Sivut

tiistai 21. joulukuuta 2021

Miten alunperin tekemäni laskelmat asuntosijoittamisstrategioista ovat toteutuneet?


Miten alunperin tekemäni laskelmat asuntosijoittamisstrategioista ovat toteutuneet?


Olen ollut asuntosijoittaja vuodesta 2009 alkaen. Onnistumisia on ollut monia. Alussa tein paljon laskelmia monien kymmenien vuosien päähän. Jos teen tällaisen sijoitusasuntostrategian, sillä saavutan esim 20 vuoden päästä tällaisen sijoitusvarallisuuden. Tein taulukkolaskentaohjelmalla kaavioita. Kaaviot ovat kaikki tallessa mapissa Ö. Ensimmäisissä laskelmissa otin huomioon vain asunnoista tulevan tuoton ja sen sijoittamisen uusiin asuntosijoiksiin. Laskelmissa en jostain syystä laskenut ollenkaan oman pääoman lisäämistä sijoitusmassaa. Olen koko ajan sijoittanut takaisin sekä pääomantuoton, mutta myös lisännyt omaa pääomaa sijoituksiin. Lisäksi ensimmäisissä laskelmissa, joissa pyrin ymmärtämään asuntosijoittamista, tuottoprosenttini olivat todella matalia. Halusin laskea kaiken turvallisuushakuisesti eli varman päälle. 


Jälkikäteen voi helpostikin huomata, että todellinen/toteutunut tuotto on ollut laskelmiin verrattuna melkein tuplat. Tämä ei johdu huippuälykkäästä sijoitustoiminasta vaan juurikin siitä, että laskelmat oli tehty alakanttiin. Lisäksi sijoitusympäristö on ollut hurjan suotuisa (esim korko on ollut alhainen).


Kokonaisuudessa huomaan myös hajautuksen merkityksen. Laskelmat tein niin, että otin yhdenlaisen stretegian ja kloonasin sitä. Todellisuudessa olen pyrkinyt hajauttamaan varallisuusmassan. Asuntoja uusista taloyhtiöistä (ei korjausvelkaa, pienempi tuottoprosentti) ja vanhoista taloyhtiöistä (suuri korjausvelka, suurempi tuottoprosentti). Yksiöitä, kaksioita ja kolmoita. Huoneistoja, paritaloasuntoja, omakotitaloja. Tonttivarallisuutta. Osinko-osakesijoituksia ja arvonnousuun perustuvia osakesijoituksia. Se olinko saanut parempaa tuottoa pysyessäni pekästään yhden strategian linjalla (ilman hajautusta), on tietenkin yksi kysymys. Mutta hajautuksessa on kyllä, riskin hajauttamisen lisäksi, se hyöty, että olen opetellut paljon mielenkiintoisemman sijoituskentän itselleni.



Ota seurantaan myös 

Blogi https://puolimiljoonaapaaomaa.blogspot.com/ 

Youtube https://www.youtube.com/channel/UC84AgT_R1AP28WKBfnneIFw

Instagram @puolimiljoonaapaaomaa Kiinnostaako yhteystyö? Laita sähköpostia puolimiljoonaa.paaomaa@gmail.com Mainostajille https://www.youtube.com/watch?v=JoCe27YB5hI


*Arkadia Rahoitus auttaa sinua etsimään sopivimman lainatarjouksen! Arkadia Rahoituksen kautta löydät helposti ja nopeasti juuri itsellesi sopivimman rahoitusratkaisun eri rahoitusyhtiöiden ja pankkien tarjonnasta. Palvelu on maksuton!*

sunnuntai 5. joulukuuta 2021

Sama palkka, ihan erilainen taloudellinen tilanne. Miten?

 


Sama palkka, ihan erilainen taloudellinen tilanne. Miten?

Teksti sisältää kaupallisen yhteistyön linkin.

Oletko ikinä miettinyt, että samanlaisessa elämäntilanteessa (ikä, perhe, koulutus) olevilla ihmisillä, joilla on sama palkka kuin sinulle, voi olla ihan erilainen taloudellinen tilanne.


Yhdellä samasta palkasta voi jäädä säästön runsaasti rahaa. Lisäksi hän on saattanut sijoittaa aiempien palkkojen säästöt, jolloin hänellä saattaa jäädä vielä peruspalkan säästön lisäksi säästöön aiempien palkkojen sijoitustentuotto. Hänellä varallisuus kasvaa väkisinkin. Hän on keksinyt säästämisen lisäksi korkoa korolle ilmiön, jolloin hän säästää, sijoittaa säästön ja lisäksi sijoittaa säästöjen tuoton. Nyt on kovaa sijoittamisen ydintä kyseessä. Ja tämä ydin voit olla sinä ihan perus taloudellista arkijärkeä käyttämällä. 


Varallisuuden kerryttäminen ei ole rakettitiedettä. Varallisuuden kasvaessa, mahdollisuus palkkatöistä irtautumiseeen tulee helpommin mahdolliseksi. Ainakin siinä vaiheessa hän ei tarvitse palkkatöiden palkkaa, kun pääoman tuotto on, palkan verran. Kaikilla tavoite ei ole palkkatöistä irtautuminen, mutta tämä vaihtoehto antaa vapauden valita.


Toiselle samasta palkasta ei jää säästöön, mutta hän elää annetulla palkalla ihan kivasti. Hän ei velkaannu. Vaan hän on ollut taloudellisesti fiksu ja hänellä on kentien puskuriraha eli ns yllättävien kulujen kassa. Jos hänellä esim. hajoaa auto, hän ottaa vararahansa käyttöön. Vara-raha voi olla mitoitettu esim 1 kk palkan verran. Aina sekään ei riitä, jos henkilö on turvallisuushakuinen ja varautuu taloudellisiin arjen hyppyihin (esim työttömyyteen, sairastumiseen tai avioeroon), silloin vararaha kannattanee olla esim. 3 kk palkan verran. Kulutuksen laskeminen on helppoa, hän kerryttää vararahan tilille ja kaiken ylimääräisen rahan hän voi kuluttaa. Hän on ainaisessa palkka oravanpyörässä. Joillekin tämä sopii. 


Kolmannella voi olla tilanne, että palkka ei riitä hänen kuukausittaiseen kulutukseen. Hän on `virittänyt` ns. kiinteät kulut liian korkeiki suhteessa palkkaa. Jos hän maksaa asumisen (vuokra/yhtiövastike+lainanlyhennys, vesi, sähkö) ja muut kulut (ruoka, vakuutukset, puhelin, harrastukset...) hänen palkka ei riitä niihin. Hän joutuu ottamaan velkaa. Jos velan ottamisella on kiire ja omat vakuudet ovat huonot, velka on kallista. Hän joutuu ottaa velkaa, mutta lisäksi jos kuukausittainen talous on viritetty tiukalle, hän on joutunut ottamaan aiemminkin velkaa, joten hänellä on sen kuukauden velanoton lisäksi maksettavanaan aiempien kuukausien velkoja (korot, palvelumaksut, järjestelymaksut?, ja lainan lyhennykset). Tässä oravanpyörässä ihminen velkaantuu koko ajan lisää. 


Yllä olevat karrikoidut tyypit ovat osa ihan perus todellisuutta. Ja se jaksaa aina ihmetyttää minua uudelleen ja uudelleen.


Millainen on sinun taloudellinen tilanne?


#säästäminen #sijoittaminen #korkoakorolle #varallisuudenkasvattaminen #velkaantuminen


Teksti sisältää yhteistyölinkin * Fiksukuluttaja.fi kanssa.



Ota seurantaan myös 

Blogi https://puolimiljoonaapaaomaa.blogspot.com/ 

Youtube https://www.youtube.com/channel/UC84AgT_R1AP28WKBfnneIFw

Instagram @puolimiljoonaapaaomaa Kiinnostaako yhteystyö? Laita sähköpostia puolimiljoonaa.paaomaa@gmail.com Mainostajille https://www.youtube.com/watch?v=JoCe27YB5hI

 

 

* Turvallinen testivoittaja. OK Moneyn pikalaina 50-2100 € tutkimusten paras. Hae linkistä! *