Sivut

torstai 20. syyskuuta 2018

Osakesäästötili lapsilleni?





Osakesäästötili on nyt ollut mediassa paljon esillä. Uutuus osakemarkkinoille? Tilin sisällä ei tarvitsisi maksaa veroja, vaan veroja maksettaisi vasta kun rahat nostetaan tililtä (kuten jossain muissa sijoitusmuodoissa). Tämän hetken tietojen mukaan osakesäästötili otettaisi käyttöön vuonna 2020. Toki tiliin ja sen kaikkiin ehtoihin liittyy poliittinen riski. Tuleeko edes koko tiliä?

En innostuntu tilistä, kun se julkaisiin hallituksen budjettiesityksen mukana. Osakesäästötili oli jotenkin vaikea (liian monta ehtoa). Ymmärrän, että tuolla halutaan saattaa osakesäästäminen samalla viivalle kuin muut tietyt sijoitusmuodot, verotuksen suhteen. Lisäksi tuolla halutaan kannustaa piensijoittajia liikenteeseen. Se olisi kansantaloudellisesti järkevää. Mutta vaikeus tulee uudesta tilistä, uudesta järjestelmästä. Lisäksi pidän poliittista riskiä todella korkeana (tuleeko koko järjestelmää ja jos tulee niin millä aikataululla sen ehdot muuttuvat?).

Mutta viikon pari hauduteltuani asiaa huomaan miettiväni asiaa kuitenkin. Voisiko se olla jotain josta voisi innostua lasten sijoitusten mietinnän kannalta.

Jos oletetaan, että osakesäästötili-järjestelmä alkaisi todellakin vuonna 2020. Ja jos ohjaisin varallisuuden niin, että lapsella on siihen oikeus 20 -vuotiaana, minun lapseni ennättäisivät kasvattaa pottia tilin sisällä noin 6-15 vuotta. Laskentaesimerkissä, jos esim sijoittaisin tilille 138,80 e kk per lapsi ja sijoitus tuottaisi 6 %, korkoa korolle ilmiöllä sijoitus voisi olla tuottanut 6 vuodessa 1999 e (sijoitus olisi 11.992 e, josta siis tuottoa 1999 euroa) ja nuorimmaiselleni se voisi olla tuottanut 15.033 euroa (sijoitus olisi 40.017 euroa, jos siis tuottoa 15.033 euroa). Tuossa laskelmassa todellakin huomaa miten aika tekee tekee todella paljon tuotossa (toki tuonne 15 vuoden laskelmaan on maksettu enemmän sisäänkin rahaa). Tuosta tuotosta, 1999 eurosta ja 15.033 eurosta maksetaan siis vero kun varallisuus tetaan pois tililtä. Jippo tässä osakesäästötilissä tulee tuosta, että veroja ei mene ennenkuin tilitä nostetaan varallisuutta. Onhan se joku etu, mutta onko se minun juttu toimia tuon jipon mukaan. Ei se ole poissuljettua. Mutta en hypi riemustakaan. Eikö tuota veroetua olisi saanut muuten tehtyä nykyisen verotuksen sisällä, ettei uutta järjestelmää olisi tarvittu?


Jollakin tasolla voisi kuvitella, että uutuus myös vaikuttaa osakemarkkinoiden kursseihin. Voisiko olla niin, että ennen osakesäästötilin avausmahdollisuutta, jokunen jättää osakkeet ostamatta (kerää käteistä) ja jää odottamaan tuota tiettyä tiliä? Ja jos ihmiset innostuvat tilistä niin sen takia saattaa osakemarkkinoilla liikkua enemmän vapaata pääomaa osakeostoksilla. Voisiko se nostaa hetkellisesti kursseja? 


Minkä hintaisia voisivat olla osakesäästötilin kustannukset? Kenties säilytysmaksu 2 e kk. Toivottavasti ei tilin avausmaksua? Osto ja myyntitoimeksiannot 1%, minimissään 8 euroa? Kaikki pelkkää spekulaatiota, mutta en usko että rahalaitokset jättäisivät käyttämättä hyvän ja helpon mahdollisuuden ottaa vähän enemmän tuottoa tästä asiakkaalle hieman veroedukkaammasta `arvo-osuustilistä`.

Jää miettimään osakesäästötiliä lapsilleni sijoituksiin, mutta taidan silti olla samaa mieltä kuin ennenkin siitä, mikä on verotuksellisesti edullisin tapa siirtää varallisuutta jälkipolville? Kyllä se on lapsen elinkustannusten maksaminen, koska sitä ei veroteta.

*Katso, miten nopeasti säästöt voivat kasvaa. Sijoittamalla voit vaurastua nopeammin kuin uskoitkaan. Säästä kuukausittain tai jätä kertasumma kasvamaan. Katso säästölaskurimme avulla, kuinka nopeasti se voi sujua.

3 kommenttia:

  1. Itse näen tärkeänä myös päätäntävallan ja -vastuun siirtymisen lapselle hänen aikuistuttuaan, mikä ei elinkustannusten maksamisessa toteudu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin sanottu, itse pidän tätä myös erittäin tärkeänä, lapsen tulee aikuistumisen myötä oppia ottamaan päätäntävalta ja vastuu omasta elämästään, myös taloudesta.

      Poista