perjantai 16. kesäkuuta 2017

Voiko varallisuuden saada laskemaan yhdellä päätöksellä radikaalisti?

Olin keväällä erään taloyhtiön yhtiökokouksessa. Yhtiössä on sekä asuinhuoneistoja, varastoja ja liiketiloja. Asuntojen vastike on yksinkertainen, varastojen vastike on puolikas ja liiketiloille on kaksinkertainen vastike. Minulla on taloyhtiössä vain asuinhuoneistoja. Normaalisti en taloyhtiön kokouksiin mene, poikkeustapauksissa kylläkin. Sain kyseisen taloyhtiökokouksen paperit postissa ja niissä oli tavanomaisesta poiketen poikkeus 'hallitus esittää, että yhtiöjärjestystä muutetaan niin, että liiketilojen kaksinkertainen vastike muutetaan puolitoistakertaiseksi vastikkeeksi'. Ajattelin välittömästi, että kaikki asuntojen omistajatahot torppaavat moisen hyödyn liiketiloille. Ihmettelin itsekseni, että miten hallitus edes luulee asian mitenkään menevän läpi. Ihmettelin koko esitystä. Yhtiöjärjestyksen mukaan vastikeperustetta sain muuttaa vain kaikkien osakkaiden suostumuksella.

Vielä enemmän ihmetystä aiheutti kokous. Asia esiteltiin, niin että siitä olisi kuulemma kaikille hyötyä kun yhtiöjärjestystä muutetaan uudenaikaisemmaksi. Hallitus kertoi, että nykyään on yleistä, että liiketilojen vastike on puolitoista kertainen ellei jopa yksinkertainen. What?

Hallituksesta kaikilla oli joku linkki liiketiloihin (jos ei suoraan niin sitten kuolinpesän kautta). Ja lisäksi parin asunnon omistajalla on liiketila tai kuolinpesänosakkuuden kautta liiketila.

Sitten alkoi asiasta keskustelu. Siinä asuinhuoneistojen omistajat kyselivät, että onko tuo oikeasti hyvä myös asuinhuoneistojen omistajille. Johon liiketilojen omistajat kertoivat, että 'kyllä on'. Yksi keski-ikäinen asuinhuoneiston omistaja-asukas kysyi, että miten se sitten vaikuttaa tulevaan tiettyyn remonttiin (taloyhtiöön on tulossa myös myöhemmin putkiremonttikin). Hänelle vastattiin, että ei vaikuta, vaan remontti tehdään (toki ei kerrottu, että hän asuinhuoneiston omistajana maksaa nyt sitten enemmän kyseisestä remontista).

Pelkästään asuinhuoneiston omaistavia osakkaista kokouksessa oli viisi, minä heistä yksi. Kaikki muut neljä vaan keskustelivat, että olisikohan se nyt sitten hyvä. Ja pohtivat mm 'maalämpölaitteen kesäjäähdytysominaisuutta', siis ihan tillintallin juttuja. Jos hallitus omista intresseistään esittää omien liiketila osakkeiden vastikkeiden laskua, niin eihän siinä ole mitään hyötyä asuinhuoneiston omistajalle (heille tulee aiempaa enemmän vastiketta maksettavaksi). Asiaa saa pyöritellä vaikka miten päin, niin hyötyä siitä ei kyllä saa esiin. 

Kerroin kokouksessa oman kantani, 'vastusta hallituksen esitystä, koska vastikekertoimen muutos tietylle osalle osakkeita nostaa niiden arvoa ja laskee muiden osakkeiden arvoa, koska muut joutuvat maksamaan tuo puuttuvan vastikkeen'. Asian vatvonta loppui siihen.

Mutta jäin kyllä miettimään, että miten tyhmiä ihmiset voivat taloudessa olla. Yhdessä yhtiökokouksessa voi hyväksynnällään aiheuttaa sen, että oman asunnon arvo laskee esim helposti 10.000 euroa ja esim putkiremontin kustannukset pomppaavat helposti 20.000 euroa. Silloin tuo päätös olisi ihan ok, jos sen edes tajuaa, että haluaa olla noin tyhmä. Mutta jos perusperheillä on varallisuus melkein kokonaan kiinni asunnossa, niin pahaltahan tuo kuulostaa. Minusta ei ole hyvä, että ihmiset eivät ota asioista selvää ja ovat hyväksymässä asioita ryhmäpaineesta, vaikka eivät edes ymmärrä niitä. Käsittämätöntä! Pitäisikö taloutta opettaa koulussa enemmän?

*Koti ja keittiö 6 kk vain 24,90 ja lahjaksi saat Aarikan Tulitus-laukun.


*Hyödynnä Avotakan edullinen tutustumistarjous! 5 numeroa vain 29,90 + tilaajalahjaksi IvanaHelsinki Velvet-lakana tai Tulppaani-laukku.

5 kommenttia :

 1. Tuohan kuulostaa suoranaiselta vedätykseltä. Tämä taita johtua siitä että juuri ketään ei nykyään kiinnosta hoitaa taloyhtiön asioita saatika osallistua kokouksiin niin noissa voidaan lyödä läpi vaikka millaisia aloitteita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän se toki vedästystä ole jos asia on yhtiökokouksen esityslistalle tuotu. Sitten osakkaat yhdessä päättämään miten tehdään.

   Vähän samaan tyyliin omassa taloyhtiössä yhtiökokouksessa esitettiin, että vastike muutettaisiin osakekohtaisesta neliöpohjaiseksi, jollain oma vastikkeeni olisi noussut ja osalla laskenut.

   Käsittääkseni yhtiöjärjesteykseen ei voi tehdä tällaisia vastikkeeseen vaikuttavia muutoksia, edes enemmistöllä, mikäli löytyy yksikin osakas joka ei muutosta hyväksy.

   Tai yhtiökokous voi päätöksen tehdä, mutta sitä ei voi toimeenpanna mikäli yksikin muutosta vastustaa.

   Näin ainakin isännöitsijän edustaja kokouksessa sanoi. En ole vielä lakipykäliä tämän tiimoilta kaivanut.

   Poista
  2. Kiitos kommentista. Varsinaista vedätystä tämä ei ollut, koska asia oli jokaisen osakkaan etukäteen tiedossa (asialistalla). Ihmisillä ei vaan välttämättä ole tahtoa selvitää mitä muutos itselle tarkoittaisi, ja kun asiaa ei ole ennen kokousta selvittänyt niin ryhmäpaineesta halu miellyttää on niin kova, että tyhmän päätöksenkin voi helposti tehdä. Mutta ihmettelen.

   Poista
 2. Asia ei loppuen lopuksi ole näin yksinkertainen kuin kerroit. Toki se yleensä on juurikin noin, mutta tiedän tapauksen, jossa liian korkea vastikeperuste aiheutti tosiasiallisesti vahinkoa taloyhtiölle.

  Taloyhtiöllä oli liiketilaa alakerrassa ja sijainti vähän keskustan ulkopuolella. Johtuen huonoista ajoista, liiketilan käyttäjä muutti tai meni konkurssiin. Joka tapauksessa tila oli tyhjillään. Liikehuoneella ei käytännössä ollut mitään arvoa (jopa negatiivista), koska se ei sijainnut aivan keskustassa ja sen vastike oli samaa luokkaa kuin kyseisen tilan vuokra olisi. Jos kuvitellaan, että käyttäjä on mennyt konkurssiin tai muuten pois muutettuaan jättää vastikkeet maksamatta, niin mitkä on taloyhtiön mahdollisuudet?

  Vastikerästejä vastaan taloyhtiö voi ottaa huoneen hallintaansa. Mutta jos sitä vuokraamallakaan ei saada edes nykyisiä vastikkeita katettua, saati vanhoja velkoja maksettua, niin onko tässä mitään järkeä? Ainut vaihtoehto olisi muuttaa vastikeperusteita siten, että huoneistolla olisi jokin jälleenmyyntiarvo ja joku sen voisi ostaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista. Toki, noinkin voi olla, mutta sitten pitäisi liiketilojen olla aika paljon miinuksella esim vuokratuotossa, niin silloin yhtälö ei toimi. Kyseisen taloyhtiön kaikki liiketilat ovat vuokrattuna ja sijainti ydinkeskustassa.

   Poista