • Mitä haluan päivisin tehdä? Tykkäsin kovasti työpaikastani ja halusin rohmuta siinä koko ajan lisää vastuuta. Lopulta sain sen minkä halusin. Minulla oli yli 100 alaista. 
  • Mitä en halunut päivin kokea? En halunut, että lapseni joutuu olemaan päiväkodissa. 


Päädyin siihen, että vaikka tykkään paljon työstäni, sen tuoma positiivisuus ei riittänyt korvaamaan sitä aikaa, jonka lapseni joutui olemaan päivähoidossa. Koin, että minä olen väärässä paikassa.


Yhteiskunnassamme normaalia on se, että pienten lasten vanhemmat menevät töihin ja lapsi menee päivähoitoon. Joillekin tuo yhtälö voi toimia, mutta minä kyseenalaistin ja yhä kyseenalaistan koko yhtälön. Varsinkin, kun taloudellisesti ymmärsin, että minun on myös mahdollista valita toisin. Minulla oli säästöjä ja lisäksi sain kuukausittain säästöön noin 80 % palkastani.


Perimmäinen kysymys tietenkin oli, että mikä tekee minut onnelliseksi? Minut teki silloin ja tekee vieläkin suunnattoman onnelliseksi ihan perus lapsiperheen arki. Haluan itse hoitaa lapseni ja halusin olla lasteni kanssa kotona. Läsnä. Lähellä. 


Asuntosijoittaja yhtälön valitsemista helpottivat monet tekijät. Yksi tekijä oli se, että olin jo ennen elänyt hoitovapaalla pienillä menoilla ja se ei mitenkään vähentänyt onnellisuuttani. Olin jo kokeillut, miten asuntosijoittaminen toimii. Minulla oli myös aina mahdollisuus palata takaisin työelämään (olin arkkitehdin tutkinnon lisäksi opiskellut oikeustieteen maisterin tutkinnon).


Eniten `pelkäksi` kotiäidiksi jättäytymistä tuki kuitenkin se, että tuntien itseni tiesin, että tarvitsen pelkkien lapsien seuran lisäksi jotain älykästä mietittävää. Minulle aivojen alykkäänä jumppana toimi sijoittaminen. Ennen kaikkea asuntosijoittaminen. Asuntosijoittaminen on aivan mahtavan kiehtova aihepiiri ja sitä voi koko ajan laajentaa ja sen ymmärrystä voi kehittää.


Voisko sijoittaminen olla sinulle pääsääntöinen tulonlähde?


#sijoittaminen

#asuntosijoittaminen

#osakesijoittaminen

#säästäminen

#palkkatyö

#kotiäitiys

Ota seurantaan myös 

Blogi https://puolimiljoonaapaaomaa.blogspot.com/ 

Youtube https://www.youtube.com/channel/UC84AgT_R1AP28WKBfnneIFw

Instagram @puolimiljoonaapaaomaa Kiinnostaako yhteystyö? Laita sähköpostia puolimiljoonaa.paaomaa@gmail.com Mainostajille https://www.youtube.com/watch?v=JoCe27YB5hI

 

 

* Turvallinen testivoittaja.

keskiviikko 6. lokakuuta 2021

Vaurastu kuin nainen: Moona Laakso


 Kirjasuositus


Vaurastu kuin nainen: Moona Laakso: Into Kustannus Oy, Latvia 2021


Varasin kirjastosta uutuuskirjan, Vaurastu kuin nainen. Nyt on hyvä! Kirjaan on haastateltu 12 naista, jotka kertovat kirjassa rahatarinansa. Jokainen osio sisältää henkilön lyhyen esittelyn ja sen jälkeen henkilön itsensä kertomana oman rahatarinansa.


Kokonaisuus on selkeä ja helppo lukuinen. Tykkään lukea talousaiheisia, hyvinkin arkisia kirjoja. Tämä kirja oli hyvin mielenkiintoinen. Ja kaikki tämän tyyppiset kirjat ahmin kirjastosta heti uutuuskirjoina lukuun.


Yleensä saattaisin regoida jotenkin, kun kirjaan on haastateltu vain naisia ja kirjan nimikin viittaa vain naisiin ja heidän vaurastumiseen. Mutta vaurastumisasia on yhteiskunnallisesti niin uusi (esim äitini sukupolvessa vielä on voinut vaikuttaa suvussa vanhimman pojan periminen eli varallisuus on väkisinkin sukupuolistunut miehille), että kannatan ehdottomasti tällaista positiivista, vaan yhden sukupuolen kohdehenkilöiksi valintaa. Voin samaistua helpommin. Kirja sopii juuri minunlaisilleni lukijoille inspiraatioksi. 


Koska kirjaan oli valittu julkisuudesta tuttuja henkilöitä, valitsin luettavaksi esimmäisenä heidän osionsa. En ihan ymmärrä itsekään logiikkaani. Jokunen henkilö oli minulle ihan vieras ja jostain syystä koko rahatarinat jäivät lukematta, koska en löytänyt heihin mitään tarttumapintaa. Yleensä siis tykkään lukea juurikin ihan tuntemattomien rahatarinoita, mutta jotenkin tunnettavuus vei tässä kirjassa mielenkiintoni ja luin vain jotenkin tietämieni henkilöiden osiot. Outoa. Lisäksi yksi osio jäi kesken, oman ennakkoasenteeni vuoksi. Minulla oli aiemmin julkaistujen tietojen perusteella yhdestä henkilöstä negatiivisviritteinen kuvitelma, joten en vaan saanut ärsytyskynnystäni alas ja jätin tekstin heti ensimmäisiin riveihin. Tätä kohtaa häpeän itsessäni.


Luin kirjan jostain syystä poikkeuksellisesti siis hyppien. Kokonaisuuteen tämä ei vaikuttanut, koska kirjan rakenne oli yksinkertainen ja sen rahapanotteinen juoni oli koko ajan seurattavissa. Kokonaisuudessaan kirja oli loistava. Tykkäsin. Inspiroiduin. Suosittelen!

Ota seurantaan myös 

Blogi https://puolimiljoonaapaaomaa.blogspot.com/ 

Youtube https://www.youtube.com/channel/UC84AgT_R1AP28WKBfnneIFw

Instagram @puolimiljoonaapaaomaa Kiinnostaako yhteystyö? Laita sähköpostia puolimiljoonaa.paaomaa@gmail.com Mainostajille https://www.youtube.com/watch?v=JoCe27YB5hI

 

 

* Turvallinen testivoittaja. OK Moneyn pikalaina 50-2100 € tutkimusten paras. Hae linkistä! *

keskiviikko 29. syyskuuta 2021

Millaisella tahdilla olen ostanut sijoitusasuntoja?

 



Millaisella tahdilla olen ostanut sijoitusasuntoja?


Olen ollut asuntosijoittaja vuodesta 2009 alkaen. Olen ostanut asuntoja hiljalleen. Aluksi minulla oli vain yksi sijoitusasunto monta vuotta. Harjoittelin sillä. Muutamien vuosien jälkeen ostin kerralla kaksi asuntoa, rakenteilla olevan uudisasunnon sekä pienen sijoitusyksiön keskustasta. Sittemmin olen ostanut asuntoja yhden tai kaksi vuosivauhdilla. Asuntosijoitukseni ovat olleet hyvinkin erilaisia ja eri hintaisia. Vuonna 2015 ostin kolme keskustayksiötä hurjan edullisesti. Tai no yhden niistä ostin ja kaksi lunastin yhtiöjärjestyksen lunastuspykälällä pari kuukautta myöhemmin. Pari vuotta siitä rakennutin paritalon sijoituskäyttöön. Sittemmin olen ostanut pääasiassa uusia asuntoja taloyhtiölainaa hyväksi käyttäen.


Jokunen ostos on oman käytön jälkeen siirtynyt sijoitusvarallisuudeksi. Haaveilin vuoden-pari mökistä. Ostin perheelleni mökin omaan käyttöön. Huomasin kuitenkin aika äkkiä, että minä en ole mökki-ihminen. Haaveeni oli aivan väärä suhteessa lapsieni ikään. Mökillä oli kivaa onkia lasten kanssa ja lapset tekivät vanhassa navetassa paljon puutöitä ja rakentelua. Mutta, mutta. Minä en jaksanut isoa pihaa ja sen hoitoa. Mökki oli vanha rintamamies talo kaava-alueella ja siinä oli vielä tonttivarantoa. Vuokrasin rintamamiestalon. Nyt rintamamiestalossa on asunut vuokralla sama, mukava nuoriperhe jo ainakin kolmatta vuotta. Lisäksi olen pitänyt silmiä auki tonttivarantojen osalta.


Kolme edullisesti ostamaani sijoitusyksiötä ovat takoneet tasaista vuokratuottoa. Putkiremontti lähestyy `uhkaavasti`. Taloyhtiö otti yhdeksi selvityslinjaksi purkavan uudisrakentamisen. Se voisi olla ihan varteenotettava vaihtoehto. Mutta uskon, että vaikka asuntojen nykyarvoon suhteutettuna putkiremontista tulisi kallis, niin yksiöiden omistajana minulle sekin olisi tuottava diili, kun mietin putkiremontin kustannukset uuden kylpyhuoneen aiheuttamaan vuokrankorotukseen ja pienoiseen asuntojen arvonnousuun.


Ensimmäiseen ostamaani sijoitusasuntoon on myös alkamassa viemärisaneeraus. Ensimmäiset aikataulut ovat jo julki. Yhtiökokous on vielä pitämättä.


Tällä hetkellä mietin, että minun asuntovarallisuus voisi olla tässä. Maksaisin pois velkoja ja eläisin kivan elämän näiden asuntojen tuotolla. Minulla on pitkään ollut tarkoitus hajauttaa varallisuutta osakemarkkinoille. Osakkeiden ostossa olen ollut todella huono. Onneksi olen päässyt siitä vaiheesta irti, että ostan osakkeita, ja kun löydän sijoitusasunnon, myyn kaikki osakkeet ja laitan pääoman asuntoon. Nykyinen osakesijoitussalkku on kyllä vasta kolme ja puoli vuotta vanha eli sen pitkäikäisyydellä en kyllä voi kehua. 


Toki seuraan mielenkiinnosta koko ajan markkinoita. Päädyin myös tilaamaan yhden toimijan sisäpiiri viestit, että saan ensimmäisenä tietoa markkinoille tulevista tietyistä asunnoista. Eli ehkä tämä asuntomassan kasvatus ei ole vielä kuitenkaan tässä.


Millaisella tahdilla sinun asuntosalkku on kasvanut?


#asuntosijoittaminen 

#sijoittaminen 

#säästäminen

#purkavauudisrakentaminen

#pääomatulo

#vuokratulo

#arvonnousu




 

Ota seurantaan myös 

Blogi https://puolimiljoonaapaaomaa.blogspot.com/ 

Youtube https://www.youtube.com/channel/UC84AgT_R1AP28WKBfnneIFw

Instagram @puolimiljoonaapaaomaa Kiinnostaako yhteystyö? Laita sähköpostia puolimiljoonaa.paaomaa@gmail.com Mainostajille https://www.youtube.com/watch?v=JoCe27YB5hI

 

 

* Turvallinen testivoittaja.

maanantai 20. syyskuuta 2021

Suurperheen rahareiät / passien tilaaminen


Suurperheen rahareiät / passien tilaaminen


Minulla on monta lasta. Perheemme kaikki passit menivät vanhaksi elokuussa. Passit oli otettu kaikille kerralla, Kreikan reissua varten, viisi vuotta sitten. Sillloin kuopukseni oli ollut pariin otteeseen sydänleikkauksessa ja toipumisaika siitä oli ohi, joten lääkärin mukaan ulkomaanmatka `siistiin` maahan ei ollut enää kiellettyä. Halusin silloin palkita koko perheen, melkein kuukauden Ronald McDonald lastensäätiötalolla asumisen lapsilleni ulkomaan matkalla. Ajattelin silloin , että nyt on meidän aika matkustaa, kun kuopuksenikin oli jo niin vanha. Hän täytti kokonaiset yksi vuotta.


Passeja ei ole viimeaikoina voinut käyttää ulkomaanmatkoihin koronan takia, mutta huomasin, että aina lapsetkin tarvitsevat henkilöpaperit (paketin nouto, pankkitilin avaus, mopokortti...). Joten passi on hyvä ratkaisu.


Passikuvat maksoivat 14 e /hlö x 6 hlö eli 84 euroa. Passit sähköisellä hakemuksella maksoivat 52 e / hlö x 6 hlö eli 312 euroa. Koko paketti oli 396 euroa. Meidän perheen passit maksavat siis 79,20 e per vuosi / perhe ja hintaa tulee 13,20 euroa / henkilö / vuosi. Ihanan kallista! Tai no jos lapsia olisi yksi niin hintahan tuntuisi edulliselta, mutta ostaessa passit viidelle lapselleni hinta kyllä hiukan järkyttää.


Passien sähköinen hakeminen oli tehty helpoksi, vaikka aikaa siihen sain silti uppoamaan melkein tunnin. Jokaisen lapsen kohdalla oli litania hyväksyttäviä/ ei hyväksyttäviä kohtia. Lisäksi jäin sekoilemaan, että miten saan passilla tai virallisella henkilökortilla, passin noudettua Matkahuollon pisteestä, kun passini on siis vanha ja virallista henkilökorttia minulla ei ole. Ajokorttihan ei ole virallinen henkilkortti. Vastaus olikin, että uuden passin voi noutaa vanhentuneella passilla.


Oma passini tulee Matkahuollon pisteeseen, mutta lasteni tulee tunnistautua poliisilla eli meille on varattu 75 minuutin aika poliisilaitokselle. Kaikki ajat olivat toki kouluaikaan arkena eli niistä piti valita `vähiten lapsia koulussa` -aika.


Eli ajatus, että kyllä passi on halpa, muuttui kun passeihin sai uppoamaan rahaa melkein 400 euroa.


Yksi lapsi olisi halunut tilata samalla kuvallisen henkilökortin. Kävimme keskustelun maksullisesta kuvallisesta henkilökortista. Hän perusteli tarvettaan sillä, että kortti mahtuu lompakkoon ja että hänen kela kortti on hävinyt. Päädyimme säästämään 52 euroa, jonka henkilökortti olisi maksanut passin yhteydessä tilatessa. Ja tilasimmekin uuden Kela-kortin. Hakeminen oli helppoa Omakelasta ja kortti tulee kotiin ihan ilmaiseksi. 


Onko sinulla tilattu kaikille perheenjäsenille Eurooppalainen sairaanhoitokortti? Ilmainen sekin. Kelasta.


#suurperheenkustannukset #passintilaaminen #säästäminen #itsellinenäiti



Ota seurantaan myös 

Blogi https://puolimiljoonaapaaomaa.blogspot.com/ 

Youtube https://www.youtube.com/channel/UC84AgT_R1AP28WKBfnneIFw

Instagram @puolimiljoonaapaaomaa Kiinnostaako yhteystyö? Laita sähköpostia puolimiljoonaa.paaomaa@gmail.com Mainostajille https://www.youtube.com/watch?v=JoCe27YB5hI


*Turvallinen testivoittaja. OK Moneyn pikalaina 50-2100 € tutkimusten paras. Hae linkistä!*

maanantai 13. syyskuuta 2021

Kesäloman talousluvut ihan hukassa, haitanneeko?


Arjen talouden lukuja on vaikea hallita, jos ei pidä mitään kirjaa kuluista.
 


Olen ollut onnekas. Olen aina tykänyt laskelmista ja laskemisesta. Teen jopa mielellään veroilmoituksen ja muut taloudelliset rutiinit. Mutta miten on minun kesälomakulujen kirjaaminen?


Nyt minulla on erikoinen innostus päällä. Mitenhän pitkään tämä kestää? Alkukesästä teimme useita kesäreissuja ympäri Suomea. Käytiiin Kuusamossa kylpylässä, Vuokatissa kylpylässä, Jyväskylässä ja Helsingissä kaupunkilomalla. Kesämatkat ovat ihania, mutta myöskin harvinaisen kuluttavia. Matkoilla rahankäyttöä on vaikeampaa kontrolloida, siksi budjetoin matkoilla kaikeen melkein tuplabudjetin. Lomailen lasten kanssa ja vastaa yksin pakkaamisesta ja kuljetuksista. Joskus kaikki siirtymät menevät kuin leikki, joskus taas pienimmäinen keksii hiukan haastetta matkaan.


Nyt kun olemme taas kotona niin huomaan, miten ihanaa on olla kotona. Arki toimii. Kaikki on vaivatonta ja helppoa. Ruuanlaitto. Leivonta. Koiranulkoilutus. Pyykit. Kaikki tapahtuu kuin itsestään. 


Matkoilla laitan omat harrastukset tauolle, koska en jaksa lomalla miettiä lasten aktiviteettien lisäksi vielä omia aktiviteetteja. Kotona sen sijaan on helppoa. Kirjakasa yöpöydällä riittää pitämään minut onnellisena.


Erikoinen innostukseni oli se, että keräsin listaa kesän kuluista. Tarkoitus oli tehdä kesän lopuksi laskelma kesän kustannuksista. Mutta en minä jaksa. Taidan keskittyä oleelliseen eli kirjojen lukemiseen. Vai pitäiskö keittää kahvit?


Ihanaa syksyä! 

 Ota seurantaan myös 

Blogi https://puolimiljoonaapaaomaa.blogspot.com/ 

Youtube https://www.youtube.com/channel/UC84AgT_R1AP28WKBfnneIFw

Instagram @puolimiljoonaapaaomaa Kiinnostaako yhteystyö? Laita sähköpostia puolimiljoonaa.paaomaa@gmail.com Mainostajille https://www.youtube.com/watch?v=JoCe27YB5hI


*Arkadia Rahoitus auttaa sinua etsimään sopivimman lainatarjouksen! Arkadia Rahoituksen kautta löydät helposti ja nopeasti juuri itsellesi sopivimman rahoitusratkaisun eri rahoitusyhtiöiden ja pankkien tarjonnasta. Palvelu on maksuton!*

tiistai 7. syyskuuta 2021

Miten minusta tuli asuntosijoittaja?


Miten minusta tuli asuntosijoittaja?
 


Ennen vuokranantajaksi ryhtymistä olin omistanut Helsingistä yhden kaksion ja pääkaupunkiseudulta puolikkaan omakotitalon. En osanut sijoittaa, mutta osasin säästää. Säästin kaikki ylimääräiset palkat ja lyhensin niillä oman asunnon asuntolainaa. Tämäkin lisäksi ihan kivasti oman pääoman kasvua.


Irtauduin väliaikaisesti pääkaupunkiseudun työelämästä, kun sain esikoiseni ja halusin opiskella lapsen hoitovapaan aikana. Ostin kolmannen asunnon Lapista opiskeluasunnoksi perheelleni. Asunto oli mielestäni ihana, kaunis ja viihtuisä. Viihtyisyyttä lisäsi naapurusto. Rakastuin asuntoon ja sen aikaiseen elämän tyyliin, kiirettömään lapsi-opiskeluarkeen. 


Hoitovapaan jälkeen palasin takaisin etelään. Oli ihan selvää, että en halua myydä Lapin asuntoa, koska haaveilin, että pääsen siihen itse vielä asumaan. Minusta tuli vuokranantaja. Kopion muilta vuokran, vuokrailmoituksen ja ostin kirjakaupasta vuokrasopimuspohjan. Vuosi oli 2009. Vuokraaminen sujui mutkitta.


Palasin haaveen perässä Lappiin ja asuin vielä vähän aikaa kyseisessä kolmiossa, mutta sitten itsellinen perheeni ei enää mahtunut asuntoon. Päätin rakennuttaa omakotitalon perheelleni. Kolmio meni taas vuokralla.


Olin tässä välissä jo kiinnostunut, hyvien alkukokemusteni takia, asuntosijoittamisesta. Ymmärsin, että kun ostan omalla pääomalla asunnon, se tuottaa minulle vuokratuottoa joka kuukausi. Velkavipu oli minulle vielä vieras käsite. Tutustuin siihen. Ostin niihin aikoihin ennakkomarkkinoinnissa olleen uuden sijoitusasunnon. Tutustuin uuden asunnon yhtiölainaan (velkavipu). Samaan aikaan, ennen edellisen sijoitusasunnon valmistumista ostin myös vanhan sijoitusasunnon, johon sain bulletlainan, oman pääoman ollessa alhainen, jolloin velkavipu oli korkea 80%. Bulletlainassa laina-aikana maksetaan vaan korkoja ja bullet laina maksetaan takaisin kertalyhennyksenä. Bulletlaina on ollut minulle hirmuisen tuottoisa.  Se avasi velkavivun olemusta lisää. 


Kokeilin asuntojen vuokraamista kalustettuna. En muista mistä idea lähti, mutta päätin vaan, että kalustan asunnon, kun se vapautui jonkun vuokralaisen jälkeen. Kalustaminen lisäsi kohteiden vuokratuottoa ja toi vuokraukseen joustoa lisää. 


Minulla asuntosijoittaminen lähti siis käyntiin vähitellen. Sijoittaminen oli minulle melkeinpä täysin vierasta. Tunsin yhden entisen työkaverin, jolla oli sijoitusasuntoja. Hän auttoi minua aina silloin tällöin kokonaisuuden hahmottamisessa. Lisäksi kokeilin ensin omalla pääomalla sijoittamista ja sitten lisäsin sijoittamiseen velkavivun. Velkavipu peloittaa minua vieläkin. Siksi velkavipuni on hillitty, alle 40 %. Tein paljon laskelmia. Käytännössä huomasin, että laskelmat eivät pitäneet paikkaansa, koska tein ne turvallisuushakuisesti. Tuotto olikin aina parempi, kuin olin laskelmissa ennakoinut. Koin ja koen vieläkin että en halua ottaa suurta riskiä. Otan mielummin vähemmän tuottoa, koska en uskalla ottaa velkavivulla suurta riskiä.


Miten sinulla asuntosijoittaminen lähti käyntiin? 


Ota seurantaan myös 

Blogi https://puolimiljoonaapaaomaa.blogspot.com/ 

Youtube https://www.youtube.com/channel/UC84AgT_R1AP28WKBfnneIFw

Instagram @puolimiljoonaapaaomaa Kiinnostaako yhteystyö? Laita sähköpostia puolimiljoonaa.paaomaa@gmail.com Mainostajille https://www.youtube.com/watch?v=JoCe27YB5hI

 

 

* Turvallinen testivoittaja. OK Moneyn pikalaina 50-2100 € tutkimusten paras. Hae linkistä! *