Sivut

maanantai 28. tammikuuta 2019

Tiedättekö tunteen, kun mitään ei puutu?



Tiedättekö tunteen, kun mitään ei puutu?

Vuodenvaihteen jälkeen rupesin päässäni tekemään laskelmaa, että mitä minulta puuttuu. Mihin ostoksiin minun pitäisi budjetoida rahaa? Minä tykkään budjetoida asiat niin ostokset/hankinnat on helpompia suorittaa. Huomasin yllätyksekseni, että minä en tarvitse mitään. Vaatekaappi on ok. Lasten vaatekaapit ovat ok. Ostamani talvivaatteet viime keväänä olivatkin niin isoja että ne otetaan osaksi käyttöön vasta ensi lumilla. Eli en tarvitse talvivaatetankkausta alesta loppukeväästä. Ainoa mitä ostan sitten, ovat hanskat ja lapaset (budjetti 100-130 e). Ostoslistalle saattaa tulla parit talvikengät (mutta meillä on myös parit käyttämättömätkin talvikengät odottamassa käyttäjäänsä ensi lumille). Lasten talviurheiluvälineet (hiihto ja luistelu) löytyvät myös kaapista. Kesälle voi tulla harrastemenoja (virveleitä) ja ehkä jo nyt talvelle pari pilkkiä. Mutta onneksi noiden vastapainoksi saan kotiin tuoretta kalaa...

Muuten ostos listalla tulivat:
  • sijoituksiin liittyviä hankintoja (eli nämä tuottavat minulle tulevaisuudessa tuottoa)
  • Koiranpentu! Kyllä luit aivan oikein, koirakuume on hirvittävä ja yritän olla ostamatta koiraa, mutta nykyiset peliliikkeet (esim. koiranpentujen kuvien katselu netistä lasten kanssa, ollaan yhdessä päätetty missä koiranpentu nukkuu) viittaavat vahvasti siihen suuntaan, että meillä voisi olla kohta pikku koira. Koirahan tietää rahanmenoa eikä siinä ole mitään järkeä. Mutta koiralle en laske budjettia. Jos meille koira tulee, niin sitten tulee, järjen kanssa sillä ei tarvitse olla mitään tekemistä.

Lisäksi olen saanut hillittyä myös matkalua (ihme ja kyllä). Kotona on kiva olla. Yritän venyttää viikon kylpylälomaa jopa kesään asti (en ole ihan varma onnistunko).

Voi olla, että jo ensi viikolla ihmettelen, miten en saa tähän ostoslistaan oikein mitään, mihin haluan kuluttaa, mutta nyt lista on kyllä aika loistavan tyhjä.

Meillä ei taida mennä rahaa muuhun kuin ruokaan ja asumiseen. Ruokalaskutkin ovat jotenkin vahingossa laskeneet. Juuri eilen tein suurostokset (viikon ostokset) ja kuitti näytti 155,52 euroa (ruokabudjetti on 800 e kuukaudessa). Kouluruokalu on kyllä ihan huikea yhteiskunnan tarjoaman etu.

Oikeasti ostoslistalle pitäisi laittaa autonvaihto. Mutta koska osasin olla onnistuneesti autokorjaaja, niin muutin mieltäni. Autoni apukäynnistyksen (auto hyytyi pakkaseen) ajon jälkeen jäi autosta radio surisemaan, vaikka se ei ollut edes päällä. Ja en siis saanut radiota pois auton akkua kuluttamasta. Mutta, mutta! Osasin ottaa miinus navan akusta irti, joten akku ei päässyt yön aikana tyhjentymään. Ja aamulla ruuvasin navan kiinni ja autoni oli taas voimissaan. Itsetuntoni autoja kohtaa kohosi.

*Kokeile säästölaskuria Sijoittamalla voit vaurastua nopeammin kuin uskoitkaan. Säästä kuukausittain tai jätä kertasumma kasvamaan. Katso säästölaskurimme avulla, kuinka nopeasti se voi sujua.

keskiviikko 23. tammikuuta 2019

Outokumpua salkkuun!



Salkun kasvatus on nyt yllättävän helppoa. Ostin eilen Outokumpua hintaan 3,8 euroa. Osakkeita ostin 1400 kappaletta. Hinta oli yhteensä 5320 euroa ja välityspalkkiot 10,64 euroa.

Edellinen ostos, Kemira tuli salkkuun parisen viikoa sitten. Ostokset tulevat nyt näköjään kevyesti, viime vuonna en osanut tehdä oikein ostoja (sain ostokset tehtyä hirveällä päänsisäisellä väännöllä). Uskon, että osakkeiden ostonappula on löysällä, koska minulla alkaisi olla likvidia käteistä uuteen asuntosijoitukseen, yritän ilmiselvästi saada käteistä pois näppejä polttamasta osakkeisiin, etten vaan poikkea sijoitussuunnitelmastani ja päädy asunto-ostoksille. Tarjottavat asuntokohteet kävin jo katsomassa netistä, ja olisihan siellä pari ihan kivaa kämppää, mutta yritän olla ottamatta yhteyttä niiden myyjiin, niin en tule `vahingossa` ostaneeksi asuntoa. Sijoitussuunnitelmassa idea on nyt ostella hitaaseen tahtii osakkeita, niin saan varallisuuttani hajautettua pois asunnoista. Toki välillä mietin pienen osittaisen lainan pois maksua, mutta siinä alan pyörtää päätöstäni tai vähintää mietin asian uudelleen.

Nyt ajattelin odotella osinkokevään osingot ja vasta ostaa seuraavan kerran, kun osinkojen irtoamisen jälkeen kurssi notkahtaa. 

Salkkuni näyttää nyt tältä:



Seuraavia ostoksia voisivat olla Ramirent tai Lassila&Tikanoja. Vai ostaisinko uuden 5000 euron pompsin Nordeaa? Se vaikuttaa nyt niin edulliselta (suhteessa osinkotuottoon).

Minulle uusi juttu on jotenkin aina vaikea aloittaa. Harkitsen aloitusta aina jotenkin ehkä liian pitkään. Siksi tein vlogin, jossa kerron, että osakesijoittamisen  tekninen aloittaminen on helppoa. Osakesijoittaminen teknisenä toimenpiteenä on itsessään hyvin helppoa ja yksinkertaista. Toinen juttu onkin sitten tuottavien osakesijoitusten löytäminen. Muista tilata kanava!




*Kokeile säästölaskuria Sijoittamalla voit vaurastua nopeammin kuin uskoitkaan. Säästä kuukausittain tai jätä kertasumma kasvamaan. Katso säästölaskurimme avulla, kuinka nopeasti se voi sujua.

tiistai 15. tammikuuta 2019

Ennakkoveropäätökseen muutoksenhaku



Sain ennakkoveropäätöksen yhteisön tuloverosta vuodelle 2019 jo keväällä 2018. Laiskuus iski ja en jaksanut tehdä asialle mitään. Tai no syötin valmiiksi maksut yrityksen tilin nettipankkiin. Nyt sitten havahduin, että ensimmäinen ennakkovero pitää maksaa jo 23.1.2019. Ja summahan on liian iso.

Ja tietenkin, kun havahduin aloin syyttää itseäni, miksi en ole hoitanut asiaa ajoissa (inhoan muutoksia verottajalle, jos ne muutokset tehdään verotilille, kun niiden kirjanpidollinen tilöinti on silloin vaikeampaa). Luulin, että en ennätä hoitaa asiaa päätökseen asti ennen ensimmäistä maksupäivää, 23. tammikuuta.

Tein ennakkoveroon OmaVero palvelussa muutoksen. Laskin, että realistinen ennakkovero pitäisi olla noin puolet edellisen päätöksen summasta.

Vein netissä uuden luvut lomakkeelle ja painoin lähetä. Yllätyksekseni minulle tuli heti että `hakemus on vastaanotettu` ja `päätös on annettu`. 

Mitä? Mitä?

Sain siis samalla lähetä painikkeella jo itselleni verottajan uuden päätöksen. Eli ennakkoveromuutos oli mennyt heittäen läpi. Loistavaa palvelua ja tuon nopeammaksi toiminta ei voi enää mennä. Hyvä verottaja!

No asia ei mennyt kuitenkaan ihan putkeen, koska kun avasin verottajan päätöksen (ainoa vaihtoehto oli avata se pdf muodossa). Koko päätös oli varmaankin jonkun teknisen ongelman takia piilotettu teknisten kirjanmerkkien alle. Eli päätöksestä ei todellakaan saanut selvää. No onneksi muutos on nyt tehty. Nyt minun pitää vielä varmistaa OmaVerosta ennen 23.1 summa, tilinumero ja viite.


Mutta opin, että verottaja voi kyllä reagoida nopeastikin.

*Älä sijoita kuluihin! Nordnetissä osakkeiden säilyttäminen on maksutonta. Palvelu- ja vuosimaksut 0 €. Osakekaupat alk. 3 €.

perjantai 11. tammikuuta 2019

Sijoitusasuntolainan kilpailutus: Marginaali puolittui!


Minulla on ollut yksi laina tosi kallis. Laina oli tietenkin isoin laina mikä minulla on. Kun neuvottelin sijoituslainaa vuosi pari sitten olisin saanut lainakokonaisuuden toisesta pankista samaan hintaan, kuin silloisesta pankista Nordeasta. Koska hinta oli sama (kaikkien lainojen osalta kokonaisuutena), päätin jäädä silloiseen pankkiini. Tästä saldona (koska minulla oli lainoja pienillä esim 0,335% marginaaleilla) tälle uudelle lainalle tuli hurjan korkea marginaali, 2%.

No yhden lainan korkea marginaali on ärsyttänyt silmään jo pitkään. 

Sain viikko sitten nettipankin kautta laitettua viestin pankkiini, että pankkikuluni ovat aivan liian korkeat ja yksi laina on aivan liian kallis. Ja toivon, että Nordean tarjous kyseisestä lainasta on paras, eikä minun tarvitse vaihtaa pankkia. Aikaa viestin kirjoittamiseen meni noin 20 minuuttia. Halusin viestissä marginaalia alemmas, halusin lainaan 10 % lyhennysjouston, lisäksi halusin lainanlyhennyksen muutettavaksi tasalyhenteisestä kiinteä tasaerä lainaksi ja eräsummaakin pudotin hiukan. Kirjoitin myös, että en ole valmis maksamaan muutoksesta mitään muutoskuluja. 

Kerroin myös pankille, että minulla on tarkoitus lyhentää kyseistä lainaa könttänä noin maaliskuussa 25.000-40.000 euroa. Ajattelin että tämä voisi laskea marginaalia. 

Henkilökohtainen pankkineuvojani pyysi sähköpostilla joitain taloustietojen päivityksiä, jotka toimitin sähköpostin liitteenä, räpsästyäni tiedoista kuusi kuvaa liitteeksi (aikaa meni noin 5 minuuttia).

Lisäksi pankkineuvojani soitti minulle ennalta ilmoitettuun aikaan ja kertasimme talouttani viisi minuuttia (tai ehkä minä kerroin, miten talouteni oli mennyt vuodessa todella paljon eteenpäin). Yllätykseksi hän sanoi heti, että voi tarjota marginaaliksi 1%, lisäksi muutkin ehtoni sopivat, paitsi että muutoshinnasta hän ei voi joustaa, vaan muutoskuluja tulee 200 euroa. Neuvotteluissa selvisi myös että sillä lyhennänkö maaliskuussa lainaa vai en ei ole mitään vaikutusta marginaaliin.

Minusta diili oli ihan hyvä. Hyväksyin tarjouksen heittäen. Ja heti seuraavaksi minä harmittelin päässäni, miksi en tehnyt tätä jo aiemmin. Tein vuosittaista säästöä puolen tunnin hommalla vähän alle 1200 euroa. Kyllä kannatti! Mietin myös, että pitäisikö ostaa jo lisää Nordean osakkeita!

(Minulla on kyllä vielä yksi kallis sijoituslaina. Sen marginaali on 1,8. %. Aivan liian kallis. Mutta se on 10 vuoden bulletlaina, ja vaan puolet tuosta nyt neuvotellusta lainasta, siksi en koskenut siihen. Minulla lainat muodostavat kokonaisuuden ja ainoa mikä siitä olisi ollut helppo irroittaa esim toiseen pankkiin oli juurikin tuo nyt kilpailuttamani laina.)


Seuraavaksi minun on pakko kilpailuttaa lasten puhelinliittymät. Nyt hinta on ihan pilvissä...

*Lue lisää ja aloita lapselle säästäminen

keskiviikko 9. tammikuuta 2019

Onko kielitaidolla hintaa?




Onko kielitaidolla hintaa?

Voiko kielen oppia `siinä sivussa´ tai jopa vahingossa? Paljonko sinä olisit valmis maksamaan lapsesi kielitaidon edistämisestä (suullinen englannin kielen taito)? Minä arvostan kielitaitoa. Se helpottaa elämää ja avartaa maailmaa. Olisin jopa valmis maksamaan kielitaidosta. Minulle 2. luokkalaisen lapseni kielitaito oli yllätys. Lisäksi yllätyin, miten helposti, pienellä teknisellä satsauksella, saan lasteni kielitaitoa kohotettua kotiarjessa.

Muista tilata kanava!






Sijoita itseesi Aktiivinen säästäminen on todennäköisesti paras koskaan tekemäsi sijoitus. Nordnetistä saat työkalut ja inspiraatiota, joiden avulla säästöilläsi on enemmän mahdollisuuksia kasvaa. Avaa tili jo tänään. Se on helppoa eikä maksa mitään.

sunnuntai 6. tammikuuta 2019

Vuoden 2019 osakeostot käyntiin!


Ilmoittelin jo ilolla, että painan osakkeiden ostonappia joulun välipäivinä. No, hitaana ostajana ja jahkaajana en tietenkään saanut kauppoja aikaan. Jahkasin (muuttelin) sekä yhtiötä että hintaa. Päädyin, että Kemiraa ostan, mutta kurssi ei tullut ihan tarjoustasooni. Ostin sitten myöhemmin kalliimmalla.

Ostin Kemiraa 2.1.2019 hintaan 9,975 ja 520 kpl eli kokonaishinta oli 5187 euroa. Välityspalkkiot 10,37 euroa.

Pikkusalkkuni näyttää nyt tältä:



Lisäksi mietin jo seuraavia osakeostoja. Minulla on nyt aloina
Pankki (Nordea, tätä haluaisin ostaa jo lisää)
Rakennus (Yit)
Kulutus (Apetit)
Energia (Fortum)
Teleliikenne (Telia)
Kemikaaliteollisuus (Kemira)

Eli kuusi yhtiötä jo löytyy. Sijoitussuunnitelmassa yritän, että minulla kiertää tasaisissa ostoissa samat 8-10 yhtiötä ja tankkaan niitä tasaisesti, noin 5000 eurolla per osto. Yksi yhtiö voisi olla vähän riskimpi, muuten perus osinkomaksajia. Lisäksi tähtään, että täytän Nordnet Superluoton 0,99 % korkotason.

Uusia yhtiötä mielessä ovat esim.
Lääketeollisuus (ehkä sitten Orion, onhan se kallis)
Ramirent
Lassila&Tikanoja
Sanoma (tämä voi kyllä jäädä pois)

Omaan kuvioon kuulumattomina, silti ostonapilla pidän Outokumpua ja Marimekkoa (itse fiilistelen ihan Marimekosta, vaatteet ovat ihania, kyllä käyttäisin ihan kaikkia. Ja mikä on makeinta: naisjohtaja. Respect! Mutta onhan se kallis. Mutta Marimekko voi olla juuri sellainen ostos, että ostan vaikka kallilla.)

Osakeostojen määrää vuodelle 2019 en ole osannut vielä päättää. Ehkä 30.000 e tällä tasolla ja 60.000 e, jos OMXH laskee sitten 7000 lähelle. Tätä painotusta osakkeisiin vielä haen. Toki riippuu paljonko minulla on likvidiä varallisuutta laittaa osakkeisiin. Lainoja olen ajatellut lyhentää ylimääräisesti 25.000-40.000 euroa.


No, mutta nyt on Kemiraa ostettu. Hyvä.

*
Älä sijoita kuluihin! Nordnetissä osakkeiden säilyttäminen on maksutonta. Palvelu- ja vuosimaksut 0 €. Osakekaupat alk. 3 €.