Sivut

maanantai 15. lokakuuta 2018

Kuukausittaiset menot -3115 e/kk (6 hlö talous)


 


Olen laskenut ennen moneen kertaan menojani. Nykyään olen kokonaan lopettanut menojen seuraamisen, koska en saanut laskelmista mitään irti. Luvut olivat aina samoja. Olen siirtynyt seuraamaan kravtaaleittain oman pääoman kasvua. Se on minulla paljon hyödyllisempi luku kuin tarkat tulot ja tarkat menot per kk.

Pidin kuitenkin säästösyyskuun, koska halusin tietää perheeni ruokakustannukset (niihin sisältyy meillä myös päivittäistarvikkeet). Nyt tein uudistetun vuoden 2018 pikabudjetin syyskuun tietojen pohjalta. 

Syyskuulta menomme olivat 3193 euroa, josta isoja kuluja olivat koko vuoden autovero 547 e, kiinteistövero 432 e ja lisäksi ostin pari pyörää 479. Ilman noita isoja kuluja olisi syyskuu ollut todella edullinen (1735 e). Maksan laskut mielellään kerralla vuosimaksuna niin minun ei tarvitse vaivautua tekemään samasta aiheesta montaa kertaa maksusuoritusta.

Etukäteen luulin ruokamenojamme pienemmiksi, tai ainakin niin että jos päätän niin pystyn helposti alentamaan ruokakuluja. Ruokakulujen alentaminen on kyllä ehkä liian haastavaa. Huomasin että ruokakulut olivat syyskuussa 774 euroa (sisältää myös hamppariateriat 64,4 e). Opin että ruokakuluista en halua säästää, budjetoin ruokakuluihin 870 e kk.

Syyskuussa oli siis noita isoja kuluja, mutta toistaalta ei yhtään kuluja osiin matkustaminen.

Vaatteisiin (sisältää kengät) mietin, että budjetoin 200 e kk. Ostan yleensä vaatteita noin 150  e noin 2-3 kk välein. Lisäksi tulee kausiluontoiset vaatteet. Mutta otin juuri esiin viime vuoden talvikengät ja vaatteet ja huomasin, että kaikki vaatteet olivat ihan priimaa. Olin keväällä ostanut alennusmyynnistä kaikille eccon talvikengät (muistaakseni hinta per lapsi 40-50 e) ja lisäksi ostin alennusmyynnistä läjän toppahousuja. Takit olivat kaikilla tosi hyvässä kunnossa myös. Yllätyin positiivisesti. Toisaalta käsineisiin upposi viime viikolla rahaa yli 120 euroa. Ehkä yhdet kengät pitäää ostaa nyt talvikaudelle vielä akuutisti.

Matkustamiseen haluan varata väljän budjetin. Mietin että siihen olisi hyvä 541 e kk. Sillä saisin noin yhden ulkomaan matkan ja pari-kolme kylpyläviikkoa perheelleni.

Perusbudjetti voisi olla hyvä 3115 euroa per kk. Jos maksaisin lainan pois (jolloin en saisi tulevaisuudessa niin paljoa varallisuutta sijoituksiin) niin peruskulut olisivat ilman lainanlyhennystä 2555  e kk. Perusbudjetissa joustoa ylimääräinen kulu (sälä) 150 e kk ja joustoa voi ottaa myös harrastemenoista 100 e kk ja juhlista 50 e kk.


Peruskustannuksia minulle menee 
- auton 190 e kk (autovero, vakuutus, bensa 120 e, renkaanvaihto)
- asumiseen 929 e kk (ilman lainanlyhennystä 369 e)


Jos minulle tulisi tarve minimoida kulut, laskin vaihtoehtoisesti myös minimibudjetin. Siinä menot olivat 2154 e kk. Sillä eläisin ihan perushyvin. Matkat jäisivät pois ja nipistäisin hiukan kaikesta paitsi kiinteistä kustannuksista. Tällä hetkellä minulla ei ole minimibudjetille mitään tarvitta, koska minulle on reippaasti ylijäämäinen talous, mutta ihana huomata että kuluni eivät ole karanneet ylöspäin.

Näillä mennään!



*
Avaa maksuton asiakkuus *

14 kommenttia:

  1. Olen myös todennut, että en halua säästää ruokakuluissa. En käy säännöllisesti ravintolassa (paitsi työpaikkaruokailu), joten raaka-ainekulut voivat olla korkeatkin. Tietty mietin hieman mitä ostan, mutta en koe sitä säästämiseksi. Varmasti kauppaan saisi kulumaan enemmänkin jos ei yhtään miettisi. Eiköhän makarooniakin löydy 10 euron kilohinnalla jos oikein etsii.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista. Minulla myös tuo ruoka on vaikea säästön paikka. Toki ymmärrän että siinä olisi ihan rahan säästön paikka eli saisin ememmän säästöön (eli kasvatettua omaa pääomaa tuolla rahalla), mutta en halua säästää siitä. Ruoka on nautinto ja ruokailu kivaa.

      Poista
  2. Itse en myöskään ole kokenut tarkkojen kulujen kirjaamista järkeväksi, koska tuntuu turhaltakin, että on pystynyt hankkimaan korkean tulotason ja sitten pitäisi vielä jokainen sentti laskea. Tärkeämpää on juuri säästöjen kertymisen seuraaminen ja varmistaminen, että niitä kertyy tarpeeksi.

    -Tie menestykseen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista. Minulle on myös tärkeää että kulut eivät karkaa mahdottomiin ja ainakin nyt opin että kulut ovat hyvin maltilliset tuloihini nähden (minulla on todella paljon ylijäämäinen talous ja säästöön ja sijoittamiseen jää joka kuukausi rahaa). Lisäplussaa on että tiedän että osaan heittäen pistää pienemmän budjetin päälle...

      Poista
  3. Minusta ei ole ollenkaan paha tuo teidän ruokabudjetti. Itse pidän tärkeimpänä ettei mitään syötäväksi kelpaavaa mene roskiin. Meillä menee 4 hengen perheessä ruokakauppaan (sisältää pesuaineet yms.) saman verran, tosin syödään paljon luomua ja kasviksia. Ja minä teen tuosta myös eväät töihin :) On muuten hankalaa alkaa säästää ruuasta jos ei ole siihen taloudellista pakkoa. Mutta paljon teen ns. hävikkiruokaa: perunarieskaa ylijääneestä perunamuusista ja kasvissosekeittoon menee parsakaalin varret. Sekin on säästöä :) -Leena

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista. Minulla ruokabudjettiin saattaa kummitella se että muistan joskus kun tarkkailin ruokakuluja, ne olivat 500 euron luokkaa. Silloin minulla ei ollut noin montaa lasta ja lisäksi lapsoset olivat paljon pienempiä. Nyt meillä syö kaikki todella isoja annoksia... Ja nyt kun perhe on kasvanut (määrä ja koko...hehe) niin olen vielä tuossa entisessä luvussa, koska en ole tehnyt tarkkaa kulukokonaisuutta. Säästösyykuu silloin tällöin helpottaa kulujen seurantaa, vaikka tein sen NIIN vanhanaikaisesti kuin kynä ja paperi...

      Poista
  4. Sanoisin, että yllättävän alhaiset ruokakustannukset. Itsellä menee sinkkutaloudessa säästäväisellä tavalla n. €200/kk ruokakauppaan (sisältäen käyttätavarat). Tällöin täytyy siis todella seurata kilohintoja.
    Kun ajattelen sun tarinaa, onkohan se niin, että kun on kerran oppinut säätäväiseksi, ei myöhemminkään halua ostaa ns. turhaa?
    Auton ja asumisenkin kulut on sulla mukavan alhaiset :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista. Ruokabudjetteja on hyvin erilaisia, meillä oli pitkään vallalla budjetti 135 e ruoka plus 10 e maitotankkaus ja höpöruoka 25 e per viikko. Eli kerran viikossa isot ostokset kauppasta (joskus kävin olosuhteiden pakosta, niin pienet lapset, kaupassa vaan puolentoista viikon välein, silloin meni vähemmän ruokaan rahaa) ja kuukausi kulut ovat 680 euroa. Nyt tuohon haluan löysyyttä eli 870 e kk voisi olla hyvä. Minulla on neljä nappulaa koulussa eli neljä lastani syö arkena yhtieskunnan kustantaman ruuan koulussa (ihan luksusta). Lisäksi meillä on vallalla perus lapsiperheen arkiruoka ruokalista: suurinta herkkua on makaroonilaatikko, nauravat nakit, kalapuikot, kasvis tai nakkikeitto.. mutta noiden sekaan on kiva laittaa kivempaa salattattia tai kokeeksi erilaista lisuketta. Lapseni eivät ole allergisia ja minä tumpelokokki silti saan kehuja `äiti sinä olet niin hyvä kokki`. Parasta on kuulemma kana juusto-kermakastikeessa perunan kanssa... kaikki menee AINA!

      Poista
  5. Ruokamenot ovat mielestäni sellainen menoerä, että siinä voi herkästi kärsiä säästön ohella laatu. Ja tarkoitan tällä esim. valkoinen "pullaleipä" vs. täysjyvä, marinoitu liha vs. "puhdas" liha jne. Itse hyödynnän usein oranssin merkin tuotteita ja ostan niitä pakastimeen viikon tarpeiksi, jos vain löydän. Kaupassakäynti kuuluu inhokkeihini, joten ostan mieluusti aina viikon ja reilunkin ruuat kerralla.

    Älyttömän mielenkiintoinen blogi!! Löysin tämän vasta ihan muutama viikko sitten. Kerrot vaurastumisesta ja kokemuksistasi innostavalla tavalla, ja kuitenkin realiteetein varusteltuna ja jalat maan pinnalla. Tykkään!

    VastaaPoista
  6. Meillä saman kokoisen perheen päivittäistavaroiden ja ruuan budjetti on 900€. Se menee helposti ja ylikin, jos ei yhtään seuraa kulutusta. Toisaalta pääsee reilusti alle, jos suunnittelee. Käteisen ruokakukkaron käyttö hillitsee kulutusta, kun raha menee konkreettisesti. Lisäksi kuun lopussa säästöön jäänyt summa laitetaan sisustuskassaan, jolla voi hyvällä omallatunnolla ostaa designia kun muuten en raaskisi. Motivoi kummasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista. Suunnittelulla toki saisin säästöä. Minulle se suunnittelu saattaisi tarkoittaa sekä euroissa säästöä että lisäksi terveellisempää ruokaa. Mutta näillä mennään!

      Poista
  7. Moi! Ensinnäkin ISO Kiitos todella inspiroivasta blogista sekä Youtube-kanavastasi. Kun olen katsonut videoitasi ja lukenut tätä blogia, olen saanut valtavasti innostusta ja inspiraatiota omaan elämääni ja tekemisiini koskivat ne sitten säästämistä, sijoittamista tai ihan vaikka uusien asioiden opettelua. Olen myös oppinut paljon uutta. Kiitos ja erinomaista sekä vaurasta syksyä! :)

    VastaaPoista