tiistai 14. elokuuta 2018

Avain vaurauteenOlen miettinyt, miten paljon ihmisen oma asenne vaikuttaa hänen varallisuuteensa. Olen pohtinut asiaa aiemmassakin kirjoituksessa, silloin kirjan innoittamana. Teksti löytyy täältä.

Avain vaurauteen on todella yksinkertainen. Miten saan varallisuuden kasvamaan? Hommaan vaikuttaa taloudenhoito. Toiset hoitavat talouttaan ja toiset eivät hoida talouttaan. Joillekin talouden postiivinen tulos saattaa tulla helpommin kuin toisille. Joku voi ajatella, että helppohan toisen on suuremmalla palkalla saada säästöön. Tottahan se on, että esim suurempi palkka antaa talouteen enemmän pelivaraa. Mutta voiko palkkaan vaikuttaa itse? Mitenhän se toinen on saavuttanut suuremman palkan? Yleensä (ei aina) esim korkeampi koulutus takaa todennäköisemmin suuremman palkan. Suomi on siitä upea maa, että meillä voi opiskella kuka vaan ja koulutus on ilmaista. 

Jo pelkkä opiskelu on taloudenhoitoa tulevaisuutta varten.

Taloudenhoitoa on myös perusymmärrys omasta taloudesta. Talous on mahtava harrastus. Ja väitän, että harrastamalla omaa taloutta saa tuolla harrastuksella enemmän taloudellista hyötyä kuin monella muulla harratuksella saa. Jos talous ei kiinnosta ollenkaan, niin silti pitäisi ainakin perusasiat ottaa haltuun. Talous ei ole vaikeaa.

Taloudenhoidon voi tehdä yksin. Toki on kivempaa jos on taloudesta kiinnostuneita ystäviä tai läheisiä. Mutta jokainen vastaa omasta taloudestaan ja siksi on helpointa hoitaa oma talous kunnolla. 

Taloudenhoito on pitkäjänteistä hommaa, mutta talouden seuraaminen voi olla kivaakin. Esim. itse koin jossain vaiheessa, että varallisuus laskelmat jopa koukuttivat. Halusin nähdä selkeästi, että varallisuuteni kasvaa ja tein jopa liikaakin laskelmia.

Vähimmäisvaatimus on, että talous ei ole velkaantuva talous (velkainen talous= tulot - menot ovat negatiiviset). Sitä on vaikeampi vaihtaa suuntaa. Elintaso on silloin liian kova suhteessa tuloihin. Tällöin hälytyskellojen pitäisi jo alkaa hälyttämään, että malli ei ole taloudellisesti kestävä. Rysähdys tulee jossain vaiheessa.

Jos taloudenhoidolla haluaa vaurastua kaava on helppo. Taloudenyksikön (henkilö tai esim perhe) tulee olla ylijäämäinen eli siihen pitää tulla enemmän rahaa (esim. palkka) kuin talouden yksiköllä on menoja (kulutus). Ihan yksinkertain yhtälö. Eli joka kuukausi tilille jää kulutuksen jälkeen rahaa. Raha (säästö) sijoitetaan sen hetken parhaaseen sijoituskohteeseen. Myös sijoituksen myöhempi tuotto sijoitetaan. Yksinkertaista. Varallisuus kasvaa.


Yhdistä pienet lainat ja säästät. Yhdistä erilliset lainat ja säästä. Lyhennykset alkaen 26.5€ / kk. Voit yhdistää lainat hakemalla Fixuran kautta vertaislainaa ja maksaa kaikki pienemmät isokorkoiset lainasi kerralla pois. Hae nyt! *


Taloudenhoito on ihan ilmaista. Siihen ei tarvita ulkopuolelta maksavia palveluja. Itse miellän, että talous kannattaa opetella itse. Silloin saa parhaan tuloksen itselle ja esim omat varat eivät kulkeudu vähitellen muille. Oma talous kartuttaa silloin omaa varallisuutta.

*  Yhdistä pienet lainat ja säästät. Yhdistä erilliset lainat ja säästä. Lyhennykset alkaen 26.5€ / kk. Voit yhdistää lainat hakemalla Fixuran kautta vertaislainaa ja maksaa kaikki pienemmät isokorkoiset lainasi kerralla pois. Hae nyt! *

5 kommenttia :

 1. Itse olen ajatellut aikoinaan (itseasiassa vielä pari kuukautta sitten) juuri noin. Siis että "minulla nyt ei vaan ole mahdollista" säästää ja sijoittaa. Onneksi nyt kuitenkin on tullut ymmärrykseen se, että ei välttämättä ne tulot vaan menot. Minäkin voin ja pystyn!

  Kiva kirjoitus taas, kiitos :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kivasta kommentista. Juuri noin, että se varallisuuden kasvattaminen on myös omasta asenteesta kiinni. Minulla äly säästämiseen ja varsinkin sijoittamiseen kesti jälkikäteen mietittynä liian kauan.

   Poista
  2. Itseänikin harmittaa että heräsin asiaan "vasta" nyt. Toisaalta olen 25v joten onhan tässä vielä aikaa! Parempi nyt kun ei silloinkaa :)

   Poista
 2. "Mitenhän se toinen on saavuttanut suuremman palkan? Yleensä (ei aina) esim korkeampi koulutus takaa todennäköisemmin suuremman palkan. Suomi on siitä upea maa, että meillä voi opiskella kuka vaan ja koulutus on ilmaista."

  Aika utopistista ajatella että kaikista olisi ns. ylemmän tason tehtäviin eikä tarvitsekaan olla. Eli "kuka vaan" ei pidä paikkaansa
  Tässä maassa riittää paskaduuneja ja jonkun nekin on vaan tehtävä. Kaikki eivät voi olla hyvätuloisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielestäni tässä viitattiin sellaisiin ihmisiin, jotka haluavat hoitaa talouttaan ja kasvattaa varallisuuttaan - ja mahdollisesti sen vuoksi itse haluavat hyvätuloisemmiksi. Tässä olen Kirsikan kanssa samaa mieltä, että sen pitäisi olla mahdollista kenelle vain esim. lisäkoulutuksella, uudelleen kouluttautumalla tai opettelemalla jokin uusi taito jne.

   Ihan millä duunilla vaan, myös paskasellaisella, voi vauraustua, jos on saa enemmän tuloja kuin on menoja.

   Poista