Sivut

torstai 20. lokakuuta 2016

Sijoitussuunnitelman osakeostot toteutukseen

Sijoitussuunnitelman osakesuunnitelmaosa menee nyt toteutukseen.

Minulla on ollut sijoitussuunnitelmassa osa, joka on jäänyt omassa ajatusmaailmassa taka-alalle. Koska tajusin laskelmissani, että pääomani riittää jo nyt seuraavaan isoon asuntosijoitukseen, voi aloittaa tämän suuren sijoituksen jälkeisten sijoitusten suunnittelun.

Aloitan nyt pikku hiljaa lisä osakeostot.

Minun suunnitelmani sanoo, että ennen joulua 2016 voin ostaa tehdä noin kaksi ostosta (suomalainen osinkoa maksava yhtiö, ja 6000-7000 euroa per ostos).

Osakeostojen kokonaissuunnitelmani mukaan ostan noin 6000-7000 eurolla osakkeita per kerta. Niin, että pyöritän noin 10 yritystä. mitään en myy. Kun olen saannut ostettua yrityksiä kertaalleen niin jatkan ostoja samoista yrityksistä. Ostan aina kun kassaan on kertynyt varallisuutta noin 6000 euroa eli noin 2 kk välein (väliin nyt siis tulee tuo suuri asuntopuolen sijoitus). Yhtiöt ovat ainakin aluksi ajatuksissani suomalaisia. Koska muuten en tajua yrityksiä. Kymmenestä yrityksestä noin 9 on tylsiä, vakavaraisia osinkoa maksavia yrityksiä. Ja yksi voi olla joku vähän riskimpi.

Nykyiset osakeostoni ovat tässä:


OsakeHankinta-
aika
KplHankinta-
hinta
YhteensäMarkkina-
hinta
Muutos
edell. %
YhteensäOsuus,
%
Muutos,
Muutos,
%
Fortum11.02.1654011,015 945,4015,460,91%8 348,4053,91%+2 403,00+40,42Myynti
Nordea Bank06.05.161288,001 023,369,39-0,42%1 201,92+178,56+17,45Myynti
06.05.166327,995 049,689,39-0,42%5 934,48+884,80+17,52
7607,996 073,047 136,4046,09%+1 063,36+17,51

Osakkeet yhteensä12 018,4415 484,80+3 466,36+28,84


Paperilla, josta katson ostettavia vaihtoehtoja on kirjoitettu 

Lassila&Tikanoja
Tikkurila
Apetit
Telia Company
(Elisa -tämän päällä on jo ruksi, liian kallis)
Nokia

Alankohan kääntyä Telia Companyyn vai Apetit ruokiin? Johonkin on nyt käännyttävä ja ostolaita laitettava, muuten menetän ajallisen hajautuksen hyödyn. Ikinä ei ole oikea aika ostaa, aina on kallista. Eilen jo piti ostaa, mutta en vaan saanut ostettua, seurasin kyllä tarkkana ja yritin tehdä ostopäätöstä.

11 kommenttia:

  1. Hei,
    Tällä pörssiosake puolella suosittelen ehdottomasti Nordnetin Superrahastoja. Ne ovat täysin ilmaisia ostaa, omistaa ja myydä, eikä osingoista tarvitse maksaa veroja. Samalla poistuu vaikeus valita tiettyjen yhtiöiden välillä. Itselläni on noin 30 v kokemus osakesijoittamisesta ja noin 1 M€ osakevarallisuus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole ollenkaan rahasto ihmisiä. En tajua sitä, miksi joku rahasto olisi ilmainen? Miksi joku möisin sellaista? Uskon, että kuitenkin rahaston hoitaja ottaa välistä vaikka sitten siitä osingosta (sieltä rahaston sisältä maksetaan hallinnointipalkkio ja se tieto näkyy vaikka rahaston sisältö tiedoissa?) Jotenkin osakkeet ovat yksinkertaisempia. Ostan osakkeita, myy osakkeita, saan osingon, jos firmalla on varaa maksaa... Mutta tuota rahastoa en ymmärrä. Joku (kone+pikkuisen inhimillistä alyä) ostaa siihen osakkeita jollain logiikalla, mikä siihen on asiakkaille määritelty. Ja se on asiakkaille ilmainen? Osto, hallinta, myynti, ilmainen? Rahastosta asiakas ostaa rahasto-osuuksia siihen hintaan, mihin joku toinen asiakas valmis sitä myymään. Minä haluan myös nauttia kassavirrasta, eli osingosta. Ja en usko, että olen niin varakas vielä, että voisin maksaa jollekin vaikka 1-2% sijoitusvaivasta välistä? Saati sitten maksaa 'hallinnointipalkkion' rahaston hoitajalle osingoista, jotta en joudu maksamaan osingoista veroa, kun ne ovat rahaston sisällä. Ai, miten niin olen hyvin skeptinen rahastojen suhteen? Kyllä olen. Vaikka osakkeita kammoksun, niin otan tämän oppina. Loisto harrastus.

      Poista
    2. Ehdottomasti loistoharrastus! Sitä minäkin teen täyspäiväisesti. Ymmärrän epäilysi. En minäkään ole rahastoihminen. Mutta tämä Nordnetin rahasto on yhtiön markkinointituote ja varmaankin maailman halvin indeksirahasto. Itsekään en ole vielä siihen sijoittanut, mutta tulen kyllä sijoittamaan.

      Poista
    3. Nyt on pakko kommentoida tuota mielipidettäsi rahastoista. Se menee nimittäin metsään ja kovaa. Et selvästi ymmärrä sijoittamisesta pörssimarkkinoille vielä niin paljoa, että voisit perustellusti valita esimerkiksi osakkeita tai rahastoja. Nämä ovat fundamenttiasioita, kuten asuntosijoittamisessa sopimusvakuuden ottaminen tai vuokrankorotusperiaatteet tai vuokratuottolaskelmien teko.

      Älä hyvä mies mene ostamaan nyt yhtään osaketta, ennen kuin selvität itsellesi mikä rahaston tai ETF:n olemus on. Mikään kiire ei varsinaisesti ole ja hyvin voi säästää isommankin potin ennen päätöstä.

      Nordnetin Superrahasto Suomi on ilmainen samalla periaatteella kuin pankki ei veloita pankkitilistä tai asioinnista maksua nuorilta. Nuorten tapauksessa pankki toivoo saavansa tulevaisuudessa asuntolaina-asiakkaita ja sitoutettua asiakkaan jo alkuvaiheessa. Nuorista aiheutuvat kulut maksatetaan sitten muilla asiakkailla. Sama Nordetissä. He haluavat tarjota ilmaisen vaihtoehdon kilpailuilla markkinoilla (vrt. Seligson OMXH25 rahasto) ja houkutella sillä asiakkaita (sisäänheittotuote). Samalla he toivovat, että asiakkaat ostavat muita yhtiön palveluita myöhemmin, josta he sitten veloittavat maksun.

      Sijoittaminen pörssiin on lopulta todella yksinkertaista, vaikka siitä melkoista salatiedettä halutaan tehdä. Jos luotat tieteeseen, etkä usko huuhaata, voit luottaa saavasi riskinotolle tuoton nyt ja ikuisesti. Tähän on hyvin vahvat akateemiset perusteet. Nämä on syytä ymmärtää yleistasolla ennen mitään sijoituspäätöstä. Lue ensinnäkin Marko Erolan kirja Paras sijoitus. Löytyy kirjastoista. Se on loistava perusopus sijoittamisen maailmaan. Muitakin hyviä kirjoja on, mutta aloita tuosta. Tsemppia sijoittamiseen!

      Ps. Miksi ottaisit neuvostani vaarin? Helppo vastaus: onko lisätieto mistään asiasta koskaan ollut pahitteeksi?

      Poista
    4. Kiitos kommentista. Olen itsekin täysin sitä mieltä, että en ymmärrä rahastoista, varsinkaan ilmaisesta rahastosta markkinointikeinona. Ja olen ihan vaan päättänyt, että en halua sijoittaa rahastoihin. En käsitä niitä. Voisin toki päättää, että otan niistä selvää, mutta en halua ottaa niistä edes selvää. En todellakaan väitä, että ymmärrän osakkeita (en ymmärrä), mutta niistä haluan ottaa selvää ja niihin haluan hajauttaa varallisuuttani.

      Poista
    5. No tähän on pakko jatkaa, että haluatko sijoittaa osakkeisiin vain osakkeisiin sijoittamisen takia? Vai haluatko sijoittaa yhtiöihin tehokkaasti ja saada mahdollisimman hyvää tuottoa? Haluatko kenties kurkistaa salkkuun vain kerran tai neljä kertaa vuodessa, kun osingot kilahtavat tilille ja siirtää ne sieltä omaan käyttöön pankkiin? Ja tietenkin satunnaisesti, jos haluaa ostaa jotain lisää...

      Jos todella haluat omaisuudellesi hajautusta osakkeiden muodossa, kuten tuosta ymmärrän, niin suosittelen edelleen tuon Erolan kirjan lukemista. Se ei missään nimessä poissulje yksittäisten osakkeiden ostamista, vaan siinä käydään hajauttaminen myös niiden avulla läpi.

      Itse olen kulkenut samanlaista polkua kuin sinä ja aloittanut sijoitusasunnoista. (Ovat muuten aika mahtavia parhaimmillaan 25 % prosentin oman pääoman tuotolla!) Nyt olen saanut siirrettyä painopistettä täydestä suoran omistuksen asuntosijoituspainosta noin 50 % asuntoihin ja 50 % osakkeisiin.

      Sijoitusasunnot ja osakkeet tukevat kyllä niin täydellisesti toisiaan, että oikein naurattaa välillä. En siinä mielessä halua missään nimessä lannistaa, vaan mikä tahansa hajautus osakkeisiin on varmasti tyhjää parempi. Muutamalla idealla voi vain olla niin hyvät seuraukset, ettei malta olla "saarnaamatta".

      Poista
  2. Itse en myöskään ostella rahastoja. Osakkeet selkeämpiäsken, eikä vertaaminen indeksiin ole järkevää. Sen voi kyseenalaistaa monella syyllä. Ajallinen hajauttaminen on tietenkin järkevää, mutta sitäkin voi fiilata teknisen analyysin avulla. Sekin on kuitenkin henkilökohtainen valinta, että millaista menetelmää siinä käyttää, mutta turhaan se usein jätetään kokonaan huomiotta. Aika yksinkertaisella menetelmällä saa tehtyä suhteellisen järkeviä ajoituksia.

    VastaaPoista
  3. Tänään sain sentään jo verkot vesille, mutta taitaa olla liian alhainen ostohinta millä yritän.

    VastaaPoista
  4. Jos olen ymmärtänyt oikein niin kaikki sijoitusasuntosi ovat Suomesta. Saat lisäksi muita tuloja myös pelkästään Suomesta. Tuohon päälle vielä osakkeita, joiden päämarkkina on Suomi. Kaikki tämä kuulostaa hajautuksen valossa todella pahalta, koska olet sijoittanut kaiken varallisuutesi pelkästään Suomeen, joka on kuitenkin mitätön globaalissa mittakaavassa. Eli ei muuta kuin ulkomaisia osakkeita suomalaisten sijaan. Itse saan jo palkan Suomesta ja minulla on fyysinen asunto täällä, joten ainoastaan 10% salkustani on sijoitettu suomalaiseen osakkeeseen. Siinä on jo minulle liikaakin Suomi riskiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista. Olet aivan oikeassa. Suomi riski on. Kova. Mutta isompi riski minulla on pelkät asunnot. Ensin yritän päästä asuntoriskistä ja en vaan uskalla nyt hypätä suin päin ulkomaisiin osakkeisiin (koen olevani siis huono osakkeissa, tosi noviisi). Mutta pistän tuon korvan taakse, josko nuo 10 firmaa olisikin puoliksi ulkomaisia (voisi olla enemmänkin järkevää olla ulkomailta kuin 5, mutta näin aluksi ehkä voisin uskaltaa ostaa 5 ulkomaista). Kiitos.

      Poista
  5. Viikko tähän ostoon meni. Mutta nyt on ostettu Telia Company 3,720 hintaan 1760 kappaletta. Olen kyllä aika hidas ostaja. Josko ensi kerralla osto menisi ripeämmin. Yritin jo pe 21.10.2016 ostaa 3,920, mutta en onnistunut ostossa (ostot taisi olla 3,970 hintaan). Ma 24.10 irtosi 0,16 e osinko. Nyt vaan odottelemaan, että mihin suuntaan tuosta 3,720 hinnasta osakkeen hinta liikkuu.

    VastaaPoista